Ki fog gólt lőni? Mindenki! A Bayern hatot vágott a Frankfurtnak

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2022.08.05. 20:20
null
Robert Lewandowski egyelőre egyáltalán nem hiányzik a Bayern Münchenből (Fotó: AFP)
A német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 2022–2023-as nyitó mérkőzésén a Bayern München 6–1-re kiütötte az Eintracht Frankfurtot idegenben.


NÉMET BUNDESLIGA
1. FORDULÓ
EINTRACHT FRANKFURT–BAYERN MÜNCHEN
1–6 (0–5)
Frankfurt,
Commerzbank-Arena. Vezette: Aytekin
EINTRACHT FRANKFURT:
Trapp – A. Touré, Tuta (Haszebe, 81.), Ndicka – Knauff, Rode (Jakic, a félidőben), Sow, Kosztics (Alidou, 74.) – Lindström (Lenz, a félidőben), Götze – Borré (Kolo Muani, a félidőben). Vezetőedző: Oliver Glasner.
BAYERN MÜNCHEN:
Neuer – Pavard (Mazraui, 81.), Upamecano, L. Hernandez (De Ligt, 81.), A. Davies – Kimmich, Sabitzer (Gravenberch, 57.) – Müller (Tel, 66.), Musiala – Mané, Gnabry (Sané, 66.). Vezetőedző: Julian Nagelsmann.
Gólszerző: Kolo Muani (64.), ill. Kimmich (5.), Pavard (10.), Mané (29.), Musiala (35., 82.), Gnabry (43.)

Azok után, hogy a Bayern 5–3-ra legyőzte az RB Leipziget a német Szuperkupa-meccsen, minden bajor szurkoló izgatottan várta a Bundesliga nyitó mérkőzését az Európa-liga-győztes Eintracht Frankfurt ellen.

A müncheniek nem is okoztak csalódást rajongóiknak: Joshua Kimmich az 5. percben mindenkit meglepett egy szabadrúgásnál – ahelyett, hogy középre tekerte volna a labdát, jó messziről megtréfálta Trappot a rövid oldalon. A lapos lövés a jobb kapufáról vágódott a hálóba.

A 10. percben már bent is volt a második Bayern-gól – Kimmich szöglete után Thomas Müller húzta volna kapura a labdát, amely a blokkról egyenesen Benjamin Pavard elé pattant, aki kapásból kilőtte a kapu jobb oldalát.

Szűk negyedóra elteltével egy igencsak vicces jelenet zajlott le. Gnabry indult meg, a nyomában egyetlen Frankfurt-védőt sem találhattunk, a tizenhatoson belülre érve a felfutó Thomas Müllert akarta kiszolgálni. A német támadó kicsit röviden kapta a labdát, az egyik visszafutó hazai megzavarta, így üres kapura estében csak a kapufát találta el öt méterről a Bayern huszonötöse.

Ezt követően a Frankfurtnak is volt egy óriási lehetősége a szépítésre, ám Lindström egy az egyben nem találta el a kaput tizenegy méterről.

Ezt a Bayern kegyetlenül meg is büntette: előbb Sadio Mané volt eredményes fejesből, majd Jamal Musiala is bevette a frankfurti kaput. Azt gondolhattuk, hogy négygólos előny tudatában leállnak a müncheniek, de nem. Serge Gnabry a szünet előtt szemtelenül átpöckölte a kirohanó Trappot, így 5–0-ra vezettet a vendégek a félidőben.

A fordulást követően természetesen leállt a Bayern, Manuel Neuer óriási hibája után a becsületgólját is megszerezte az Eintracht. Lucas Hernandez tette haza a labdát, és a német válogatott kapus borzalmasan passzolta vissza a franciának. Kolo Muani lecsapott a rövid átadásra, s betalált az üres kapuba 18 méterről.

Ezt követően teljesen leült a meccs, a végén azonban Leroy Sané még egy pazar labdával kihagyhatatlan helyzetbe hozta Musialát, aki beállította a 6–1-es végeredményt.

A VIDEÓS ÖSSZEFOGLALÓT IDE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90. perc: a bíró megkegyelmez a Frankfurtnak, hosszabbítás nélkül lefújja a mérkőzést.

82. perc: A HATODIK IS BENT VAN. Leroy Sané elképesztő passzt adott Musialának, aki nem tette le Manénak, egymaga fejezte be az akciót közelről. 1–6

81. perc: Haszebe állt be Tuta helyére a Frankfurtban. A Bayern is cserélt, De Ligt érkezett Hernandez helyére, Mazraui pedig Pavard-t váltotta.

81. perc: Kimmich döntött úgy, hogy harmincról megpróbálja. Lövése kellemetlenül megpattant Trapp előtt, de a német kapus így is begyűjtötte a labdát.

80. perc: ismét Kolo Muani rohant volna Manuel Neuerre, de Upamecano nem adta fel a versenyfutást, s az utolsó pillanatban el tudta pöckölni a labdát. Zseniális védekezés a francia hátvédtől.

77. perc: Knauff tette középre a labdát, Kolo Muani akrobatikus mozdulattal ollózta volna kapura a zsugát, de nagyon rosszul találta el.

74. perc: Kosztics hagyta el a pályát, Alidou a helyén.

74. perc: Kimmich adott pazar labdát az ismét védők mögé befutó Manénak, Trapp óriásit védett egy az egyben.

70. perc: Kosztics is besárgult.

69. perc: remek támadást vezetett a Frankfurt, Knauff vezethette zavartalanul a tizenhatoson belülre a labdát, beadás helyett azonban éles szögből a lövést választotta, csak az oldalhálót találta el.

66. perc: kettős csere a Bayernnél – Mathys Tel Thomas Müllert, Leroy Sané Serge Gnabryt váltotta.

64. perc: ÓRIÁSI NEUER-HIBA, SZÉPÍT A FRANKFURT! Lucas Hernandez tette haza a labdát, Neuer borzalmasan akarta visszapasszolni a franciának. Kolo Muani lecsapott a rövid átadásra, s üres kapura betalált 18 méterről. 1–5

Egyelőre a korábbi Bayern München-futballista, Mario Götze sem tudott sokat hozzátenni a Frankfurt játékához.

62. perc: a félidőben beálló Kolo Muani egyedül indult meg, amit ugyan a közönség értékelt, de komoly helyzetet nem tudott kialakítani. A Bayern támadósora mellett a védelem is remekül működik.

59. perc: Ndicka lépett oda túl keményen, a jutalma egy sárga lap.

57. perc: Sabitzer hagyta el a pályát, a holland Gravenberch állt be.

56. perc: Manuel Neuer nem volt elég határozott egy kiugratásnál, Jakic kihasználta ezt, s a kapuba juttatta a labdát. Rövid VAR-ozás után azonban a bíró érvénytelenítette a gólt.

50. perc: Benjamin Pavard jól lőtte be a labdát a büntetőterületre. Azonban a védők résen voltak, bravúrral tisztázni tudtak.

46. perc: hármat is cserélt a Frankfurt a félidőben: Lenz, Jakic és Kolo Muani állt be, Lindström, Rode és Borré hagyta el a pályát.

46. perc: jöhet a második félidő, a hazaiak indították útjára a labdát.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. perc: ötcsillagos teljesítmény a Bayerntől, Robert Lewandowski hiánya egyáltalán nem érződik a bajorokon. A félidőben: Frankfurt–Bayern München 0–5.

45. perc: két perc lesz a ráadás.

GNABRY SEM MARADT KI A BULIBÓL


43. perc: AZ ÖTÖDIK GÓLSZERZŐ IS MEGVAN! Mané tartotta meg a labdát remekül, majd Müller ugratta ki Gnabryt, akire senki sem figyelt. A kirohanó Trapp fölött elpöckölte a játékszert, s megszerezte az ötödik Bayern-gólt. 0–5

Egy kis emlékeztető: a Bayern München az Európa-liga-győztes otthonában futballozik...

MUSIALA TALÁLATA


35. perc: FIÚK FÉRFIAK ELLEN. Sadio Manét simán elvitte a labdát a középpályán, majd Thomas Müllernek passzolt, aki kiszolgálta Jamal Musialát. A fiatal tehetségnek csak az üres kapuba kellett passzolni. 0–4

33. perc: Thomas Müller zseniális passzt adott a kiugró Manénak, aki már Trapp mellett is elvitte a labdát, de éles szögből nem tudta a kapuba juttatni azt.

MANÉ FEJESE


29. perc: EZT MÁR NEM ÚSSZA MEG A FRANKFURT, MANÉ IS BETALÁL! Kimmich szerzett labdát a középpályán, majd egyből kiugratta Gnabryt, aki egy löbbölt labdával megtalálta Sadio Manét – a szenegáli a rövid sarokba fejelt. 0–3

27. perc: BAYERN-KAPUFA! Musiala szánta el magát lövésre jó 25 méterről, Trapp a felső lécre tolta a labdát.

26. perc: MIT HAGYOTT KI A FRANKFURT? Lindström találta magát a tizenhatoson belül egy az egyben Manuel Neuerrel, ám képtelen volt eltalálni a kaput 11 méterről.

25. perc: elképesztő az iram, a Frankfurtnak muszáj támadnia, a Bayern pedig kedvére kontrázhat.

23. perc: MI TÖRTÉNIK?! Gnabry indult meg, a nyomában egyetlen Frankfurt-védőt sem találhattunk, a tizenhatoson belülre érve a felfutó Thomas Müllert akarta kiszolgálni. A német támadó kicsit röviden kapta a labdát, az egyik visszafutó hazai megzavarta, így üres kapura estében csak a kapufát találta el öt méterről a Bayern 25-öse. Óriási ziccer maradt ki.

22. perc: Manuel Neuer, ki más? A világklasszis német válogatott kapus harminc méterre rohant ki, de elérte a labdát, s menteni tudott a kiugró frankfurti elöl.

18. perc: a Frankfurt a sokkoló kezdés után kicsit kijött a nehéz helyzetből, az elmúlt percekben képesek voltak a Bayern térfelén tartózkodni. Egy gyors megindulás után Sow került a tizenhatoson belülre, elesett, de a játékvezető nem látott szabálytalanságot.

15. perc: Sadio Mané indult meg a bal oldalon, majd kiugratta Jamal Musialát, aki az ötös sarkáról csak az oldalhálót találta el.

12. perc: Majdnem ott a válasz! Egy frankfurti szöglet után Tuta fejelhetett kapura, a felső léc azonban megmentette a bajorokat.

PAVARD GÓLJA


11. perc: OTT A MÁSODIK BAYERN-GÓL! Joshua Kimmich szöglete után Thomas Müller húzta volna kapura a labdát, a blokkról egyenesen Benjamin Pavard elé pattant a zsuga, aki kapásból kilőtte a kapu jobb oldalát. 0–2

10. perc: a jobb oldalon próbálkozott a Bayern München, Pavard beadására figyeltek a hazaiak. Nem szabadult fel azonban a hazai kapu, újabb szöglettel jöhet Kimmich.

KIMMICH GÓLJA


5. perc: ZSENIÁLIS GÓL! Joshua Kimmich mindenkit meglepett – ahelyett, hogy középre tekerte volna a labdát, jó messziről megtréfálta Trapp kapust a rövid oldalon. A lapos lövés a jobb kapufáról vágódott a kapuba. 0–1

4. perc: nagyjából harminc méterre a frankfurti kaputól kap szabadrúgást a Bayern, nagy lehetőség alakulhat ki. Kimmich a labda mögött.

3. perc: Nagelsmann játékosai már a Frankfurt térfelén letámadnak, egyelőre a hazaiak képtelenek megtartani a labdát.

2. perc: a müncheniek rögtön egy szöglethez jutottak, Kimmich beadása után Mané fejelt jócskán a kapu fölé.

1. perc: elindult a mérkőzés, a Bayern Münchennél a labda!

Sadio Mané a Frankfurt ellen mutatkozik be a Bundesligában (Fotó: AFP)
Sadio Mané a Frankfurt ellen mutatkozik be a Bundesligában (Fotó: AFP)


A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Azt hiszem, kijelenthetjük: a Bayern szurkolói készen állnak az új idényre.


Karl-Heinz Rummenigge szerint a német labdarúgó-bajnokságban címvédő Bayern München rendelkezik Európa leggyorsabb csatársorával, és ez jelentősen megnehezítheti a Bundesligában szereplő többi 17 együttes dolgát.

„Serge Gnabryval, Kingsley Comannal, Sadio Manéval, Leroy Sanéval és Jamal Musialával a támadóalakzat a kontinens leggyorsabbja” – jelentette ki a müncheni klub igazgatótanácsának korábbi elnöke a Sky televíziónak adott interjújában.

A 66 éves szakember azt mondta, a lengyel válogatott Lewandowski távozása után az új csatársor „hihetetlen sebességet” képes vinni a játékba.

„A tizenhét élvonalbeli rivális számára ezt nem lesz egyszerű levédekezni” – tette hozzá Rummenigge.

A Frankfurt elnöke sajátos módon igyekezett fokozni a hangulatot a Bayern elleni idénynyitót megelőzően. „Ki a franc az a Mané?” tette fel a kérdést a német RTL kamerái előtt a bajorok új támadójáról, az idézettnél némileg alpáribb stílusban. Peter Fischer utólag azért elmondta, őrült jó játékosnak tartja a szenegálit, akinek az érkezése főnyeremény a Bundesliga számára.

Ha Mané jó formába lendül, az a Bayern újabb sikereinek alapja lehet. Nem titok, hogy Münchenben a Bajnokok Ligája- és a Német Kupa-szereplést illetően is többet várnak az előző éveknél, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a nyolc esztendő után az FC Barcelonához távozó Robert Lewandowski méltó utódja legyen az afrikai – méghozzá úgy, hogy a két játékos eddig nem egy az egyben ugyanazon pozícióban volt képes a legjobb teljesítményre. A szenegáli Liverpoolban leggyakrabban a széleken futballozott, és középen is inkább a hamis kilences posztja áll jobban neki, míg a lengyel köztudottan vérbeli középcsatár.

Kiderül, hogyan alakítja a Bayern játékát Julian Nagelsmann, mint ahogyan az is, miként építi be a nyár legdrágább bajor igazolását: a Juventustól 67 millió euróért elhozott Matthijs de Ligtet. Érdemes lesz majd odafigyelni a Rennes-től elhozott 17 éves francia támadóra, Matthys Telre is, akiért a Transfermarkt által becsült piaci értékének tízszeresét, húszmillió eurót csengettek ki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik