Van Gaal visszatért, romokban a holland a védelem

Vágólapra másolva!
2012.08.15. 23:02
null
Robbenéknek csak pillanataik voltak a belgák ellen (Fotó: Action Images)
A holland labdarúgó-válogatott – immár a régi-új szövetségi kapitány, Louis van Gaal irányításával – 4–2-es vereséget szenvedett felkészülési mérkőzésen Belgiumtól. Az oranje védelme elképesztő hibákat követett el, miközben gyakorlatilag csak tíz igazán jó perce volt a találkozón. A magyarokkal ugyancsak egy világbajnoki selejtezőcsoportban szereplő törökök 2–0-s vereséget szenvedtek Ausztriától Bécsben.

BELGIUM–HOLLANDIA

Louis van Gaal a várakozásoknak megfelelően Robin van Persie-t csak a kispadra jelölte Belgium ellen (lehet, ő is úgy gondolja, a csatárnak túl sok energiáját leköthette az elmúlt napokban az immár célegyenesbe érő klubváltás?), nagy forradalmat azonban nem jelentett második kapitánykodásának első kezdőcsapata, hiszen nagyrészt az Eb-n is látott arcok futottak ki a pályára. Na jó, Luciano Narsingh azért bekerült a kezdőbe, de őt ugye Bert van Marwijk is kivitte már a kontinensviadalra, ha nem is játszatta.

Holland helyzetecskékkel indult a találkozó, a félidő derekán némileg váratlanul mégis Belgium jutott vezetéshez. Kevin Mirallas forgatta meg Heitingát, centerezését pedig Christian Benteke váltotta gólra egy kitűnő csel után. A holland válogatott az Eb-n mutatott formáját hozta, a labdabirtoklással és a mezőnyjátékkal nem volt nagy gond, de fásultnak és ötlettelennek tűnt a gárda. Van Gaal különösen a védelemmel lehetett elégedetlen, hiszen a szünetben három hátvédjét is lecserélte, ám a folytatásban aligha a várt eredményt kapta.

Szünet után felpörgette a tempót Hollandia, aminek két gól lett az eredménye: Narsingh vette be először a kaput, majd pillanatokkal később már a vendégeknél volt az előny, egy kontra végén Arjen Robben törhetett kapura, a szélső passzát két játékos is várta, nem meglepő módon pedig Klaas-Jan Huntelaar volt az, aki bevette a hálót.

Azt lehetett hinni, hogy ezzel a hollandok kezében van a meccs, ám a belgák másként gondolták, és óriási rohamokat vezettek. Stekelenburgnek két óriásit is kellett védenie, ám amikor már azt lehetett hinni, az oranje túl van a nehezén, a csereként beálló Dries Mertens betalált, ezt követően pedig teljesen összeomlottak a hollandok.

Két perccel később újra Mertens lőtt kapura, Stekelenburgről kijött a labda, amelyre újra a cserecsatár csapott le, passzát pedig Romelu Lukaku bombázta a kapuba. Ezzel azonban még nem volt vége! Újabb három perc elteltével Mertens kapott hosszú labdát, az előkészítés után pedig Jan Vertonghen gurított a kapuba. Belgium 4–2-re győzött, Van Gaalnak pedig alighanem lesz néhány kellemetlen éjszakája és sajtótájékoztatója a következő napokban.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
BELGIUM–HOLLANDIA 4–2 (1–0)
Brüsszel. V: Atkinson (angol)
BELGIUM: J.-F. Gillet – G. Gillet, Van Buyten (Alderweireld, a szünetben), Vermaelen, Vertonghen – Witsel, Hazard (M. Dembélé, 58.), Defour – Mirallas (De Bruyne, 56.), Benteke (Lukaku, 63.), Chadli (Mertens, 67.). Szövetségi kapitány: Marc Wilmots
HOLLANDIA: Stekelenburg – Van Rhijn, Heitinga (De Vrij, a szünetben), Mathijsen (Viergever, a szünetben), Willems (Martins Indi, a szünetben) – N. de Jong, Van der Vaart (Maher, a szünetben), Sneijder – Narsingh (Lens, 68.), Huntelaar, Robben. Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
Gólszerző: Benteke (20.), Mertens (75.), Lukaku (77.), Vertonghen (80.), ill. Narsingh (54.), Huntelaar (55.)

AUSZTRIA–TÖRÖKORSZÁG

Mondhatni, hogy jó előjelekkel érkezett az Ausztria elleni mérkőzésre a török válogatott, hiszen Abdullah Avci válogatottja a májusi, Finnország elleni vereség óta legyőzte Bulgáriát, Portugáliát és Ukrajnát is. A bécsi mérkőzés azonban biztosan nem úgy kezdődött, ahogy a „félholdasok” tervezték, már bő öt perc után ugyanis két góllal vezetett a házigazda.

A 2. percben Markus Suttner előtt alakult ki az első helyzet, és a balhátvéd ki is használta a lehetőséget, négy perccel később pedig Martin Harnik harcolt ki tizenegyest, miután Mert Günok buktatta (a Fenerbahce kapusa tétmeccsen aligha ússza meg sárga lappal az esetet), a büntetőt pedig Andreas Ivanschitz értékesítette magabiztosan.

A folytatásban átvették a kezdeményezést a törökök, Hamit Altintop óriási bombáját Robert Almer bravúrral tornázta ki a felső sarok elől, majd Burak Yilmaz került ziccerbe, de a kapussal szemben futva rálépett a labdára – a csatárt le is cserélte a szünetben Avci.

A második játékrészben állandósult a török mezőnyfölény, az osztrákok azonban rendre jókor törték meg a vendégek lendületét, vagy a vendégek cifrázták túl akcióikat, volt, hogy már Almer is verve volt, mégis a kapu mellett ment el a labda.

A hajrában az okozott még némi izgalmat és derültséget, hogy egy osztrák szögletnél két szurkoló is befutott a játéktérre, és szabályos fogócskába kezdett a biztonsági emberekkel. A „rendfenntartók” végül felülkerekedtek, akárcsak Ausztria Törökország felett: 2–0.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA



AUSZTRIA–TÖRÖKORSZÁG 2–0 (2–0)
Bécs. V: Valásek (szlovák)
AUSZTRIA: Almer – Garics, Prödl, Pogatetz, Suttner – Kavlak, Baumgartlinger (Pehlivan, 89.) – Junuzovic (Leitgeb, 62.), Ivanschitz (Jantscher, 62.), Fuchs (Burgstaller, 84.) – Harnik (Okotie, 72.). Szövetségi kapitány: Marcel Koller
TÖRÖKORSZÁG: Mert Günok (Tolga Zengin, a szünetben) – Hamit Altintop, Semih Kaya (Bekir Irtegün, 64.), Ömer Toprak, Caner Erkin – Selcuk Inan (Mehmet Topal, 60.), Emre Belözoglu (Nuri Sahin, 60.) – Sercan Sararer, Arda Turan, Umut Bulut – Burak Yilmaz (Mevlüt Erdinc, a szünetben). Szövetségi kapitány: Abdullah Avci
Gólszerző: Kavlak (2.), Suttner (6. – 11-esből)

ÉSZTORSZÁG–LENGYELORSZÁG

A magyarokkal szintén egy selejtezőcsoportban lévő észtek a lengyeleket fogadták, és sokáig úgy tűnt, nem születik a gól az összecsapáson, a hajrában azonban a korábbi győri légióst, Tarmo Kinket is bevető hazaiak az Amkar Permben játszó Konstantin Vassiljev találatával nyertek 1–0-ra.

ÉSZTORSZÁG–LENGYELORSZÁG 1–0 (0–0)
Tallinn. V: Andre Johansen (norvég)
ÉSZTORSZÁG: Pareiko – Sisov, Barengrub, Morozov, Kruglov (Teniste, 56.) – Puri, Dmitrijev (Mosnikov, 83.), Vunk, Lindpere (Kink, 56.) – Ojamaa (Saag, a szünetben), Oper (Voskoboinikov, a szünetben). Szövetségi kapitány: Tarmo Rüütli
LENGYELORSZÁG: Szczesny – Piszczek, Wasilewski, Perquis, Wawrzyniak – Blaszczykowski (Piech, 84.), Polanski, Borysiuk (Gol, 68.), Rybus (Grosicki, 56.) – Sobiech (Mierzejewski, a szünetben), Lewandowski. Szövetségi kapitány: Waldemar Fornalik
Gólszerző: Vassiljev (91.)

SZLOVÉNIA–ROMÁNIA

Negyedik leendő ellenfelünk, Románia 4–3-ra kikapott Szlovéniától.

Románia a harmadik helyen zárt Eb-selejtezőcsoportjában, igaz, Franciaország és Bosznia-Hercegovina mögött jócskán lemaradt. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy az előző tizenegy mérkőzéséből mindössze egyszer szenvedett vereséget.

Úgy tűnik, Victor Piturca szövetségi kapitány a fiatal játékosoknak szavaz bizalmat, mindössze négy játékos – minden poszton egy-egy – múlt el harmincéves. A Roma kapusa, Bogdan Lobont, a védelemben a csapatkapitány, Razvan Rat, a középpályán Costin Lazar, elöl pedig Marius Niculae tapasztalata párosul a fiatalok lendületével.

A változtatások eddig nem hozták meg az eredményt, a szlovénok egy korai góllal hamar előnyhöz jutottak, ráadásul a második félidő elején is betaláltak, a románok 2–0, 3–1 és 4–2 után is fel tudtak zárkózni mínusz egyre, de egyenlíteni nem sikerült nekik.

SZLOVÉNIA–ROMÁNIA 4–3 (1–0)
Ljubljana, 2000 néző. V: Aleckovic (bosnyák)
SZLOVÉNIA: Handanovic – Brecko, Suler (Maroh, 92.), Cesar, Struna – Radosavljevic, Kurtic (Mertelj, 72.) – Birsa (Sisic, 80.), Dedic (Ilicic, 72.), Kirm – Matavz (Velikonja, 86.). Szövetségi kapitány: Slavisa Stojanovic
ROMÁNIA: Lobont – Papp (Luchin, 74.), Garman (Tamas, a szünetben), Chiriches, Rat (Latovlevici, 80.) – Cocis, Lazar (Bourceanu, a szünetben) – Torje, Stancu (Grozav, a szünetben), Cr. Tanase – Marica (M. Niculae, 65.). Szövetségi kapitány: Victor Piturca
Gólszerző: Cesar (4.), Dedic (51., 60. – az elsőt 11-esből), Kirm (70.), ill. Papp (56.), Torje (68. – 11-esből), Grozav (79.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik