UEFA: angol, német vagy spanyol lehet az év női játékosa

I. SZ., MTII. SZ., MTI
Vágólapra másolva!
2022.08.17. 18:43
null
Lena Oberdorf (balra) és Beth Mead itt a Wolfsburg–Arsenal BL-negyeddöntőn, ők ketten az Eb fináléjában is találkoztak (Fotó: AFP)
Az angolokkal idén Európa-bajnok Beth Mead, a kontinensbajnokságon döntős német Lena Oberdorf vagy a spanyol Alexia Putellas közül kerül ki az elmúlt idény legjobb női játékosa az Európai Labdarúgó-szövetségnél (UEFA).

 

A szervezet szerdán jelentette be a 22 fős lista legjobb három helyezettjét, aki versenyben maradt az elismerésért. A 27 éves Mead nemcsak Eb-aranyérmes lett a nyáron, hanem az angliai torna gólkirályaként végzett – hat találata mellett öt gólpassza volt – és megválasztották a viadal legjobbjának is.

Oberdorf az Eb-n ezüstéremmel és a torna legjobb fiatal játékosaként zárt. A húszéves futballista a német bajnokságban aranyérmes, míg a Bajnokok Ligájában elődöntős Wolfsburg kulcsembere volt a szezonban.

A 28 éves Putellas – akit az előző idényben a nemzetközi szövetségnél (FIFA) és az UEFA-nál is legjobbnak találtak – BL-döntőbe jutott a Barcelonával, az Eb-ről viszont sérülés miatt lemaradt.

A női csapatok edzői között az Eb-győztes angolok szövetségi kapitánya, Sarina Wiegman, az Eb-döntős németek szakvezetője, Martina Voss-Tecklenburg, valamint a BL-győztes Lyont irányító Sonia Bompastor maradt versenyben.

A győztest jövő csütörtökön a BL csoportkörének isztambuli sorsolásán jelentik be, a férfiak legjobbjaival együtt. Utóbbiaknál – a múlt pénteki bejelentés alapján – a Bajnokok Ligája-győztes Real Madridot erősítő Karim Benzema és Thibaut Courtois, illetve a Manchester Cityvel angol bajnok és BL-elődöntős Kevin De Bruyne maradt versenyben a játékosoknál. Az edzőknél az olasz Carlo Ancelotti (Real Madrid), a német Jürgen Klopp (Liverpool) vagy a spanyol Josep Guardiola (Manchester City) lesz a győztes.

Az UEFA a Bajnokok Ligája, az Európa-liga és az Európa-konferencialiga 2021–2022-es idényében csoportkörbe jutó csapatok edzői mellett az Európai Sportmédia (ESM) tagjait – köztük a Nemzeti Sportot – is felkérte arra, hogy szavazzák meg az idény legjobb játékosát és edzőjét. Magyarországot Peter Stöger, a Ferencváros korábbi vezetőedzője mellett lapunk főszerkesztője, Szöllősi György képviselte a szavazáson. Azt, hogy kire adta le a voksát, a szavazás után – az elmúlt évekhez hasonlóan – nyilvánosságra hozzuk. A női díjakról másik zsűri (benne a 16 főtáblás női BL-csapat edzőivel, a női Eb-n szereplő 16 válogatott szövetségi kapitányaival) döntött.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik