Védőt rabolt Párizsból a City, újabb monacói bombaüzlet

Vágólapra másolva!
2018.01.28. 15:41
null
Presnel Kimpembe követheti Claudio Gomest a Manchester Cityhez (Fotó: AFP)
Újra itt van, újra itt van... No, nem a nagy csapat, hanem a nagy csapatás a nemzetközi futball transzferbulijában, ahol a kegyetlen ügynökök szedik a belépőt, a pénzes klubok rendelik a zenét, a sajtó adja a zümmögőkórust, a vigyorgó futballisták meg kaszálnak, mint bolond Pistike a falusi diszkóban. Mint mindig, ebben az átigazolási szezonban is megpróbálunk rendet vágni a topligák igazolásmezőin és pletykadzsungelében, a szokásoknak megfelelően ezúttal is a Premier League-gel kezdtünk, a Serie A-val folytattuk, hogy elérjünk a Bundesligán át a Ligue 1-be.

Számunkra az egész tél egyik legmeglepőbb igazolását mutatta be a PARIS SAINT-GERMAIN, amely képes volt hazacsábítani az arab világból a viharvert szűrőt, a nemsokára krisztusi korba lépő Lassana Diarrát, akit 2019 nyaráig kötött magához. Diarra nem sokat játszott mostanában, mindenesetre jól jön majd, ha pihentetni kell a nála is idősebb, nemsokára felépülő Thiago Mottát. Ez az igazolás annak is az előjele, hogy sem Fabinho, sem Jean Michaël Seri nem igazol a télen a párizsiakhoz.

Már csak a gazdasági Fair Play miatt sem, éppen ezért szeretnék eladni Javier Pastorét, aki az Inter most nem tud megvenni, még a nagyon kedvezményes, húszmillió eurós kikiáltási áron sem – éppen az UEFA Fair Play miatt...

Bejelentkezett a játékmesterért a sajtó szerint a Tottenham is, hiszen Erik Lamela visszatérhet Rómába, de Pastore mindenképpen Milánóban folytatná, ezért a londoniak ajánlatára éppen úgy nemet mondott, mint korábban a Liverpooléra. Az olaszokkal a sajtóhírek szerint évi ötmillió eurós fizetésben (plusz bónuszokban) állapodott meg.

Lucas Moura nem kellett a Manchester Unitednek, a Tottenhamnek annál inkább szüksége van rá, csak éppen az eladó „negyvenkedik”, a vevő meg nem adná feljebb negyedszáznál. Most éppen azt találták ki az angolok, hogy kölcsönveszik őt nyári vételi opcióval, azaz terjed lassan az olasz módi. Sokat ér még a tulajdonképpen fölöslegesen megvett Goncalo Guedes, aki egyrészt nincs annyira jó, hogy helye legyen a PSG-keretben, másrészt gyorsan felemelték a kivásárlási árát 70 millió euróra.

Egy kis problémával: a Valencia és a PSG még tavaly megegyezett szóban a remeklő Guedes 35 milliós vételáráról, ezt a párizsiak most ötmillióval toldanák meg, de csakis a valenciaiaknak él ez a roppant kedvezményes ajánlat. Akik minden bizonnyal élnek is vele, lásd még a Guedes iránt élénken érdeklődő Real Madrid anyagi képességeit.

Itt jegyeznénk meg, hogy Lucas Mourát legfrissebben a Borussia Dortmunddal boronálták össze, de a Tottenham és az Arsenal mellett egy nápolyi és egy kínai ajánlat is befutott érte. A Betis 18 milliós ígérvénye aligha lesz nyerő, egy francia forrás szerint a Londonba utazó Moura már megegyezett fizetésében a Tottenham elnökével, Daniel Levyvel – ám a két klub még birkózik kicsit egymással.

Mint előző cikkünkben beszámoltunk róla, a Dortmund és a Wolfsburg kiszúrta magának az ificsapatból Abdourahmane Barryt, de a Chelsea is megfigyelés alatt tartja a 17 esztendős középső védőt, Layvin Kurzawa pedig a kékek tartalékja arra az esetre, ha mégsem vennék meg Rómából Emerson Palmierit (nem logikátlan a pletyka, mert a párizsiak egyik célpontja a juventusos Alex Sandro).

Kelendőek a párizsi fiatalok, a szélső Moussa Diabyt a Pescara kéri kölcsön, az AZ a szélsőhátvéd Alec Georgent vinné, a középső középpályás Lorenzo Callegarit a Genoa és a Palermo. Presnel Kimpembe körül a Manchester City legyeskedik, nem is eredmény nélkül, állítólag a védővel már fel is vette a kapcsolatot, de a 22 éves játékos maradni akar – nem is csoda, hiszen a klub saját neveltje bekerült már a felnőtt válogatott keretébe is, legnagyobb riválisa, Thiago Silva pedig már 33 esztendős, szeptemberben 34 lesz.

A City emberei mégsem távoztak üres kézzel a PSG-től: a tizenhét esztendős középső középpályással, az U18-as francia válogatott csapatkapitányával, Claudio Gomesszel már mindenben megegyeztek, a hatalmas tehetség velük írja alá élete első profi szerződését.

A fővárosiaknak marad némi képzési költség és a bosszankodás joga, a fórumokon meg megindult a mutogatás az egykori középpályás-legendára, a mostani utánpótlás-vezérre, Luis Fernándezre.

Eladó még Ángel Di María (irány mégiscsak a Leon Goretzkáról lemaradó Barcelona?), Hatem Ben Arfa (aki azonban nemet mondott a Bordeaux-nak) és a roppant megfontolt párizsi költekezés két csúcsdísze, az összesen 52.5 millió euróért megvásárolt Grzegorz Krychowiak, Jesé kettős. Őket mindenképpen el kellene adni, és akkor jöhetne sürgősségi úton Fabinho vagy Serri – esetleg a legújabb kiszemelt, a Chelsea N'Golo Kantéja.

Szerintünk ebből csak nyári párizsi kaland lesz egyiküknek.

Kevin Trapp is távozhatott volna, ezt maga a cseresorba került kapus ismerte el, de maradni akart és harcolni a kezdőcsapatért – valamint a nyári világbajnoki részvételért. Itt jegyeznénk meg, hogy egyes francia lapok szerint a PSG, a Liverpoollal egyetemben, hiába ajánlott 45 millió eurót nyárra az AS Roma kapusáért, Alissonért, a „farkasok” ragaszkodnak az 50 millió eurós vételárhoz.

Erre pár hónap múlva visszatérnek a felek, és így jár majd Antoine Griezmann is, hiszen a hírek szerint a PSG szeretne még pár francia ászt vásárolni – és akár egy francia edző is érkezhet Spanyolországból.

A Neymar körüli realos pletykákra most nem térnénk ki, de a Juventus segítene a párizsi belharcokon: szívesen kimentené a brazil mellől Edinson Cavanit a nyáron.

 


AS MONACO. Döbbenetes és hihetetlen módon újabb játékost adott el remek áron a hercegségbeli csapat: mint azt említettük a múlt héten, a csatár Guido Carrillo legpotensebb kérője a Southampton, és mára kiderült az is, hogy a vonzalom pénzben mérhető ereje 22 millió euró. Az olasz útlevéllel is rendelkező argentint kilencmillió euróért vette 2015 nyarán a Monaco, azóta a labdarúgó közel száz mérkőzésen harminc kanadai pontot termelt. Most meg csinos hasznot.

Ha Thomas Lemar nem is, egy másik szélső távozhat a télen: a nem is olyan régen ingyen megszerzett Rasid Gezzalt a Sassuolo vinné.

Lesz pénz tehát a már korábban kiszemelt támadóra, a leicesteres Iszlam Szlimanira, akit bő húszmillió euróért bárki elvihet, csak éppen az algériai nemsokára harminc, azaz nem tipikusan kimondott Monaco-célpont. Mellette szól azonban, hogy az angol klub meg örömmel fogadná soraiba Gezzalt és a középső és jobb oldali védő Almamy Tourét...

Igaz, a másik jelölt, sőt már vétel meg túl fiatal, és sokkal drágább lehet: a mindössze 16 esztendős Pietro Pellegri már nyolcmillió eurót ér a Transfermarkt szerint, mert már két gólt szerzett ebben az idényben a Genoában – ahol édesapja, Marco Pellegri a csapatmenedzser. Döbbenetes azonban így is a franciák ajánlata, amely 25 millió euró készpénzről és hatmilliós bónuszról szólt. Az ügyet a hétvégén nyélbe is ütötték a felek: a két csapat képviselői, illetve a Monacóban tartózkodó kiskorú olasz állampolgár szülei.

A genovaiak ősei nemhiába voltak zseniális kalmárok, kései utódaik beleveszik a szerződésbe, hogy ha negyvenmillió eurón felül adja el a későbbiekben a Monaco Pellegrit, akkor annak a summának a tíz százaléka még a mostani eladóé.

Pellegri egyébként a topligák legfiatalabb duplázója: 16 esztendősen és 7 hónaposan lőtt két gólt a Laziónak, erre figyelt fel az Inter, az érte csupán maximum húszmillió eurót kínáló Juventus és a PSG is.

Pellegri serdülő korban külföldön folytatja karrierjét, de nem jár rosszul: fizetése Monacóban évi egymillió euró lesz. Zsebpénz.

Keita Baldét nem adja a Monaco (Fotó: AFP)
Keita Baldét nem adja a Monaco (Fotó: AFP)

 

Érdekes, hogy nem mindig csak a pénzt tartja szem előtt az ASM: a Napoli a Radio Monte-Carlo értesülései szerint 45 millió eurót adott volna most Keita Baldéért, akit a franciák a nyáron harmincmillióért vettek, de nem eladó a támadó.


OLYMPIQUE MARSEILLE. Olyan messze áll a kikötővárosiaktól már a BL-győzelem, mint a magyar futballtól a világbajnoki döntő, de mégiscsak fura az idősebbek számára, hogy a „l'Oheme” ennyire nem szól bele a bajnoki címért folyó versengésbe.

A vezetőket a nyáron nem érhette panasz, hatvanmillió eurónál is többet költöttek: miközben csak kiegészítő emberek távoztak, visszaérkezett a közönségkedvenc kapus, Steve Mandanda, a védelembe Adil Rami, Jordan Amavi és Ajmen Abdennur, a középpályára Luiz Gustavo, a támadósorba Konsztantinosz Mitroglu, Florian Thauvin, Valere Germain és Clinton N'Jie, azaz a kölcsönből megtért Lucas Ocamposszal együtt szinte egy teljesen új csapatot kapott Rudi Garcia mester.

Mivel a középpályán már eddig is ott volt a Ligue 1-szinten bombaerős Dimitri Payet, Morgan Sanson duó, érezhetően a védelem látszott a Marseille gyenge pontjának, lásd most az OM eddig kapott 22 gólját – ezzel is a harmadik a tabellán a csapat, a hétvégi fordulók előtt a mögöttük állók közül a hetedik Montpellier csak 15 gólt kapott, a 12. és 14. Caen, illetve Amiens 24-24-et.

A jobbhátvéd Bouna Sarrt ráadásul most a Wolfsburg csábítja (ötmillióért nem adták el őt pár napja a Leicesternek), igaz, a Bundesligából érkezhet a kétszeres brazil válogatott védekező középpályás Walace (akinek kifelé áll a rúdja Hamburgból), illetve a Crystal Palace-ban partvonalon kívülre szorult balbekk, Pape Souaré.

Mivel Abdennur mellett Germaint is hívja a Rennes (a támadó ugyebár a nyáron jött csak, a Monacótól, nyolcmillió euróért, és eddig 15 kanadai pontot gyűjtött), kellhet még egy csatár, de a Lyon lecsapta az OM kezéről az U21-es válogatott gólszóróját, Martin Terrier-t.

Kiszemelt a középpályára a Sevilla argentinja, az egyszeres válogatott Guido Pizarro, illetve az Anderlecht francia játékosa, a Nantes-nevelés Adrien Trebel.

Az már nem jó hír az OM-fanoknak, hogy a nyári világbajnoki részvételre vágyó Florian Thauvin Nápolyba igazolhat (korábban a Bayern Münchennel és az Atlético Madriddal hozták hírbe), Mitroglu pedig Törökországban folytathatja, ha megegyezik a Alanyasporral.

 

LIGUE 1, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2018

AMIENS
Érkezett: Stiven Mendoza (Corinthians)
Távozott:
Kölcsönbe: Nathan Dekok (Boulogne), Brighton Labeau (Créteil)

ANGERS
Érkezett: Ludovic Butelle (FC Bruges)
Kölcsönbe: Prince Oniangué (Wolverhampton)
Távozott: Juszef Belaili (Eszperansz Tunisz, 350 000 euró)
Kölcsönbe: Saliou Ciss (Valenciennes), Mehdi Tahrat (Valenciennes)

GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett: Jules Koundé (Bordeaux B), Zaydou Youssouf (Bordeaux B), Paul Baysse (Málaga, 1 000 000)
Kölcsönbe: Soualiho Meité (Monaco)
Kölcsönből vissza: Pablo (Corinthians)
Távozott: Jérémy Toulalan (szerződését felbontották)

CAEN
Érkezett: Timo Stavitski (Rovaniemi, 600 000 euró)
Távozott:
Kölcsönbe: Valentin Voisin (Avranches)

DIJON
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Lang Ádám (Nancy), Dylan Bahamboula (GFC Ajaccio)

GUINGAMP
Érkezett: Yeni N'Gbakoto (Queens Park)
Kölcsönből vissza: Benjamin Angoua (New England Revolution)
Távozott:

LILLE
Érkezett:
Távozott:

METZ
Érkezett: Julian Palmieri (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Danijel Milicevic (Gent), Georges Mandjeck (Sparta Praha), Farid Boulaya (Girona)
Kölcsönből vissza: Alexis Larriere (Avranches), Janis Ikaunieks (Liepaja)
Távozott: Philipp Wollscheid (szerződését felbontották)
Kölcsönből vissza: Brian Fernández (Racing Club)

MONACO
Érkezett: Pietro Pellegri (Genoa, 25 000 000)
Kölcsönből vissza: Jonathan Mexique (Cercle Bruges)
Távozott: Guido Carrillo (Southampton, 22 000 000)
Kölcsönbe: Soualiho Meité (Bordeaux), Jonathan Mexique (Tours), Terence Kongolo (Huddersfield Town)

MONTPELLIER
Érkezett: Ambroise Oyongo (Montreal Impact, ingyen)
Távozott: William Rémy (Legia Warszawa, 350 000), Kévin Bérigaud (Pafosz, ingyen), Lukás Pokorny (Slavia Praha, 800 000), Stéphane Sessegnon (Genclerbirligi)

NANTES
Érkezett:
Kölcsönbe: Wilfried Moimbé (Oldham Athletic)
Távozott:

NICE
Érkezett:
Kölcsönbe: Ihsan Sacko (Racing Strasbourg)
Távozott: Wesley Sneijder (al-Garafa, ingyen), Vincent Koziello (1. FC Köln, 3 000 000)
Kölcsönbe: Rémi Walter (Troyes), Gautier Lloris (GFC Ajaccio)

OLYMPIQUE LYON
Érkezett: Martin Terrier (Lille, 11 000 000)
Kölcsönbe: Oumar Solet (Laval, 550 000)
Kölcsönből vissza: Gaëtan Perrin (Orléans)
Távozott: Gaëtan Perrin (Orléans, ingyen)
Kölcsönbe: Christopher Martins Pereira (Bourg-en-Bresse), Martin Terrier (Racing Strasbourg)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett: Yusuf Sari (Marseille B), Christopher Rocchia (Marseille B)
Távozott: Patrice Evra (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Dória (Malatyaspor)

PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett: Lassana Diarra (al-Dzsazíra, ingyen)
Távozott:
Kölcsönbe: Rémy Descamps (Tours)

RENNES
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Yacouba Sylla (Panathinaikosz)
Távozott: Raisz M'Bolhi (szerződését felbontották), Yacouba Sylla (Mechelen, 750 000), Anthony Ribelin (Entente SSG, ingyen)

SAINT-ÉTIENNE
Érkezett: Yann M'Vila (Rubin Kazany), Neven Szubotics (Borussia Dortmund, ingyen)
Kölcsönbe: Paul-Georges Ntep (Wolfsburg)
Kölcsönből vissza: Robert Beric (Anderlecht)
Távozott:
Kölcsönbe: Lois Diony (Bristol City)

RACING STRASBOURG
Érkezett:
Kölcsönbe: Martin Terrier (Lyon)
Távozott:
Kölcsönbe: Ihsan Sacko (Nice)

TOULOUSE
Érkezett:
Távozott: Zinédine Machach (szerződését felbontották)

TROYES
Érkezett:
Kölcsönbe: Rémi Walter (Nice)
Távozott:
Kölcsönbe: Mory Koné (Tours)

Lezárva szombaton délben, vastaggal az elmúlt egy hét átigazolásai.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik