Vb 2022: megvan a jelentkező, ha Katar mégsem rendezhet

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.06.04. 17:04
Anglia készen áll, hogy átvegye a 2022-es világbajnokság rendezését, ha Katar elvesztené a már odaítélt vendéglátói jogot a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) körül kirobbant korrupciós botrány miatt.

John Whittingdale brit kulturális miniszter, akinek felelősségi körébe tartoznak a sportügyek is, a londoni alsóházban tartott csütörtöki tájékoztatóján kijelentette: „amennyiben a FIFA
felkér bennünket, készen állunk, országunkban minden feltétel adott.” Megítélése szerint a döntésre hatással lehet az Oroszországnak ítélt – Anglia által sikertelenül megpályázott – 2018-as világbajnokság.
felkér bennünket, készen állunk, országunkban minden feltétel adott.” Megítélése szerint a döntésre hatással lehet az Oroszországnak ítélt – Anglia által sikertelenül megpályázott – 2018-as világbajnokság.

Amennyiben Oroszország maradhat házigazda, a FIFA rotációs gyakorlata miatt - amely szerint két egymást követő vb-tornát nem rendeznek ugyanazon a kontinensen – „kevés esély van rá”, hogy európai ország vehetné át a 2022-es vb-t.

Eközben az Ázsiai Labdarúgó-szövetség (AFC) ismét támogatásáról biztosította Katart.

„A labdarúgás az egész világ játéka, földrajzi határok nélkül. Az Öböl igazi futballrégió, sokszenvedélyes rajongóval, és ez alól Katar sem kivétel” – áll az AFC csütörtöki közleményében.

„Az AFC és az egész ázsiai labdarúgó-közösség Katar mögött áll, izgatottan várjuk a világbajnokság rendezését” – állt ki az AFC az első nyugat-ázsiai vb házigazdája mellett.

Múlt szerdán a svájci ügyészség bejelentette, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán. Azon a napon – két nappal a tisztújítás előtt – Zürichben svájci rendőrök az amerikai hatóságok nevében fellépve hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával.

Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg 47 vádpontban az amerikai igazságügyi minisztérium, egyebek között bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Greg Dyke, az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) elnöke múlt vasárnap nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a 2022-es katari világbajnokság „kérdőjelessé válhat”, ha a svájci hatóságok hivatalosan is megállapítják, hogy Katar megvesztegetéssel nyerte el a rendezési jogot.

Joseph Blatter FIFA-elnök pénteki megválasztása után kedden bejelentette távozási szándékát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik