Anglia majdnem elszórakozta, de végül nyert Lengyelország ellen

R. Gy.R. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.03.31. 20:30
null
Harry Kane-t (középen) sokat faragták a lengyel védők, de a tizenegyest belőtte (fotó: AFP)
A 2022-es labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőinek I-csoportjában a favorit Anglia nyögvenyelősen nyert Lengyelország ellen, de Albániának sem volt könnyű kétgólos győzelmet aratni San Marino ellen.

 

VB 2022, SELEJTEZŐ, EURÓPAI ZÓNA
I-CSOPORT
3. FORDULÓ
Anglia–Lengyelország2–1
London, Wembley Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette: Kuipers (holland)
ANGLIA: Pope – Chilwell, Stones, Maguire, Walker – Foden (James, 86.), Rice, Phillips – Sterling (Lingard, 90.), Kane (Calvert-Lewin, 89.), Mount. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.
LENGYELORSZÁG: Szczesny – Bednarek, Glik, Helik (Józwiak, 54.) – Bereszynski, Krychowiak, Moder, Rybus (Reca, 85.) – Swiderski (Milik, a szünetben), Piatek (Augustyniak, 76.), Zielinski (Grosicki, 85.). Szövetségi kapitány: Paulo Sousa.
Gólszerző: Kane (19. – 11-esből), Maguire (85.), ill. Moder (58.)

A csoport többi mérkőzésén:
Andorra–MAGYARORSZÁG 1–4(Pujol 90+3. – 11-esből, ill. Fiola 45+2., Gazdag 51., Kleinheisler 58., Nego 90.)

San Marino–Albánia 0–2(Manaj 63., Uzuni 85.)

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia339–1 +89
2. MAGYARORSZÁG32110–4 +67
3. Albánia3213–2 +16
4. Lengyelország31117–5 +24
5. Andorra331–8 –70
6. San Marino330–10–100

 

ÖSSZEFOGLALÓ

A világbajnoki selejtezők európai I-csoportjában az eddig két győzelemmel álló Anglia csoportrangadón fogadta Lengyelországot, amely a legjobbja, Lewandowski nélkül kényszerült pályára lépni.

Az első félidőben az angolok rákényszerítették akaratukat a lengyelekre, akik el sem jutottak az angol tizenhatosig. Ezzel szemben az angolok kényelmes játékkal is többgólos vezetést szerezhettek volna, ha Sterlig nem szórakozik el egy óriási lehetőséget a 27. percben. Előtte azonban kiharcolt egy tizenegyest, amelyből a 19. percben Kane megszerezte a vezetést. 1–0

UZUNI: GÓL ÉS GÓLPASSZ SAN MARINÓBAN

Három nappal a mieink után Albánia lépett pályára San Marinóban. A gól nélküli első félidőt követően a vendégek szövetségi kapitánya, Edoardo Reja becserélte Myrto Uzunit, s ez a lépése jól sült el, hiszen az FTC légiósával a fedélzeten az albánok bedarálták a hazaiakat. A vezető gólt a 63. percben a Barcelona B csatára, Rey Manaj fejelte Uzuni beadása után, majd maga a ferencvárosi játékos is eredményes volt egy kapu előtti kavarodás végén.

Az albánoknak szeptember 2-án Lengyelországban folytatódik a selejtezősorozat, majd három nappal később a mieinket fogadják.

Nem nagyon lehetett kitalálni, hogy mi lehetett a lengyelek terve, mert az volt az ember érzése, hogy ha az angolok egy kicsit csipkednék magukat, bármikor gólt szerezhettek volna.

Nem szereztek, inkább passzolgattak, és nagyon elégedettnek tűntek az egygólos vezetéssel.

A második félidőben is folytatódott a méla unalom, akár altatónak is fel lehetett volna írni a meccset mondjuk az 58. percig…

Ekkor ugyanis Stones is belealudt a meccsbe, és a saját tizenhatosa előtt úgy adta el a labdát, hogy abból Moder könnyű gólt szerzett. 1–1

Innen kellett volna felpörögnie Angliának, és bár darált tisztességesen, a fantázia elillant a játékából, így a szintén fantáziátlan lengyelek könnyedén tarthatták az ölükbe hullott döntetlent.

Gareth Southgate nem cserélt, a csapata küszködött. De jött egy szöglet és egy remek kombináció a 85. percben, amelynek a végén Maguire irtózatosan nagy gólt szerzett. 2–1

Mivel a lengyelek teljesen hatástalanok voltak az egész meccsen (leszámítva az ajándékgólt), a végén sem tudtak megújulni, így az angolok megérdemelten szerezték meg a három pontot.

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+5. perc: Vége a meccsnek, nyertek az angolok. 2–1
90+4. perc: Augustyniak
próbálkozott kapásból, a labda azonban messze fölé szállt.
90+2. perc: Az angolok ölik az időt, de a lengyelek nem tudnak mit tenni.
90. perc: Négy perc a hosszabbítás.

90. perc: Egy kis időhúzás, Sterling helyett Lingard a pályán.
89. perc: Kane helyett jött Calvert-Lewin.
86. perc: Cserék itt is, ott is, Foden helyett jött Jones, Zielinski helyett Grosicki és Rybus helyett Reca.
85. perc: GÓÓÓÓÓL! VEZET ANGLIA! Egy jó öreg szöglet kellett hozzá. Bal oldali szöglet után a hosszú csarok felé tekeredett a labda, Stones visszafejelte az érkező Maguire elé, aki 11 méterről vagy öt ember között találta meg a rést, és lőtt a léc alá. 2–1
80. perc:
Southgate még mindig nem cserélt, úgy tűnik, bízik a kezdőjében...
79. perc: Bal oldali angol szöglet után Szczesny kiejtette a labdát, de a bíró kapustámadást fújt.
76. perc: Újonc a lengyeleknél, Piatek helyett Augustyniak játszik.
74. perc: A szabadrúgást Foden a sorfalba lőtte.
73. perc: Foden esett el a tizenhatos előterében, jó pozícióból jöhet Anglia, 17 méterre a kaputól.
69. perc: Foden került a jónál kissé rosszabb helyzetbe, 11 méterről, jobbról gyengén lőtt, Szczesny védett.
66. perc: Megint kihagyott az angol védelem, Milik három ember közül fejelhetett 9 méterről, de nagyon rosszul.
64. perc: Modert találta el a hasán a labda, rosszul érezte magát, kis időbe beletelt, hogy összeszedje magát.
59. perc: Na, így kell egyetlen helyzet és támadás nélkül egyenlíteni...
58. perc: GÓÓÓL! EGYENLÍTETT LENGYELORSZÁG! Ölték a játékot az angolok, és erre ráfizettek, mert a saját tizenhatosánál eladta a labdát Stones, Moder megzavarta, a labdára lecsapott Milik, azonnal adta Modernek, aki 7 méterről kegyetlenül bevarrta. 1–1
54. perc: Újabb lengyel csere, Helik helyére jött Józwiak.
50. perc: Pope
örülhetett, hogy végre labdához ért, ésehhez csak egy beadást kellett lehúznia.
49. perc: A szabadrúgást Foden talán kapura akarta küldeni, de nem volt veszélyes.
48. perc: Mount ment volna el a bal oldalon, Glik ellökte, szabadrúgás a bal oldalról, a tizenegyesponttal egy magasságban.
46. perc: Milik azonnal begyűjtött egy sárgát, miután összekoccantotta Kane bokáját.
46. perc: A szünetben Swiderski helyére Milik állt.
46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+1. perc: Vége az első félidőnek, sokkal jobbak az angolok, de csak egy góllal vezetnek. 1–0
45. perc: Sterling
a legjobb eddig a hazaiaknál, ezúttal is meghúzta a bal oldalt, lövése azonban szögletre pattant egy védőről.
42. perc: Kane maradt a földön és a fejét fogta, mert összefejelt Glikkel.
37. perc:
A lengyelek szinte az angol tizenhatosig sem jutnak el, az angolok passzolgatnak, várják a lehetőségeket.
31. perc: Ez is szép volt! Kane mozdult be üres területre Foden ügyes passza után, majd 17 méterről lőtt, Szczesny bravúrral mentett.
27. perc: Óriási angol helyzet maradt ki! Sterling tört be megint a bal oldalon a lengyel tizenhatoson belülre, csakhogy öt méterre a kaputól nem volt szíve leadni Fodennek, azt hitte, egyedül is meg tudja oldani, de nagyot tévedett...
25. perc: A lengyelek egyelőre teljesen veszélytelenek az angol kapura, a védekezéssel vannak elfoglalva, noha az angolok alig-alig támadnak.
22. perc: A szabadrúgást Rybus adta be, Kane azonban kifejelte a labdát a veszélyzónából.
21. perc: Maguire tette ki a kezét labdaszerzés után, ez elég volt ahhoz, hogy a lengyelek kapjanak egy szabadrúgást az angol tizenhatos jobb sarka közeléből.
19. perc: Ez volt Kane 34. gólja az angol válogatottban.
19. perc: GÓÓÓÓL! VEZET ANGLIA! Kane állt a labda mögé, megvárta, amíg Szczesny elvetődik jobbra, majd középre lőtt. 1–0
18. perc: TIZENEGYES ANGLIÁNAK! Sterling
rontott be nagy lendülettel a tizenhatoson belülre, már az alapvonal közelében járt, amikor Helik hátulról eltalálta a lábát.
17. perc: Bal oldali angol szöglet után Krychowiak fejelte ki röviden, nem szabadult fel a lengyel kapu, Foden újra beadott, de ez már gyenge volt...
13. perc: Sterling csavarintotta a tizenhatoson belülre a labdát remek ütemben, de Foden elől Bednarek kiválóan mentett fejjel.
10. perc: Fodent lökte el Krychowiak a tizenhatoson belül, de hiába reklamált az angol, nem kapott tizenegyest.
8. perc: Helyzet! Mount adott jó labdát Chilwellnek, aki balról beadott, Fodent teljesen egyedül hagyták a lengyelek, de 9 méteres fejese az égbe szállt.
6. perc: Eddig csak a küzdelem látszik a pályán, a kombinatív játék még nem alakult ki egyik oldalon sem.
3. perc: Mount adott be balról, de a lengyel védők könnyedén kifejelték a labdát.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, az angolok fehér-kékben, a lengyelek piros-fehérben játszanak.

 

ELŐZMÉNYEK

Egyre több a gondja Paulo Sousának az angolok elleni (csoport-) rangadó előtt. Kedd délután a Lengyel Labdarúgó-szövetség sajtófőnöke, Jakub Kwiatkowski jelentette be, hogy az újabb koronavírus-tesztelésen két lengyel válogatott játékos, Grzegorz Krychowiak és Kamil Piatkowski tesztje is pozitív lett. Az ugyancsak pozitív mintát adó sajtófőnök jelezte, a stáb többi tagjának és a futballistáknak negatív lett a tesztje. Paulo Sousa tudomásul vette, hogy Piatkowski nem léphet pályára, ám Krychowiak esetében harcba szállnak az Európai Labdarúgó-szövetséggel (UEFA), miután a Lokomotiv Moszkva középpályása korábban már átesett a betegségen. Nagy gondot jelent ez aszakmai stábnak, a hét első napján ugyanis biztossá vált, hogy a keret messze legjobb futballistája, Robert Lewandowski sérülés miatt hiányzik majd az Anglia elleni ütközetről, sőt keddi hírek szerint négy hétig nem játszhat.

Az angolok ezzel szemben önbizalomtól duzzadva várják a szerda esti összecsapást, Harry Kane, az együttes támadója ugyan nehéz kilencven percre számít Lengyelország ellen, ám a három pont megszerzését jóformán kötelezőnek tartja.

„Hazai pályán nem veszíthetünk pontokat – fogalmazott a 27 esztendős labdarúgó. – Egyelőre csupán ott tartunk, hogy a két győzelemmel megfelelően rajtoltunk a csoportban. A harmadik találkozón is koncentrálnunk kell, hiszen a lengyeleké kifejezetten veszélyes csapat. A szurkolóink könnyű győzelmet várnak tőlünk, ez így is van rendjén, de nem lesz sétagalopp a kilencven perc.Talán az egyik legkeményebb meccs vár ránk a sorozatban. Ezekben az órákban a regenerációnak van a legnagyobb jelentősége, hiszen az idegenbeli találkozó után újra Londonban lépünk pályára, az edzőközpontunkba elvonulva készültünk az újabb összecsapásra. Muszáj megnyernünk a szerdai mérkőzést, hogy minél jobb helyzetbe kerüljünk a csoportban.”

AZ I-CSOPORT EDDIGI EREDMÉNYEI
1. FORDULÓ, MÁRCIUS 25., CSÜTÖRTÖK
MAGYARORSZÁG–Lengyelország 3–3(Sallai R. 6., Szalai Á. 53., Orbán 78., ill. Piatek 60., Józwiak 61., Lewandowski 82.)
Anglia–San Marino 5–0(Ward-Prowse 14., Calvert-Lewin 21., 53., Sterling 31., Watkins 83.)
Andorra–Albánia 0–1(Lenjani 41.)

2. FORDULÓ, MÁRCIUS 28., VASÁRNAP
Albánia–Anglia 0–2(Kane 38., Mount 63.)
San Marino–MAGYARORSZÁG 0–3(Szalai Á. 13. – 11-esből, Sallai R. 71., Nikolics 88. – 11-esből)
Lengyelország–Andorra 3–0(Lewandowski 30., 55., Swiderski 88.)

 

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik