Ekl: a német újságíró szerint a Fehérvár Bundesliga 2.-es élcsapat lehetne Németországban

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2022.08.19. 14:07
null
A Fehérvár csütörtökön 2–1-re nyert a Köln otthonában (Fotó: AFP)
A német Express újságírója úgy véli, a Fehérvár FC tökéletesen kihasználta az emberelőny jelentette lehetőséget, megvillantotta minőségét, ugyanakkor az egygólos sikernél többet aligha remélhetett.

 

Hatalmas a csalódottság Kölnben, a közvélemény nem számolt azzal az eshetőséggel, hogy a Fehérvár FC egygólos előnyt szerez a jövő csütörtökön esedékes visszavágóra. A német Expressnél dolgozó Martin Zengével lapunk arról beszélgetett, milyennek látta a mérkőzést, illetve a hazaiak és a vendégek játékát.

„A Köln jól kitervelt ötlettel vágott neki a meccsnek, ami működőképesnek tetszett, csakhogy a huszadik percben történt kiállítás nem várt fordulatot hozott, problémákat szült, amire idő volt, mire reagált. A Fehérvár tökéletesen kihasználta az emberelőny jelentette lehetőséget, kiváló mérkőzést játszott és a legtöbbet hozta ki az összecsapásból. Nem volt magától értetődő az első húsz perc láttán, hogy a vendégek megszerezhetik a vezetést, de így történt, mert remekül alkalmazkodtak a helyzethez. Taktikailag roppant stabil volt a magyar csapat játéka, működött a rendszere, s megvillantotta, hogy minőséget képvisel, ugyanakkor ennél többet aligha remélhetett, a kölniek voltak ugyanis az esélyesek. Hiába borult fel a pálya a második félidőben, egy lövésen és egy fejesen kívül nagy lehetősége nem volt a házigazdának, ami a vendégeket dicséri.”

Az oroszlánbarlangnak tartott RheinEnergieStadionban elképesztő hangulat uralkodott, egészen a második kapott gólig – ekkor síri csönd lett úrrá a szurkolókon. A fordulás után a drukkerek érezték, visszajöhetnek a meccsbe, kedvenceik megérezték a vérszagot, de minden erőfeszítésük hiábavaló volt.

Martin Zenge
Martin Zenge

„A szurkolókat a második kapott gól hideg zuhanyként érte, sokkolta őket, hogy a Fehérvár megfordította az állást, hiszen könnyed győzelmet reméltek. Később aztán megmutatták, hogy a csapat mellett a végsőkig kitartanak, kieresztették a torkukat és buzdították az övéiket. Nem hétköznapi mérkőzést vívtak, hiszen az utóbbi harminc évben csupán másodszor lépett ki a klub a nemzetközi kupaporondra. Legutóbb, a 2017–2018-as idényben fesztiválhangulat uralkodott Kölnben, de az Európa-liga-szereplés rányomta a bélyegét a Bundesliga-évadra, az együttes kiesett a másodosztályba. Most azonban úgy érzem, teljesen más energiák veszik körbe a csapatot, ezért mindenki bizakodva várta az Európa-konferencialiga rájátszását. »Európa felzabálása«, virított a célkitűzés a tábor molinóján, de ez egyelőre elmaradt, a szurkolói támogatottság ugyanakkor továbbra is óriási. Hogy a hazai játékosok túlzottan magabiztosak lettek volna? Kötve hiszem, hogy ez lett volna a gond, mert Steffen Baumgart vezetőedző a mérkőzés előtt elmondta, hogy nem becsülik le az ellenfelet. A Köln esetében korábban megbizonyosodhattunk arról, mindegy, hogy a Leipzig vagy egy Bundesliga kettes csapat ellen méri össze erejét, ugyanakkora elánnal veti bele magát a találkozóba. Az előző idény során Thomas Kessler, a klub első csapatért felelős menedzsere többször is hangot adott véleményének, amely szerint a Köln bárkit legyőzhet, ugyanakkor bárkivel szemben alulmaradhat. Úgy fest, a csapat ezen tulajdonsága erre az évadra is megmaradhat és érvényes lehet az Európa-konferencialigában is.”

Kíváncsiak voltunk rá, a sportújságíró miként vélekedik honfitársáról, az első németországi mérkőzésén csapatával győzedelmeskedő Michael Borisról, valamint a Fehérvár erejéről.

„Michael Boris tökéletesen mutatkozott be a német futballkedvelőknek. Nagyon tisztán, jól nyilatkozott, remekül elemezte a Köln játékát, és kiválóan felkészítette a csapatát az ütközetre. Roppant szimpatikus edzőnek ismertem meg, s bár természetesen nem örülünk annak, hogy a Fehérvár legyőzte a Kölnt, elismerjük a teljesítményét és találhatunk örömöt az ürömben. A játékosok közül Dárdai Palkó teljesítménye volt nagyon meggyőző, a gólja szerintem a hónap találata lenne, ha a Bundesligában lőtte volna. A magyarok játékosairól általánosságban azt gondolom, hogy technikásak és erényük, hogy az intenzitás jelentette nehézségen is felülkerekedtek. Egy meccs alapján nehéz eldönteni, milyen erőt képvisel a Fehérvár és melyik bajnokságban lenne a helye Németországban. A csütörtöki összecsapását és a keretértékét elnézve a 2. Bundesliga egyik élcsapataként tudnám elképzelni, amely az első osztályban is megkeseríthetné néhány klub életét – mint tette azt szervezettségével a Köln otthonában.”

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
PLAYOFF, 1. MÉRKŐZÉS
1. FC Köln (német)–Mol Fehérvár FC 1–2 (1–2)
Köln,RheinEnergieStadion,45 000néző.Vezette:Tiago Martins (portugál)
1. FC Köln:
Schwäbe – Schmitz, Hübers, Chabot, Pedersen (Kilian, a szünetben) – Szkiri, Hector – Thielmann (Maina, 60.), Ljubicic (Olesen, 76.), Kainz (Adamjan, 76.) – Dietz (Tigges, 76.).Vezetőedző:Steffen Baumgart
Mol Fehérvár FC:
Kovács D. – Nego, Larsen, Stopira, Sabanov, Hangya – Bamgboye (Lednev, 85.), Rúben Pinto (Pokorny, 90+4.), Fiola, Dárdai P. (Heister, 80.) – Zivzivadze (Lüftner, 90+4.).Vezetőedző:Michael Boris
Gólszerző:Dietz (13.), ill. Zivzivadze (33.), Dárdai P. (40.)
Kiállítva:Chabot (20.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik