Varázslat? Aligha látunk újra ilyen megmozdulásokat a futballpályán

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2020.03.25. 21:09
null
Ronaldinho utánozhatatlan figura volt a világfutballban (Fotó: AFP)
A koronavírus-járvány miatt világszerte szünetelnek a labdarúgó-bajnokságok (néhány kivételtől eltekintve), így van időnk arra, hogy megálljunk, és visszatekintsünk a mögöttünk hagyott évekre. Összeállításunkban felelevenítünk 10 olyan jelenetet (természetesen a teljesség igénye nélkül), amely a közeljövőben aligha ismétlődik meg a futballpályán: nagy egyéniségek utánozhatatlan pillanatai. Üljenek fel velünk a 2000-es és a 2010-es évek nosztalgiavonatára. Spoiler: korunk két legmeghatározóbb labdarúgója, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi ezúttal nem szerepel a gyűjteményünkben, de az ő nagyságukat aligha kell bárkinek is bemutatni.

DENNIS BERGKAMP, 2002

Időrendben haladunk, első állomásunk 2002 márciusa, Anglia. Az Arsenal Arsene Wenger irányításának aranykorszakában robogott a bajnoki cím felé, 16 meccses veretlenségi szériával a háta mögött érkezett meg a St. James Parkba. A visszavágás vágya is fűtötte a londoniakat, akik decemberben a Highburyben 3–1-re kikaptak a Newcastle Unitedtől. Ezúttal ismét vendégsiker született, amihez egy csodálatos gól is kellett. Robert Pires indította Dennis Bergkampot, aki légies mozdulattal átvette, majd felpörgette a labdát védője mellett, és egy piruett után elegánsan az alsó sarokba gurított. Az Arsenal ebben az idényben bajnok lett, és FA-kupát is nyert, majd egy évvel később, a 2003–2004-es évadban veretlenül nyerte meg a Premier League-et.

ZINÉDINE ZIDANE, 2002

Következő megállónk néhány hónappal Bergkamp után a Bajnokok Ligája döntője. A futballtörténelem egyik legszebb góljaként is emlegetik Zinédine Zidane kapáslövését a Bayer Leverkusen ellen. A többi, hasonló találat fölé emeli a tét nagysága, azaz a Bajnokok Ligája fináléja, a tökéletes és elegáns kivitelezés, illetve azt se feledjük, hogy a Real Madrid korábbi játékosa, jelenlegi vezetőedzője mindezt „rosszabbik” lábával tette. Francia futballista spanyol csapatban német ellenféllel szemben szerzett gólja Skóciában, olasz zenei aláfestéssel. Mi ez, ha nem művészet?! Luciano Pavarotti tenorja tökéletes aláfestés.

RONALDINHO, 2002

Újabb néhány hetet előrehaladva érkezünk meg a világbajnokság negyeddöntőjébe.A későbbi győztes Brazília 1–1-re állt Anglia ellen, a második félidő elején a dél-amerikaiak szabadrúgáshoz jutottak az oldalvonal közelében, jó 35 méterre a kaputól. Az angolok beadásra számítottak, David Seaman kapus is így várta a labdát – Ronaldinho azonban meglepett mindenkit, kapura tekerte a szabadrúgást, és neki lett igaza. Más kérdés, hogy Seaman mennyire hibáztatható ennél a gólnál (valószínűleg eléggé), de a helyzetfelismerés és a kivitelezés egyaránt tökéletes. Ronaldinho egyébként egymaga meg tudna tölteni egy ilyen összeállítást, hiszen adott háttal gólpasszt, volt, hogy a Barcelona játékosaként az ősi rivális Real Madrid szurkolói is felállva tapsolták meg, és még sorolhatnánk. De alapelvünk az volt, hogy egy játékostól csak egy megmozdulást ragadunk ki, és a választásunk a 2002-es találatára esett.

GUTI, 2010

Ugrottunk néhány évet az időben, és elérkeztünk 2010 januárjához. A Real Madrid 1991 óta nem tudott nyerni La Corunában a Deportivo ellen a La Ligában, ráadásul éppen ötpontos lemaradásban volt a Barcelona mögött, és sorozatban két idegenbeli nyeretlen meccs után nem fért bele még egy vereség neki. Tovább növelte a feszültséget, hogy Cristiano Ronaldo eltiltása, a házi góllövőlistát vezető Gonzalo Higuaín sérülése miatt nem léphetett pályára ezen a mérkőzésen. Ilyen körülmények között született a Real Madrid 3–1-es győzelme, az est fénypontja pedig egyértelműen Guti gólpassza volt. A technikás középpályás szemtől szemben állt a kapussal egy remek kiugratás után, ebben a helyzetben 100-ból 99 futballista lőtt volna. De Guti kivételes játékos volt, ezt ezúttal (is) bizonyította, hiszen gólszerzés helyett inkább sarokkal visszakészítette a labdát az érkező Karim Benzemának, aki könnyedén lőhetett a hálóba. A tekintélyes spanyol sportnapilap, a Marca címlapja másnap „Isten sarka” címmel jelent meg, az As pedig az „aranysarok” felirattal.

ZLATAN IBRAHIMOVIC, 2012

A modern futball kedvelőinek a következő úriembert sem kell bemutatni. Amerre járt a világban, szinte mindenhol nyert egy trófeát aktuális klubcsapatával, ahol meg nem, ott is letette azért a névjegyét néhány emlékezetes góllal. A pályán kívül is példát mutat:volt, hogy teletetováltatta a testét,amikor az ENSZ jótékonysági kampányában vett részt, a koronavírus-járvány elleni harcban pedig adománygyűjtéssel segédkezik. De vissza a futballpályára, méghozzá 2012-be, a Svédország–Anglia felkészülési mérkőzésre. Már a ráadásban jártunk, amikor egy előrevágott labdára Joe Hart kijött a kapujából a tizenhatoson kívülre, de rosszul fejelte el, ZlatanIbrahimovic pedig remek helyzetfelismeréssel 28 méterről a kapuba ollózott. Láttunk már szép ollózós gólokat a futball világában, ám ez mind eléjük kerül a képzeletbeli rangsorban.

ROBIN VAN PERSIE, 2014

A 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság egyik (hanem a) legszebb jelenete sem maradhatott ki összeállításunkból. A csoportkör első fordulójában a végső győzelemre is esélyesként emlegetett Spanyolország és Hollandia csapott össze egymással (a 2010-es vb-döntő párosítása is ez volt), és nem kis meglepetésre a későbbi bronzérmes 5–1-re kiütötte a tornára címvédőként érkező ibériai alakulatot. Robin van Persie pedig megszerezte az elmúlt évek legemlékezetesebb fejes gólját: Daley Blind az oldalvonaltól ívelt a kapu elé, és a holland csatár előrevetődve, a levegőben úszva, 15 méterről fejelt a földbe gyökerezett Iker Casillas fölött a hálóba.

GARETH BALE, 2014

Sokáig hezitáltunk, hogy a walesi támadó Liverpool elleni Bajnokok Ligája-döntőben ollózott gólját, vagy a Barcelona elleni Király-kupa-döntőben szerzett találatát tegyük fel a listánkra – mindkettő egyaránt megérdemelné. Választásunk végül utóbbira esett, és eláruljuk, miért. Egy el Clásico mindig kiélezett és nagy iramú mérkőzést jelent a Barcelona és a Real Madrid között, a világ egyik legjelentősebb összecsapása. Gareth Bale 2014-ben végigjátszotta a kupadöntőt, amelynek 85. percében (!) egy kontra közben az oldalvonalon túl, azaz a pályán kívül vágtázott, és mutatott be olyan sprintet, amelyre a legtöbb játékos a meccsek hajrájában már képtelen lenne. A Barcelona védője, Marc Bartra – aki a katalánok egyenlítő gólját szerezte egyébként – nem is tudta tartani a lépést a madridi támadóval, így született meg a kupagyőzelmet érő gól. Lenyűgöző emberi teljesítmény.

MANUEL NEUER, 2014

A Bayern München kapusának szenzációs védéseiből is lehetne egy külön összeállítást készíteni, ám ezúttal a söprögetőként végzett munkáját helyezzük előtérbe. Mert Manuel Neuer lábbal is legalább úgy érzi a labdát, mint kézzel. Ezt be is bizonyította az Eintracht Frankfurt elleni Bundesliga-mérkőzésen 2014 decemberében, amikor a hazaívelt labdát hanyag eleganciával sarokkal passzolta tovább. Thomas Schaafnak, a frankfurtiak akkori vezetőedzőjének az arckifejezése mindent elárul.

ROBERT LEWANDOWSKI, 2016

Kedvezünk a Bayern München szurkolóinak, de nem ok nélkül. Bale után jöjjön egy újabb fantasztikus performansz: Robert Lewandowski 5 gólja 9 perc alatt. A bajorok 1–0-s hátrányban voltak a Wolfsburg elleni bajnokin a szünetben, Pep Guardiola kettős cseréje (Javi Martínez is beállt a lengyel csatár mellett) pedig a vártnál sokkal jobban sült el. Lewandowski az 51. percben egyenlített, majd az 52., az 55., az 57. és a 60. percben is betalált. Amivel történelmet írt: ő lett az első futballista a Bundesliga történetében, aki csereként öt gólt szerzett. Kezdőként is csak egy játékosnak sikerült hasonló bravúr: Dieter Müller, az 1. FC Köln színeiben hatszor talált be 1977-ben a Werder Bremen ellen 7–2-re megnyert meccsen. Öt gólt 9 perc alatt még videojátékban is nehéz szerezni, nemhogy a világ egyik legjobb bajnokságában...

PAUL SCHOLES, 2019

Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy elírás az évszám: nem az! Ugyan Paul Scholes 2013-ban visszavonult, és aktív pályafutása alatt is szemet gyönyörködtető passzokkal és gólokkal hívta fel magára a figyelmet, a „legscholesosabb” megmozdulását egy tavalyi jótékonysági mérkőzésen mutatta be. Azért választottuk ezt tőle, mert ez a jelenet tükrözi, milyen elegáns, ugyanakkor precíz és hajszálpontos átadásokra volt képes a korábbi kiváló középpályás.

+1: ARSENAL, 2015

A remek egyéni megmozdulások után jöjjön egy ráadás, amely kissé eltér az előzőektől: kiválóan összehangolt csapatmunka eredménye. Az Arsenal 2013 októberében 4–1-re legyőzte a Norwich Cityt hazai pályán, és a mérkőzés első gólja nem akármilyenre sikerült. Santi Cazorla, Olivier Giroud és Jack Wilshere egyérintős kombinációja után utóbbi fejezte be a támadást. Élményszámba menő találat.

Ha van olyan emlékezetes megmozdulás a 2000-es és a 2010-es évekből, amely Ön szerint megállná a helyét egy ilyen összeállításban, ossza meg velünk a hozzászólások között!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik