UEFA: Budapest rendezi az idei európai Szuperkupa-mérkőzést

Vágólapra másolva!
2020.06.17. 15:43
null
Három év alatt két nemzetközi kupadöntőt is rendeznek a Puskás Arénában (Fotó: Nemzeti Sport-montázs)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága szerdai videokonferenciás ülését követően sajtótájékoztatót tartottak, amelyen bejelentették az európai kupasorozatok és válogatott mérkőzések folytatását, a következő nemzetközi kupák döntői helyszíneit és időpontjait – többek között azt is, hogy az idei európai Szuperkupa-mérkőzést szeptember 24-én a Puskás Arénában rendezik meg, ahol 2021-ben az Eb-n is lesznek mérkőzések.

Az idei európai Szuperkupa-mérkőzést Budapest rendezheti meg Porto helyett, a váltásra azért volt szükség, mert a portugáloknál kerül sorra a Bajnokok Ligája nyolcas döntője – dióhéjban ez volna az egymondatos és nagyon szűkszavú összegzése az UEFA vb-ülése után tartott szerdai online sajtótájékoztatójának.

Aleksander Ceferin elmondta, a vb ülésén született döntések értelmében majdnem minden félbeszakadt versenysorozat folytatódik.

NYOLCAS DÖNTŐVEL FEJEZŐDIK BE A BAJNOKOK LIGÁJA ÉS AZ EURÓPA LIGA

A Bajnokok Ligája küzdelmei augusztus 7–8-án indulnak újra, mégpedig a nyolcaddöntő hátralévő négy visszavágójával, ám az egyelőre még nem tisztázott, hogy hol: vagy Portugáliában, vagy pedig a hazai csapatok stadionjában.

A negyeddöntőktől kezdve ugyanis Portugáliába költözik a Bajnokok Ligája, és egy nyolccsapatos kieséses tornát rendeznek meg ott: a negyeddöntők augusztus 12–15. között, az elődöntők augusztus 18–19-én lesznek, míg a döntőt augusztus 23-án játsszák – utóbbit, valamint az elődöntőt és a negyeddöntőt Lisszabonban, míg a korábbi szakaszban Portóban és Guimaraesben is rendezhetnek mérkőzéseket.

CSÁNYI SÁNDOR VÉLEMÉNYE

„Az UEFA Szuperkupa-mérkőzés rendezésével hazánk ismét kiemelkedő sporteseménynek adhat otthont. Remélhetőleg a magyar futballszurkolók személyesen, a helyszínen láthatják majd a kontinens legjobbjait. Az UEFA a döntéssel a magyar labdarúgás fejlődését, az infrastruktúra megújulását, valamint azt ismerte el, hogy a futballélet koronavírus utáni újraindulásában Magyarország az élen járt” idézi az mlsz.hu Csányi Sándort, az MLSZ elnökét.

A hátralévő BL-meccsek kezdési időpontja egységesen 21 óra.

Az idei BL-döntőnek eredetileg otthont adó Isztambul a jövő évi döntőt rendezi meg, és ennek értelmében a további finálék helyszínei is egy évet „csúsznak”: Szentpétervár 2022-ben, London 2023-ban lesz a rendező.

A 2020–2021-es idény nemzetközi kupaküzdelmeit illetően az a döntés született, hogy a Bajnokok Ligája playoffjától eltekintve az összes többi BL- és El-selejtezőkörben egy mérkőzés dönt a továbbjutásról, ezen meccsek helyszínét sorsolással döntik majd el.

A BL selejtezője az előselejtezővel augusztus 8-án rajtol el, az első kört augusztus 18–19-én, a másodikat egy héttel később, augusztus 25–26-án, a harmadikat szeptember 15–16-án tartják meg. A playoff időpontja szeptember 22–23. és szeptember 29–30. Az Európa-liga selejtezője augusztus 20-án kezdődik – majd rendre egy nappal a BL-selejtezők után rendeznek mérkőzéseket –, ám mivel itt a playoff nem oda-visszavágós, ezért szeptember 24-én van egy „szünnap”.

Az idei Európa-liga kiírása nagyon hasonlóan módosul – lebonyolítását tekintve –, de azért akadnak eltérések.

Ami számunkra a legfontosabb: a döntők tolódásai miatt a Puskás Aréna az eredetileg 2022-re kiírt finálé helyett a 2023-as döntőt rendezi meg.

A függőben lévő jelenlegi sorozat a BL-hez hasonlóan nyolcas döntővel zárul, amelynek négy német város, Köln, Düsseldorf, Duisburg és Gelsenkirchen ad otthont augusztus 10. és 21. között.

A nyolcaddöntő hátralévő találkozóit augusztus 5–6-án rendezik meg 18.55-ös és 21.00 órai kezdési időponttal, és az is későbbi döntés lesz még, hogy a nyolcaddöntő visszavágóit – ahol már lejátszották az első meccset – a hazai csapat otthonában vagy Németországban rendezik-e. Azon párharcok, ahol elmaradt az első meccs, később kijelölendő helyszínen, egy mérkőzésen dőlnek majd el.

A negyeddöntőket augusztus 10–11-én, az elődöntőket augusztus 16–17-én játsszák, az Európa-liga-finálé augusztus 21-én lesz, utóbbi helyszíne Köln, a kezdési időpont egységesen 21 óra.

Az El-döntőnek eredetileg Gdansk adott volna otthont, ám a lengyelek a 2021-es finálét rendezik meg, s így a többi helyszín is egy évvel később kerül be a „kupadöntős naptárba": Sevilla 2022-ben, Budapest 2023-ban.

OKTÓBER 8-ÁN JÁTSZUNK A BOLGÁROKKAL A NEMZETEK LIGÁJA PLAYOFFJÁBAN

Arról is döntött az UEFA, hogy miképpen folytatódjanak a válogatott küzdelmek, s mi lesz a sorsa a jövő nyárra elhalasztott Európa-bajnokságnak.

A Nemzetek Ligája-rájátszás tavasszal elhalasztott mérkőzéseit októberben és novemberben pótolják be, azaz Magyarország október 8-án csap össze Bulgáriával az A-liga elődöntőjében. Ha továbbjutunk, november 12-én küzdünk meg az Izland–Románia párharc győztesével a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon való részvételért.

A Nemzetek Ligája 2020–2021-es kiírása közben már szeptemberben elkezdődik: 3–5., 6–8. között egy-egy meccset játszik minden válogatott, majd október 10–11. és 13–14. között is lemegy egy-egy forduló, végül november közepén, 14–15. és 17–18. között is. Az Eb-részvételért zajló NL-rájátszás mérkőzéseinek időpontjaiban az ott nem érintett válogatottak felkészülési mérkőzéseket játszhatnak.

Az Európa-bajnokság 12 eredeti helyszíne megmaradt, a menetrend sem változott, és az UEFA tájékoztatása szerint a már megvásárolt jegyek érvényesek a 2021-re halasztott tornára is. Lehetőség lesz a jegyek visszaváltására is 2020. június 18–25. között az Eb hivatalos honlapján keresztül.

A jövő nyári Európa-bajnokság budapesti csoportmérkőzéseit 2021. június 15-én 18 órakor (a rájátszásból továbbjutó csapat Portugália ellen), 19-én 15 órakor (rájátszásból továbbjutó csapat Franciaország ellen) és 23-án 21 órakor (Portugália–Franciaország) rendezik meg a Puskás Arénában, míg a budapesti nyolcaddöntőre június 27-én 18 órakor kerül sor.

A további döntések közé tartozik, hogy az U21-es Európa-bajnokságnak, amelyet eredetileg Magyarország és Szlovénia közösen rendez, szintén ez a két ország ad otthont, de egy eddig még nem ismert új lebonyolítással. A selejtezősorozat idén novemberben ér majd véget, innen a kilenc csoportgyőztes és az öt legjobb második csatlakozik a két rendezőhöz. A 16 csapat 2021. március 24–31. között lebonyolítja a csoportküzdelmeket, majd jön az egyenes kieséses szakasz, a négy csoportgyőztessel és a csoportmásodikokkal, de erre csak május 31-től kerül sor, a ljubljanai finálé június 6-án kerül sorra jövő nyáron.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik