Bundesliga: a Bayern München legyőzésére készülnek Lipcsében

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2023.01.20. 10:04
null
Szoboszlai Dominikra kulcsszerep várhat a Bayern München ellen (Fotó: AFP)
A várhatóan Szoboszlai Dominikkal és Willi Orbánnal felálló RB Leipzig a Bayern München legyőzésével szállna be a bajnoki címért folyó versenyfutásba.


Hatvannyolc nap, a Bundesliga történetének leghosszabb téli szünete volt a mostani, ám pénteken folytatódik a küzdelem. A kezdésre nem lehet panasz, a tabellán harmadik RB Leipzig a címvédő és listavezető Bayern Münchent fogadja, és győzelmével háromra csökkentheti hatpontos hátrányát. A csapatok 15 alkalommal találkoztak történetük során, összesen 50 gólt szereztek az egymás elleni csatákban, ami 3.3 gólos átlag mérkőzésenként. A legtöbb gólt 2017 májusában született, amikor a lipcsei együttes először fogadta hazai pályán a bajorokat, és bár a 84. percig 4–2-re vezetett, Robert Lewandowski, David Alaba és Arjen Robben is betalált, így 5–4-re a Bayern diadalmaskodott.

Szintén a klasszikusok közé sorolható a tavalyi német Szuperkupa-mérkőzés, amely 5–3-as müncheni győzelmet hozott, igaz, a forgatókönyv nem alakult annyira izgalmasan, mivel végig a bajorok vezettek. Az örökmérleg sem kedvez az RB Leipzignek, a tizenöt alkalomból mindössze egyszer, 2018 márciusában sikerült legyőznie a Bayernt (2–1), emellett ötször játszott döntetlent, és kilencszer szenvedett vereséget. Az is jelzésértékű, hogy a Kicker felmérésén a német szurkolók nyolcvan százaléka arra szavazott, hogy az RB Leipzig nem lehet veszélyes a bajnoki cím szempontjából a müncheniekre.

Schäfer András és Sallai Roland játékára várni kell
Elképzelhető, hogy csupán az RB Leipzigben lépnek pályára magyar futballisták a Bundesliga első idei fordulójában. Az Union Berlin légiósa, Schäfer András november elején, az Union Saint-Gilloise elleni Európa-liga-csoportmérkőzésen szenvedett lábközépcsonttörést, és szombaton a Hoffenheim ellen még nem futballozhat. Sallai Roland a Freiburg klubhonlapjának tájékoztatása szerint kisebb izomsérüléssel küszködik, ezért bizonytalan a játéka a Wolfsburg otthonában. A Herthában Dárdai Márton egészséges, viszont az ősszel kevésbé számolt vele Sandro Schwarz vezetőedző, és nem lépett pályára a múlt heti, kolumbiai Millonarios elleni felkészülési mérkőzésen sem.

„Én természetesen a maradék húsz százalékba tartozom – jelentette ki Dani Olmo, a lipcseiek középpályása a klub honlapjának adott interjúban. – Annak ellenére, hogy a Bayern hosszú évek óta uralja a bajnokságot, szerintem versenybe szállhatunk vele. Stabil csapatunk van, az ősz végére megtaláltuk a kellő dinamizmust, és a játékosállományunk is megvan ahhoz, hogy kiugró eredményt érjünk el. Nehéz megmondani, mire számíthatunk ilyen hosszú szünet után, de a müncheniek is ugyanannyit hagytak ki, nekik is ez lesz az első tétmérkőzésük. Természetesen a győzelem a célunk, de nincs teher rajtunk. Még ha el is veszítjük az év első bajnokiját, lehet sikeres az idényünk.”

Az RB Leipzig magyar futballistái közül Szoboszlai Dominik és Willi Orbán harcra készen várja a találkozót, míg térdsérülése miatt Gulácsi Péter várhatóan kihagyja az idény hátralévő részét – jelenleg Ausztriában végzi a rehabilitációját. Szintén kénytelen lemondani Marco Rose vezetőedző Christopher Nkunku játékáról. A térdsérülése miatt a világbajnokságról lemaradó francia támadó felépülése jó ütemben halad, már elkezdte a labdás edzéseket, ám tétmérkőzésen leghamarabb februárban állhat csapata rendelkezésére. Timo Werner térdproblémáit maga mögött tudva a legutóbbi edzőmérkőzésen, a cseh Mladá Boleslav (4–0) ellen ötven percet játszott, góllal tért vissza, és a Bayern kapuját is rohamozhatja; a bokájával bajlódó David Raum szerepeltetése viszont bizonytalan. A Bayern Münchennél a kapuskérdés okozta a legnagyobb problémát a télen, a síbalesetet szenvedő Manuel Neuer helyére a klub végül Yann Sommert igazolta át. A Mönchengladbachtól érkező futballista a negyedik nem német kapus a bajor klub történetében, aki tétmérkőzésen pályára léphet, előtte csak Fazekas Árpád, Jean-Marie Pfaff és Pepe Reina volt „kivételezett”.

„Tizenöt perc – válaszolta Julian Nagels­mann, a Bayern München vezetőedzője arra a sajtótájékoztatón felvetődő kérdésre, mennyi időbe telhet új kapusának alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. – Ez futball, nem rakétatudomány. Arról nem szeretnék beszélni, hogy kit állítok a kapuba, a mérkőzés kezdetéig van időm eldönteni. Fontos találkozó vár ránk, a Leipzig az egyik legnagyobb rivális a bajnokságban. Amióta Marco Rose átvette az irányítást, sokat fejlődött a csapat, és ugyan a bajnokság vége még messze van, ám jó lenne kilenc pontra növelni az előnyünket a lipcseiekkel szemben.”

NÉMET BUNDESLIGA
16. FORDULÓ
20.30:
RB Leipzig–Bayern München (Tv: Arena4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik