Arsene Wenger ismertette a következő világbajnokság lehetséges lebonyolítási formáit (Fotó: Getty Images)

Az eredeti koncepció szerint a 16 háromcsapatos csoportból az első két helyezett jutna tovább (összesen 32 csapat), de ez azt jelentené, hogy az utolsó csoportmeccsen érdekelt két együttes adott esetben ki tudná golyózni a szünnapot kapó harmadikat, így ez az ötlet rövid időn belül sok kritikát kapott.

Arsene Wenger, a FIFA futballfejlesztési osztályának vezetője egy vasárnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nemzetközi szervezet a későbbiekben három lebonyolítási rendszer közül választ. Az egyik a már említett háromcsapatos verzió, míg a második változatban a résztvevőket 12 négycsapatos csoportra osztanák, melyekből az első két helyezett, valamint a legjobb nyolc csoportharmadik (összesen 32 csapat) jutna tovább az egyenes kieséses szakaszba.

A harmadik, rendhagyó tervezet szerint a 48 csapatot két részre osztanák, az így kapott 24 együttes 6 négycsapatos csoportban küzdhetne meg a továbbjutásért, majd az így létrejött két minitorna győztese mérkőzne meg egymással a döntőben. Leegyszerűsítve ez úgy nézne ki, hogy a 48 csapatot kettéosztva kapunk két Európa-bajnokságot (2016-os és 2020-as lebonyolítás), melynek győztesei a világbajnoki trófeáért szállnának ringbe.

Még semmi nincs eldöntve – mondta Arsene Wengerde jelen állás szerint vagy 16 háromcsapatos csoport lesz, vagy 12 kvartett, vagy két külön 24 csapatos torna.”

Nem én hozom meg a végső döntést a lebonyolítással kapcsolatban, hanem a FIFA végrehajtó bizottsága, várhatóan a jövő év folyamán” – tájékoztatta a nyilvánosságot a francia szakember.

A 2026-os labdarúgó-világbajnokságnak az Amerikai Egyesült Államok, Mexikó és Kanada ad otthont.