Világfutball: Úgy fogadtak, mint egy királyt – Leekens

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.06. 11:41
null
Georges Leekens magyarországi időszakában 2017 őszén (Fotó: Szabó Miklós)
Georges Leekens ma mutatkozik be tétmérkőzésen az iráni labdarúgó-bajnokság élvonalában szereplő Traktor Szazi vezetőedzőjeként – a belga média ez alkalomból szólaltatta meg a korábbi magyar szövetségi kapitányt.

 

„Eredetileg nem állt szándékomban újra külföldre igazolni, aztán mégis így alakult – idézi a Sporza az edzőként immár a 26. csapatát szolgáló Georges Leekenst, aki a walesi John Toshack helyét vette át a közelmúltban az iráni klubnál. – Úgy fogadtak, mint egy királyt, de hát tudják, hogy megy ez egy déli mentalitású országban. A futball az életük, éppen úgy, mint Olaszországban, csak kétszer-háromszor nagyobb átéléssel. Pillanatnyilag mínusz négy fok van, de ez ne tévesszen meg senkit a helyiek forróvérűségét illetően.”

Az előző bajnokságban 10. helyen végző Traktor Szazi jelenleg, az idény felénél negyedik, lemaradása hat pont az éllovas mögött – és a vezetőség nem szeretné, ha a különbség nőne, sőt…

„Nem lesz könnyű ledolgozni a hátrányt, pláne hogy még csak néhány hete vagyok itt, és még ismerkednem kell a környezettel, a játékosokkal – folytatta a 70 éves szakember. – Azt kértem mindenkitől, felejtsék el azt a hat pontot, és arra összpontosítsunk, hogy valóban új korszakot nyissunk.”

Leekens nem titkolja, hosszabb távra tervezik az együttműködést, ám ehhez bizalomra van szüksége.

„Ha azonos hullámhosszon vagy valakivel, akkor feltételezhető a kölcsönös bizalom és a türelem, amely adott esetben a hullámvölgyek idején is kitart. A csapat tartósan a csúcs közelében szeretne maradni, ehhez kérték a segítségemet, hiszen bizonyítottam hasonló helyzetben, hogy van érzékem az ilyesmihez. Kicsit a belga futball Iránba kinevezett nagykövetének érzem magam.”

A belga sportembert arról is faggatták, hogyan alkalmazkodik a muszlim vallás életviteli előírásaihoz, például ahhoz, hogy Iránban nem fogyaszthat alkoholt.

„Hozzá lehet szokni, az egészségnek még jót is tesz. Sok teát fogyasztok, az ételek pedig kifejezetten ízletesek errefelé.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik