„Úgy tűnik, ennek még nincs itt az ideje” – Szabics a magyar válogatottról

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2017.11.02. 09:19
null
Szabics Imre Dárdai segítőjeként ült már a magyar válogatott kispadján (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Sokan lehetséges magyar kapitányként emlegették Szabics Imrét, ehelyett az osztrák válogatottnál kapott munkát, és európai topligákban futballozó sztárokkal dolgozhat Franco Foda oldalán.

 

– Guten Tag...
Ugye, most csak szórakozik? – nevetett fel a 36 éves, 36-szoros válogatott Szabics Imre, aki a magyar helyett az osztrák szövetségtől kapott ajánlatot, és az új kapitány, Franco Foda munkáját pályaedzőként segíti.

Sokan azt gondolták, akár ön is követheti Bernd Storckot a magyar csapat kispadján.
Úgy tűnik, ennek nem most van itt az ideje.

NÉVJEGY
Született: 1981. március 22., Szeged
Klubjai játékosként: Ferencváros (1998–1999), Sturm Graz (1999–2003), VfB Stuttgart (2003–2005), Köln (2005–2006), Mainz (2006–2007), Augsburg (2007–2010), Sturm Graz (2010–2013)
Eredményei: osztrák bajnok (2011), osztrák bajnoki ezüstérmes (2000, 2002), magyar bajnoki ezüstérmes (1999), Bundesliga 2.-bronzérmes (2010)
Válogatottság (mérkőzés/gól): 36/13
Edzői pályafutása: magyar válogatott (pályaedző, 2014–2015), Sturm Graz (pályaedző, 2016–2017), osztrák válogatott (pályaedző, 2017–)
Miközben felvetődött, hogy edzőként talán fiatal, de játékosként a hosszú légiósévek során jelentős tapasztalatot szerző magyar jelölt lehet a befutó, a belga Georges Leekens lett a szövetségi kapitány. Az előbbi modellt, mondani sem kell, Dárdai Pál testesítette meg. Egy pillanatig sem kétséges, a Hertha BSC vezetőedzője mutatott utat a magyar válogatottnak. S ha ő most nem is tud elszakadni Berlintől, azért hasonló típusú jelölt lett volna még: Bódog Tamás, Fehér Csaba, Lőw Zsolt – vagy éppen Szabics Imre.

Nagy megtiszteltetés volt Dárdai Pál mellett igen fiatalon a válogatottnál dolgozni. Büszke vagyok rá, hogy a bukaresti selejtezőtől a norvégiai pótselejtezőig részt vehettem a közös munkában, szerintem eredményes volt az időszak.

Ha egyszerre érkezik felkérés a magyar és az osztrák szövetségtől, mondván: dolgozzon a válogatottunk mellett, akkor...
Nincs akkor, mert nem történt ilyesmi.

Értem, de tegyük fel, ha...
Ez csak feltételezés. Úgy értem, nem kerültem ilyen döntési helyzetbe. Ezért kár is erre szót fecsérelni. Értem, mire akar kilyukadni, mit szeretne hallani, de erről, ebben a pillanatban sokkal többet aligha mondhatnék. Annyit talán igen, hogy Dárdai Pál munkája azt bizonyította, valóban lehet számítani arra a generációra, amelyre ön is utalt. Ám most az osztrák válogatott mellett adódott egy lehetőség, és ezt óriási kihívásként értékelem.

NÉMET FŐNÖK
Mainzban született az 51 éves Franco Foda. Profi labdarúgóként 1983 és 2001 között futballozott a Kaiserslautern, az Arminia Bielefeld, a Saarbrücken, a Bayer Leverkusen, a VfB Stuttgart, a Basel és a Sturm Graz színeiben. 1987-ben Argentína és Brazília ellen helyet kapott az NSZK válogatottjában.

2001-től a Sturm Graz edzőjeként dolgozott: pályaedző, a második csapat szakmai felelőse, majd vezetőedző lett. 2012-ben a Kaiserslautern kispadjára került, de visszatért Grazba. Noha a novemberi, Ausztria–Uruguay felkészülési mérkőzésen már ő irányítja a szomszédokat, hivatalosan 2018 első napjától az Európa-bajnoki selejtezők végéig szól a szövetségi kapitányi megbízatása – a szerződését meghosszabbítják, ha az osztrák együttes kijut az Eb-re.

Ez teljesen érthető. De itthon mintha az lenne a visszhang: hogyan lehetséges, hogy nekünk nem eléggé jó, Ausztriának meg igen?
Nagy eredmény, hogy Ausztriában, külföldiként nemcsak elfogadtak, hanem bizonyos szinten el is ismertek azzal, hogy ezt a felkérést megkaphattam. Ám ennek hosszabb távon a magyar labdarúgás is hasznát veheti: megismerek belülről egy másik szövetséget, másik válogatottat. Jobban belelátok abba, hogy az osztrákok miként építik, versenyeztetik a korosztályos csapatokat, évek múltán ezt a tudást máshol is kamatoztatni lehet.

Hogyan lett önből az osztrák válogatott pályaedzője?
A Sturm Graz eddigi vezetőedzője, Ausztria szövetségi kapitánya Franco Foda. Amikor tizennyolc évesen a Sturm játékosa lettem, csapattársak voltunk, aztán ő a pályaedzője, később pedig a vezetőedzője lett a csapatnak, vagyis voltam a játékosa. Később Stuttgartba kerültem, évekig Németországban futballoztam, és amikor a karrierem végén visszatértem a Sturmhoz, ő volt itt az edző. Franco Foda hívott, bajnoki címet szereztünk, sokkal esélyesebbnek tartott csapatokat előztünk meg. Amikor befejeztem, vezető játékosmegfigyelője lettem a Graznak, így együtt dolgoztunk. Amikor pedig a magyar válogatottnál befejeződött a szerepvállalásom, felkért, legyek a szakmai stáb tagja, segítsek az ellenfeleket feltérképezni, elemezni. Hivatalosan 2016 nyarától vagyok a pályaedzője. Tavaly ősszel elsők voltunk, és most, ebben a bajnokságban is az élen állunk.

Mi a titka az eredményességüknek?
Azt feltételezem, az osztrák szövetség is úgy látta, hogy a Franco Foda vezette csapat jól tud együtt dolgozni. Jól ismerjük egymást, mindenki tudja, mi a feladata. Nem derogál a kaput cipelni nekünk sem. S ha a játékos azt látja, valóban dolgozunk, a következő alkalommal már ő jön oda: Imre, te mégis játszottál a Bundesligában, bajnok voltál itt, ha te cipeled, cipelem én is. Ez apróság, s mégis, az ilyen kis részletek mentén épül fel egy erős, összetartó közösség.

RÓLUK ÍRTÁK
„Világos tervem van!” – felkiáltással kezdődik a Kurier internetes oldalának cikke, amely az újdonsült osztrák szövetségi kapitányt, Franco Fodát idézi. Az 51 esztendős szakember bízik a stábjában: Szabics Imre mellett Thomas Kristl segíti a munkájában. Céljuk, hogy ismét sikeressé tegyék a válogatottat.
Az osztrák Wiener Zeitung napilap internetes változata leginkább azzal foglalkozik, hogy Franco Foda csupán a harmadik jelölt volt az Osztrák Labdarúgó-szövetségnél Thorsten Fink és Peter Stöger után. Az oldal szerint példaértékű azonban, hogy még érvényben lévő grazi szerződésük dacára az új szövetségi kapitány és Szabics Imre is meglátogatja az osztrák válogatottat a novemberi összetartáson.
„Jól ismernek engem” – idézi az osztrák diepresse.com portál Franco Fodát, akinek külön kérésére érkezett a csapathoz segítőként Szabics Imre és Thomas Kristl. A magyar szakember előbb csapattársa, aztán játékosa volt Fodának, 2016 óta másodedzőként dolgozik a Sturm Graznál. Az oldal érdekességként megemlíti, hogy a stáb többi tagja egyelőre marad.

Hogyan reagált az osztrák szövetség felkérésére a Sturm? Hiszen a keretből éllovast építő stábot visz el.
Hetekig ment az egyeztetés. Franco Foda mindkét pályaedzőjét, valamint a kapusedzőt is vinni akarta magával. A Sturm a vezetőedző mellett legfeljebb még egy edzőt engedett volna el. A részleteket nem tudom, de végül úgy alakult, hogy két pályaedzőt visz magával a kapitány: Thomas Kristlt, valamint engem. A kapusedző Stefan Loch marad a Sturmnál.

Mi lesz az osztrák válogatott célja?
Kijutni az Eb-re.

Az előzőre nagyszerű teljesítménnyel kvalifikálta magát, tíz meccsen kilenc győzelmet szerzett. De amióta Magyarország legyőzte Bordeaux-ban, mintha félresiklott volna valami, a vb-re már nem jutott ki.
Talán túlértékelték annak a valóban nagyszerű selejtezőnek az eredményeit. Ugyanakkor a kerettagok jelentős európai klubokban szerepelnek, és bízunk benne, hogy a selejtezők kezdetére kialakul egy, az elképzeléseink szerint futballozó, erős együttes.

Azért az érdekes lesz, amikor a Bayern München sztárja, David Alaba ímmel-ámmal csinálja a térdemelést az edzésen, s egy szegedi fiatalember szól majd rá: csináld már rendesen!
Ha az ember hosszú éveken át futballozott a profik között, megtanulhatja, kihez hogyan kell szólni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik