Utánpótlás: Szoboszlai egy listán a Real Madridba tartó brazil csodagyerekkel

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.04. 12:42
null
Szoboszlai Dominik hazánk nagy reménysége? (Fotó: Török Attila)
A The Guardian brit napilap sorozatban negyedszer állította össze évente jelentkező listáját a világ legtehetségesebb 17 éves futballistáiból, s idén először egy magyar játékos neve is szerepel a gyűjtésben. Az osztrák másodosztályban szereplő Szoboszlai Dominik képviseli hazánkat.

 

A brit újság 2014 óta jelentkező listáján mindig olyan futballisták kapnak helyet, akik abban az évben töltötték vagy töltik be a 17-et, így idén a 2000-es korosztályból szemezgetett a The Guardian.

Az október 25-én született Szoboszlai az RB Salzburgban pallérozódik, jelenleg az osztrák másodosztályú tartalékcsapatban, a Lieferingben játszik a felnőttek között, illetve a Salzburg színeiben az Ifjúsági Bajnokok Ligájában. Tavasszal oroszlánrésze volt abban, hogy a magyar U17-es válogatott kijutott a horvátországi Európa-bajnokságra, ráadásul Bernd Storck szövetségi kapitány júniusban meghívót küldött neki az Oroszország és az Andorra elleni mérkőzésekre készülő felnőttkeretbe.

Az idei listán többek között ott van a brazil Vinicius Júnior, akiért a Real Madrid 45 millió eurót fizet. A Flamengo támadója – akit néhányan Neymarhoz hasonlítanak – márciusban aranyérmes lett az U17-es dél-amerikai bajnokságon, hét góljával őt választották meg a torna legjobb játékosának. A Flamengóban 25 fellépése van a felnőttek között.

Az olasz-elefántcsontparti Moise Kean is szerepel a névsorban. A támadó 2016 novemberében mutatkozott be a Juventus felnőttcsapatában, ezzel ő lett az első 2000-ben született játékos, aki pályára lépett a négy európai topliga valamelyikében (angol, spanyol, olasz, német). Sőt, néhány nappal ezután a Bajnokok Ligájában is debütált, ő a sorozat első 2000-es évjáratú labdarúgója. Kean jelenleg a Hellas Veronában szerepel kölcsönben az olasz élvonalban.

A Guardian korábbi gyűjtéseiben is szép számmal akadnak napjainkban egyre ismertebb tehetségek.

A 2014-es listán (amelyen az 1997-es korosztályt vették górcső alá) ott volt a belga Youri Tielemans (AS Monaco), Ante Coric (Dinamo Zagreb), Dominic Solanke (Liverpool), Ousmane Dembélé (FC Barcelona), Rúben Neves (Wovlerhampton Wanderers).

Az 1998-asok közül Timothy Fosu-Mensah (Manchester United, kölcsönben Crystal Palace), Martin Ödegaard (Real Madrid, kölcsönben Heerenveen), Christian Pulisic (Borussia Dortmund) és Manuel Locatelli (AC Milan) neve lehet ismerős, míg a tavalyi gyűjtésből (1999-esek) Reiss Nelsoné (Arsenal), Gianluigi Donnarummáé (AC Milan), Matthijs de Ligté (Ajax) és Alexander Isaké (Borussia Dortmund).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik