Vb 2022: korrupcióval vádolja a rendezőt a France Football

Vágólapra másolva!
2013.01.29. 14:31
A France Football francia szaklap hosszú tényfeltáró riportjában korrupcióval vádolta meg a 2022-es világbajnokság rendezési jogát elnyerő katari szövetséget, állítva: a sikerig vezető út „megvesztegetésekkel volt kikövezve.”

A katari pályázatot már közvetlenül a rendezés odaítélése után is rengeteg korrupciós váddal illették, főleg miután Jack Warner – akit mellesleg pont korrupcióval vádolt meg, majd tiltott el a FIFA etikai bizottsága – kiszivárogtatott egy e-mailt, melyben az állt, hogy Katar „megvette a vb-rendezést.”

A France Football kétéves nyomozásának eredményeit közli friss számában, állítva: a „Katargate” miatt a döntő pályázati fordulóban alulmaradó Egyesült Államokat illetné a 2022-es vb házigazdai joga. A szaklap említést tesz „csúsztatott" borítékokról (és bennük a Karibi Labdarúgó-szövetség illetékeseinek szánt 40-40 ezer amerikai dollárról), az említett e-mailről, illetve a katariak „sztárvásárlásáról" – az arab állam sportági vezetői 5.5 millió eurót költöttek a futballélet nagy figuráinak (Zinedine Zidane-tól Gabriel Batistutáig) futball-nagykövetként való szerepeltetésére.

A lap szerint 2010 novemberében az Élysée-palotában sor került egy katari-francia megbeszélésre is, melyen a tárgyaló felek (többek között Tamim bin Hamad al-Tani katari herceg és Nicolas Sarkozy francia elnök) „meggyőzték” Michel Platinit, az UEFA első emberét, hogy az ázsiai ország pályázatát támogassa. Sarkozy „geopolitikai indokok” miatt tartotta kívánatosnak a közel-keletiek pályázatának támogatását. Platini fia, Laurent 2011 januárja óta az államilag támogatott (és a PSG-ben többségi tulajdonos) Qatar Sports Investments alkalmazásában áll.

PLATINI CÁFOLJA, HOGY SARKOZY UTASÍTÁSÁRA SZAVAZOTT
„Azt hinni, hogy a Katarra adott voksom a két ország közötti megállapodás eredménye volt, nem más, mint egyszerű spekuláció" – fogalmazott kedden kiadott közleményében Platini, majd kilátásba helyezte, hogy minden olyan személyt beperel, aki megkérdőjelezi függetlenségét a szavazással kapcsolatban. (MTI)

Az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) vezető tisztviselőit, Issa Hayatout és Jacques Anoumát a lap állítása szerint fejenként másfél millió dollárral „kenték meg”. 2010-ben a CAF kongresszusán a katariak 1.25 millió dollárt szántak arra, hogy biztosítsák az afrikai szavazatokat a végrehajtó bizottságban. Ezeket a vádakat egyik korábbi alkalmazottjuk, Fedra al-Madzsid korábban már a nyilvánosság elé tárta, csakhogy ő aztán vissza is vonta az állításait, mondván, azok koholmányok.

A katariak az anyagi gondokkal küszködő argentin futballba is dollármilliós összegeket „pumpáltak”, hogy megnyerjék maguknak Júlio Grondona argentin szövetségi elnök szavazatát. Szintén támogatást kapott a brazil főnök Ricardo Teixeira, valamint kötöttek háttérmegállapodást a spanyol szövetséggel is. Az Aspire katari futballakadémia hatalmas összegeket költött el a végrehajtó bizottsági taggal rendelkező FIFA-tagállamokban.

Nyomozásának eredményeit és jegyzőkönyveit a France Football eljuttatja a FIFA-hoz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik