Videó: újságírókat így még nem sokkolt egy válogatott bemutatása

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.16. 13:47
null
Pione Sisto és a büszke szülők (Forrás: YouTube)
A dél-szudáni származású Pione Sisto jelenleg a dán labdarúgás egyik, ha nem a legnagyobb durranása. Hétfőn tartott sajtótájékoztatója ehhez méltóan zajlott, nem kis visszhangot kiváltva.

Viszonylag ritkán fordul elő, hogy egy labdarúgó neve egy sajtótájékoztatónak köszönhetően terjed el a nemzetközi (mainstream) médiában. A dán Superligában szereplő FC Midtjylland szélsőjével most pontosan ez történt – de ne szaladjunk ennyire előre.

A 19 éves Sisto Ugandában született dél-szudáni családba, csecsemő korában költözött szüleivel Dániába. Ott nőtt fel, vált belőle futballista, így dánnak tekinthető, bár az állampolgárság megszerzésére 19 éves koráig várnia kellett.

Eljött a nagy pillanat, hivatalosan is dánnak érezheti magát, ennek fényében pedig Jess Thorup szövetségi kapitánytól behívót kapott az U21-es nemzeti csapatba, januárban Törökország ellen pályára léphet a dán válogatott mezében.

A meghívó egyébként nem ért senkit meglepetésként a skandináv országban, hiszen decemberben Sistót választották az év legjobb játékosának a Superligában, a 2014–2015-ös szezonban 17 bajnokin hét gólt szerzett és három gólpasszt adott. Gyors, technikás, érzi a kaput, jól lát a pályán és kőkeményen dolgozik az edzéseken.

A hatalmas tehetség első válogatottságát kisebb sajtótájékoztató keretében jelentették be, ahol a dél-szudáni szülők is megjelentek. Ők Dánia talán legkellemetlenebb szülei, de közben a legaranyosabbak is. Attól függ, honnan nézzük. De egy biztos, ők tudják, hogyan kell világraszóló sajtófélórát tartani.

Pione Sistónál csak a szülők voltak büszkébbek az állampolgárság megszerzésére és a válogatottság kiérdemlésére, így a sajtótájékoztatón egy népüknél tradicionális tánccal lepték meg a média képviselőit. Lenge öltözetben, fehér porral kifestve. Ahogy (a muszlim Szudántól nemrég függetlenedő) Dél-Szudánban tennék. Félúton a fiú is lekapta a pólóját, kifestették, és csatlakozott a tánchoz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik