Vereség Mönchengladbachban, oda a Leipzig első helye

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.10.31. 18:25
null
Pléa és Wolf örül a mérkőzés egyetlen gólja után, Gulácsi bosszankodik (Fotó: AFP)
A német labdarúgó Bundesliga 6. fordulójának szombat esti rangadóján a Borussia Mönchengladbach Hannes Wolf góljával 1–0-ra legyőzte RB Leipziget. A lipcsei csapat két magyar válogatott játékosa, Gulácsi Péter és Willi Orbán végigjátszotta a mérkőzést. A Leipzig veresége miatt nem tudott visszaállni a Bundesliga élére, a Mönchengladbach a 4. helyre, a lipcseiek mögé lépett előre.

NÉMET BUNDESLIGA
6. FORDULÓ
BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH–RB LEIPZIG 1–0 (0–0)
Mönchengladbach
, Borussia Park. Vezette: Siebert
Mönchengladbach: Sommer – Lainer, Ginter, Elvedi (Wendt, a szünetben), Benszebaini – J. Hofmann, Neuhaus (Kramer, 73.) – P. Herrmann (Lazaro, 80.), Embolo (Thuram, 73.), Wolf – Pléa (Stindl, 80.). Vezetőedző: Marco Rose
RB Leipzig: Gulácsi – Henrichs, Orbán, Upamecano, Angelino – Kampl (Haidara, 66.), Sabitzer – Dani Olmo (Forsberg, 66.), Samardzic (Nkunku, 69.) – Y. Poulsen (Hvang Hi Csan, 66.), Sörloth. Vezetőedző: Julian Nagelsmann
Gólszerző: Wolf (60.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az első félidőben olyannyira kioltotta egymást a két Bundesliga-élcsapat, hogy helyzetet is alig láttunk, mondhatni a leglátványosabb dolog a pályán a Mönchengladbach vadonatúj, 120. jubileumi meze volt (de az legalább nagyon jól sikerült). Se gól, se helyzet.

A Leipzig majdnem teljesen megbénította a Gladbach támadójátékát (Gulácsi Péternek egyszer kellett védenie, akkor is pont a kezébe érkezett a labda, Willi Orbánnak is egy mentésre volt csupán szüksége), a hazaiak csak Rami Benszebaini előretöréseivel tudták kicsit megbontani a vendégek védelmét. A Leipzig támadójátéka már jobban funkcionált, viszont a befejezések nem sikerültek: vagy Yann Sommer volt a helyén, vagy a védők blokkoltak jól, vagy pontatlan volt az utolsó passz. Így aztán az első játékrész után akkora 0–0 állt az eredményjelzőn, amekkora csak ráfért...

A második félidő elején viszont több veszélyes támadása is volt a Gladbachnak: az elsőnél Dayot Upamecano fellépett a félpályáig, de eladta a labdát, a hazaiak egyből kontráztak, Alassane Pléa lövését Gulácsi magabiztosan védte. A másikat is Pléára játszotta ki a Borussia, de itt meg Willi Orbán „mutatott neki stoptáblát”. Hogy meglegyen a „mesterhármas”, Pléa még egy lövéssel jelentkezett, Gulácsi könnyedén hárított.

Az egyre veszélyesebb támadásokra a 60. percben gól következett: Benszebaini dobta ki a labdát a bal szélre Pléához, ő középre passzolt, Patrick Herrmann okosan vissza, az érkező Hannes Wolf pedig 7 méterről a kapuba csavart (1–0). Hogy a lipcseieket még jobban bosszantsa a gól, Wolf az ő kölcsönjátékosuk...

Julian Nagelsmann azzal jelezte elégedetlenségét, hogy hamarosan négyet cserélt, leváltotta Alexander Sörloth kivételével a teljes lipcsei támadóegységet. A Mönchengladbach vendége fölé nőtt, Pléa remek lövéssel a kapufát is eltalálta – a másik oldalon Marcel Sabitzer centikkel kapu mellé küldött kísérletét és Amadou Haidara óriási lövését jegyezhettük fel, amelyet Yann Sommer védett. A hajrában hiába darált a Leipzig, nem tudott betalálni (sőt, nagy helyzete sem volt), így a hetet két vereséggel és szerzett gól nélkül zárja. A lipcseiek nem tudtak visszaállni a Bundesliga élére, a második félidő alapján megérdemelt győzelmet arató Mönchengladbach előrelépett a 4. helyre.

DÉLUTÁNI EREDMÉNYEK
Augsburg–Mainz 3–1 (R. Vargas 40., Hahn 80., 90+1., ill. Onisiwo 64.)
Bielefeld–Borussia Dortmund 0–2 (Hummels 53., 71.)
Eintracht Frankfurt–Werder Bremen 1–1 (André Silva 65., ill. Sargent 51.)
Köln–Bayern München 1–2 (Drexler 82., ill. T. Müller 13. – 11-esből, Gnabry 45+1.)
PÉNTEKEN JÁTSZOTTÁK
Schalke–VfB Stuttgart 1–1 (Thiaw 30., ill. N. González 56. – 11-esből)
VASÁRNAP
15.30: Freiburg–Leverkusen (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
18.00: Hertha–Wolfsburg (Tv: Sport1)
HÉTFŐ
20.30:
Hoffenheim–Union Berlin

AZ ÁLLÁS
1. Bayern München65124–9+1515
2. Borussia Dortmund65113–2+1115
3. RB Leipzig641112–4+813
4. Mönchengladbach63219–8+111
5. Augsburg63129–7+210
6. VfB Stuttgart623111–7+49
7. Bayer Leverkusen5236–3+39
8. Werder Bremen62318–80 9
9. Eintracht Frankfurt62318–10–29
10. Hoffenheim52129–7+27
11. Wolfsburg5144–3+17
12. Union Berlin51318–6+26
13. Freiburg51316–9–36
14. Arminia Bielefeld61144–10–64
15. Hertha5149–12–33
16. 1. FC Köln6246–11–52
17. Schalke6243–20–172
18. Mainz665–18–130
PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

90+5. perc. VÉGE A RANGADÓNAK, HANNES WOLF GÓLJÁVAL 1–0-RA NYER A MÖNCHENGLADBACH AZ RB LEIPZIG ELLEN! A Leipzig nem tud visszaállni az első helyre, a Gladbach feljön 4.-nek!

90+3. perc. SÁRGA LAP. Nkunkunak elege lesz, rondán odapakol Hofmann lábára.

90. perc. 4 perc lesz a ráadás.

88. perc. Sörloth középre stukkol, Hvang pedig a kapu fölé. Nagelsmann arcán fájdalom.

87. perc. Hvang összeugrik Benszebainival, és szerencséje van, mert nem kap sárga lapot a kakaskodásért egyikük sem (neki ugyanis már van egy).

86. perc. Upamecano ívelése száll a semmibe. Nem alakul ez jól a lipcseieknek… Úgy néz ki, elvesztik tabellaelső helyüket, pedig jövő héten Dortmund–Bayern, tehát a két legnagyobb rivális egymással játszik.

83. perc. Egy bal oldali lipcsei szöglet után Sörloth fejel hat méterről a kapu fölé. A labda a háló tetejére pottyan.

81. perc.A Gladbach edzője, Marco Rose hevesen reklamál, legyintget is egy kicsit, kap egy sárgát nyugtatóként.

80. perc. MÉG EGY KETTŐS HAZAI CSERE. Pléa és Herrmann le, Stindl és Lazaro be. Nincs több cserelehetősége a Gladbachnak.

73. perc. KETTŐS HAZAI CSERE. A sárga lapos, így „veszélyesen élő” Neuhaus helyett a világbajnok Kramer, Embolo helyett a Real Madrid ellen duplázó Thuram áll be. Ezt mondjuk bátran lehet erősítésnek nevezni…

73. perc. SOMMER! Haidara óriási bombáját kapja ki a jobb alsó sarok elől.

70. perc. MEG MÉG EGY SÁRGA LAP! Sabitzer szövegelt.

69. perc. MÉG EGY LIPCSEI CSERE. Samardzic helyére érkezik Nkunku.

69. perc. SÁRGA LAP. Hvang Hi Csan gyorsan belelendült. A szabálytalankodásba.

67. perc. MAJDNEM KETTŐ! Pléa ugrik meg, de lövése a jobb oldali kapufán csattan! Mondhatnánk, hogy Gulácsinak volt esélye, csak nem lenne igaz, óriási szerencséje volt most a Leipzig magyar kapusának.

67. perc. TÖMEGES CSERE A VENDÉGEKNÉL. Julian Nagelsmann jelzi, hogy elégedetlen. Kampl, Dani Olmo és Poulsen le, Haidara, Forsberg és Hvang Hi Csan be.

66. perc. EGYENLÍTÉSI LEHETŐSÉG! Dani Olmo az előretörő Angelinót ugratná ki, a védők összezárnak, ám Sabitzer elé kerül a labda. A középpályás teljesen tisztán lőhet, hajszállal a jobb oldali kapufa mellé!

62. perc. Hogy a lipcseieket még jobban bosszantsa a gól, Wolf az ő kölcsönjátékosuk, a Leipzig előtt pedig a másik német ajkú Red Bull-csapatban, a Salzburgban játszott...

61. perc. SÁRGA LAP! Kampl akaszt meg egy Gladbach-kontrát, illetve a lendületben levő Embolót, nem is vitatja a lapot.

60. perc. GÓÓL, VEZET A GLADBACH, 1–0, WOLF! Aki eddig semmit sem csinált! Benszebaini balra teszi a labdát Pléának, ő középre gurít, Herrmann nagyon okosan nem kapura fordul, hanem visszagurít, Wolf 7 méterről, jobbal a kapu bal oldalába teker, Gulácsinak esélye sincs!

58. perc. Sabitzer ível jobbról középre, Sörloth és Poulsen is emelkedik (a magasságukat tekintve ez nem jó jel egyetlen védelemnek sem), de előbbi csúsztatása kapu mellé megy. Poulsent közben elegánsan kitakarították azért, biztos, ami biztos...

56. perc. SÁRGA LAP! A Leipzig elvégezne gyorsan egy szabadrúgást, Neuhaus elszabotálja, meg is kapja a játék akadályozásáért a lapot.

55. perc. A második félidőre felpörgött a Gladbach, megint Pléa kerül helyzetbe, lövését Gulácsi magabiztosan fogja.

53. perc. ORBÁN! Kettő a három ellen iramodik meg a Gladbach, a bal oldalon Pléa kapja a labdát. Most nem lő egyből jobbal, hanem meghúzná, de érkezik Willi Orbán és az utolsó pillanatban megállítja.

52. perc. SÁRGA LAP! Az első a meccsen, Wendt rúgta le majdnem Angelino fejét.

48. perc. GULÁCSINAK DOLGA AKAD! Jól végigvitt Gladbach-kontra végén a bal oldalról Pléa lő jobbal, de nem túl jól, a lapos kísérletet könnyedén védi a magyar kapus. Upamecano fellépett a középpályára, de a felezővonalnál eladta a labdát, Hofmann és Pléa meg majdnem büntetni tudott.

46. perc. FOLYTATJUK!

46. perc. CSERE. Méghozzá a Gladbach, Elvedi helyére Wendt áll be a védelembe. A svéd légiós megy ki balhátvédbe, Benszebaini belső védőbe lép, pedig az ő felfutásai voltak a legveszélyesebbek az első félidőben.

A két csapat az első félidőben helyzetekig is alig jutott el (Fotó: AFP)
A két csapat az első félidőben helyzetekig is alig jutott el (Fotó: AFP)

1. FÉLIDŐ

45. perc. VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! Ez akkora 0–0, hogy annál nagyobb 0–0 alig létezik. A Gladbach lövőhelyzetbe is alig kerül (egy kísérlete volt egy félidő alatt), a Leipzignek vannak lehetőségei, ám Yann Sommer magabiztos, illetve a hazai védők is jókor vannak általában jó helyen. Szünet!

44. perc. LESGÓL. Pléa lép ki egy kirúgás után visszafejelt labdával, be is rúgja a ziccert, de hiába, mert amikor Herrmann továbbfejelte a labdát, lesen volt.

39. perc. Megint a jobb oldalon jön a Leipzig, Poulsen teker laposan a kapu elé, Sommer kivetődik és elcsípi a labdát.

38. perc. VESZÉLY! Hofmann csavar jobbról a kapu elé egy szabadrúgást, Ginterről kapu mellé megy. Viszont Benszebaini lesről indult, így ha gól, akkor sem ér.

36. perc. Egy jó lipcsei kontra végén Dani Olmo lő jobbösszekötőből, de már nem először blokkba.

34. perc. Az első hazai lehetőség. Benszebaini gyönyörűen húzza meg a bal szélt, visszaveszi a labdát, jobbal középre csavar, Herrmann csúsztat, a labda Gulácsi kezébe repül.

30. perc. Itt kell megjegyezni, hogy a Gladbach aligha nyeri meg a meccset, ha nem lő kapura. Mert hogy még mindig nincs egy próbálkozás sem a hazaiak neve mellett a statisztikai lapon. Orbán ível a tizenhatoson belülre, keresztbe stukkolják a labdát, Benszebaini mellel, kicsit önveszélyesen teszi azt haza. Sommer odaér, s elviszi a labdát Sabitzer elől.

23. perc. Sörloth nyújtja meg (igen hosszú) lépteit, jobbról középre passzol, Poulsen bevetődik, de így is lemarad.

22. perc. Egy pocsék hazai felszabadítás után Dani Olmo lő, Lainer blokkol. 0:4 a kísérletek aránya.

18. perc. Dani Olmo vezeti rá Elvedire a labdát, a védő nagyon szépen szerel, s elhárítja a veszélyt.

15. perc. Gladbach-szöglet balról. Hofmann betekeri, ketten üresen a kapu előtt, senki sem találja el jól a labdát, mely a kapufát érintve kimegy, de már les!

9. perc. AZ ELSŐ HELYZET! Sörloth húz el a jobb oldalon, jól passzol vissza, Poulsen lő, Sommer a léc alól szögletre piszkálja a labdát! A sarokrúgás után Sörloth fejel, ez csemege Sommernek.

8. perc. Mezőnyjáték zajlik, a jobbik fajtából, tempó és keménység is van (majd pont egy Bundesliga-rangadón ne lenne?). Az Old Traffordon látott zakóból sportruházatra váltó Julian Nagelsmann nagyon elégedetlen. A Leipzig egyébként a Gladbach mumusa, kilenc Bundesliga-mérkőzés után még veretlen a Borussiával szemben (5–3–0), és mindig nyert Mönchengladbachban.

3. perc. Benszebaini vágtat előre a bal oldalon, beadása szögletre pattan. Hofmann végzi el a bal oldali kornert, Willi Orbán kibólintja.

2. perc. Az első lövés a vendégeké, Yussuf Poulsen kísérletét felejthetőnek minősíthetjük...

1. perc. SÍPSZÓ, kezdődik a rangadó!

• A hazaiaknál a Real Madrid ellen duplázó Marcus Thuram helyén Alassane Pléa a kezdőcsapatban, de egyébként is kicserélte Marco Rose a fél csapatot. Pályán a csapatok, tiszta fekete, vadonatúj, jubileumi (120 éves a klub) szerelésében a Mönchengladbach, fehér-pirosban a Leipzig, hamarosan kezdünk!

• A hét közben mindkét csapat Bajnokok Ligája-csoportmérkőzést játszott, s egyik sem lehetett boldog. A B-csoportban (melyben totális a káosz) a Gladbach 2–0-ra vezetett a Real Madrid ellen a 86. percig, de kiengedte a kezéből a győzelmet, a vége 2–2. Az RB Leipzig pedig egy váratlan pofonba nézett bele, 5–0-ra kapott ki a Manchester Unitedtől az Old Traffordon.

• A délutáni mérkőzéseken győzött a Bayern München és a Borussia Dortmund is (előbbi Kölnben, utóbbi Bielefeldben), így most e két csapat 15 ponttal áll, az RB Leipzig csak akkor állhat vissza az élre, ha most győzni tud (13 pontja van). A Mönchengladbach 8 pontos, ez a 9. helyre rangsorolja. Ha a Gladbach nyer, akkor a 4. helyre tud előrelépni.

Gulácsi szokás szerint most is a Leipzig kezdőcsapatában kapott helyet (Fotó: AFP)
Gulácsi szokás szerint most is a Leipzig kezdőcsapatában kapott helyet (Fotó: AFP)

• JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! Két Bundesliga-elitcsapat, két BL-szereplő csapat, két dobogóesélyes csap össze szombat este a 6. forduló rangadóján, a Mönchengladbach látja vendégül a Leipziget. Tartsanak velünk! Gulácsi Péter és Willi Orbán a Leipzig kezdőcsapatában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik