Több mint egy klub, Bizánc örököse: a Vidi ellenfelének különleges története

A felhúzott AEK Stadion (Nea Filadelfia, vagy Nikosz Gumasz Stadion) a kétezres évek elejéig állt, azonban akkor a klub elnöke, Jannisz Granitszasz a lerombolás mellett döntött, mondván a létesítmény túl öreg és korszerűtlen, ráadásul károsodott is az 1999-es athéni földrengésben.

A klub gazdasági nehézségei, harmadosztályig tartó mélyrepülése, illetve a görögöket sújtó válság miatt egy ideig még álmodozni sem volt érdemes, ám a mélypontról ismét felívelő szakasz következett, és az AEK mecénása, Dimitrisz Melisszanidisz elhatározta egy vadonatúj stadion felhúzását. Mivel a Nea Filadelfia-i telek az AEK tulajdonában maradt, itt épült az új stadion, mely minden tekintetben a klub örökségére és múltjára reflektál.

Az Aja Szofia (Hagia Szophia, Szent Zsófia) nevet kapta, utalva az ortodoxok legszentebb konstantinápolyi helyére. Az új aréna kinézetét Konstantinápoly falai inspirálják, a kapuk pedig a kis-ázsiai görög városok nevét viselik – kivéve egyet, a klub ultrái ugyanis továbbra is a nevüket adó 21-es kapun járhatnak be.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA