Kolo Muani (9) az első két frankfurti gólban kulcsszerepet vállalt (Fotó: AFP)

 

BUNDESLIGA
5. FORDULÓ

EINTRACHT FRANKFURT–RB LEIPZIG 4–0 (2–0)
Frankfurt, Deutsche Bank Park. Vezette: Felix Brych 
FRANKFURT: Trapp – Jakic (Chandler, 87.), Tuta, Ndicka, Lenz (Smolcic, 87.) – Rode (Dina Ebimbe, 32.), Sow – Lindström (Knauff, 74.), Götze, Kamada – Kolo Muani (Borré, 74.). Vezetőedző: Oliver Glasner
LEIPZIG: Gulácsi – Simakan (Haidara, 69.), W. Orbán, Gvardiol – Heinrichs, Laimer, Kampl (Szoboszlai, a szünetben), Raum (Halstenberg, 69.) – Dani Olmo (Forsberg, 11.) – Werner (André Silva, 74.), Nkunku. Vezetőedző: Domenico Tedesco
Gólszerző: Kamada (16.), Rode (22.), Tuta (67.), Borré (84. – 11-esből)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Európa-liga címvédője, a Frankfurt és az előző EL-idény egyik elődöntőse, az RB Leipzig mérkőzött meg egymással a Bundesliga 5. fordulójában. A lipcseiek kapuját a sérülésből visszatérő Gulácsi Péter védte, Willi Orbán szintén kezdő volt, Szoboszlai Dominik a kispadon kapott helyet. A Lipcse számára rémisztően kezdődött a találkozó, hiszen Kamada már a 10. percben bevette Gulácsi kapuját, de ekkor még a VAR érvénytelenítette a találatot les miatt. A 11. percben cserélni kényszerült Tedesco mester, hiszen Olmo sérülés miatt nem tudta folytatni a játékot.

Kamadát eléggé bosszanthatta, hogy érvénytelen találatot szerzett, mivel öt perc múlva már érvényes gól került a neve mellé (1–0). A japán játékos a végig agilisan játszó Kolo Muani passzát fejelte közelről a kapuba. A 22. percben már kettővel vezetett a Frankfurt, megint Kolo Muani volt az előkészítő, Rode lövése Orbánon megpattanva kötött ki a kapu bal alsó sarkában (2–0).

A szünetben pályára lépett Szoboszlai Dominik is, de ő sem tudott segítségre lenni az egész mérkőzésen enerváltan és kapura veszélytelenül játszó Lipcsének. A második játékrész elején hiába emelt a tempón a Lipcse, továbbra is a Frankfurt volt kapura veszélyesebb. A 67. percben a házigazda a harmadik gólját is megszerezte, Götze lövése után Gulácsi hiába védett bravúrral, a leshatárról induló Tuta közelről az üres kapuba lőtt (3–0). A kegyelemdöfést Borré adta meg, a frankfurti támadó a 84. percben büntetőből állította be a 4–0-s végeredményt. A lipcseieket a vereség mellett talán az zavarhatja a legjobban, hogy az egész mérkőzésen egyszer sem találták el a kaput.

AZ ÁLLÁS 
  1. Freiburg 5 4 1 10–5   +5 12
  2. Borussia Dortmund 5 4 1 8–4   +4 12
  3. Bayern München 5 3 2 17–3 +14 11
  4. Union Berlin 5 3 2 12–4   +8 11
  5. 1. FC Köln 5 2 3 10–6   +4   9
  6. Hoffenheim 5 3 2 8–6   +2   9
  7. Mönchengladbach 4 2 2 7–4   +3   8
  8. Werder Bremen 5 2 2 1 12–10   +2   8
  9. Eintracht Frankfurt 5 2 2 1 11–11     0   8
10. Mainz 4 2 1 1 4–5   –1   7
11. RB Leipzig 5 1 2 2 6–9   –3   5
12. VfB Stuttgart 5 4 1 4–5   –1   4
13. Bayer Leverkusen 5 1 4 6–9   –3   3
14. Augsburg 4 1 3 3–8   –5   3
15. Schalke 5 3 2 5–12   –7   3
16. Wolfsburg 5 2 3 4–10   –6   2
17. Hertha BSC 4 1 3 2–6   –4   1
18. Bochum 5 5 3–15 –12   0

 

PERCRŐL PERCRE 

90. perc: NINCS HOSSZABBÍTÁS, VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! A Frankfurt kiütötte az egész mérkőzésen enerváltan játszó Lipcsét. Köszönjük a figyelmüket!

88. perc: Bal oldali beadást követően Borré 4 méterről üresen fejelhetett kapura, de a kilépő Gulácsiban elakadt a labda. 

87. perc: Kettőt cserélt a Frankfurt, Jakic helyére Chandler, Lenz helyére Smolcic állt be. 

84. perc: GÓÓÓÓL! A büntető jogosságát a VAR sem vitatta, Borré állt a labda mögé és a jobbra vetődő Gulácsi mellett a kapua bal oldalába lőtt. 

83. perc: Büntető! Knauff tört be a tizenhatoson belüre, ahol Haidara megrúgta őt. Jogosnak tűnik. 

74. perc: Mindkét csapat cserélt, a Lipcsében Silva váltotta Wernert, a hazaiaknál Knauff érkezett Lindström, míg Borre Kolo Muani helyére. 

68. perc: A videózás alatt cserélt a Lipcse, Simakan helyére Haidara, Raum helyére Halstenberg érkezett. 

MEGADTÁK! 3–0 a Frankfurt javára! Egy szögletet követően Götzéhez került a labda, a német lövését még Gulácsi bravúrral védeni tudta, de a kipattanóra érkezett a leshatárról Tuta, aki két méterről az üres kapuba pofozta a labdát.

A gól sorsát a VAR fogja eldönteni, lest vizsgálnak. 

67. perc: GÓÓÓL!! Ott a harmadik frankfurti gól! Eldőlt!? Tuta talált be a kapuba.

A második félidőben többet játszik fölényben a Lipcse, de a kaput továbbra sem találták el a vendégek. Ráadásul a Frankfurt kontrái életveszélyesek…

63. perc: Kamada került ígéretes lövőhelyzetbe a tizenhatos előterében, de Laimer önfeláldozó blokkja megmentette a lipcsei kaput.

60. perc: Heinrichs rántotta le Kamadát, sárga lap. 

59. perc: GULÁCSI BRAVÚR!  Dina Ebimbe szerzett labdát a lipcsei térfélen, majd kicsit szerencsés módon, de Götze elé került a labda, a német betört a tizenhatoson belülre, majd kapura lőtt, de a középre tartó lövést Gulácsi bravúrral hárította.

52. perc: Lenz beadását követően Raum elcsúszott, az üresen maradt Kolo Muani fejesét Gulácsi könnyedén hárította. 

50. perc: Raum szögletét követően Jakicról pattant a labda Nkunkuhoz, a francia támadó 12 méterről a kapu fölé bombázott. Eddig ez volt talán a legnagyobb lipcsei lehetőség a mérkőzésen.

46. perc: Elkezdődött a második félidő. 

A szünetben cserélt a Lipcse, Szoboszlai érkezett Kampl helyére.

45+3. perc: Véget ért az első félidő! A Frankfurt két góllal vezet a kapura teljesen veszélytelen Lipcse ellen.

45+3. perc: Raum bal oldali szögletét követően Orbán fejelt 9 méterről a kapu mellé. 

45. perc: Kettő perc a hosszabbítás az első félidő végén. 

44. perc: A röviden kifejelt labdát Ndicka lőtte 17 méterről a kapu mellé. 

A Lipcse még a Frankfurt kapujáig sem tud eljutni, nem hogy helyzetet kialakítani.  

A frissen beállt Dina Ebimbe először lépett pályára a Frankfurtban, a fiatal francia játékos a PSG-től érkezett kölcsönbe az Európa-liga címvédőjéhez. 

33. perc: Sow kapott sárga lapot Simakan megrúgásért. 

32. perc: Újabb kényszerű csere, de ezúttal hazai oldalon. A második gólt szerző Rode is megsérült, Dina Ebimbe érkezett a helyére. 

Rode lövését követően Gulácsi már tehetetlen volt (Fotó: AFP)

22. perc: GÓÓÓL! Kettő a Frankfurt előnye! Ismét Kolo Muani volt az előkészítő, Rode egy cselt követően 11 méterről lőtt kapura, a labda megpattant Orbán lábán és a bal alsó sarokban kötött ki. 2–0!

16. perc: GÓÓÓÓL! Kamada ezúttal már érvényes gólt szerzett! Götze a tizenhatoson kívülről ívelte mesterien Kolo Muani fejére a labdát, a francia támadó jól ismerte fel, hogy középen többen is üresen érkeztek, így az ötösön belülre fejelte a labdát, ahol Kamada 3 méterről a kapuba bólintott. 1–0!

12. perc: Forsberg beadása után Trapp éppen Raum elé ütötte ki a labdát, a védő egy cselt követően Nkunkut kereste középen, de Trapp javított és kiöklözte a labdát a tizenhatoson belülről.

11. perc: Bár Olmo visszatért a pályára, nem tudta folytatni a játékot, Forsberg érkezett a helyére. 

10. perc: Kolo Muani passza után Kamada vette be Gulácsi kapuját, de a japán játékos lesről indult, így a gól érvénytelen. 

7. perc: Raum bal oldalról érkező beívelése pontos volt az üresen álló Nkunku irányába, de a francia játékos inkább Wernert próbálta kiszolgálni gólszerzés helyett, Sow tisztázni tudott a német elől. 

Egy ütközést követően Olmo maradt lent, most az oldalvonal mellett ápolják a lipcsei játékost…

Érdekesség, hogy a két csapat legutóbbi négy bajnoki mérkőzése kivétel nélkül döntetlenre végződött, az eredmény háromszor 1–1, egyszer 0–0 volt. 

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés! 

A mérkőzés egyperces gyásszünettel kezdődött az 1972-es müncheni olimpián történt terrortámadás áldozatainak emlékére.

Gulácsi Péter felépült sérüléséből, és újra ott van a Lipcse kezdőcsapatában (Fotó: AFP)

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a Bundesliga 5. fordulójában a Frankfurt–Leipzig összecsapás. A héten már írtunk arról, hogy ma vélhetően újra Gulácsi Péter védi a vendégek kapuját, most a kezdőcsapatokat látva elmodhatjuk, hogy ez a várakozás be is igazolódott. Ott van a kezdőben Willi Orbán is, Szoboszlai Dominik viszont hiába volt kezdő a hétközi kupameccsen, ezúttal csak a kispadon kapott helyet.