Bayern: tovább a hoenessi úton, alakul az FC Németország

Vágólapra másolva!
2018.07.19. 18:13
null
Ma már csak emlék a tavaszi kupadöntő... (Fotók: AFP)
Miután túléltük az iskolai időszakot, a tanárokat/diákokat, kiélveztük a világbajnokság és a kora nyár minden örömét, készülünk/emlékezünk/számot vetünk/keresztet vetünk a nyaralásra, elkezdődik az aratási időszak: ezen a nyáron is dől a pénz a topligás futballisták által a menedzserek silójába.

 

A BAYERN MÜNCHENNÉL visszavonhatatlanul véget ért a Jupp Heynckes-korszak, a következő vezetőedző a klub korábbi játékosa, Niko Kovac, aki eleddig a kispadról a horvát válogatottat, az RB Salzburgot és az Eintracht Frankfurtot vezette – utóbbit egyenesen Német Kupa-győzelemre, éspedig leendő munkaadóját, a Bayernt bosszantva a döntőben.

Ha abból indulunk ki, hogy csapata a fináléban egy Lukas Hradecky – Danny da Costa, Carlos Salcedo, David Abraham, Jetro Willems – Omar Mascarell, Haszebe Makoto, Jonathan De Guzmán (Marco Russ) – Marius Wolf (Mijat Gacsinovics), Kevin-Prince Boateng, Ante Rebic (Sébastien Haller) csapattal verte meg a legjobbjaival parádézó Bayernt, a háromfős csatársorban két középső középpályással, akkor nagy jövő vár a bajorok ékességére.

Amelynél attól sem kell tartani, hogy Kovac jókedvében össze-vissza vásárolgatna: a vezetőség már májusban meghosszabbította a veteránok közül Arjen Robben, Rafinha és Franck Ribéry szerződését, előtte a szezon második felében Joshua Kimmich, Christian Früchtl, Sven Ulreich és Kingsley Coman kontraktusát is kitolták.

Ha már itt tartunk: a jövő nyáron jár le az akkor már 35 éves Arjen Robben, a 36 esztendős Ribéry, a krisztusi korba lépő Rafinha, a nála egy évvel fiatalabb Arturo Vidal és az 1993-as születésű Juan Bernat szerződése, azaz pánikra semmiképpen sincs ok. James Rodríguezt sem most, hanem egy év múlva lehet megvenni a Real Madridtól 42 millió euróért a korábbi 13 milliós kölcsönadási díjon felül, de erről majd később.

Kovacnak nagy ajándékkal kedveskedett a vezetőség, mert már a télen kiderült, hogy a Schalke legnagyobb tehetsége, a középső és jobb oldali középpályás Leon Goretzka a Bayernnél folytatja, miután 2018 nyarán lejár majd a szerződése a gelsenkircheniekkel. A tizenhatszoros válogatott játékos fejlődése kissé megrekedt a Schalkében, és nem csak a tél óta, azaz ideje volt már váltania. A világbajnokságon egyszer szerepelt, a búcsúmérkőzésen kapott 63 percet (2014-ben vb-győztes lett volna, ha nem sérül le a torna előtt).

 

Érdekes, hogy a Schalke nem garasoskodott, tízmillió eurós alapfizetést kínált Goretzkának a hosszabbításért, kétmilliós, könnyen elhozható prémiummal, Münchenben bónuszokkal együtt maximum évi tizenkétmilliót keres, azaz nem anyagi okokból távozott a középpályás – aki búcsúidényében nyolc kanadai ponttal segített a bajnoki ezüst kiharcolásában.

Felvetődött a kézenfekvő kérdés: ki hozna el magával, magához Kovac Frankfurtból? A fenti kupadöntős kezdőből kiindulva egyértelmű: Ante Rebicet, akit remek érzékkel kért el a Fiorentinától holmi kétmilliós vételi opcióval, és a lilák most szívhatják a fogukat, mert az Eintracht ötvenmilliós kikiáltási ára ugyan médiahekk, de a horvát szélső világbajnoki remeklésére a Manchester United, az Arsenal, a Liverpool, a Napoli, az Everton és a Tottenham Hotspur is felfigyelt, de még a Huddersfield Town is bejelentkezett érte.

Rebic kétszeri (!) frankfurti kölcsönjátéka alatt 17 kanadai pontot termelt 56 mérkőzésén, ami nem világraszóló teljesítmény, azaz szépen kiviláglik, mennyit dob egy-egy játékoson egy vb-remeklés. Rebic és ügynöke már a torna alatt belejelentette, hogy újra kell majd tárgyalni a 2021-ig szóló szerződést, és a szélső minimum évi ötmillió eurót akar magának, magyarán el kell engedje őt a nyáron a klubja. Tisztes haszonnal.

Kapkodnia abszolúte nem kell a Bayernnek, hiszen visszatért kölcsönből a Hoffenheimtől az egyre jobb teljesítménnyel kirukkoló szélső, középcsatár és középpályás mindenes, Serge Gnabry, aki két eddigi felnőttválogatott mérkőzésén három gólt szerzett. Ő tavaly nyáron nem Konföderációs Kupa-győztes lett, mint Goretzka, hanem U21-es Európa-bajnok, előtte meg az olimpia gólkirálya volt. A Bayern két éve vette meg, nagyon ravasz módon: nem közvetlenül az Arsenaltól, nehogy felverjék a bejelentkezéssel az árat, hanem a Werder Bremenen keresztül, potom ötmillió euróért. A kikötővárosiak hárommillió eurót kerestek a közvetítéssel (a szerződésben volt egy nyolcmilliós vételi opció, hogy, hogy nem...), és egy évig náluk játszhatott Gnabry, aki egymillió euróért cserébe erősödött a Hoffenheimben: a még mindig csak 23 éves játékos értéke húszmillió euró, a Bundesligában egy híján ötven bajnokin 21 gólt lőtt, 9 assziszt mellett, összesen hét (!) poszton bevetve a balszélsőtől a karmesteren át a jobbszellői pozícióig.

Visszatért a portugál erőközéppályás, Renato Sanches is: a 2016-os Európa-bajnokság egyik nagy felfedezettje azon a nyáron 35 millió euróért hagyta el a Benficát, de nagy volt neki az ugrás, ráadásul kölcsönben, a Swansea Cityben is csak szenvedett, legutóbb például egy súlyos sérülést. Jó hír a bajoroknak, hogy az angolok így is képesek voltak 8.5 millió eurót fizetni egy évéért: Sanches jó alapozással Münchenben is bizonyíthat (hacsak nem adják oda egy időre a Benficának). Ne feledjük: még csak húszéves. Három, egykoron nagyreményű fiatal leszerelt, de a Felix Götze, Fabian Benko, Niklas Dorsch hármas távozása nem rengeti meg a klubot, mint ahogyan a veterán kapus, Tom Starke visszavonulása sem.

Természetesen nem áll meg Kovac az egy szem ingyen igazolással, amelyhez egyébként sem volt sok köze, nem éri be Rebic esetleges csábításával. Már csak azért sem, mert az egyik német lap szerint a 70 millió euróért elvihető Thiago Alcántarát több helyről csábítják, legélénkebben a Manchester United, de a Barcelona is hívja vissza, és a Real Madriddal is hírbe hozták.

Robert Lewandowski német sajtóhírek szerint a nyaralása utánra beszélgetést kezdeményezett a főnökeivel a jövőjét illetően, Comant egyesek szerint szívesen látná az Arsenal, Robbent tárt karokkal várja egy ötödvirágzásra a Lazio, amely Bernatot is monitorozza, de a spanyolt a Juventus, az Atlético Madrid és némileg meglepő módon a Wolfsburg is csábítgatja.


Nem egyértelmű Javi Martínez helye a kezdőben, tudja ezt a Napoli és a Manchester City, és – mint beszámoltunk már róla – Jérome Boateng neve felbukkant Torinóban, de a PSG-nél és a Manchester Unitednél is. Nem szeretnénk ujjat húzni a Napoli-drukkerekkel, de az As értesülése szerint hiába szeretné Carlo Ancelotti újra a csapatában tudni Boatenget és Arturo Vidalt, erre nagyon-nagyon kevés esélyt látunk.

Inkább hiszünk egy Karim Benzema, Ancelotti újraegyesülésben, lásd még az ennek előszeleként is felfogható Lewandowski-kérelmet...

David Alaba a PSG-nél Alex Sandro B-terve, ugyanakkor az osztrák ügynöke, egyben édesapja bejelentette, hogy nem titok, a Real Madrid is érdeklődik a védő iránt (Marcelo: Juventus...), aki gyorsan bejelentette, hogy az esze ágában sincs távozni Münchenből, szeretné kitölteni 2021-ig tartó szerződését. A Barcelona is hívja Alabát, ami már csak azért is érdekes, mert a Kicker szerint a Bayern meg Barcelonából szipkázná el Bernat vagy Alaba helyettesét: Lucas Digne-ről van szó.

Vidalt szívesen látná a soraiban az Atlético Madrid is, amely, elnézve a chilei stílusát, abszolúte nem csoda, miközben James Rodríguez két okból is visszatérhet Madridba: egyrészt már nem Zinédine Zidane ott az edző, másrészt eladták Cristiano Ronaldót. A Marca számolt be először arról még áprilisban, hogy a Münchenben egyre jobb formában futballozó (mennyit tesz a bizalom!) Rodríguezt visszavárja mégiscsak a Real, de a németek nem akarják idő előtt visszaengedni, a szerződésében nincs is erre a nyárra vonatkozó visszahívási lehetőség.

Rodríguez távozása esetén Julian Draxler azonnal pakolhatna párizsi lakásában, de kolumbiai labdarúgó ügyeit vivő cég, a Gestifute (amely a C. Ronaldo ügyeit is vivő Jorge Mendesé) is elismerte, hogy ebből nem lesz visszatérés, de ez magyarul azt jelenti szerintünk, amit a Bild Bayern-felelőse, Christian Falk is megosztott: mindez csakis pénz kérdése a Bayern és az amúgy az összes angol topcsapat által hívogatott Rodríguez számára is.

A modern futball már csak ilyen.

Lehet csemegézni...
Lehet csemegézni...

Németországban meg olyan, amilyennek Thomas Müller lefestette egy alkalommal: „Uli Hoeness mindig is arról álmodott, hogy a Bayern legyen az FC Németország.”

Ezért bukkant fel a Hamburg tinicsatárának, Jann-Fiete Arpnak a neve már sokadszorra is, a Párizzsal történő esetleges üzletelések miatt az ott egyébként is kispados Draxlerével egyetemben, a Bundesliga levadászását Rebic mellett pedig az egyik első számú nyári célpont, a francia Benjamin Pavard jelenti.

A középső és jobb oldali védő, sőt mellékállásban védekező középpályás német sajtóhírek szerint minden angol és olasz kérőt visszautasított, mert a Bayernben szeretné folytatni karrierjét. Pavard nem is olyan régen még csak a Lille közepesen tehetséges játékosa volt, ötmillió euróért vette meg onnan a VfB Stuttgart, a befutásra azonban annyira nem számolt a sváb egylet, hogy „csak" 35 millió eurós kivásárlási árat szabott meg 2021-ig szóló szerződésében (a Sport Bild szerint ez csak jövőre lép életbe). Igaz, 2016-ban Pavard-t annyira nem tartották sokra, hogy a VfB előtt majdnem aláírt már a Zulte Waregemhez.

„Régóta figyeltük őt, tisztában voltunk a képességeivel, de aztán semmit sem tehettünk a VfB millióival szemben“ – sóhajtozott nemrégiben a belgák mestere, Francky Dury, és most a stuttgartiak néznek hasonló nehézségekkel szemközt. Pavard távozása olyannyira nyilvánvaló, hogy csapata már meg is szerezte a helyettesét a német U21-es válogatott védő, Marc Oliver Kempf személyében. Nagy kérdés, vár-e jövő nyárig valamelyik tehetős Pavard-kérő, a sorukból a Tottenham Hotspur, a PSG, a Real Madrid, a Barcelona, a Manchester United és a Manchester City képes ötvenmilliót is áldozni most érte.

Régebbi müncheni célpont emlékeink szerint a manchesteri Anthony Martial, akinek megvételét szintén össze lehet kötni egy-két eladással, a szélső ügynöke nem rejtette véka alá, hogy védence távozni szeretne a több játéklehetőség érdekében, a nyáron például egy vb-aranyról maradt le manchesteri kispadozásai miatt.

Két nagyon fiatal szélsővel is tárgyalt a München: a 17 éves brazil Rodrygo a Santos és a brazil futball nagy tehetsége, de ez olyannyira igaz, hogy a Real Madrid végül alaposan ráígért a németekre, és 45 millió euróért megvette (pontosabban a klub kapott negyvenmilliót, a játékos szülei meg ötmilliót), a vele egykorú kanadai (de ghánai és libériai származású) Alphonso Daviest sokkal-sokkal olcsóbban adja majd el a Vancouver Whitecaps. Martial és Rebic C-terve a lyoni Nabil Fekir, aki azonban mindkét szélsőnél drágább lenne, D-variáns a mexikói Hirving Lozano.

Egy éve kísérik figyelemmel a bayernes illetékesek a holland középső védőt, Matthijs de Ligtet, aki pár év alatt betanulna a szakmába a nagy öregek, Jérome Boateng és Mats Hummels mögött, Bernat helyettese Digne helyett pedig a portói, negyvenmillióért árult Alex Telles vagy a milánói Ricardo Rodríguez lehet.

Felröppent még a Schalke őstehetségének, a védelem összes posztján bevethető Thilo Kehrernek a neve is, annál is inkább, mert a 21 éves játékosnak jövőre lejár a szerződése (a Barcelona és a Juventus is legyeskedik ám körülötte), és itt jegyeznénk meg, hogy a nyár legértékesebb, csapat nélküli játékosa, a Schalkéval Goretzkával együtt nem hosszabbító középpályás, Max Meyer még nem kötelezte el magát sehová, és van egy tippünk, ki tudja őt megfizetni a Bundesligán belül.

Arp: jövőre jövök?

 

Hasonló cipőben jár most a Hamburg és Arp: a tizennyolc éves ék szerződése kifut egy év múlva, a Bayern ezért aprópénznek számító 2.5 millió eurós ajánlattal kopogtatott be a HSV ajtaján, ami már csak azért is érdekes, mert Arp a hírek szerint már elfogadta a Bayern ötmilliós ajánlatát. És az ötmillió évente fog járni neki, egészen 2023-ig...

Meglepő módon a nyáron még nem bukkant fel az örök Bayern-célpont Julian Brandt neve (legalábbis Münchenben, nem úgy a Fekir árát sokalló Liverpoolnál), de abban biztosak lehetünk, hogy a Lewandowski-tárgyalgatásokat a legélénkebben nem a sportsajtó, hanem a Lipcse és Timo Werner figyeli...

A legérdekesebb név, aki felröppent eddig a Bayern kapcsán, nem más, mint az angol válogatott és az Everton kapusa, Jordan Pickford, a legmegdöbbentőbb felfedezés pedig az, hogy Mino Raiola betette pénzszagú lábát Münchenbe, a 18 éves olasz középső védőt, a Spezia-profi Gabriele Corbót protezsálván.

 


 

NÉMET BUNDESLIGA, NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
2018

AUGSBURG
Érkezett:
André Hahn (Hamburg, 3 000 000 euró), Fredrik Jensen (Twente, 3 000 000), Julian Schieber (Hertha, ingyen), Felix Götze (Bayern München, i.)
Kölcsönből vissza: Uszami Takasi (Fortuna Düsseldorf), Jan-Ingwer Callsen-Bracker (Kaiserslautern), Dzsi Dong Von (Darmstadt), Georg Teigl (Eintracht Braunschweig), Konsztantinosz Sztafilidisz (Stoke City)
Távozott: Marwin Hitz (Borussia Dortmund, i.), Daniel Opare (Royal Antwerpen, i.), Moritz Leitner (Norwich City, kölcsön után végleg), Gojko Kacsar (szerződése lejárt)

BAYER 04 LEVERKUSEN
Érkezett: Paulinho Filho (Vasco da Gama, 18 500 000), Mitchell Weiser (Hertha, 12 000 000), Thorsten Kirschbaum (Nürnberg, i.), Lukas Hradecky (Eintracht Frankfurt, i.)
Kölcsönből vissza: Aleksandar Dragovic (Leicester City)
Távozott: Bernd Leno (Arsenal, 25 000 000), Stefan Kiessling (visszavonult), Vladlen Jurcsenko (szl.)

FC BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:
Leon Goretzka (Schalke,i.),
Kölcsönből vissza: Renato Sanches (Swansea City), Serge Gnabry (Hoffenheim)
Távozott: Douglas Costa (Juventus, kölcsön után végleg, 40 000 000), Niklas Dorsch (Heidenheim, i.), Felix Götze (Augsburg, i.), Fabian Benko (LASK Lin, i.), Tom Starke (visszavonult)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:
Abdou Diallo (Mainz, 28 000 000), Thomas Delaney (Werder Bremen, 20 000 000), Marius Wolf (Eintracht Frankfurt, 5 000 000), Marwin Hitz (Augsburg, i.)
Kölcsönbe: Asraf Hakimi (Real Madrid)
Kölcsönből vissza: Dzenis Burnic (VfB Stuttgart), Jacob Bruun Larsen (VfB Stuttgart), Felix Passlack (Hoffenheim)
Távozott: Andrij Jarmolenko (West Ham, 20 000 000), Szokratisz Papasztathopulosz (Arsenal, 16 000 000), Mikel Merino (Newcastle United, kuv., 7 000 000), Gonzalo Castro (VfB Stuttgart, 5 000 000), 5,00 Mio.), Erik Durm (Huddersfield, i.), Roman Weidenfeller (visszavonult)
Kölcsönbe: Felix Passlack (Norwich City)
Kölcsönből vissza: Michy Batshuayi (Chelsea)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
Alassane Pléa (Nice, 23 000 000), Andreas Poulsen (Midtjylland, 4 500 000), Michael Lang (Basel, 2 800 000), Keanan Bennetts (Tottenham Hotspur U23, 2 250 000)
Kölcsönből vissza: Florian Neuhaus (Fortuna Düsseldorf), Tsiy William Ndenge (Roda JC), Janis Blaswich (Hansa Rostock)
Távozott: Jannik Vestergaard (Southampton, 25 000 000), Vincenzo Grifo (Hoffenheim, 5 500 000), Raúl Bobadilla (Argentinos Juniors, 1 800 000), Janis Blaswich (Heracles Almelo), Christofer Heimeroth (visszavonult), Tsiy William Ndenge (Borussia Mönchengladbach II)
Kölcsönből vissza: Reece Oxford (West Ham)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett:
Evan N'Dicka (Auxerre, 5 500 000), Lucas Torró (Real Madrid, 3 500 000), Goncalo Paciencia (FC Porto, 3 000 000), Frederik Rönnow (Bröndby, 2 800 000), Carlos Salcedo (Deportivo Guadalajara, 2 500 000), Ante Rebic (Fiorentina, kuv., 2 000 000), Marius Wolf (Hannover, kuv., 500 000),
Nicolai Müller (Hamburg, i.), Felix Wiedwald (Leeds United)
Távozott: Marius Wolf (Borussia Dortmund, 5 000 000), Omar Mascarell (Real Madrid, 4 000 000), Kevin-Prince Boateng (Sassuolo, i.), Lukas Hradecky (Bayer Leverkusen, i.), Alexander Meier (szl.)
Kölcsönbe: Ajmen Barkok (Fortuna Düsseldorf, 500 000)
Kölcsönből vissza: Carlos Salcedo (Deportivo Guadalajara)

FORTUNA DÜSSELDORF
Érkezett:
Marvin Ducksch (St. Pauli, 2 000 000), Benito Raman (Standard Liege, 1 500 000), Jean Zimmer (VfB Stuttgart, 900 000), Davor Lovren (Dinamo Zagreb II, 750 000), Kevin Stöger (Bochum, i.), Alfredo Morales (Ingolstadt, i.), Diego Contento (Girondins Bordeaux, i.), Kenan Karaman (Hannover, i.), Matthias Zimmermann (VfB Stuttgart, i.)
Kölcsönbe: Ajmen Barkok (Eintracht Frankfurt, 500 000), Matthias Zimmermann (VfB Stuttgart)
Kölcsönből vissza: Marlon Ritter (Paderborn)
Távozott: Julian Schauerte (Eupen, i.), Lukas Schmitz (Wolfsberger AC, i.), Marlon Ritter (Paderborn), Axel Bellinghausen (visszavonult)
Kölcsönből vissza: Florian Neuhaus (Borussia Mönchengladbach), Benito Raman (Standard Liege), Uszami Takasi (Augsburg), Jean Zimmer (VfB Stuttgart), Haragucsi Genki (Hertha)

FREIBURG
Érkezett:
Luca Waldschmidt (Hamburg, 5 000 000), Dominique Heintz (1. FC Köln, 3 000 000), Philipp Lienhart (Real Madrid, kuv., 2 000 000), Jérome Gondorf (Werder Bremen, 1 300 000), Mark Flekken (Duisburg, 800 000)
Kölcsönből vissza: Jonas Föhrenbach (Karlsruhe), Fabian Schleusener (Karlsruhe)
Távozott: Mats Möller Daehli (St. Pauli, kuv., 600 000), Rafal Gikiewicz (Union Berlin, 200 000), Marc Oliver Kempf (VfB Stuttgart, i.), Alekszandar Ignjovszki (Magdeburg), Jonas Föhrenbach (Jahn Regensburg), Lucas Hufnagel (Unterhaching), Julian Schuster (visszavonult), Georg Niedermeier (Melbourne Victory, i.)
Kölcsönbe: Fabian Schleusener (Sandhausen), Vincent Sierro (St. Gallen), Gaëtan Bussmann (Mainz)
Kölcsönből vissza: Bartosz Kapustka (Leicester City)

HANNOVER
Érkezett:
Walace (Hamburg, 6 000 000), Haraguchi Genki (Hertha, 4 500 000), Josip Elez (HNK Rijeka, kuv., 2 500 000)
Kölcsönbe: Kevin Wimmer (Stoke City, 1 500 000), Bobby Wood (Hamburg, 1 200 000), Aszano Takuma (Arsenal, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Babacar Gueye (St. Truiden)
Távozott: Salif Sané (Schalke, 7 000 000), Felix Klaus (Wolfsburg, 3 000 000), Martin Harnik (Werder Bremen, 2 250 000), Marius Wolf (Eintracht Frankfurt, kuv., 500 000), Florian Hübner (Union Berlin, 500 000), Charlison Benschop (Ingolstadt, i.), Kenan Karaman (Fortuna Düsseldorf, i.), Sebastian Maier (Bochum, i.)
Kölcsönbe: Jonathas (Corinthians, 200 000), Manuel Schmiedebach (Union Berlin)

HERTHA BSC
Érkezett:
Valentino Lazaro (RB Salzburg, kuv., 6 500 000), Lukas Klünter (1. FC Köln, 2 000 000), Pascal Köpke (Erzgebirge Aue, 2 000 000), Javairo Dilrosun (Manchester City U23, i.), Muhammed Kiprit, Dennis Jastrzembski, Dennis Smarsch (mindhárom Hertha U19), Makszimilian Pronicsev, Maurice Covic (Hertha II)
Kölcsönből vissza: Marius Gersbeck (Osnabrück), Haragucsi Genki (Fortuna Düsseldorf), Nils Körber (Preussen Münster)
Távozott: Mitchell Weiser (Bayer Leverkusen, 12 000 000), Haragucsi Genki (Hannover, 4 500 000), Julian Schieber (Augsburg, i.)
Kölcsönbe: Nils Körber (Osnabrück)

TSG 1899 HOFFENHEIM
Érkezett:
Leonardo Bittencourt (1. FC Köln, 6 000 000), Vincenzo Grifo (Borussia Mönchengladbach, 5 500 000), Isak Belfodil (Standard Liege, 5 500 000), Joshua Brenet (PSV, 3 500 000)
Kölcsönből vissza: Joelinton (Rapid Wien), Benedikt Gimber (Jahn Regensburg), Baris Atik (Darmstadt), Marvin Schwäbe (Dynamo Dresden), Bruno Nazário (Guarani), Philipp Ochs (Bochum), Felipe Pires (Austria Wien), Joshua Mees (Jahn Regensburg)
Távozott: Benedikt Gimber (Ingolstadt, 1 000 000), Marvin Schwäbe (Bröndby, 700 000), Baris Atik (Dynamo Dresden, 700 000), Joshua Mees (Union Berlin, 500 000), Mark Uth (Schalke, i.), Eugen Polanski (szl.)
Kölcsönbe: Bruno Nazário (Atlético Paranaense, 100.000)
Kölcsönből vissza: Serge Gnabry (Bayern München), Felix Passlack (Borussia Dortmund)

RB LEIPZIG
Érkezett:
Nordi Mukiele (Montpellier, 16 000 000), Matheus Cunha (Sion, 15 000 000), Marcelo Saracchi (River Plate, 12 000 000)
Kölcsönből vissza: Omer Damari ( Maccabi Haifa), Massimo Bruno (Anderlecht), Agyemang Diawusie (Wehen Wiesbaden), Anthony Jung (Bröndby), Marius Müller (Kaiserslautern), Atinc Nukan (Besiktas)
Távozott: Naby Keita ( Liverpool, 60 000 000), Bernardo (Brighton, 10 000 000), Benno Schmitz (1.FC Köln, 1 500 000), Anthony Jung (Bröndby, 800 000), Agyemang Diawusie (Ingolstadt, 500 000), Dominik Kaiser (Bröndby, i.), Vitali Janelt (Bochum, kuv.), Kalmár Zsolt (DAC, kuv.), Fabio Coltorti (szl.)
Kölcsönbe: Eliasz Abucsabaka (Greuther Fürth)
Kölcsönből vissza: Ademola Lookman (Everton)

MAINZ
Érkezett:
Jean-Philippe Mateta (Olympique Lyon, 8 000 000), Pierre Kunde (Atlético Madrid, 7 500 000), Moussa Niakhaté (Metz, 6 000 000), Phillipp Mwene (Kaiserslautern, i.)
Kölcsönből vissza: Beszar Halimi (Bröndby), Aaron Seydel (Holstein Kiel), Jannik Huth (Sparta Rotterdam), Gaëtan Bussmann (Freiburg), José Rodríguez (Maccabi Tel Aviv), Kenan Kodro (Grasshoppers)
Távozott: Abdou Diallo (Borussia Dortmund, 28 000 000), Suat Serdar (Schalke, 11 000 000), Jonas Lössl (Huddersfield, 2 500 000), Kenan Kodro (Köbenhavn, 1 600 000), Leon Balogun (Brighton, i.), Nigel de Jong (al Ahli, i.), Beszar Halimi (Mainz II)

FC SCHALKE 04
Érkezett:
Suat Serdar (Mainz, 11 000 000), Omar Mascarell (Real Madrid, 8 000 000), Salif Sané (Hannover, 7 000 000), Steven Skrzybski (Union Berlin, 3 500 000), Mark Uth (Hoffenheim, i.)
Kölcsönből vissza: Benedikt Höwedes ( Juventus), Donis Avdijaj (Roda JC), Luke Hemmerich (Bochum), Haji Wright (Sandhausen), Johannes Geis (Sevilla)
Távozott: Coke (Levante, kuv., 1 500 000), Leon Goretzka (Bayern München, i.), Luke Hemmerich (Erzgebirge Aue), Max Meyer (szl.)
Kölcsönből vissza: Marko Pjaca (Juventus)

VFB STUTTGART
Érkezett:
Pablo Maffeo (Manchester City, 9 000 000), Nicólas González (Argentinos Juniors, 8 500 000), Borna Sosa (Dinamo Zagreb, 6 000 000), Gonzalo Castro (Borussia Dortmund, 5 000 000), Roberto Massimo (Arminia Bielefeld, 2 500 000), Marc Oliver Kempf (Freiburg, i.), Daniel Didavi (Wolfsburg, i.)
Kölcsönből vissza: Ebenezer Ofori (New York City FC), Jan Kliment (Bröndby), Ailton (Estoril Praia), Tobias Werner (Nürnberg)
Távozott: Daniel Ginczek (Wolfsburg, 10 000 000), Jérome Onguéné (RB Salzburg, kuv., 2 000 000), Jean Zimmer (Fortuna Düsseldorf, kuv., 900 000), Julian Green (Greuther Fürth, kuv., 200 000)
Kölcsönbe: Roberto Massimo (Arminia Bielefeld), Ailton (SC Braga), Tobias Werner (VfB Stuttgart II), Jacob Bruun Larsen (Borussia Dortmund), Dzenis Burnic (Borussia Dortmund), Carlos Mané (Sporting CP), Aszano Takuma (Arsenal), , Matthias Zimmermann (Fortuna Düsseldorf, i.)

WERDER BREMEN
Érkezett:
Oszako Juja (1. FC Köln, 4 500 000), Felix Beijmo (Djurgardens, 3 000 000), Martin Harnik (Hannover, 2 250 000), Jan-Niklas Beste (Borussia Dortmund U19, 250 000), Kevin Möhwald (Nürnberg, i.)
Kölcsönből vissza: Fallou Diagne (Metz), Lennart Thy (VVV-Venlo), Ulisses Garcia (Nürnberg), Leon Guwara (Kaiserslautern), Tanos Pecosz (Rapid Wien)
Távozott: Thomas Delaney (Borussia Dortmund, 20 000 000), Jérome Gondorf (Freiburg, 1 300 000), Ulisses Garcia (Young Boys, 800 000), Kleinheisler László (Asztana , kuv., 750 000), Zlatko Junuzovic (RB Salzburg, i.), Leon Guwara (Utrecht), Sambou Yatabaré (Royal Antwerpen, kuv.)
Kölcsönbe: Robert Bauer (Nürnberg, 200 000)
Kölcsönből vissza: Isak Belfodil (Standard Liege), Csang Juning (West Bromwich)

VFL WOLFSBURG
Érkezett:
Wout Weghorst (Alkmaar, 10 500 000), Daniel Ginczek (VfB Stuttgart, 10 000 000), Marcel Tisserand (Ingolstadt, kuv., 7 000 000), Felix Klaus (Hannover, 3 000 000), Pavao Pervan (LASK Linz)
Kölcsönből vissza: Iszmail Azzaui (Willem II), Paul-Georges Ntep (St.-Étienne), Marvin Stefaniak (Nürnberg), Paul Seguin (Dynamo Dresden), Kaylen Hinds (Greuther Fürth)
Távozott: Max Grün (szl.), Daniel Didavi (VfB Stuttgart, i.)
Kölcsönbe: Landry Dimata (Anderlecht)
Kölcsönből vissza: Divock Origi (Liverpool)

NÜRNBERG
Érkezett:
Christian Mathenia (Hamburg, 500 000)
Kölcsönbe: Robert Bauer (Werder Bremen, 200 000)
Távozott: Kevin Möhwald (Werder Bremen, i.), Thorsten Kirschbaum (Bayer Leverkusen, i.), Sepso László (szl.)
Kölcsönből vissza: Lucas Hufnagel (Freiburg), Marvin Stefaniak (Wolfsburg), Ulisses Garcia (Werder Bremen), Tobias Werner (VfB Stuttgart)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

HAMBURGER SV
Érkezett:
Khaled Narey (Greuther Fürth, 1 700 00), Christoph Moritz (Kaiserslautern, i.), Jairo Samperio (Las Palmas, i.)
Kölcsönből vissza: Alen Halilovic (Las Palmas), Pierre-Michel Lasogga (Leeds United)
Távozott: Walace (Hannover, 6 000 000), Luca Waldschmidt (Freiburg, 5 000 000), André Hahn (Augsburg , 3 000 000), Christian Mathenia (Nürnberg, 500 000), Dennis Diekmeier (szl.), Nicolai Müller (Eintracht Frankfurt, i.), Sven Schipplock (Arminia Bielefeld, i.), Alen Halilovic (Milan, i.), Sejad Salihovic (szl.), Mërgim Mavraj (szl.)
Kölcsönbe: Bobby Wood (Hannover, 1 200 000)

1. FC KÖLN
Érkezett:
Louis Schaub (Rapid Wien, 3 500 000), Rafael Czichos (Holstein Kiel, 1 800 000), Niklas Hauptmann (Dynamo Dresden, 1 700 000), Benno Schmitz (RB Leipzig, 1 500 000), Matthias Bader (Karlsruhe, i.), Lasse Sobiech (St. Pauli, i.)
Távozott: Anthony Modeste (Tiencsin Csüancsien, 29 000 000), Leonardo Bittencourt (Hoffenheim, 6 000 000), Oszako Juja (Werder Bremen, 4 500 000), Dominique Heintz (Freiburg, 3 000 000), Lukas Klünter (Hertha, 2 000 000), Milos Jojics (Basaksehir, 2 000 000), Claudio Pizarro (szl.), Pawel Olkowski (Bolton Wanderers, i.), Joao Queirós (Sporting CP B), Dominic Maroh (szl.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik