Xavi, Messi és Mancini is rajong érte – Marco Verratti amilyen kicsi, olyan nagy

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2022.03.11. 15:35
null
Marco Verratti a 2021-re halasztott felnőtt Eb-n aranyérmes lett Olaszországgal
A magánélete nem mondható mintaszerűnek, de posztján nehéz jobb futballistát találni a Paris Saint-Germain olasz válogatott középpályásánál. 


Egy futballcsapat játékmesterét nagyobb elismerés nem érhet, mint ha Xavi Hernándezhez hasonlítják, különösen, ha ezt maga Xavi Hernández mondja.

NÉVJEGY: MARCO VERRATTI
Született: 1992. november 5., Pescara
Állampolgársága:  olasz
Sportága:  labdarúgás
Posztja: középpályás
Válogatottsága/góljai: 48/3
Klubjai: Pescara (olasz, 2008–2012), Paris Saint-Germain (francia, 2012–)
Kiemelkedő eredményei: Európa-bajnok (2021), 7x francia bajnok (2013, 2014, 2015, 2016, 2018, 2019, 2020), 6x Francia Kupa-győztes (2015, 2016, 2017, 2018, 2020, 2021), 6x francia Ligakupa-győztes (2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2020), 8x francia Szuperkupa-győztes (2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021), az olasz másodosztály bajnoka (2012)

„Marco Verratti kissé magamra emlékeztet – nyilatkozta a Barcelona legendája 2015-ben a L'Équipe hasábjain az olasz válogatott és a Paris Saint-Germain akkor még csak 22 éves játékosáról. – Úgy futballozik, ahogyan én szoktam pályafutásom során. Szereti, ha nála van a labda. Mestere a rövid és távoli passzoknak, képes bárhonnan helyzetbe hozni a társait, és szinte képtelenség szerelni. A stílusa miatt remekül illene a Barcelonába, a PSG boldog lehet, hogy személyében igazi világklasszist tudhat a soraiban.”

A katalán együttes jelenlegi vezetőedzője nem egyedüli rajongója Verratti játékának, a tavaly nyáron Európa-bajnokságot nyerő olasz válogatott szövetségi kapitánya, Roberto Mancini is favorizálja, s egyik interjújában a Párizsba igazoló Lionel Messi is dicsérő szavakkal illette. Úgy fogalmazott, olyan érzés vele játszani, mint annak idején Xavival és Andrés Iniestával...

Mire fel a nagy lelkesedés?

A 2013-as U21-es Európa-bajnokság döntőjét még elveszítette… (Fotó: AFP)
A 2013-as U21-es Európa-bajnokság döntőjét még elveszítette… (Fotó: AFP)


Marco Verratti gyors gondolkodása, kiváló cselezőkészsége és labdabiztossága révén már egészen fiatalon kitűnt társai közül, tehetségére több neves olasz klub felfigyelt. Az Atalanta és az Internazionale szívesen látta volna az utánpótlásában, az AC Milan odáig elment, hogy a Pescara U16-os csapatában szereplő fiúért 300 ezer eurót kínált, ő azonban maradt szülővárosában. Tizenhat éves sem volt, amikor bemutatkoztt a harmadosztályban szereplő felnőttcsapatban, amelyben gyorsan megszilárdította helyét, a 2009–2010-es idényben már alapemberként segített kivívni a feljutást.

„Ahogyan a Pescarában egyre több lehetőséget kaptam, taktikailag és technikailag is hatalmas fejlődésen mentem keresztül – idézi Verrattit a lifebogger.com. – Alaposan elemeztem példaképem, Alessandro Del Piero játékát, próbáltam ellesni és megvalósítani, amit ő csinált. Akkor tudatosult bennem az is, hogy profi futballista lehetek, mert addig csak szórakozásként tekintettem a focira.”

Az olasz középpályásnak nagy álma vált volna valóra azzal, ha a Juventushoz igazolhat, és együtt játszhat Del Pieróval, az élet azonban másképpen hozta. A Pescara a másodosztályban töltött második éve végén – a kölcsönvett Ciro Immobilével és Lorenzo Insignével a soraiban – bajnokként jutott fel a Serie A-ba, és a siker egyik letéteményeseként Verrattira a szokottnál is nagyobb figyelem irányult. Az élvonal topklubjai sorra környékezték meg azért, hogy átigazolják, mielőtt azonban bármelyik tárgyalás komolyra fordult volna, a PSG 12 millió eurós, visszautasíthatatlan ajánlatot tett érte.

Zajos az élete: Laura Zazzarától két fi a van
Zajos az élete: Laura Zazzarától két fi a van


„Egészen 2012 júniusáig úgy készültem, hogy a Pescarából a Juventushoz igazolok, mert mindig is az volt az álmom
– folytatta Verratti. – Aztán az egyik haverom mutatott egy újságcikket, amelyben tényként írták le, hogy a Paris Saint-Germainnél folytatom a pályafutásomat. Még én is hitetlenkedtem. Hogyan ütötték nyélbe az üzletet, miközben semmit sem tudtam róla?!”

Az ajánlat híre persze hozzá is eljutott, és kevesebb mint egy hét alatt meggyőzték, hogy Torino helyett inkább Franciaország felé vegye az irányt. Szerződésének aláírására éppen azon a napon került sor, amikor Zlatan Ibrahimovic is elkötelezte magát a PSG-hez, a svéd óriás árnyéka még kissé a hasznára is vált. Az olasz másodosztályból érkezve, egyetlen élvonalbeli mérkőzés nélkül hihetetlen nagy ugrásnak tűnt a francia élvonal sztárklubja, és eleinte nem lehetett tudni, megállja-e a helyét. Szoknia kellett a csapatot, de még a várost is, az első házból ugyanis, ahol berendezkedett, a lakóközösség elüldözte.

A nagy és a kicsi – Ibrahimovic és Verratti egy napon írt alá a PSG-hez (Fotó: AFP)
A nagy és a kicsi – Ibrahimovic és Verratti egy napon írt alá a PSG-hez (Fotó: AFP)


„Előfizettem műholdas televízióra, hogy tudjam nézni a Pescara mérkőzéseit, és a tányéros vevőegységet az erkélyre szereltem. Amint a szomszédok meglátták, azonnal felszólítottak, hogy távolítsam el. Eszem ágában sem volt, inkább egy hét múlva elköltöztem” – árulta el a The Athleticnek.

A PSG keretében ugyanakkor gyorsan megtalálta a helyét. Carlo Ancelottitól a 2012–2013-as idény első bajnoki mérkőzésén kezdőként kapott lehetőséget, alapember volt a Bajnokok Ligájában, és összesen 39 tétmérkőzésen lépett pályára. A párizsi közönség gyorsan megszerette a mindössze 165 centiméter magas olasz középpályást, akire hatalmas kék szemei miatt barátnője a Gufetto, vagyis a kicsi bagoly becenevet ragasztotta.

 

MARCO VERRATTI TELJESÍTMÉNYE KLUBONKÉNT
KLUB MÉRKŐZÉS GÓL GÓLPASSZ SÁRGA LAP
PIROS LAP JÁTÉKPERC
PSG 370 11 59 115 5 26 786
Pescara 78 2 11 18 3 4478
Összesen 448 13 70 133 8 31 264

„A Porto ellen elveszített Bajnok Ligája-csoportmérkőzésünk után Carlo Ancelotti odajött hozzám, és megkért, hogy ha letámadnak, ne próbáljam megtartani a labdát, inkább rúgjam olyan messzire, amennyire csak tudom
– elevenítette fel a párizsi pályafutása kezdetén történteket a L'Équipe-nek. – Hónapokkal később aztán odahívott magához, és azt mondta, csináljak, amit akarok, úgysem tud megváltoztatni. Nekem a futball minden értelemben csapatsport. Nem érdekel, ki szerzi a gólt, a lényeg, hogy hozzájáruljak a győzelemhez. Ha ehhez az kell, hogy labdát szerezzek, és játékba hozzam a többieket, akkor azt csinálom.”

Marco Verratti (Fotó: Jordan Brand)
Marco Verratti (Fotó: Jordan Brand)

Az alázatos, a csapatérdeknek mindent alárendelő futball hamar Verratti védjegyévé vált, és évek alatt a világ egyik legsokoldalúbb középpályásává fejlődött. Képes diktálni a PSG támadásainak tempóját, kiválóan érzi, kit és mikor kell játékba hoznia, mélyen lévő súlypontjának köszönhetően pedig könnyedén lerázza magáról az ellenfeleit. Kis termetét védekezésben jó értelemben vett agresszivitással kompenzálja, kiválóan tartja meg a labdát vagy szerzi vissza pontosan időzített közbelépésével, s mindezt úgy, hogy a pályán kívüli élete nem mondható sport- vagy mintaszerűnek. Tartóztatták már le ittas vezetés miatt, és ahogy a BBC 5 Live Sport műsorában 2019-ben kiszivárgott, Verratti utána is rendszeresen dohányzott, ivott és partikra járt.

„Egyik nap hajnali hatig bulizik Neymar születésnapján, másnap világklasszis teljesítményt nyújt a pályán. Kíváncsi vagyok, mire lenne képes Cristiano Ronaldo munkamorájával...” – gondolkodott el Julien Laurens francia újságíró.

Az olasz válogatottal sokáig nem volt szerencséje. Egészen 2021-ig a balul sikerült 2014-es világbajnokság (a csoportkörben búcsúztak) volt az egyetlen nagy torna, amelyen részt vett, a 2016-os Európa-bajnokságról ágyéksérülés miatt maradt le, két évvel később hazája nem jutott ki a világbajnokságra. Az egy évvel elhalasztott 2020-as kontinensviadalon térdsérülés miatt került veszélybe a szereplése, Roberto Mancini ugyanakkor benevezte, és a harmadik csoportmérkőzéstől már számolhatott vele. Wales és Belgium ellen gólpasszal segítette győzelemhez csapatát, a tizenegyesekkel megnyert döntőn 96 percig a pályán volt.

2012-ig futballozott szülővárosa csapatában (Fotó: Imago Images)
2012-ig futballozott szülővárosa csapatában (Fotó: Imago Images)


„A sérülésemet követő első öt napban nem hittem, hogy játszhatok az Európa-bajnokságon – mondta a The Athleticnek. – Nagyon nehezen emésztettem meg, hogy újabb tornáról maradok le. Szeretném megköszönni a PSG orvosi stábjának a segítséget, valamint Mancininek, hogy adott időt a gyógyulásra. A nemzeti együtteshez tartozni ajándék, még a kispadon is szívesen ülök, ha azzal segítem a csapatot.”

Verratti gyerekkori traumája miatt retteg a földrengéstől – és irtózik az egerektől. Az egyik olasz televíziós show-műsor megtréfálta, párizsi apartmanjában műanyag rágcsálókat helyezett el, Marco a látványtól az asztal tetejére ugrott ijedtében.

A futballpályán ugyanakkor sokkal nehezebb zavarba hozni, még ha a Real Madrid elleni BL-kiesést aligha fogja egyhamar elfelejteni…

Második felesége, Jessica Aidi fotómodell
Második felesége, Jessica Aidi fotómodell


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. március 5-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik