Dortmund: szétkapott fekete-sárgák? Ne kiabáljuk el! – videó

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.19. 11:30
null
Ousmane Dembélé lehet az újjáalakuló Borussia Dortmund egyik kincse (Fotó: AFP)
Igen mozgalmas átigazolási szezont tudhat maga mögött a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Bundesliga) szereplő Borussia Dortmund – és hol van még a transzferidőszak vége? Noha sokan úgy vélik, a BVB nehéz idők elé néz, miután több kulcsjátékosát is eladta, lehet, hogy korai volt a vészjósló hozzáállás.

A Dortmundtól a nyáron több húzónév is távozott. Elsőként Mats Hummels hagyta el a fekete-sárgákat – a válogatott védő a rivális Bayern Münchenhez szerződött, majd búcsút intett a csapatnak Ilkay Gündogan (Manchester City) és Henrih Mhitarjan (Manchester United), a középpálya két vezéralakja is. A három labdarúgóért 107 millió eurót fizettek összesen.

Talán nem meglepő, hogy sokan kétségbeestek a „szétkapott” dortmundi gárdát elemezve, ám Thomas Tuchel együttese a pótlásról is gondoskodott.

A távozók mellett szép számmal akadnak érkezők is, akik ugyan nem sztárok, ám rendkívül tehetséges játékosok, akikben óriási potenciál lakozik. Rájuk összesen 58 millió eurót költött a klub – akad tehát pénz a további erősítésekre.

Ki kell emelni Ousmane Dembélét, a 19 esztendős francia korosztályos válogatott támadót, aki fiatal kora ellenére is a Ligue 1-ben szereplő Rennes egyik húzójátékosa volt a 2015–2016-os szezonban, 29 tétmérkőzésen tizenkét találatot szerzett és öt gólpasszt osztott ki.

Dembélé fantasztikus teljesítményével mindenkit lenyűgözött, nem csoda, hogy a szezon végén a legjobb fiatal labdarúgónak választották a francia élvonalban. A szélsőt szerette volna szerződtetni az FC Barcelona (amely külön megfigyelőket is küldött a Rennes összecsapásaira a játékos miatt), a Manchester City és a Leicester City.

Azonban mindenki hoppon maradt, és Dembélé – némi meglepetésre – a Borussia Dortmundhoz szerződött, 15 millió euróért.

A csodagyereknek Tuchel csapatánál is jól megy, a felkészülés során remekel – legalábbis erről ad tanúbizonyságot a Dembéléről készült összeállítás. Mint az a videóból látszik, a villámgyors támadó az egy-egy elleni párharcok során jeleskedik, technikai képzettsége és ügyessége nem mindennapi. Persze jegyezzük meg, ez még csak felkészülés, ám az biztos, hogy fényes jövő előtt áll Dembélé.

Dembélé a BVB felkészülési mérkőzésein



Dembélé mellett mindenképp megemlítendő Sebastian Rode (Bayern München) és Marc Bartra (Barcelona) neve. Noha egyik játékos sem mondhatja el magáról, hogy stabil kezdő lett volna előző csapatában – valljuk be, hogy a német és a spanyol gigász kezdő tizenegyébe nem könnyű beverekednie magát bárkinek –, nagyon ígéretes futballistákról van szó. Egyaránt 25 évesek, ég bennük a bizonyítási vágy, s Tuchelnél minden bizonnyal megkapják a lehetőséget, hogy megmutassák, mire képesek.

Bartra a távozófélben lévő Neven Szuboticsot pótolhatja, míg Rode a Gündogan, Mhitarjan páros helyén tátongó űrt töltheti be.

Érkezett továbbá Emre Mor, akit sokan csak a török csodagyerekként említenek, valamint Raphaël Guerreiro. A védőként, középpályásként és támadóként is bevethető, 22 éves Guerreiro az Európa-bajnokságon is letette névjegyét, a végső győztes portugál válogatott egyik kulcsembere volt – öt meccset, köztük a döntőt is végigjátszotta.

És akkor még messze nincs vége a nyári átigazolási időszaknak, több lehetséges érkező neve is ott van a kalapban.

Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München elnöke megerősítette, hogy a bajorok tárgyalnak a Dortmunddal Mario Götze esetleges visszatéréséről, de felvetődött Mateo Kovacic (Real Madrid), Arda Turan (FC Barcelona), Karim Bellarabi (Bayer Leverkusen), André Schürrle (VfL Wolfsburg), valamint Moussa Sissoko (Newcastle United) neve is, mint lehetséges érkező.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik