Szüleivel együtt hétévesen, 1945-ben hagyta el Magyarországot, majd különböző állomások érintésével 1951-ben került Amerikába. Mindenhol az volt az első kérdés hozzájuk, amikor meghallották, magyarok, hogy tudnak-e focizni.

„Így mindig megtaláltam a helyem, és könnyen be tudtam illeszkedni” – emlékezett vissza a Gyékényesi, vagy ahogy az amerikai labdarúgás köreiben ismerik, John P. Gyekenyesi (Dr. John) a sporthataroknelkul.hu-nak.

„Az amatőr liga, amelyet a magyarok segítettek megalapítani, egészen 2010-ig megvolt. 2003-ig még minden szinten voltak magyar játékosok és utánpótlás. A hatvanas évek végén nagy szociális és gazdasági átalakulás következett be, mely a magyarokat és a focit is érintette. Kaliforniában megindult a repülőipar és űrkutatás, míg Clevelandban az acél és autóipar maradt meg. Sok magyar így átköltözött a szebb jövővel és jobb munkahelyekkel kecsegtető Los Angelesbe, San Franciscóba és Seattle-be, így sok jó focista is elment, de ennek köszönhetően ők ezekben a városokban alapítottak magyar csapatokat” – mesélte Gyékényesi.

A teljes cikket ide kattintva olvashatják.