Byron Castillo (balra) szereplése lehetett jogtalan (Fotó: AFP)

 

 

A chileiek állítólag bizonyítani tudják, hogy Castillo nem lehetett volna ecuadori válogatott, és a csapatba kerüléshez hamis papírokkal igazolták a védő származását. A szövetség birtokába jutott dokumentumok szerint a bekk nem Playasban, Ecuadorban, hanem Kolumbiában, ráadásul nem is 1998-ban, hanem három évvel korábban, 1995-ben látta meg a napvilágot.

Az ecuadori élvonalban 12 fordulót követően élen álló Barcelona SC védője nyolc meccsen szerepelt a vb-selejtezőben, ezek közt volt a Chile elleni hazai 0–0-s döntetlen, és idegenbeli 2–0-s siker is. Ha a FIFA utólag mind a nyolc meccs eredményét módosítaná és 3–0-s gólkülönbséggel az ellenfeleknek adná, az pont úgy variálná meg a jelenlegi tabellát, hogy a chileiek a negyedik helyre lépve biztos világbajnoki résztvevőkké válnának…

A chileiek szerint az sem mentség, ha az ecuadori szövetség nem szándékosan csalt, hanem egyszerűen becsapták a vezetőséget, és Castillo volt az, aki szándékosan félrevezetett mindenkit hamis papírokkal. „Nem fogadható el, hogy súlyos szabálytalanságokat kövessenek el a játékosok regisztrációjában, különösen akkor, ha világversenyről beszélünk” – fogalmaz az FFC közleménye.