Dortmund vagy Schalke: ki a „Ruhr" a háznál?

Vágólapra másolva!
2011.02.04. 13:35
null
A dortmundi szurkolók alighanem feldobják egy kicsit a hangulatot... (Fotók: Action Images)
Immáron 137. alkalommal (és 78. alkalommal a Bundesligában) csap össze a Ruhr-vidék két nagycsapata, a Borussia Dortmund és a Schalke 04 Németország talán legpazarabb hangulatú regionális futballderbijén. A sárga-feketék listavezetőként, a királykékek válságban várják a derbit, az összmérleg kiegyenlített. Ki örülhet péntek este?

„Nem vagyunk toronymagas esélyesek, bármit is mutat a tabella. Kiváló ellenféllel találjuk szembe magunkat."

SZÁMOK A DERBI ELŐTT

Ez a 78. Ruhr-vidéki derbi a Bundesligában. A mérleg 27 dortmundi és 27 gelsenkircheni siker, 23 döntetlen. Hazai pályán a Dortmund a papírformának megfelelően erős, a mérleg 17–11–10.


A Dortmund a közelmúltban pocsékul szerepelt a Schalke ellen: a legutóbbi 24 Bundesliga-összecsapásból csak hármat (!) nyert meg, tizenkét döntetlen mellett tíz gelsenkircheni siker a mérleg.


Először lép pályára regionális derbin királykék mezben Christoph Metzelder, a korábbi dortmundi védőkedvenc.


Aggasztó lehet a Schalke-híveknek Klaas-Jan Huntelaar gólképtelensége: a holland klasszis bajnokin legutóbb a 12. fordulóban a Wolfsburgnak talált be, immár 689 perce nem zörgette meg a hálót.

Ritkán fogja vissza ennyire magát egy edző a tabellát hatalmas fölénnyel vezető csapat részéről a 11. helyezett elleni mérkőzés előtt. De nem véletlen Jürgen Klopp – ő nyilatkozta a fentieket – óvatossága: egy regionális összecsapás hírhedten kiszámíthatatlan, a Dortmund–Schalkén pedig mindenki tisztában van azzal: bármi lehet. Még akkor is, ha a Dortmund a táblázaton tíz hellyel és 25 ponttal előzi meg az „ősellenséget" – a BVB pontosan kétszer annyi pontot gyűjtött a 2010–2011-es Bundesliga-szezonban, mint a Schalke.

„Egy dortmundi győzelemmel megmenthetjük a szezont a szurkolóink számára. A derbiknek saját szabályaik vannak, semmit nem számít a tabella" – kommentált Benedikt Höwedes, a gelsenkircheniek védője.

A Schalkénél ebben bízhatnak, mert nagyjából semmi sincs rendben: a csapat rosszul szerepel, Felix Magathból elege van a drukkereknek, akik különösen nehezen viselik a rendkívüli „játékosforgalmat": nyílt levélben adtak hangot kételyeiknek, felróva a koncepció hiányát és Magath „ámokfutását". A Magath-érában eddig 36 játékos jött a Schalkéba, és 26 már távozott is közülük...

ITT MINDENKI TÚLPÖRÖG

„Annak idején, amikor a Schalkéba igazoltam, gyorsan elmondták a házirendet: mindennél fontosabb az, hogy megnyerjük a Dortmund elleni derbit. Mindent belead mindkét csapat, emlékszem, én is néha valóságos ámokfutásba kezdtem a pályán. Mindenki túlpörög, aztán később lehet, hogy ezt megbánja" – nyilatkozta a Welt Online-nak a Schalkénél hosszú éveket töltő Gerald Asamoah, aki a St. Pauli játékosaként maga is derbire készül – hisz a fordulóban hamburgi városi rangadó is lesz.

„Elég ebből az őrültségből, amely a Schalkénél zajlik!" – jelentették ki.

A Schalke trénerének ellenben a szurkolói reakciókból kezd elege lenni...

„Minden szurkoló felelősségre vonhat, válaszolok nekik. De azért hoztak a klubhoz, hogy korlátozott anyagi lehetőségek mellett eljuttassam az élcsapatok közé. Ha találnak a helyemre mást, jobbat, tegyék! De attól tartok, nem találnak jobbat" – mondta a konfrontatív stílusáról is ismert Magath, aki úgy véli, a szezon német bajnokával játszanak.

„Azt hiszem, a leendő aranyérmessel vívunk meg. A Dortmund egyértelmű és hatalmas favorit, főleg hazai pályán".

Jürgen Klopp figyelmeztetett, Magath csak a dortmundiak éberségét akarja elaltatni.

„Sokkal könnyebb pozitív meglepetést okozni, ha alacsonyak az elvárások. Nyilván minket tartanak az esélyesnek, de ötven-ötven százalék az esély a derbin."

A Dortmundnál az év igazolásának bátran tekinthető Kagava Sindzsit kell pótolni, aki az Ázsia-kupán dőlt ki az egész tavaszi szezonra. Jürgen Klopp az előretolt csatár Barrios mögött a Blaszczykowski, Götze, Grosskreutz trióval támad, a Schalkéban először lesz kezdő az újonnan igazolt ghánai középpályás, Anthony Annan.

A Ruhr-derbivel kapcsolatban egyvalami biztos: este elszabadul a pokol, és a két szurkolótábor elképesztő hangulatot teremt – ízelítő alant, a videókban.

SCHALKE–DORTMUND 1–3: AZ ŐSZI DERBI
   

BUNDESLIGA
21. FORDULÓ
BORUSSIA DORTMUND–SCHALKE 04
Dortmund, 20.30 (Tv: Eurosport2). Vezeti: Heiner
VÁRHATÓ ÖSSZEÁLLÍTÁSOK
Dortmund: Weidenfeller – Piszczek, Hummels, Felipe Santana, Schmelzer – S. Bender, Sahin – Blaszczykowski, M. Götze, Grosskreutz – Barrios
Schalke: Neuer – Ucsida, Höwedes, Metzelder, Schmitz  – Kluge, Annan – Farfan, Jurado  – Raúl, Huntelaar
A BUNDESLIGA ÁLLÁSA
xml_url=http://tudositas.nso.hu/tablebox.php?t=lab,bul,2010/20,,f&xml|
nso_dms_cikkbe
nso_dms_cikkbe Ez a blokk a cikkszerkesztőben nem tud megjelenni, de a front-enden látszani fog ebben a pozícióban
mceBlockPasteEnd
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik