Van Dijk árából egy elitgárdát is vehettek volna? Íme, a bagóért megszerzettek álomcsapata!

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2018.01.02. 11:37
null
Van Dijk árából bőven kijött volna ez a csapat – és még maradt is volna egy „kis” apró (Fotó: Liverpool)
Hétfőn lett hivatalosan a Liverpool játékosa a Southamptontól védővilágcsúcsot jelentő (84.4 millió eurónak megfelelő) összegért az Anfieldre költöztetett Virgil van Dijk. Még az év végén jött az ötlet, hogy meg kellene nézni, a 2017-ben klubot váltók közül hogyan nézne ki a „bagóért” szerződtetettek álomcsapata. Az átigazolási áraknál a transfermarkt.de adataira alapoztunk, míg a teljesítménynél a statisztikákkal foglalkozó whoscored.com oldal értékeléseire, és azokat vettük figyelembe, akik legalább 10 tétmérkőzésen pályára léptek az adott poszton – illetve 15 millió eurónál olcsóbban váltottak klubot. A gárda összevásárlása több mint tízmillió euróval kevesebbe került volna (68.6 millió euró), mint Van Dijk egymaga!

 

KAPUS

Jirí Pavlenka (3 millió euró; 7.04)
A WerderBremen a német bajnokság feléhez érve csupán az osztályozót érő 16. helyen áll, de ez aligha a nyáron a Slavia Prahától megszerzett cseh kapus „sara”, hiszen meccsenként átlagban 4.4 védéssel járul hozzá csapata teljesítményéhez, és 17 mérkőzésen csak 20 gólt kapott, amivel a brémaiak a Bayern München (11) és az Eintracht Frankfurt (18) mögött a harmadik legjobb mutatóval bírnak! Arról már kevéssé Pavlenka tehet, hogy a társai csupán 13-szor találtak be...

VÉDELEM

Kenny Tete (4 millió euró, 7.24)
A 22 éves korára nyolcszoros holland válogatott jobbhátvédet a Lyon a nyáron csupán négymillió euróért „rabolta el” az Ajaxtól az Intert és a Juventust is megelőzve. A francia élvonalban 13 fellépésen egy gól mellett már négy asszisztnál jár, emellett pedig a védekezésben is jeleskedik. Felvetődhetne itt Dani Alves szerepeltetése is, hiszen a 34 éves brazil klasszisé a legjobb osztályzat a topligákban (7.59), de ő felbontatta a szerződését azért, hogy a PSG-hez igazoljon, így kevésbé volt „szabadon” igazolható.

Kirjakosz Papadopulosz (6.5 millió euró, 7.12)
Ahogyan Pavlenkánál, az ő esetében sem rajta múlik csapata vergődése. A HSV ugyanis még a Werdernél is rosszabbul áll, hiszen a 17. helyen tanyázik (mondjuk úgyis bent marad, mint minden évben, amikor már úgy tűnik, hogy most már tényleg kiesik...), de a hamburgi „büntető ember” (már hét sárgája van) egyelőre maradéktalanul megszolgálja a véglegesítéséért kifizetett 6.5 millió eurót.

Federico Fazio (3.2 millió euró, 7.15)
A Roma ariválisainál egy meccsel kevesebbet játszva jelenleg a negyedik az olasz tabellán, a másoknak engedett 12 gól viszont a legjobb a mezőnyben. A „farkasok” a nyáron alig több mint 3 millió eurót fizettek a 30 éves argentinért, aki hamar alapemberré nőtte ki magát az Örök Városban.

Alekszandar Kolarov (5 millió euró, 7.73)
És volt még nála is jobb vására a bordó mezes együttesnek! A Tottenhamtől megszerzett Fazióhoz hasonlóan Kolarov is Angliából, egészen konkrétan a Manchester Citytől érkezett a Romához, a szezonban már három gólnál és öt gólpassznál járó 32 éves szerb futballista pedig az egész mezőny legjobb balhátvédmutatójával büszkélkedhet!

Kolarov értékelése a legjobb a balhátvédek mezőnyében! (Fotó: AFP)
Kolarov értékelése a legjobb a balhátvédek mezőnyében! (Fotó: AFP)



VÉDEKEZŐ KÖZÉPPÁLYÁSOK

Luiz Gustavo (10 millió euró, 7.38)
A védelemig nem volt nagy gondunk, de feljebb haladva azért akadtak problémák – például a szélsők esetében. Végül a 4–2–3–1-es felállás mellett döntöttünk. Az egyik szűrő az OlympiqueMarseille védekező mindenese, Luiz Gustavo lenne, aki a Wolfsburgot elhagyva stabilizálta a csapat középpályáját, és posztja ellenére már ötször is betalált a bajnokságban.

Pirmin Schwegler (ingyen, 7.22)
Egy ismeretlenebb név jön, de a 14-szeres svájci válogatott labdarúgó is okkal került együttesünkbe: a korábban a Leverkusent, a Frankfurtot és a Hoffenheimet is erősítő játékos a nyáron ingyen érkezett a Hannoverhez, ahol meccsenként több mint három szereléssel igyekszik megszilárdítani az egységet.

TÁMADÓ KÖZÉPPÁLYÁSOK

Florian Thauvin (11 millió euró, 7.89)
A Newcastle United–OlympiqueMarseille vonalon évente egy-kétszer megforduló jobbszélső most éppen a francia klubban szerepel, méghozzá parádésan! A bajnokságban 19 meccsen nyolc gólnál és hét asszisztnál jár, szórja a kulcspasszokat és a sikeres cseleket, csapata pedig a negyedik a ligában. A 7.89-es osztályzatnál csak egy szélső tud jobbat felmutatni, a világ legdrágább játékosa, Neymar (8.87).

Michael Gregoritsch (5.5 millió euró, 7.30)
A 193 centi magas, 23 éves osztrák támadónak nem sikerült az áttörés a Hoffenheimben, és igazából Hamburgban sem tűnt ki, 55 bajnokin 10 gólt szerzett a HSV-ban. Az Augsburg mégis meglátott benne valamit, 5.5 millió eurót sem restellt kifizetni érte – ő pedig ezt nyolc góllal és két gólpasszal hálálta meg 14 meccs alatt.

Richarlison (12.4 millió euró, 7.19)
A Fluminense szerelését a Watfordéra cserélő 20 éves brazil gyakorlatilag berobbant a Premier League-be, az első 13 találkozóján öt gólt és négy gólpasszt jegyzett a világ talán legerősebb bajnokságában, és bár az elmúlt nyolc fellépésén csak egy előkészítés jött össze számára, a befektetett tőke eddig jó biznisznek tűnik.

Richarlison berobbant a Premier League-be (Fotó: AFP)
Richarlison berobbant a Premier League-be (Fotó: AFP)



CSATÁR

Mariano Díaz (8 millió euró, 7.46)
A Real Madrid csupán nyolcmillió eurót kért a 24 éves támadójáért, akinek inkább csak a királyi gárda tartalékcsapataiban ment. Elszerződött a Lyonhoz, és rögvest nekilátott a góltermelésnek: 19 fellépésen 13 találatnál jár, további négy gólt ő készített elő, míg a csapata a 2. helyen álló Monacóhoz hasonlóan 41 ponttal áll, és mindössze eggyel több kapott gólja miatt szorul a dobogó harmadik fokára fél távnál.


A bagóért vásároltak álomcsapata
Jirí Pavlenka (Werder Bremen) – Kenny Tete (Olympique Lyon), KirjakoszPapadopulosz (HSV), Federico Fazio (Roma), AlekszandarKolarov (Roma) –LuizGustavo (Olympique Marseille), PirminSchwegler (Hannover) – FlorianThauvin (Olympique Marseille), MichaelGregoritsch (Augsburg), Richarlison (Watford) – MarianoDíaz (Olympique Lyon)
A kezdőcsapat összára: 68.6 millió euró
Virgil van Dijk vételára: 84.4 millió euró

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik