Bayern München: unortodox edzőváltás

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2013.01.18. 11:04
null
A Bayern közleménye szerint a tapasztalt tréner, Heynckes döntése után keresték fel az edzőnek még ifjú Guardiolát – ebben azért erősen kételkedünk…
Elérkeztünk az év azon szakához, amikor a nemzetközi futballvilágban az ősszel mellőzött labdarúgók felveszik fényes-szűk, szőrmés-süsüs dzsekijüket, beugranak a térdig érő ülepű pamutnaciba, majd a télen használatos terepjáróba, és felkeresik ügynöküket, hogy kéz a kézben – bankszámla az alszámlában – új kenyéradót találjanak. Gyermekkoromban is erről a csapatról álmodtam; Itt végre bizonyítom képességeimet; Az új edző bizalmával irány a válogatott; A régi helyemen nem kaptam lehetőséget, pedig...; Egy ilyen játékosért nem pénz a heti negyvenezer euró; Ez az üzlet megér önöknek kétszázezer euró megbonyolítási díjat; A nyáron majd új klubot húzunk le – öveket bekapcsolni, ingerszintet levinni, belecsapunk az idén is az átigazolási lecsóba! Az angolok után a nyughatatlan olaszok következtek, ma a németekkel folytatjuk.

 

Már csak a különböző futballmenedzser-játékokban aktív labdarúgó Josep Pep Guardiola, de kivételesen rá fókuszálunk átigazolási kirohanásunk elején, a Bayern München ugyanis meglepő húzással szerződést kötött a pihenőn lévő katalán edzőfejedelemmel – annak ellenére, hogy Jupp Heynckes mester él és virul a csapat élén. Olyannyira, hogy a klubházban már készítik a vitrinben a helyet az újabb bajnoki címért járó színesfémeknek. Érdekes módon Guardiola szerződését arra hivatkozva jelentette be a klub, hogy Heynckes tárgyalt január 16-án Karl-Heinz Rummeniggével, és bejelentette, hogy az idény végén visszavonul az edzői pályáról; egy másik müncheni tótumfaktum, Uli Hoeness pedig azt mondta, hogy a katalánnal csak azután tárgyaltak, hogy értesültek regnáló trénerük döntéséről – mindebben csak az az érdekes, hogy Guardiola ügynökét, Josep Maria Orobitget két nappal előtte fogadta Münchenben a bajorok néhány vezetője, minden bizonnyal nem egy ad hoc Januarfest keretein belül.

Rummeniggéék titoktartásáról pedig csak annyit, hogy miközben az egykori zseniális támadó kerek-perec pletykának minősítette Guardiola érkezését, a jogászok már javában diktálták az új edző szerződését titkárnőjüknek, nem sokkal később pedig a klub hivatalos honlapján is kénytelen volt elismerni a tényt. Nagy kérdés, hogy Heynckes a tárgyalásokról tudomást szerezve döntött-e a véglegesen is a már nyáron is meglebegtetett „karriereende" mellett, mindenesetre életszerű, hogy miután a Pep-ügyet a klub nem tudta tovább titokban tartani (a Bildet szokás szerint egy Bayern-vezető szinte már a tárgyalóteremből felhívta telefonon), finom kényszerből tette a fenti bejelentést.

FRISS. Később egy interjúban Heynckes elmondta az Eurosportnak, hogy egy fél évet mindenképpen pihen, aztán folytathatja egy másik csapat kispadján, ez egyáltalán nincs kizárva. Sejtelmes módon azt is hozzátette, hogy ez csakis az ő döntése lesz, nem szól bele senki.

Egyébként mindkét edző helyzete pikáns: Guardiolának volt ereje el nem fogadni a Chelsea évi 22 millió eurós (alap!)bérrel kecsegtető ajánlatát, tehát nem lehet azzal vádolni, hogy ne akarná szívvel-lélekkel a Bayern-kispadot; Heynckes (akinek csapata a rá igazán veszélyes Dortmund előtt 12 pontnyi fórral vezeti a Bundesligát) pedig minden bizonnyal belead apait-anyait búcsútavaszába, hiszen nagyon jól tudja: ha csapata megnyerné a Bajnokok Ligáját (tavaly valamivel gyengébb formában döntőztek), akkor utóda már csakis bukhatna Münchenben. Van ilyesmiben tapasztalata a németnek, a Real Madridtól is úgy rúgták ki 1998-ban, hogy az évtizedek óta vágyott BL-győzelemre vezette fiait – de azt sem zárjuk ki azért, hogy a 67 éves szakember tényleg szeretne már megpihenni kissé. Ha így van, akkor minden elismerésünk Heynckesé, akinek van mersze, ereje a csúcson abbahagyni. Ikon ő már mindenképp, gondolom, sokan őszintén kíváncsiak arra, hogy az unortodox edzőváltás (Juppra Pepet húztak) milyen eredményt hoz.

Az nagy kérdés, hogy ki fog csillogni jövőre Münchenben (Guardiola feje búbján kívül), pontosabban milyen új sztárok járnak ki kötelező módon az új mesternek, és kikben nem bízik már „látatlanban" sem? A mainzi védőről, Jan Kirchhoffról már szóltunk, a bochumi csodagyerek, Leon Goretzka – a Realon és a Juventuson kívül itt is megfigyelés alatt áll –, akárcsak a frankfurti jobbhátvéd, Sebastian Jung, csapattársa, a szűrő Sebastian Rode, a Toulouse védekező középpályása és a szépreményű, már felnőttválogatott Étienne Capoue. Felvetődött négy nagyobb csillag megszerzése is: a Roma olasz-argentin támadója, Pablo Osvaldo, a Schalke egyre markánsabb középső védője, Benedikt Höwedes, a barcelonai futómasinéria, Sergio Busquets (legfőképpen azért, amire mi is felhívtuk korábban a figyelmet: az ő ügynöke is Orobitg) – és nem akarjuk hergelni az olvasókat, de Neymar, talán azért is, mert beszélt pár szót a minap Guardiolával a FIFA-gálán, és ezt természetesen kiszúrta a spanyol sajtó.

A Schalke már igazolt is egy labdarúgót, nem is akármilyet, hiszen egymillió euróért kölcsönvette a Dinamo Kijevtől azt a brazil karmestert, Raffaelt, akit a Hertha adott el kilencmillióért a nyáron az ukránoknak. A gelsenkircheniek meg is vehetik őt, és kell is, mert a német Lewis Holtbyt a nyáron már biztosan elviszi a Tottenham, de meglehet, már januárban átviszik őt a nagy csatornán. A Schalke egyébként két igen drága támadó középpályásra vetette ki hálóját: az olcsóbb a Montpellier Jounes Belhandája, a drágább a CSZKA Moszkva Honda Keiszukéje (az ő szerződése viszont lejár decemberben). Mindössze 5-7 millióért elengedné az Olympique Lyon a bal oldali brazil „majdnem-vándort", Michel Bastost, de róla olyan sokszor leírtuk már, hogy hová megy biztosan, hogy most nem teszünk ilyet.

A télen a legnagyobb jövés-menés a Greuther Fürth háza táján zajlik, ahogyan arról a múlt héten is beszámoltunk, azóta távozott Tayfun Pektürk (csöppet sem viharosan), a nyáron félmillióért vett, a 2012-es kontinenstornát megjáró dán Tobias Mikkelsen pedig már tovább is állt a Rosenborghoz. Zárjuk ma a Dortmunddal, amely továbbszűkítette keretét: a 23 esztendős balhátvéd, Chris Löwe félmillió euróért továbbállt a Kaiserslauternhez.

NÉMET BUNDESLIGA – ÁTIGAZOLÁSOK 2013 TELÉN
AUGSBURG
Érkezett: Michael Parkhurst (Nordsjaelland, i.), Dong Von Dzsi (k., Sunderland, 50.000
Távozott:
BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:
Távozott: Mitchell Weiser (k., Kaiserslautern)
BAYER LEVERKUSEN
Érkezett: Arkadiusz Milik (Gornik Zabrze, 2.600.000), Zvonko Pamic (kv., Duisburg)
Távozott: Renato Augusto (Corinthians, 3.500.000), Zvonko Pamic (Dinamo Zagreb, 230.000), Carlinhos (k., Jahn Regensburg)
BORUSSIA DORTMUND
Érkezett: Nuri Sahin (k., Real Madrid)
Távozott: Ivan Perisic (Wolfsburg, 7.500.000), Chris Löwe (Kaiserslautern, 500.000)
FORTUNA DÜSSELDORF
Érkezett: Omaje Genki (Simizu S-Pulse), Mathis Bolly (Lilleström), Robert Tesche (k., Hamburg)
Távozott: Timo Furuholm (kv., Hallescher), Mazin Ahmed al-Huthajfi (kv., al-Ittihad), André Fomitschow (k., Cottbus), Kingsley Onuegbu (Greuther Fürth II)
EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett: Marco Russ (k., Wolfsburg, 500.000)
Távozott: Vadim Demidov (k., Celta Vigo)
FREIBURG
Érkezett:
Távozott:
GREUTHER FÜRTH
Érkezett: Nikola Djurdjics (Haugesund, 1.000.000), Matthias Zimmermann (k., Mönchengladbach), Tom Mickel (Hamburg, i.), Kingsley Onuegbu (kv., Sandhausen), Pak Dzsung Bin (k., Wolfsburg II)
Távozott: Kevin Kraus (k., Heidenheim), Johannes Geis (Greuther Fürth II), Edu (kv., Schalke), Tobias Mikkelsen (Rosenborg, 500.000), Tayfun Pektürk (Istanbul BB)
HAMBURGER SV
Érkezett:
Távozott: Tom Mickel (Greuther Fürth, i.), Robert Tesche (k., Düsseldorf)
HOFFENHEIM
Érkezett: Guilherme Biteco (Gremio B, 1.500.000), Júnior Ponce (Alianza Lima, 300.000), Luis Advíncula (Tavrija Szimferopol)
Távozott: Guilherme Biteco (k., Gremio B), Júnior Ponce (k., Pelotas)
MAINZ
Érkezett:
Távozott:
BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett: Elias Kachunga (kv., Hertha), Sven Michel (Sportfreunde Siegen, 75.000)
Távozott: Matthias Zimmermann (k., Greuther Fürth), Elias Kachunga (k., Paderborn)
HANNOVER
Érkezett: Henning Hauger (kv., Lilleström), André Hoffmann (Duisburg, 800.000), Johan Djourou (k., Arsenal), Franca (Noroeste, 1.300.000)
Távozott: Henning Hauger (Elfsborg)
NÜRNBERG
Érkezett:
Távozott: Philipp Klement (k., Hansa Rostock)
SCHALKE
Érkezett: René Klingenburg (Schalke II), Edu (kv., Greuther Fürth), Raffael (k., Dinamo Kijev, 1.000.000)
Távozott:
VfB STUTTGART
Érkezett: Rastko Szuljagics (Crvena zvezda U19, 100.000), Benedikt Röcker (VfB Stuttgart II)
Távozott: Francisco „Maza” Rodríguez (América, 2.000.000)
WERDER BREMEN
Érkezett: Mateo Pavlovic (NK Zagreb, 650.000)
Távozott: Francois Affolter (kv., Young Boys), Alekszandar Sztevanovics (k., Zwolle)
WOLFSBURG
Érkezett: Ivan Perisic (Dortmund, 7.500.000)
Távozott: Marco Russ (k.,Eintracht Frankfurt, 500.000)
vastaggal az elmúlt hét napban történt átigazolások
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik