Térden az angol válogatott: az Eb-ezüstérmes együttes egyetlen meccset sem tudott megnyerni csoportjában, a mieinktől oda-vissza kikapott (FOTÓ: IMAGO IMAGES)

 

Kedden befejeződtek a Nemzetek Ligája harmadik kiírásának csoportküzdelmei. A 156 mérkőzésen 409 gól született, ami 2.63 meccsenkénti és 34 percenkénti átlagot jelent. Az A-ligából Horvátország, Spanyolország, Olaszország és Hollandia jutott a jövő nyári négyes döntőbe, míg a magyar válogatott nem csupán megőrizte tagságát az elitosztályban, hanem az utolsó pillanatig versenyben volt a négyes döntőbe jutásért, és az 55 induló közül az összesített rangsorban az előkelő nyolcadik helyet szerezte meg. A négyes döntő mellett még a C- és a D-liga közötti osztályozók vannak hátra 2023 tavaszán. Egy biztos: az NL-ben új győztest avatnak, hiszen az eddigi két nyertes, Portugália és Franciaország sem jutott el a négyes döntőig.

Nézzük tehát az A-liga négy csoportgyőztesét!

HORVÁTORSZÁG

A 2018-as világbajnokságon döntőt játszó horvát válogatott azóta mintha visszasüllyedt volna a közvetlen nemzetközi elit mögé. Viszont az újrakezdés után nagy visszatérőnek tűnik: miután a világbajnoki selejtezőt a Szlovénia elleni vereséggel kezdte, a folytatásban kilenc veretlen meccsel lett csoportelső. Majd következett a Nemzetek Ligája, az Ausztria elleni hazai 0–3-mal nyitott Zlatko Dalic legénysége, hogy aztán szintén hazai pályán 1–1-et játsszon a címvédő franciákkal. Ezután azonban begyújtotta rakétát, és négy győzelemmel mindenkit maga mögé utasított.

A csapat gerincét veteránok alkották, a pályán továbbra is Luka Modric volt a főnök. A 37 esztendős irányító egyre kifinomultabbá válik, és nem mellesleg ő lett a válogatott legeredményesebb játékosa az NL-ben. Bár ez mindössze két gólt jelent, a horvátok erősségét mutatja, hogy rajta kívül hatan (Andrej Kramaric, Mario Pasalic, Borna Sosa, Lovro Majer, Marko Livaja, Dejan Lovren) szereztek egy-egy gólt a tornán.

A többnyire 4–3–3-as felállásban játszó alakulatnál a legfőbb kérdés, mit hoz a (közel)jövő, mert bár most ismét sikerült nagyot alakítani, a veteránok mellett mintha nem érkeznének olyan ütemben a feltörekvő fiatalok, mint korábban. Talán az egyetlen nagy ígéret Josko Gvardiol, aki húszéves kora ellenére olyan éretten futballozik a középhátvéd posztján, mintha már legalább egy évtizedet lehúzott volna a legszűkebb elitben.

 

SPANYOLORSZÁG

 
Erre egész Európában csak Magyarország volt képes – itt a végeredmény!
Barátság, hivatalból – Malonyai Péter jegyzete

Döcögve indult a Nemzetek Ligája-szereplés Luis Enrique csapatának, mert ugyan a portugálok elleni hazai döntetlen még a vállalható kategóriába tartozott, a harmatos csehek elleni idegenbeli 2–2 után már zúdult is a kritika a kapitány nyakába a mindig igényes sajtó részéről. Tény, hogy elsősorban a védekezéssel voltak gondjai a spanyoloknak, mert a 4–3–3-as felállásban a csapat egészére jut bekkelési feladat, amit nem sikerült mindenkinek maradéktalanul elsajátítania. A fejmosás azonban megtette a hatását, mert a következő két meccsen a gárda nem kapott gólt, és két győzelemmel a kvartett élére ugrott. Csakhogy a csoportkör utolsó előtti körében, amikor Luis Enrique gyakorlatilag a B-csapatát küldte pályára a svájciak ellen, hogy a portugálok elleni záró fordulóra tartalékoljon, váratlan pofont kaptak a spanyolok: a 2–1-es vereség azt jelentette, hogy a La Roja négy év után kapott ki hazai pályán, a csoport­elsőséget pedig átadta szomszédjának. A mindent eldöntő bragai meccsen aztán hősies hajrával ismét nyertek a spanyolok, így 2022 után újra ott lehetnek a négyes döntőben.

A csapat erőssége, hogy az utánpótlás már konkrétan rárúgta az ajtót az idősebbekre. Gavi, aki 2021 októberében, az NL előző kiírásának elődöntőjében mutatkozott be a felnőttcsapatban, minden idők legfiatalabb gólszerzője lett a spanyol válogatottban, a csehek elleni idegenbeli meccsen 17 évesen és 304 naposan talált be, amivel egy héttel megdöntötte Ansu Fati 2020 szeptemberében felállított csúcsát.

A magyar válogatott szerezte a legnagyobb meglepetést

Az idei csoportküzdelmek sem maradtak meglepetések nélkül. Mind közül      a magyar válogatotté      emelkedik ki, amely három világbajnok, Olaszország, Németország és Anglia társaságában második lett csoportjában, utóbbi két csapat ellen négy meccsen tíz pontot szerezve. Bár a négyes döntőbe jutás nem sikerült, ezt a sorozatot aligha felejtik el a magyar szurkolók.
Szintén nagyot mentek a B-liga 1. csoportjában a skótok, akiket nem sokan tartottak favoritnak az írek és a hazájukért hatványozott erővel küzdő ukránok ellen, főleg, hogy utóbbiak a nyári világbajnoki pótselejtezőn simán nyertek Glasgow-ban. Steve Clarke együttese az örmények legyőzése után kikapott Dublinban, és úgy tűnt, el is ment a hajó, de ezután mindhárom csoportellenfelét legyőzte és az utolsó fordulóban hősies küzdelemben, az ukránok elleni idegenbeli meccsen pontot szerzett, így megnyerte csoportját, és a következő kiírásban az elitben szerepelhet. A C-ligának is volt hőse: Kazahsztán. Meglehet, az ellenfelek közül legfeljebb Szlovákia volt magasabban rangsorolva, de ez semmit sem von le a kazahok érdemeiből, akik már a záró forduló előtt kivívták a feljutást, nem utolsósorban azért, mert a szlovákokat oda-vissza megverték.
Ami pedig a betlizőket illeti, az angolok úgy estek ki az A-ligából, hogy egyetlen győzelmet sem arattak, és az elitosztály összes csapata közül a legkevesebb gólt szerezték, négyet. Szintén méltatlan produkciót nyújtott a címvédő Franciaország, amely csak azért nem esett ki az A-liga 1. csoportjából, mert az ezen a szinten szinte értékelhetetlen osztrákok ellen négy pontot szerzett, és őket legalább megelőzte. A jelentős játékerőt képviselő horvátok és dánok ellen összesen egy pontra futotta Kylian Mbappééknak, amit azzal sem lehet magyarázni, hogy nekik igazából a világbajnokság számít, amelyen ugyancsak címvédők.

 

OLASZORSZÁG

Nem sok jel utalt arra, hogy az olaszok az A-liga halálcsoportjának favoritjai, hiszen még az sem volt biztos, hogy Roberto Man­cini vezeti az azzurrikat a Nemzetek Ligájában. A szövetségi kapitánnyal ugyanis az olaszok előbb botladoztak a vb-selejtezőben, és csak a rájátszást érő második helyet szerezték meg, majd a macedónok elleni pótselejtezőn szégyenszemre el is hasaltak.

Ezek után, de még az NL kezdete előtt az argentinok elleni felkészülési meccsen úgy kaptak ki 3–0-ra, hogy Roberto Mancini kisebb csodaként élhette meg, hogy a helyén maradhatott, nem is beszélve aztán az NL-rajtról: döntetlen a németek és az angolok, a kettő között kínkeserves győzelem a mieink ellen, majd újabb méretes zakó (2–5), ezúttal Németországban.

Ekkor azonban a szerencse az olaszok mellé állt, mert az utolsó előtti fordulóban úgy verték meg az angolokat, hogy ha Harry Kane a hajrában kiegyenlít, senkinek egy szava sem lehetett volna, és akkor Budapesten már tétmérkőzés sincs. De lett! A többit pedig már ismerjük…

A kapitány, aki főként 4–3–3-as taktikával küldi csatába embereit, már 51 játékost hívott be regnálása idején (nála csak az 55-ig jutó Arrigo Sacchi vetett be több újoncot anno), és úgy tűnik, mostanra kezdi megtalálni megfelelő futballistáit. Az 51.-ként beválogatott Pasquale Mazzocchi a mieink ellen lépett pályára a 90. percben, míg a tavaly bemutatkozó Giacomo Raspadori az utolsó két megnyert mérkőzésen egyaránt eredményes volt.

HOLLANDIA

GYIMESI László, a Bp. Honvéd korábbi 12-szeres válogatott középpályása 
Nekem nagyon tetszett ez a Nemzetek Ligája-sorozat. Nyilván a mieink szereplése alapozta meg az érzést, hogy élvezettel követjük, igaz, az már nem szimpatikus, hogy a sikerek hatására előkerültek néhányan, akik nyomást akarnak gyakorolni Marco Rossi szövetségi kapitányra. Nemcsak nálunk kísérte nagy figyelem a mérkőzéseket. Eleinte kétkedve fogadtam a sorozatot, a sztárok túlterheltségről panaszkodtak, de mára szerintem világosan kiderült, sokkal jobbak ezek, mint a tét nélküli felkészülési összecsapások. Ha pedig a sztárok túlterheltek, lehet lehetőséget adni fiatal tehetségeknek, a spanyoloknál, a hollandoknál, a belgáknál, a horvátoknál láthattunk erre példát, s az olasz csapat is két tinédzser csatárral állt fel Budapesten. Telt házas mérkőzések, magas színvonal, ez volt jellemző, és ha akadtak is ellenzők, az igazi profik komolyan vesznek minden találkozót. A szövetségi kapitányok végképp, nekik csak ilyenkor van esélyük találkozni a kerettel, itt lehet gyakorolni a selejtezőre, az állásuk a tét. A közönség szurkolhat a nemzeti csapatnak, szinte bármelyik csata, amelyet láttam, zsúfolásig telt nézőtér előtt zajlott. Jó ötlet volt a Nemzetek Ligája megszervezése.

Szép lassan a hollandoknál is beérik a generációváltás – a válogatott korösszetétele optimálisnak tekinthető –, és bár a nevek alapján még nem mondanánk, hogy Louis van Gaal legénysége máris vetekszik a korábbi nagy nemzedékekkel, ezzel az oranjéval ismét számolni kell a legmagasabb szinten.

Először is a holland válogatott az egyetlen, amely veretlen maradt az A-liga csapatai közül, és a hagyományos támadófutballjára építve a legtöbb gólt szerezte az elitosztályban. Már a bemutatkozást sem aprózták el a hollandok, az örök ígéret, nem mellesleg szintén félelmetes játékerőt képviselő Belgiumot 4–1-re verték meg idegenben a nyitó fordulóban. Meglehet, a folytatás már nem volt díszmenet, de a csapatot olyan győzni akarás jellemezte, amilyet rég láttunk holland válogatottól: a walesieket úgy verte meg oda-vissza, hogy mindkét meccsen a ráadás pillanataiban szerezte a győztes gólt, míg Rotterdamban a lengyelek ellen 0-2-ről mentette döntetlenre a mérkőzést. Ezek után az utolsó két fordulóban szinte magától értetődően verte meg ismét Lengyelországot és Belgiumot is.

Louis van Gaal előszeretettel játszatja csapatát 3-5-2-es támadó felfogásban, a csapat vezére ugyanakkor továbbra is Virgil van Dijk, aki a védelem tengelyéből irányítja a többieket, és nem mellesleg létfontosságú gólokat szerez.

A NÉGYES DÖNTŐ

Megvan tehát a négy döntős válogatott, amely 2023 nyarán megküzd a Nemzetek Ligája harmadik kiírásának bajnoki címéért. Korábban egyikük sem nyerte meg, a spanyolok (2021) és a hollandok (2019) már szerepeltek döntőben, az olaszok tavaly harmadikok lettek, míg a horvátok először jutottak el idáig. A sorsolás alapján kialakuló, egymeccses elődöntőt június 14-én és 15-én rendezik, míg a harmadik helyért és aranyéremért 18-án lépnek pályára a csapatok. A rendezésért korábban Hollandia, Belgium, Lengyelország és Wales jelentkezett be, és bár az UEFA csak januárban nevezi meg a házigazdát, meglepő lenne, ha nem Hollandiáé lenne a négyes döntő.

Leg, leg, leg…
A legtöbb gólt szerző játékos: Alekszandar Mitrovics (Szerbia) és Erling Haaland (Norvégia) 6-6
A csoportkör legutolsó félidejéig kellett várni, hogy eldőljön, ki lesz a legeredményesebb játékos, ráadásul a sors úgy hozta, hogy a két gólkirályjelölt éppen egymás ellen játszott. A norvég–szerb ütközet előtt úgy tűnt Erling Haaland lesz a befutó, ám nem csupán a góllal maradt adós, a szerbek úgy nyertek, hogy Alekszandar Mitrovics betalált, így mindketten hat góllal zártak. Ha a két csatár között rangsorolni kell, egyértelműen a szerb felé billen a mérleg nyelve, hiszen ő öt mérkőzésen jegyezte a hat gólt, míg riválisa haton.
A legtöbb gólt szerző csapat: Törökország 18
A törökök szinte titokban, a C-ligában megbújva játszották le Nemzetek Ligája-meccseiket, de ha már ott szerénykedtek, leg­alább megszórták a riválisokat. A hat meccsen szerzett 18 gól több mint felét az első két mérkőzésükön érték el (4–0 Feröer és 6–0 Litvánia ellen), majd miután díszlépésben nyerték meg a csoportot, azt is megengedték maguknak, hogy a záró fordulóban csak egy gólt szerezve kikapjanak a feröeriektől (1–2).
A legjobb kapus: Gianluigi Donnarumma
Meglepő, de egy négyes döntőbe jutó válogatott kapusa nyújtotta a legjobb teljesítményt a teljes NL-mezőnyben. Az UEFA statisztikái szerint az olasz Gianluigi Donnarumma 27 védéssel minden más kapust megelőzött, ráadásul hat pályára lépése alkalmával háromszor megőrizte kapuját a góltól. Fájdalom, de a dicsőséget annak is köszönheti, hogy a Puskás Arénában hat védéssel tartotta versenyben Olaszországot.
Eb-selejtező: Magyarország az 1. kalapban, sorsolás október 9-én
A Nemzetek Ligája-csoportkör zárásával kialakult a 2024-es németországi Európa-bajnokság selejtezősorozatának kalapbeosztása − az NL-ben ragyogóan szereplő magyar válogatott az 1. kalapba került! Sorsolás október 9-én Frankfurtban. A selejtezőben nem indul Oroszország, amelyet az Ukrajna elleni háború miatt zárt ki az UEFA. A csapatokat 10 csoportba sorolják, háromban (H-, I-, J-csoport) hat, hétben öt válogatott szerepel. A csoportokból két-két válogatott jut ki az Eb-re. Politikai okok miatt nem kerülhet egy csoportba Örményország és Azerbajdzsán; Ukrajna és Fehéroroszország; Gibraltár és Spanyolország; Koszovó és Szerbia, valamint Koszovó és Bosznia-Hercegovina. Az északi államok közül legfeljebb kettő kerülhet egy csoportba, ezek a következők: Fehér­oroszország, Észtország, Lettország, Litvánia, Feröer, Finnország, Izland, Norvégia. Az utazási költségek korlátozása miatt három ország legfeljebb egyet kaphat a következő listából a csoportjába. Azerbajdzsán: Gibraltár, Izland, Portugália. Izland: Örményország, Ciprus, Grúzia, Izrael. Kazahsztán: Andorra, Anglia, Feröer, Franciaország, Gibraltár, Izland, Málta, Észak-Írország, Portugália, Skócia, Spanyolország, Wales. (I. SZ.)
A 2024-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG SELEJTEZŐJÉNEK KALAPJAI

1. kalap: Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Portugália, Belgium, Magyarország, Svájc, Lengyelország
2. kalap: Franciaország, Ausztria, Csehország, Anglia, Wales, Izrael, Bosznia-Hercegovina,
Szerbia, Skócia, Finnország
3. kalap: Ukrajna, Izland, Norvégia, Szlovénia, Írország, Albánia, Montenegró, Románia,
Svédország, Örményország
4. kalap: Grúzia, Görögország, Törökország, Kazahsztán, Luxemburg, Azerbajdzsán, Koszovó, Bulgária, Feröer, Észak-Macedónia
5. kalap: Szlovákia, Észak-Írország, Ciprus, Fehéroroszország, Litvánia, Gibraltár, Észtország, Lettország, Moldova, Málta
6. kalap: Andorra, San Marino, Liechtenstein
A-LIGA: AZ 1. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Horvátország 6 4 1 1 8–6 +2  13
2. Dánia 6 4 2 9–5 +4  12
3. Franciaország 6 1 2 3 5–7 –2  5
4. Ausztria 6 1 1 4 6–10 –4  4
A-LIGA: A 2. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE 
1. Spanyolország 6 3 2 1 8–5 +3  11
2. Portugália 6 3 1 2 11–3 +8  10
3. Svájc 6 3 3 6–9 –3  9
4. Csehország 6 1 1 4 5–13 –8  4
A-LIGA: A 3. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Olaszország 6 3 2 1 8–7 +1  11
2. MAGYARORSZÁG 6 3 1 2 8–5 +3  10
3. Németország 6 1 4 1 11–9 +2  7
4. Anglia 6 3 3 4–10 –6  3
A-LIGA: A 4. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Hollandia 6 5 1 14–6 +8  16
2. Belgium 6 3 1 2 11–8 +3  10
3. Lengyelország 6 2 1 3 6–12 –6  7
4. Wales 6 1 5 6–11 –5  1

NÉGYES DÖNTŐ, 2023

A négyes döntő megrendezésére a 4. csoport négy szereplője pályázott, így biztosan egyikük lesz a házigazda, és a június 14-i elődöntő egyik szereplője.

Június 14.: 1. elődöntő
Június 15.: 2. elődöntő

Június 18.: a 3. helyért
Június 18.: Döntő

B-LIGA: AZ 1. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Skócia 6 4 1 1 11–5 +6  13
2. Ukrajna 6 3 2 1 10–4 +6  11
3. Írország 6 2 1 3 8–7 +1  7
4. Örményország 6 1 5 4–17 –13  3
B-LIGA: A 2. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Izrael 4 2 2 8–6 +2  8
2. Izland 4 4 6–6 0  4
3. Albánia 4 2 2 4–6 –2  2
4. Oroszország 0 0–0 0  0
B-LIGA, A 3. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Bosznia-Hercegovina 6 3 2 1 8–8 0  11
2. Finnország 6 2 2 2 8–6 +2  8
3. Montenegró 6 2 1 3 6–6 0  7
4. Románia 6 2 1 3 6–8 –2  7
B-LIGA: A 4. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Szerbia 6 4 1 1 13–5 +8  13
2. Norvégia 6 3 1 2 7–7 0  10
3. Szlovénia 6 1 3 2 6–10 –4  6
4. Svédország 6 1 1 4 7–11 –4  4
C-LIGA: Az 1. csoport végeredménye
1. Törökország 6 4 1 1 18–5 +13  13
2. Luxemburg 6 3 2 1 9–7 +2  11
3. Feröer 6 2 2 2 7–10 –3  8
4. Litvánia 6 1 5 2–14 –12  1
C-LIGA: A 2. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE 
1. Görögország 6 5 1 10–2 +8  15
2. Koszovó 6 3 3 11–8 +3  9
3. Észak-Írország 6 1 2 3 7–10
–3 5
4. Ciprus 6 1 2 3 4–12 –8 5
C-LIGA: A 3. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Kazahsztán 6 4 1 1 8–6 +2  13
2. Azerbajdzsán 6 3 1 2 7–4 +3  10
3. Szlovákia 6 2 1 3 5–6 –1  7
4. Fehéroroszország 6 3 3 3–7 –4  3
C-LIGA: A 4. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Grúzia 6 5 1 16–3 +13  16
2. Bulgária 6 2 3 1 10–8 +2  9
3. Észak-Macedónia 6 2 1 3 7–7 0  7
4. Gibraltár 6 1 5 3–18 –15  1
D-LIGA: AZ. 1. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Lettország 6 4 1 1 12–5 +7  13
2. Moldova 6 4 1 1 10–6 +4  13
3. Andorra 6 2 2 2 6–7 –1  8
4. Liechtenstein 6 6 1–11 –10  0
D-LIGA: A 2. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Észtország 4 4 10–2 +8  12
2. Málta 4 2 2 5–4 +1  6
3. San Marino 4 4 0–9 –9  0