Amikor Sócrates doktor térdre kényszerítette a nagy Szovjetuniót – vb-videók

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.14. 01:53
null
A brazil Sócrates (szemben) az 1982-es vb egyik legnagyobb csillaga volt (Fotó: Action Images)
Mi történt ezen a napon a korábbi labdarúgó-világbajnokságokon? A vb-k  történetében hétszer játszottak hosszabbításba torkolló finálét, de csupán egyszer fordult elő, hogy a két döntős a négy év múlva következő tornán is hosszabbításos meccset vívjon egymással. Az NSZK és Anglia e sajátos párviadalának második, 1970. június 14-i epizódja, pazar brazil gólok három vb-ről (1970, 1978, 1982), a negyvenhez közelítő Roger Milla nagy pillanatai 1990-ből, egy 1978-as holland 5–1, 2014 első nagy Costa Rica-i győzelme, valamint a 2018-as rajt gólzuhataga is szerepel mai, videókkal ékesített retrónkban.

 

1938: BRAZÍLIA ELŐSZÖR A LEGJOBB NÉGY KÖZÖTT

Bár a csehszlovákok szerezték meg a vezetést a két csapat megismételt negyeddöntőjében, az első, 1:1-re végződő mérkőzésen is eredményes Leónidas a fordulás után kiegyenlített, aztán Romeu is betalált a sérült Frantisek Plánickát helyettesítő Karel Burkertnek – így Brazília a harmadik vb-jén végre bejutott a legjobb négy csapat közé.

VB 1938, FRANCIAORSZÁG – JÚNIUS 14.
NEGYEDDÖNTŐ, MEGISMÉTELT MÉRKŐZÉS
Bordeaux Brazília–Csehszlovákia 2:1

1970: HOSSZABBÍTÁS NÉGY ÉV UTÁN IS, DE FORDÍTOTT KIMENETELLEL

Egyórányi játék után a címvédő Anglia a legjobb úton volt az elődöntő felé, hiszen nagyszerű játékkal, Alan Mullery és Martin Peters góljával 2–0-ra vezetett az NSZK ellen. Csakhogy a nyugatnémetek – akárcsak a négy évvel korábbi londoni fináléban – hosszabbításra mentették a meccset Franz Beckenbauer és a negyedik világbajnokságán szereplő Uwe Seeler góljával. A 107. percben aztán ki más dönthetett volna a továbbjutásról, mint a három korábbi csoportmeccsen is eredményes Gerd Müller – lesipuskás gólja révén az NSZK visszavágott a négy évvel korábbi vereségért! VIDEÓ ITT!

Anglia trónfosztásának napja – így summázta a kiesést a brit média
Anglia trónfosztásának napja – így summázta a kiesést a brit média

 

Akadt izgalom a többi negyeddöntőben is, hiszen például a csereként beálló Víctor Espárrago csak a 117. percben fejelte be az uruguayiak győztes gólját a korábban érvénytelen gólt elérő Szovjetunió ellen Mexikóváros tikkasztó forróságában. A vörös mezesek hosszasan reklamáltak, mert szerintük a dél-amerikai gólt hozó beadás előtt a labda túljutott az alapvonalon. Mindhiába. VIDEÓ ITT!

A brazil–perui meccs is nyílt volt a 75. percig, Tostao két és Rivellino egy gólját akkor toldotta meg a maga szokásos találatával a torna minden brazil meccsén a kapuba találó Jairzinho. VIDEÓ ITT!

Az olaszok Gigi Riva duplájára építve intézték el a házigazda Mexikót – pedig az első gólt a házigazdák szerezték… –, amivel megváltották jegyüket minden idők egyik legjobb vb-meccsére. VIDEÓ ITT!

VB 1970, MEXIKÓ – JÚNIUS 14.
NEGYEDDÖNTŐ
Mexikóváros Uruguay–Szovjetunió 1–0
Toluca Olaszország–Mexikó 4–1
Guadalajara Brazília–Peru 4–2
León NSZK–Anglia 3–2, hosszabbítás után

 

1974: GYŐZELEMMEL MUTATKOZIK BE A HÁZIGAZDA NSZK

Az első világbajnokságán szereplő Paul Breitner ágyúzta be a jobb felső sarokba azt a gólt, amellyel a házigazda NSZK legyőzte Chilét a bemutatkozó mérkőzésén.VIDEÓ ITT!

S hogy a teljes németség boldogságban ússzon az NSZK-beli vb első német napján, ugyancsak győzelemmel kezdte története egyetlen vb-döntős szereplését a kelet-német válogatott – egy öngól és Joachim Streich gyönyörű mutatványa döntötte el a vb-újonc Ausztrália elleni mérkőzést. VIDEÓ ITT!

Vereséggel esett át a vb-tűzkeresztségen Zaire válogatottja is: a skótok Peter Lorimer bombájával szerezték meg a vezetést, majd profitáltak egy kapitális kapushibából. VIDEÓ ITT!

VB 1974, NSZK – JÚNIUS 14.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Berlin NSZK–Chile 1–0
Hamburg NDK–Ausztrália 2–0
Dortmund Skócia–Zaire 2–0

1978: JÖN ZICO, KEMPES MEG A HOLLAND HENGER

Miközben a címvédő NSZK már a harmadik gól nélküli meccsét játszotta a tornán, a brazilok – Dirceu két gyönyörű távoli lövésével és a fiatal Zico élete első, igaz, büntetőből lőtt vb-góljával – simán verték Perut. VIDEÓ ITT!

Johnny Rep, a sokarcú kultfigura – lemezen is
Johnny Rep, a sokarcú kultfigura – lemezen is

Az argentinok legyűrték a lengyeleket; a későbbi vb-gólkirály Mario Kempesnek ez volt a negyedik meccse a tornán, de gólt a korábbiakon nem szerzett – most előbb fejjel, majd ballábas lövéssel is a kapuba talált. VIDEÓ ITT!

A nap gólparádéja mindazonáltal a hollandoké volt, akik a legkülönfélébb módokon juttatták a labdát szegény Friedrich Koncilia osztrák kapus mögé: Ernie Brandts fejjel, Rob Rensenbrink büntetőből, Johnny Rep pimasz átemeléssel és egy nem kevésbé pimasz csiki-csuki végén. Utóbbi fajtából maradt egy a legvégére is, Willy van de Kerkhof jóvoltából. VIDEÓ ITT!

VB 1978, ARGENTÍNA – JÚNIUS 14.
NEGYEDDÖNTŐ (CSOPORTKÖR)
Buenos Aires NSZK–Olaszország 0–0
Córdoba Hollandia–Ausztria 5–1
Mendoza Brazília–Peru 3–0
Rosario Argentína–Lengyelország 2–0

1982: A VARÁZSLATOS BRAZILOK LÁBA LÖVÉSRE LENDÜL

Miközben Vigo népe gól nélküli kínszenvedésben részesült a leendő világbajnok olaszok és a lengyelek jóvoltából, addig a sevillai Brazília–Szovjetunió összecsapás drámában és szépségben egyaránt bővelkedett.

Éderé a legszebb brazil vb-gólok egyike – KATT!
Éderé a legszebb brazil vb-gólok egyike – KATT!

Amíg Andrej Bal távoli lövése csak Waldir Peres kapus kapitális hibájából juthatott a hálóba, addig a túloldali háló előtt alighanem két Rinat Daszajev is kevés lett volna az előny megtartásához. Az utolsó negyedórában előbb Sócrates lőtt két csel után a felső sarokba, majd Éder a maga által felpörgetett labdát ágyúzta be 20 méterről – a torna legszebbjei közé sorolt két találat révén Brazília győzelemmel kezdte szereplését a spanyolországi tornán. VIDEÓ ITT!

VB 1982, SPANYOLORSZÁG – JÚNIUS 14.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Vigo Olaszország–Lengyelország 0–0
Sevilla Brazília–Szovjetunió 2–1

 

Milla-figura legendás pózban
Milla-figura legendás pózban

1990: KAMERUNI ÖRÖMTÁNC A SZÖGLETZÁSZLÓNÁL

Egy korábbi, gól nélküli vb-t (1982) és egy válogatottbeli visszavonulást (1987) követően 1990. június 14-én elérkezett a pillanat, amikor Roger Milla mégis világbajnoki gólszerzővé avanzsált. A nemzeti csapatba visszakönyörgött 38 éves kameruni legenda kétszer is táncot lejtett a szögletzászlónál a románok elleni csoportmeccsen – ami azt jelentette, hogy kétszer is a kapuba talált. A győzelemmel Kamerun két meccs után továbbjutott. VIDEÓ ITT!

Ha csak egy gólt szerzett is, de győzelemmel folytatta hosszúnak remélt útját a házigazda Olaszország: Gianluca Vialli jó érzékkel átlépte a labdát, Giuseppe Giannini áttáncolt a lábakon, majd az amerikai kapuba bombázott. VIDEÓ ITT!

Egyetlen gól született a Jugoszlávia–Kolumbia találkozón is, de kár lenne kihagyni: Davor Jozics ugyanis megadta a módját., René Huguitának, a „skorpiórúgásos” kapusnak nem sok esélyt hagyott… VIDEÓ ITT!

VB 1990, OLASZORSZÁG – JÚNIUS 14.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Bari Kamerun–Románia 2–1
Róma Olaszország–Amerikai Egyesült Államok 1–0
Bologna Jugoszlávia–Kolumbia
1–0

1998: KÉT TISZTES, MÉGIS KESERŰ BEMUTATKOZÁS

Japán és Jamaica egyaránt az első világbajnoksága első mérkőzését játszotta, és bár mindketten helytálltak, kikaptak.

Nem csoda, hiszen két potenciális vb-gólkirállyal kellett farkasszemet nézniük: az argentinok a tornán végül öt gólig jutó argentin Gabriel Omar Batistuta góljával gyűrték le Japánt. VIDEÓ ITT!

A torna leendő gólkirálya, a horvát Davor Suker is megkezdte a termelést, de a jamaicaiak elleni meccs legszebb gólját Robert Prosinecki lőtte. Mellesleg az önálló Horvátország is az első világbajnoki mérkőzését játszotta. VIDEÓ ITT!

S ha már a gólok: ezen a napon lőtte élete egyetlen világbajnoki gólját a jugoszláv (szerb) Szinisa Mihajlovics – magától értetődőn jól eltalált, sorfalkerülős szabadrúgásból, csapata ezzel le is győzte Iránt. VIDEÓ ITT!

VB 1998, FRANCIAORSZÁG – JÚNIUS 14.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Saint-Étienne Jugoszlávia–Irán 1–0
Toulouse Argentína–Japán 1–0
Lens Horvátország–Jamaica 3–1

 

A portugál Record és olvasói el is köszöntek a kapitánytól
A portugál Record és olvasói el is köszöntek a kapitánytól

2002: ÉS A VILÁG MEGISMERI PAK DZSI SZUNGOT

Portugália vélhetően úgy kalkulált, ezen a napon már legalább fél lábbal, de talán hivatalosan is a következő körben lesz – nos, nem így történt. A dél-koreaiak elleni meccs igencsak élesnek ígérkezett, Joao Pinto (27. perc) és Beto (66.) kiállítása után pedig kifejezetten kellemetlen fordulatot vett.

Az addig is veszélyesen támadó dél-koreaiak a 70. percben kihasználták a kettős emberelőnyt. Az akkor még Ázsiában futballozó, 21 éves Pak Dzsi Szung kitűnő labdaátvételt és cselt követően lőtt a kapuba (alighanem ez a gól is hozzájárult ahhoz, hogy fényes karrierje egészen a Manchester Unitedig íveljen). A folytatásban Portugália csak kapufáig jutott, így kiesett. VIDEÓ ITT!

Dél-Korea mögött továbbjutott az Egyesült Államok is, noha az utolsó meccsét a lengyelekkel szemben simán elveszítette. VIDEÓ ITT!

A másik hazai csoportban Japán sem ismert tréfát, két második félidei góllal – a korábbi napok ismeretében fogalmazhatunk így – érvényesítette a papírformát Tunéziával szemben, és ugyancsak bejutott a legjobb 16 közé. VIDEÓ ITT!

A kvartett két európai csapata közül Belgium tarthatott vele, miután az 1986-os 4–3-at idéző óriási mérkőzésen, Johan Walem, Wesley Sonck és Marc Wilmots góljával legyőzte Oroszországot. VIDEÓ ITT!

VB 2002, DÉL-KOREA, JAPÁN – JÚNIUS 14.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Incshon Dél-Korea–Portugália 1–0
Tedzson Lengyelország–Egyesült Államok 3–1
Oszaka Japán–Tunézia 2–0
Sizuoka Belgium–Oroszország 3–2

 

Ekkor még egyöntetű lelkesedés a spanyol lapokban
Ekkor még egyöntetű lelkesedés a spanyol lapokban

2006: DAVID VILLA AZ ELSŐ DUPLÁJÁT ÉRI EL A VÁLOGATOTTBAN

David Villa nyolc válogatott fellépéssel, az ezeken szerzett árva gólocskával érkezett a németországi világbajnokságra, ahol azonnal váltót állított. Az Ukrajna elleni nyitány 48. percében a 24 éves valenciai támadó már a második gólját lőtte, azzal lett 3–0 az emberelőnybe kerülő spanyolok javára, és a rázósnak ígérkező meccs abban a pillanatban gyakorlatilag véget is ért. Egy szépségdíjas Fernando Torres-gól azért maradt a folytatásra. VIDEÓ ITT!

A spanyol gála árnyékában emlékezzünk meg két kiélezett finisről is: a szaúdiak kezéből a 92. percben kapott gól miatt csúszott ki a győzelem Tunézia ellen (VIDEÓ ITT!), míg a németek ellen a hajrában emberhátrányban is hősiesen küzdő lengyelek sorsát Oliver Neuville 91. percben elért találata pecsételte meg. VIDEÓ ITT!

VB 2006, NÉMETORSZÁG – JÚNIUS 14.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Dortmund Németország–Lengyelország 1–0
Lipcse Spanyolország–Ukrajna 4–0
München Tunézia–Szaúd-Arábia 2–2

 

2010: BUFFONNAK 45 PERC UTÁN VÉGET ÉR A VB

A címvédő Olaszország döntetlennel mutatkozott be a dél-afrikai világbajnokságon, Marcello Lippi szövetségi kapitány mégis elégedett volt a Daniele De Rossi góljával vert helyzetből, lelkierőt felmutatva kicsikart ponttal a kőkemény paraguayiak ellen. Rossz ómen volt a továbbiakra nézvést, hogy a játékmesterét, Andrea Pirlót nélkülöző squadra azzurra még egy világbajnokát elveszítette: Gianluigi Buffon kapus a bemelegítésnél izomsérülést szenvedett, a szünetben le kellett cserélni, számára ezen az esős fokvárosi napon be is fejeződött a vb. VIDEÓ ITT!

Gianluigi Buffon itt még a pályán, a háttérben góljukat ünneplő paraguayiak (Fotó: AFP)
Gianluigi Buffon itt még a pályán, a háttérben góljukat ünneplő paraguayiak (Fotó: AFP)

 

Bert van Marwijk szövetségi kapitány nem kis megkönnyebbülésére az aranyra szintén esélyesnek tartott Hollandia – amely egyelőre nem számíthatott a sérült Arjen Robbenre – sikerrel vette nehéznek ígérkező első mérkőzését: ha nem is sziporkázó támadójátékkal, de egy öngól és Dirk Kuyt hajrábeli találata révén sikerült legyűrnie a kissé halovány Dániát az E-csoport európai rangadóján. VIDEÓ ITT!

A csoport egzotikusabbik párharcában Honda Keiszuke góljával Japán legyőzte Kamerunt, ami nem kis fegyvertény azok után, hogy Okada Takesi szövetségi kapitány – megunván a kritikákat – nem sokkal a vb-re indulás előtt felajánlotta lemondását. No nem mintha a kameruniaknál minden rendben lett volna: Samuel Eto'o a nyitómeccs előtti este kis híján otthagyta csapatát, mivel Roger Milla, az afrikai futball legendája, minden idők legszelídíthetetlenebb oroszlánja, a nagy szögletzászlótáncos (lásd feljebb) sokadszor is kritikával illette őt... VIDEÓ ITT!

VB 2010, DÉL-AFRIKA – JÚNIUS 14.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Johannesburg Hollandia–Dánia 2–0
Mangaung/Bloemfontein Japán–Kamerun 1–0
Fokváros Olaszország–Paraguay 1–1

 

A La Nacion Costa Rica legnagyobb győzelmét köszönti
A La Nacion Costa Rica legnagyobb győzelmét köszönti

2014: COSTA RICA MEGKEZDI DIADALÚTJÁT

A játéknap csúcsmérkőzésének az olasz–angol ígérkezett – ki hitte volna, hogy a Mario Balotelli fejesével eldőlt, és egy gólt eredményező, elképesztően pofátlan Pirlo-labdaátlépést is hozó manausi meccsen a D-csoport két későbbi kiesőjét látjuk... (VIDEÓ ITT!) –, mégis a négyes másik párosa keltett nagyobb feltűnést: bár a sérült Luis Suárez nélkül kiálló Uruguay vezetést szerzett, a második félidőben Costa Rica látványos futballal fordított. Joel Campbell, Óscar Duarte, Marco Urena és a több nagy védést bemutató Keylor Navas nevével volt tele a világsajtó. És ez még csak a kezdet... VIDEÓ ITT!

A rettegett gólvágó, Radamel Falcao sérülés miatt nem tarthatott a vb-re 16 év után visszatérő kolumbiai válogatottal, a gólparádé így sem maradt el a görögök elleni nyitányon. VIDEÓ ITT!

Egy másik világklasszis, a már 36 éves Didier Drogba jelen volt, és noha nem szerzett gólt, Elefántcsontpart azt követően táltosodott meg Japán ellen, hogy őt becserélték. A korosodó vezér a 62. percben érkezett 0–1-nél – és a 66. percben már 2–1 volt az állás. Pedig Honda Keiszuke, akárcsak négy évvel korábban, megint gólt lőtt egy afrikai csapatnak ezen a napon. VIDEÓ ITT!

VB 2014, BRAZÍLIA – JÚNIUS 14.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Belo Horizonte Kolumbia–Görögország 3–0
Recife Elefántcsontpart–Japán 2–1
Fortaleza Costa Rica–Uruguay 3–1
Manaus Olaszország–Anglia 2–1

2018: ILYEN KEZDÉST CSAK REMEK VB KÖVETHET!

Nem sok jóval kecsegtetett a 2018-as világbajnokság első játéknapja, hiszen az egyik térfélen egy hónapok óta nyeretlen csapat, a házigazda Oroszország, a másikon pedig a vb-történelemben egyelőre kevés nyomot hagyó ázsiai válogatott, Szaúd-Arábia sorakozott fel. Ráadásul e szerény szereposztás egy olyan országban került színre, amelyet nemzetközi szankciók sora sújtott az Ukrajna elleni agressziója (akkor még „csak” a Krím félsziget megszállása, a kelet-ukrajnai szakadár államok támogatása) miatt, és amely a nemzetközi sportvilágban is páriává vált versenyzőinek a 2014-es szocsi téli olimpián tapasztalt ipari méretű, állami szinten szervezett doppingolása következtében.

A Szovjetszkij Szport vb-különszámmal köszöntötte a rajtot
A Szovjetszkij Szport vb-különszámmal köszöntötte a rajtot

Ehhez képest elsőrangú kiszolgálást kapott a hazai és a nemzetközi publikum, legalábbis a szbornaja részéről: Jurij Gazinszkij fejesével már a 12. percben megkezdődött a gólgyártás, s bár a Luzsnyiki népe a fejét fogta, amikor a csapat egyik legjobbját, Alan Dzagojevet sérülés miatt le kellett cserélni az első játékrész derekán, a helyére beálló Gyenyisz Cserisev két góllal kárpótolta őket. A vége 5–0 lett; az 1934-es Olaszország–Egyesült Államok (7:1) óta a legnagyobb különbséggel megnyert nyitó mérkőzés. VIDEÓ ITT!

Éppen elég gól született ahhoz, hogy újdonságok kerüljenek a világbajnokságok történelemkönyvébe: először történt meg, hogy egy vb-nyitómeccs két játékos karrierjében is az első válogatott gólt hozza (Gazinszkij, Cserisev), és először fordult elő az is, hogy egy cserejátékos a kapuba találjon egy világbajnokság első meccsén (sőt, mindjárt kettő, hiszen Cserisev után Artyom Dzjuba is beköszönt).

Utólag már tudjuk: a gólokban gazdag nyitányhoz méltó lett a folytatás, az utóbbi évtizedek legjobb, legélvezetesebb világbajnoksága várt ránk.

VB 2018, OROSZORSZÁG – JÚNIUS 14.
CSOPORTMÉRKŐZÉS
Moszkva (Luzsnyiki) Oroszország–Szaúd-Arábia 5–0

 

SOROZATUNK ÖSSZES EPIZÓDJA A DÁTUMRA KATTINTVA
MÁJUS
27
28 29 30 31
JÚNIUS
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
2324
25 26 27 2829
30
JÚLIUS
1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
2122
23 24 25 26
27
28
29
30

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik