Dortmund: a ma „Ez meg ki?”-je a jövő aranybányája

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2019.01.26. 12:27
null
A német nők már döntöttek: ők bármelyik dortmundi futballistához hozzámennének. A topklubok sem sokkal válogatósabbak (Fotó: AFP)
Újra itt van a tél, hótakaróba bújik a rét, jégszelek falják a felhők tejét, lent műanyagra gyújt a mély, szemétfüstöt okád magából a szél – s a topligás labdarúgóklubok megkezdik az eurómilliók elfüstölését téli erősítések címén.


Érdekes nyarat produkált tavaly a Borussia Dortmund élére akkor kinevezett Lucien Favre vezetőedző és Michael Zorc sportigazgató: érkezett majdnem 30 millió euróért egy fiatal középső védő (Abdou Diallo), húsz-húszmillióért egy dán (Thomas Delaney) és egy belga (Axel Witsel) középső középpályás, olcsón egy germán szélső (Marius Wolf), a La Ligából egy kölcsöncsatár és egy kölcsönbekk (Paco Alcácer, Asraf Hakimi), valamint két kapus (Eric Oelschlägel, Marwin Hitz). Mindenképpen emeljük ki, hogy nagyon jót tett egy féléves kölcsönjáték a VfB Stuttgartnál a dán szélsőnek, Jacob Bruun Larsennek, aki visszatérte után már öt kanadai pontnál tart.

Ezért is adhatta el nyugodtan a vezetőség a télen Christian Pulisicet a Chelsea-nek, 64 millió euróért a télen, nyári távozással – 2018 nyarán Andrij Jarmolenko, Szokratisz Papasztathopulosz, Mikel Merino, Gonzalo Castro, Nuri Sahin elengedésébe és Roman Weidenfeller visszavonulásába nem rokkant bele a klub. Sőt belefért még André Schürrle és Erik Durm elpocsékolása is: a világbajnok szélsőt nevetséges 400 ezer euróért kapta kölcsön a Fulham, 2020 nyaráig (dortmundi szerződése 2021-ig szól), a világbajnok szélsőhátvéd egészségében pedig nem bíztak a németek, imigyen ingyen, pontosabban négymillió eurós bónuszlehetőségekkel elengedték a Huddersfieldhez, ahol a 26 éves játékos már 19 mérkőzésen szerepelt.

Visszatérve egy kicsit még Pulisicre: a Dortmund remek megfigyelő- és nevelőhálózatának dicséretére válik az Ousmane Dembélé, Pulisic, Pierre-Emerick Aubameyang, Henrih Mhitarjan, Mario Götze, Mats Hummels, Ilkay Gündogan hetesen realizált csaknem 300 millió eurós haszon (sajnos nem ismerjük a pontos aláírási pénzeket), ugyanakkor Schürrle, Jarmolenko vagy Sebastian Rode megvétele nem volt az a transzferológiai fáklyásmenet, és Ciro Immobile, Robert Lewandowski, Ivan Perisic vagy Matthias Ginter ingyen vagy rossz ütemben történő elengedése sem volt éppen jó ötlet.

Ahol faragják a keretet, ott hullik a forgács, de Dortmundban belefér egy-két vakvágás: Paco Alcácert kétmillió euróért vették kölcsön, 17 mérkőzésen 13-szor volt eredményes, a nyáron ezért 23 millióért meg is veszik a Barcelonától, a néhány millióért megszerzett Jadon Sancho pedig maga az aranybánya (Marco Reus is az lenne, ha nem sérülne meg folyton), miközben Witsel, Manuel Akanji és Raphaël Guerreiro is megkétszerezte az értékét megvétele óta, és akkor az ingyen vagy pár kabátgombért megszerzett Julian Weigl, Bruun Larsen, Dan-Axel Zagadou trióról ne is beszéljünk!

 

Ha végignézünk a kereten, akkor látjuk, hogy egy klasszis kapus mellett (bocs, Roman Bürki) kellene egy jobbhátvéd is, hiszen Lukasz Piszczek nemsokára 34 éves, Jeremy Toljan nagy csalódás – ehhez képest a télen egy középső védő érkezett (a mostanában felváltva sérült) Akanji, Abdou Diallo, Zagadou és Ömer Toprak mellé, a 19 éves argentin tehetség, Leonardo Balerdi személyében. Érte 15.5 millió eurót kapott a Boca Juniors, még kétmilliós bónuszlehetőséggel és okosan kikötött tízszázalékos továbbadási részesedéssel.

Középen is bombaerős a Dortmund, lásd a Witsel, Weigl, Delaney, Dahoud négyest, a széleken jókat lehet válogatni a Guerreiro, Reus, Sancho, Wolff, Bruun Larsen, Pulisic fogatból, a klasszikus 10-es pozíciójában Mario Götze, Kagava Sindzsi, a 18 éves spanyol, Sergio Gómez és Maximilian Philipp is bevethető – legelöl Alcácer mellett azonban a Real Madrid orra elől 2017-ben 8.6 millió euróért elhappolt Alexander Isak nem igazolta csodagyereki minőségét, kölcsön is adták Hollandiába (de végleg el nem engedték a Besiktashoz).

A 12 millió euróért vett középső középpályást, Sebastian Rodét kölcsönadták egy fél évre annak a Frankfurtnak, ahonnan a Münchent anno megszerezte őt, és annak ellenére is lemondtak róla Zorcék, hogy Julian Weiglt jó áron el lehet most adni a PSG-nek. Mellette távozhat a Girondins Bordeaux és a VfB Stuttgart által hívott Kagava és a Newcastle, az RB Leipzig és a VfB Stuttgart által is csábított Philipp.

Már az U-edzőket is Angliába viszik...


Pulisic utóda a nyártól Wilfried Zaha lehet a Crystal Palace-tól, de a Mönchengladbachban bizonyító Thorgan Hazard is képben van – mindketten a húszas éveik közepén tartanak, előbbiről a Manchester United, utóbbiról a Chelsea mondott le túl korán és túl olcsón. A középcsatári posztra Timo Werner túl nagy falat lenne (vagy el kellene adni hozzá Reust), a 18 esztendős iraki támadó, Mohanad Ali súlytalan még, Álvaro Morata lutri; a portugál tinireménység, a benficás Joao Félix már jobban illene a Dortmundhoz, és tehetségben is nagy, léván tíz eddigi bajnokiján öt kanadai pontig jutott, 409 perc alatt. Amerikai, a Gentben futballozik, és a szezonban már hét gólnál tart Jonathan David, őt a fél Bundesliga szemmel tartja a potenciáljára tekintettel.

Weigl eladásakor a mönchengladbachos Denis Zakaria vagy a celtás Stanislav Lobotka lehet helyettes, a fiatalabb és sokkal olcsóbb korosztályt Matt O'Riley (Fulham U23) és Florentino (Benfica B) képviseli. A Cagliari által Lengyelországba kölcsönadott hátvéd, Sebastian Walukiewicz és a Le Havre a Napoli és a Wolfsburg által is megkívánt középső védője, Harold Moukoudi is szerepel a Zorc, Favre kettős kívánságcetlijén, az Atalanta német-holland balbekkje, Robin Gosens mellett.

A Sancho-ügyből kifolyólag is nagyon keresettek a fiatal angol szélsők, a Dortmund a Manchester City U23-asai közül a jónevű Rabbi Matondót, a Rennes ifijei közül a sokszoros U-válogatott Lucas Da Cunhát szúrta ki magának. Sokkal nevesebb, ezért aztán negyvenmillió euró körüli vétel lenne az ajaxos Hakim Zijeh (ő támadó középső középpályás és jobbszélső), negyedennyiből megúszható a galatasarayos támadó mindenes, a nigériai Henry Onyekuru leigazolása.

Felvetődött, hogynem hagyja el több dortmundi ász a Bayern kedvéért a csapatát, majd kiderült, hogy a minap em ért célt a Pulisicnek küldött Hasan Salihamidzic-féle „szerelmes videó”, ám később Zorc cáfolta a bayernellenes dortmundi SZMSZ-t.


NÉMET BUNDESLIGA, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2019

AUGSBURG
Érkezett:Benjamin Leneis (Augsburg U19)
Kölcsönbe:Gregor Kobel (Hoffenheim, 150 000), Reece Oxford (West Ham)
Távozott:
Kölcsönbe: Martin Hinteregger (Eintracht Frankfurt, 800 000)

BAYER LEVERKUSEN
Érkezett:
Távozott:Jakub Bednarczyk (St. Pauli)
Kölcsönbe:Tomasz Kucz (DAC)

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:
Alphonso Davies (Vancouver Whitecaps, 10 000 000 euró)
Távozott: Sandro Wagner (Tiencsin Teda, 5 000 000)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:
Leonardo Balerdi (Boca Juniors, 15 000 000)
Kölcsönbe:Christian Pulisic (Chelsea)
Távozott:Christian Pulisic (Chelsea, 64000000)
Kölcsönbe:Sebastian Rode (Eintracht Frankfurt),Alexander Isak (Willem II), Jeremy Toljan (Celtic), Kagava Sindzsi (Besiktas), Dzenis Burnic (Dynamo Dresden)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Bénes László (Holsten Kiel)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett:
Sahverdi Cetin (Eintracht Frankfurt U19), Nils Stendera(Eintracht Frankfurt U19), Patrick Finger (Eintracht Frankfurt U19), Almamy Touré (Monaco, 750 000), Tuta (Sao Paulo U20, 1 800 000)
Kölcsönbe:Sebastian Rode (Borussia Dortmund), Martin Hinteregger (Augsburg, 800 000)
Távozott:Carlos Salcedo (Tigres, 8 800 000)
Kölcsönbe:Deji Beyreuther (Chemnitz), Felix Wiedwald (Duisburg), Nicolai Müller (Hannover), Noel Knothe (Pipinsried)
Kölcsönből vissza:Chico Geraldes (Sporting CP)

FORTUNA DÜSSELDORF
Érkezett:
Johannes Bühler (egyesület nélküli),Jaroslav Drobny (Werder Bremen)
Kölcsönbe:Markus Suttner (Brighton), Dawid Kownacki (Sampdoria, 500 000)
Távozott:Julian Schauerte (Eupen, i.), Lukas Schmitz (Wolfsberg, i.), Marlon Ritter (Paderborn), Axel Bellinghausen (visszavonult),Taylan Duman (Borussia Dortmund II)
Kölcsönbe:Havard Nielsen (Duisburg), Johannes Bühler (Aalen),Gökhan Gül (Wehen Wiesbaden)

FREIBURG
Érkezett:

Kölcsönbe:Vincenzo Grifo (Hoffenheim, 600 000)
Távozott:Caleb Stanko (FC Cincinnati, 200 000)
Kölcsönbe: Patrick Kammerbauer (Holstein Kiel)

HANNOVER
Érkezett:

Kölcsönbe:Kevin Akpoguma (Hoffenheim, 220 000), Nicolai Müller (Eintracht Frankfurt)
Kölcsönből vissza:Uffe Bech (Bröndby), Samuel Sahin-Radlinger (Brann Bergen), Jonathas (Corinthians)
Távozott:
Kölcsönbe:Philipp Tschauner (Ingolstadt)

HERTHA BSC
Érkezett:

Kölcsönből vissza:Makszimilian Pronyicsev (Erzgebirge Aue)
Távozott: Sinan Kurt (WSG Wattens)
Kölcsönbe:Alexander Esswein (VfB Stuttgart, 400 000), Makszimilian Pronyicsev (Hallescher FC),Sidney Friede (Royal Mouscron)

HOFFENHEIM
Érkezett:
Christoph Baumgartner (Hoffenheim II), Lucas Ribeiro (Vitória, 3 000 000)
Távozott:
Kölcsönbe:Vincenzo Grifo (Freiburg, 600 000), Steven Zuber (VfB Stuttgart, 600 000), Felipe Pires (Palmeiras, 400 000), Kevin Akpoguma (Hannover, 220 000), Gregor Kobel (Augsburg, 150 000), Jan Hoogma (St. Pauli), Havard Nordtveit (Fulham, 1 000 000)

RB LEIPZIG
Érkezett:
Amadou Haidara (RB Salzburg, 18 000 000),Tyler Adams (New York Red Bulls, ingyen)
Kölcsönbe: Emile Smith Rowe (Arsenal U23)
Kölcsönből vissza:Felix Beiersdorf (Meuselwitz)
Távozott:Felix Beiersdorf (szerződését felbontották)

MAINZ
Érkezett:

Távozott:

NÜRNBERG
Érkezett:
Simon Rhein (Nürnberg II), Ivo Ilicevic (Kajrat Almati, ingyen)
Távozott:

SCHALKE 04
Érkezett: Rabbi Matondo (Manchester City U23, 9 000 000), Ahmed Kutucu (Schalke U19)
Kölcsönbe: Jeffrey Bruma (Wolfsburg)
Távozott:Naldo (Monaco, 2 000 000),Johannes Geis (1. FC Köln), Franco Di Santo (Rayo Vallecano, ingyen)
Kölcsönből vissza: Abdul Rahman Baba (Chelsea)

VFB STUTTGART
Érkezett:
Ozan Kabak (Galatasaray, 11 000 000)
Kölcsönbe:Steven Zuber (Hoffenheim, 600 000), Alexander Esswein (Hertha, 400.000)
Távozott:
Kölcsönbe:Hans Nunoo Sarpei (Greuther Fürth), Berkay Özcan (Hamburg)

WERDER BREMEN
Érkezett:
Romano Schmid (RB Salzburg, 1 000 000)
Távozott:Jaroslav Drobny (Fortuna Düsseldorf),Florian Kainz (1. FC Köln, 3 000 000), Luca Caldirola (Benevento, ingyen)
Kölcsönbe:Ole Käuper (Erzgebirge Aue)

WOLFSBURG
Érkezett:

Kölcsönből vissza:Riechedly Bazoer (FC Porto)
Távozott:Jakub Blaszczykowski (szerződését felbontották)
Kölcsönbe:Riechedly Bazoer (Utrecht),Paul Seguin (Greuther Fürth), Jeffrey Bruma (Schalke)

Lezárva pénteken, vastaggal az elmúlt egy hét eseményei.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik