Új bajnokot avatnak a Nemzetek Ligájában

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2022.09.29. 07:15
Számos kiemelkedő teljesítményt láthattunk az NL-ben, de egyértelmű, hogy a legnagyobb fegyvertényt az A-liga csoportjait megnyerő, így a négyes döntőre készülő válogatottak érték el.

 

Kedden befejeződtek a Nemzetek Ligája harmadik kiírásának csoportküzdelmei. A 156 mérkőzésen 409 gól született, ami 2.63 meccsenkénti és 34 percenkénti átlagot jelent. Az A-ligából Horvátország, Spanyolország, Olaszország és Hollandia jutott a jövő nyári négyes döntőbe, míg a magyar válogatott nem csupán megőrizte tagságát az elitosztályban, hanem az utolsó pillanatig versenyben volt a négyes döntőbe jutásért, és az 55 induló közül az összesített rangsorban az előkelő nyolcadik helyet szerezte meg. A négyes döntő mellett még a C- és a D-liga közötti osztályozók vannak hátra 2023 tavaszán. Egy biztos: az NL-ben új győztest avatnak, hiszen az eddigi két nyertes, Portugália és Franciaország sem jutott el a négyes döntőig.

Nézzük tehát az A-liga négy csoportgyőztesét!

HORVÁTORSZÁG

A 2018-as világbajnokságon döntőt játszó horvát válogatott azóta mintha visszasüllyedt volna a közvetlen nemzetközi elit mögé. Viszont az újrakezdés után nagy visszatérőnek tűnik: miután a világbajnoki selejtezőt a Szlovénia elleni vereséggel kezdte, a folytatásban kilenc veretlen meccsel lett csoportelső. Majd következett a Nemzetek Ligája, az Ausztria elleni hazai 0–3-mal nyitott Zlatko Dalic legénysége, hogy aztán szintén hazai pályán 1–1-et játsszon a címvédő franciákkal. Ezután azonban begyújtotta rakétát, és négy győzelemmel mindenkit maga mögé utasított.

A csapat gerincét veteránok alkották, a pályán továbbra is Luka Modric volt a főnök. A 37 esztendős irányító egyre kifinomultabbá válik, és nem mellesleg ő lett a válogatott legeredményesebb játékosa az NL-ben. Bár ez mindössze két gólt jelent, a horvátok erősségét mutatja, hogy rajta kívül hatan (Andrej Kramaric, Mario Pasalic, Borna Sosa, Lovro Majer, Marko Livaja, Dejan Lovren) szereztek egy-egy gólt a tornán.

A többnyire 4–3–3-as felállásban játszó alakulatnál a legfőbb kérdés, mit hoz a (közel)jövő, mert bár most ismét sikerült nagyot alakítani, a veteránok mellett mintha nem érkeznének olyan ütemben a feltörekvő fiatalok, mint korábban. Talán az egyetlen nagy ígéret Josko Gvardiol, aki húszéves kora ellenére olyan éretten futballozik a középhátvéd posztján, mintha már legalább egy évtizedet lehúzott volna a legszűkebb elitben.

 

SPANYOLORSZÁG

Döcögve indult a Nemzetek Ligája-szereplés Luis Enrique csapatának, mert ugyan a portugálok elleni hazai döntetlen még a vállalható kategóriába tartozott, a harmatos csehek elleni idegenbeli 2–2 után már zúdult is a kritika a kapitány nyakába a mindig igényes sajtó részéről. Tény, hogy elsősorban a védekezéssel voltak gondjai a spanyoloknak, mert a 4–3–3-as felállásban a csapat egészére jut bekkelési feladat, amit nem sikerült mindenkinek maradéktalanul elsajátítania. A fejmosás azonban megtette a hatását, mert a következő két meccsen a gárda nem kapott gólt, és két győzelemmel a kvartett élére ugrott. Csakhogy a csoportkör utolsó előtti körében, amikor Luis Enrique gyakorlatilag a B-csapatát küldte pályára a svájciak ellen, hogy a portugálok elleni záró fordulóra tartalékoljon, váratlan pofont kaptak a spanyolok: a 2–1-es vereség azt jelentette, hogy a La Roja négy év után kapott ki hazai pályán, a csoport­elsőséget pedig átadta szomszédjának. A mindent eldöntő bragai meccsen aztán hősies hajrával ismét nyertek a spanyolok, így 2022 után újra ott lehetnek a négyes döntőben.

A csapat erőssége, hogy az utánpótlás már konkrétan rárúgta az ajtót az idősebbekre. Gavi, aki 2021 októberében, az NL előző kiírásának elődöntőjében mutatkozott be a felnőttcsapatban, minden idők legfiatalabb gólszerzője lett a spanyol válogatottban, a csehek elleni idegenbeli meccsen 17 évesen és 304 naposan talált be, amivel egy héttel megdöntötte Ansu Fati 2020 szeptemberében felállított csúcsát.

 

OLASZORSZÁG

Nem sok jel utalt arra, hogy az olaszok az A-liga halálcsoportjának favoritjai, hiszen még az sem volt biztos, hogy Roberto Man­cini vezeti az azzurrikat a Nemzetek Ligájában. A szövetségi kapitánnyal ugyanis az olaszok előbb botladoztak a vb-selejtezőben, és csak a rájátszást érő második helyet szerezték meg, majd a macedónok elleni pótselejtezőn szégyenszemre el is hasaltak.

Ezek után, de még az NL kezdete előtt az argentinok elleni felkészülési meccsen úgy kaptak ki 3–0-ra, hogy Roberto Mancini kisebb csodaként élhette meg, hogy a helyén maradhatott, nem is beszélve aztán az NL-rajtról: döntetlen a németek és az angolok, a kettő között kínkeserves győzelem a mieink ellen, majd újabb méretes zakó (2–5), ezúttal Németországban.

Ekkor azonban a szerencse az olaszok mellé állt, mert az utolsó előtti fordulóban úgy verték meg az angolokat, hogy ha Harry Kane a hajrában kiegyenlít, senkinek egy szava sem lehetett volna, és akkor Budapesten már tétmérkőzés sincs. De lett! A többit pedig már ismerjük…

A kapitány, aki főként 4–3–3-as taktikával küldi csatába embereit, már 51 játékost hívott be regnálása idején (nála csak az 55-ig jutó Arrigo Sacchi vetett be több újoncot anno), és úgy tűnik, mostanra kezdi megtalálni megfelelő futballistáit. Az 51.-ként beválogatott Pasquale Mazzocchi a mieink ellen lépett pályára a 90. percben, míg a tavaly bemutatkozó Giacomo Raspadori az utolsó két megnyert mérkőzésen egyaránt eredményes volt.

HOLLANDIA

Szép lassan a hollandoknál is beérik a generációváltás – a válogatott korösszetétele optimálisnak tekinthető –, és bár a nevek alapján még nem mondanánk, hogy Louis van Gaal legénysége máris vetekszik a korábbi nagy nemzedékekkel, ezzel az oranjéval ismét számolni kell a legmagasabb szinten.

Először is a holland válogatott az egyetlen, amely veretlen maradt az A-liga csapatai közül, és a hagyományos támadófutballjára építve a legtöbb gólt szerezte az elitosztályban. Már a bemutatkozást sem aprózták el a hollandok, az örök ígéret, nem mellesleg szintén félelmetes játékerőt képviselő Belgiumot 4–1-re verték meg idegenben a nyitó fordulóban. Meglehet, a folytatás már nem volt díszmenet, de a csapatot olyan győzni akarás jellemezte, amilyet rég láttunk holland válogatottól: a walesieket úgy verte meg oda-vissza, hogy mindkét meccsen a ráadás pillanataiban szerezte a győztes gólt, míg Rotterdamban a lengyelek ellen 0-2-ről mentette döntetlenre a mérkőzést. Ezek után az utolsó két fordulóban szinte magától értetődően verte meg ismét Lengyelországot és Belgiumot is.

Louis van Gaal előszeretettel játszatja csapatát 3-5-2-es támadó felfogásban, a csapat vezére ugyanakkor továbbra is Virgil van Dijk, aki a védelem tengelyéből irányítja a többieket, és nem mellesleg létfontosságú gólokat szerez.

A NÉGYES DÖNTŐ

Megvan tehát a négy döntős válogatott, amely 2023 nyarán megküzd a Nemzetek Ligája harmadik kiírásának bajnoki címéért. Korábban egyikük sem nyerte meg, a spanyolok (2021) és a hollandok (2019) már szerepeltek döntőben, az olaszok tavaly harmadikok lettek, míg a horvátok először jutottak el idáig. A sorsolás alapján kialakuló, egymeccses elődöntőt június 14-én és 15-én rendezik, míg a harmadik helyért és aranyéremért 18-án lépnek pályára a csapatok. A rendezésért korábban Hollandia, Belgium, Lengyelország és Wales jelentkezett be, és bár az UEFA csak januárban nevezi meg a házigazdát, meglepő lenne, ha nem Hollandiáé lenne a négyes döntő.

Eb-selejtező: Magyarország az 1. kalapban, sorsolás október 9-én
A Nemzetek Ligája-csoportkör zárásával kialakult a 2024-es németországi Európa-bajnokság selejtezősorozatának kalapbeosztása − az NL-ben ragyogóan szereplő magyar válogatott az 1. kalapba került! Sorsolás október 9-én Frankfurtban. A selejtezőben nem indul Oroszország, amelyet az Ukrajna elleni háború miatt zárt ki az UEFA. A csapatokat 10 csoportba sorolják, háromban (H-, I-, J-csoport) hat, hétben öt válogatott szerepel. A csoportokból két-két válogatott jut ki az Eb-re. Politikai okok miatt nem kerülhet egy csoportba Örményország és Azerbajdzsán; Ukrajna és Fehéroroszország; Gibraltár és Spanyolország; Koszovó és Szerbia, valamint Koszovó és Bosznia-Hercegovina. Az északi államok közül legfeljebb kettő kerülhet egy csoportba, ezek a következők: Fehér­oroszország, Észtország, Lettország, Litvánia, Feröer, Finnország, Izland, Norvégia. Az utazási költségek korlátozása miatt három ország legfeljebb egyet kaphat a következő listából a csoportjába. Azerbajdzsán: Gibraltár, Izland, Portugália. Izland: Örményország, Ciprus, Grúzia, Izrael. Kazahsztán: Andorra, Anglia, Feröer, Franciaország, Gibraltár, Izland, Málta, Észak-Írország, Portugália, Skócia, Spanyolország, Wales. (I. SZ.)
A 2024-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG SELEJTEZŐJÉNEK KALAPJAI

1. kalap: Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Portugália, Belgium, Magyarország, Svájc, Lengyelország
2. kalap: Franciaország, Ausztria, Csehország, Anglia, Wales, Izrael, Bosznia-Hercegovina,
Szerbia, Skócia, Finnország
3. kalap: Ukrajna, Izland, Norvégia, Szlovénia, Írország, Albánia, Montenegró, Románia,
Svédország, Örményország
4. kalap: Grúzia, Görögország, Törökország, Kazahsztán, Luxemburg, Azerbajdzsán, Koszovó, Bulgária, Feröer, Észak-Macedónia
5. kalap: Szlovákia, Észak-Írország, Ciprus, Fehéroroszország, Litvánia, Gibraltár, Észtország, Lettország, Moldova, Málta
6. kalap: Andorra, San Marino, Liechtenstein
A-LIGA: AZ 1. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Horvátország64118–6+213
2. Dánia6429–5+412
3. Franciaország61235–7–25
4. Ausztria61146–10–44
A-LIGA: A 2. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Spanyolország63218–5+311
2. Portugália631211–3+810
3. Svájc6336–9–39
4. Csehország61145–13–84
A-LIGA: A 3. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Olaszország63218–7+111
2. MAGYARORSZÁG63128–5+310
3. Németország614111–9+27
4. Anglia6334–10–63
A-LIGA: A 4. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Hollandia65114–6+816
2. Belgium631211–8+310
3. Lengyelország62136–12–67
4. Wales6156–11–51

NÉGYES DÖNTŐ, 2023

A négyes döntő megrendezésére a 4. csoport négy szereplője pályázott, így biztosan egyikük lesz a házigazda, és a június 14-i elődöntő egyik szereplője.

Június 14.: 1. elődöntő
Június 15.: 2. elődöntő

Június 18.: a 3. helyért
Június 18.: Döntő

B-LIGA: AZ 1. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Skócia641111–5+613
2. Ukrajna632110–4+611
3. Írország62138–7+17
4. Örményország6154–17–133
B-LIGA: A 2. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Izrael4228–6+28
2. Izland446–604
3. Albánia4224–6–22
4. Oroszország00–000
B-LIGA, A 3. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Bosznia-Hercegovina63218–8011
2. Finnország62228–6+28
3. Montenegró62136–607
4. Románia62136–8–27
B-LIGA: A 4. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Szerbia641113–5+813
2. Norvégia63127–7010
3. Szlovénia61326–10–46
4. Svédország61147–11–44
C-LIGA: Az 1. csoport végeredménye
1. Törökország641118–5+1313
2. Luxemburg63219–7+211
3. Feröer62227–10–38
4. Litvánia6152–14–121
C-LIGA: A 2. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Görögország65110–2+815
2. Koszovó63311–8+39
3. Észak-Írország61237–10
–35
4. Ciprus61234–12–85
C-LIGA: A 3. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Kazahsztán64118–6+213
2. Azerbajdzsán63127–4+310
3. Szlovákia62135–6–17
4. Fehéroroszország6333–7–43
C-LIGA: A 4. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Grúzia65116–3+1316
2. Bulgária623110–8+29
3. Észak-Macedónia62137–707
4. Gibraltár6153–18–151
D-LIGA: AZ. 1. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Lettország641112–5+713
2. Moldova641110–6+413
3. Andorra62226–7–18
4. Liechtenstein661–11–100
D-LIGA: A 2. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Észtország4410–2+812
2. Málta4225–4+16
3. San Marino440–9–90

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik