Németország–Hollandia: elképesztő potya gól után döntetlen

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.03.27. 20:55
null
Nagy csata helyett... (Fotó: AFP)
A félig hazai rendezésű U21-es labdarúgó Európa-bajnokságon Magyarország 2–1-re kikapott Romániától Budapesten, ezzel eldőlt, hogy már nem juthat tovább a csoportjából. A csoport másik mérkőzésén a hollandok 1–1-et játszottak a németekkel.



U21-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, MAGYARORSZÁG ÉS SZLOVÉNIA
Németország–Hollandia 1–1 (0–0)
Székesfehérvár,MOL Aréna Sóstó,zárt kapuk mögött. Vezette:M. Mariani (olasz)
Németország:
Dahmen – Vagnoman, Pieper, N. Schlotterbeck, I. Jakobs (Raum, 77.) – A. Maier (Stach, 82.), Dorsch, Baku (Janelt, 89.), Özcan (M. Klimowicz, 77.), M. Berisha (Burkardt, 82.) – Nmecha.Szövetségi edző:Stefan Kuntz
Hollandia:
Scherpen – Teze, Schuurs, Botman, Bakker – Harroui, De Wit (Bobbey, 87.), T. Koopmeiners – N. Lang (Kadioglu, 22.), Gakpo, Kluivert (Dilrosun, 78.).Szövetségi edző:Erwin van de Looi
Gólszerző:
Nmecha (84.), ill. Kluivert (48.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A német és a holland válogatott összecsapásán egy angol úriember címötlete jutott az eszünkbe, miszerint Sok hűhó semmiért, ugyanis hiába tömve a két keret a felnőttek között a topligákban és az európai kupákban már bizonyító fiatalokkal, bizony egyáltalán nem volt színvonalas mérkőzés.

Történelmi okokból sohasem lehet tét nélkülinek nevezni egy német–holland összecsapást, most ráadásul a németek azért harcoltak, hogy egy győzelemmel máris továbbjussanak, az oranje U21-es kiadása pedig azért kellett iparkodjon, mert az előző körben csak döntetlent játszott a románokkal.

Külön érdekessége volt a mérkőzésnek a holland Jordan Teze és a német Salih Özcan találkozása, akik ugyan nem járnak még ott, mint Frank Rijkaard és Rudi Völler, de pár éve Teze egy vitát azzal zárt le a maga részéről, hogy hátulról leköpte a németet...

Sajnos a két csapat csak a mezek színeiben idézte a nagy elődöket, Noa Langot például a saját csapattársa rúgta le úgy, hogy le kellett cserélni. De ha már nevek: a hollandoknak járt volna egy büntető egy Jakobs, Kluivert ütközés után, ugyanakkor ennél az akciónál közelről a kapufára fejelte a labdát Dani de Wit.

Justin Kuivert ugyanakkor nem panaszkodhat így sem, mert a fordulás után karrierje legkönnyebb gólját lőhette két lépésről az üres kapuba...

Annyi pozitívumot mindenesetre találtunk, hogy Ronald Koeman nevezetes mezes esetét nem ismételte meg senki a lefújást követően.

Az egykori remek csatár, Stefan Kuntz a hajrára beküldte az egykori remek csatár, Diego Klimowicz fiát, Mateót, de nem ő egyenlített, hanem Lukas Nmecha, aki a tornán (a selejtezőket is figyelembe véve) sorozatban a hetedik mérkőzésén is betalált, összesen a nyolcadik gólja volt ez.

Nmecha egyébként igazán rutinos Eb-résztvevő, az U19-esekkel nyert már ilyen tornát. Négy éve. Angol színekben.1–1

A csoport másik mérkőzésén
Magyarország–Románia 1–2
(Csonka A. 55., ill. Matan 70., Pascanu 87.)

Kiállítva:Szőke (42.. Magyarország)

A-CSOPORT
1. Németország
2
1
1
4–1
+3
4
2. Románia 2
11
3–2
+1
4
3. Hollandia2
2
2–2
0
2
4. Magyarország
2

1
1–5–4
0

PERCRŐL PERCRE

90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

Három perc a ráadás.

A németek csak 1-et veszítettek el előző 11 U21-es Eb-csoportmeccsükből. Három iksz mellett. És nem kaptak egynél több gólt előző 9 csoportmeccsükön.

89. perc Vitaly Janelt be, Baku le. Szűrő a pályán szélső helyett.

87. perc De Wit le, az Ajax által a minap a Lipcsének eladott Brian Bobbey váltja.

Akinek testvére, Felix még mindig angol U-válogatott, a gólszerző is az volt nem is olyan régen, sőt kontinensbajnok is volt az angolokkal!

83. PERC ITT A GÓL! Burkardt elmegy a jobb szélen Schuurs mellett, középre ad jobbal, laposan, középen Teze mellől a jobb alsóba lő két lépésről LUKAS NMECHA! 1–1!

82. perc Gakpo lő jobbal 22-ről kapura középről, vetődve kiüti balra a labdát a német kapus.

82. perc Berishát Jonathan Burkardt váltja, Maiert pedig Anton Stach.

80. perc Klimowicz elől ment az utolsó pillanatban az ötös bal sarkán Schuurs, Maier kornerét jobbról, tízről jobbal kapura teszi Pieper, véd a kapus a rövid felső előtt, a LÉC segítségével is.

78. perc Kluivert le, Javairo Dilrosun be.

Az egykori remek csatár, Stefan Kuntz a hajrára beküldte az egykori remek csatár, Diego Klimowitz fiát, Mateót.

77. perc Jakobs és Özcan le, David Raum és Mateo Klimowicz be.

77. perc Maier szöglete balról, hat méterről nagyon a bal sarok mellé fejel Schlotterbeck.

74. perc Emelkedik a németek vérnyomása, Dahmen a labdával Kluiverttel szemben... megoldja.

69. perc Piepers ment szépen az ötös jobb sarka és Kluivert elől, a bielefeldi védő nemrégiben a mezőny legjobbja volt a Lipcse elleni bajnokin.

A németek az előző három tornán mindig eljutottak legalább az elődöntőig, a csoportból meg az előző öt tornán csak egyszer nem léptek tovább.

A holland mester anno játszott pár meccset a Stuttgarter Kickersben, még 2000-ben.

66. perc Özcan lő jobbról jobbal az oldalhálóba, hat méterről.

53. perc De Wit fejelhetne az ötösről a kapuba Koopmeiners szöglete után, de elfordul, és pontatlan lesz így a hátazás.

Érdekes, a hollandok az előző három U21-es Eb-re ki sem jutottak!

57. perc Kluivert jobbal 16-ról, középről gyatrán a kapus elé lő.

55. perc Maier jobbal 25-ről feladja a kapusnak a labdát, előtte nem sokkal Özcan jobbal 22-ről, kissé balról nem sokkal vétette el a bal felső sarkot.

51. perc Ismail Jakobs és Jordan Teze kap csak.

50. perc Jakobs odarúg Tezének, lökdösődés, pogó, balhé. Sárga lapok következnek.

Vagnoman dobta haza a labdát.


48. PERC VEZETNEK A HOLLANDOK! Egy kósza hazaadásba vérhólyagot rúg a születésnapos német kapus, Dahmen, JUSTIN KLUIVERT köszöni szépen, jobbal két méterről, középről a kapu közepébe lő. 0–1!

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

(Weltfussball)
(Weltfussball)


U21-es Európa-bajnokságot 1978-tól rendeznek kétévente, azt megelőzően, 1972 és 1976 között három U23-as Eb-t rendeztek. Viszont attól függetlenül, hogy a tornát 1978-tól U21-es Eb-nek hívják, mindig a 23. életévüket abban az évben betöltő, illetve 23 évesnél fiatalabb játékosok vehetnek részt rajta – tulajdonképpen azok, akik a selejtezők indulásakor vagy az után töltötték be a 21. életévüket.

A 2021-es, 16 csapat részvételével Magyarországon és Szlovéniában megrendezendő U21-es Európa-bajnokság azon kevés korosztályos torna közé tartozik, amelyet nem töröltek vagy nem módosították jelentősen az időpontját, illetve versenykiírását, esetleg a helyszínét a koronavírus-járvány miatt. Annyi módosítás történt az eredeti tervekhez képest, hogy nem nyáron kezdődik, hiszen június 11-én már rajtol a felnőtt Eb, hanem március 24. és 31. között megrendezik a csoportkört, majd május 31. és június 6. között az egyenes kieséses szakaszt.

A csoportkört március 24. és 31. között rendezik meg, a kieséses szakaszra pedig május 31. és június 6. között kerül sorra. A négy csoportból az első két helyezett jut be a negyeddöntőbe. Magyarországon Gyirmót, Székesfehérvár, Szombathely és a kispesti Bozsik Aréna lesz a helyszín, míg Szlovéniában Celje, Koper, Maribor és Ljubljana, a finálét a szlovén fővárosban játsszák. A mérkőzéseket zárt kapuk mögött rendezik meg.

A tornán – bár a hivatalos elnevezése U21-es Eb – az 1998. január 1. után született, tehát a 23. életévüket idén betöltő, illetve 23 évesnél fiatalabb játékosok szerepelhetnek.

45+4. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+3. perc Kluivert lő jobbal 32-ről hét méternyivel a léc fölé, minimum.

Mezőnyharc, három perc a ráadás.

Hollandok a Bundesligában
Justin Kluivert (Leipzig, 2020–)
Javairô Dilrosun (Hertha, 2018–)
Deyovaisio Zeefuik (Hertha, 2020–)
Ludovit Reis (Osnabrück, 2020–)

41. perc Baku jobb oldali beadását Özcan odapasszolja Berishának, aki jobbal ölön találja a kapust, kissé jobbról, hét méterről.

39. perc Kluivert labdát szerez az ötös jobb sarka elől, de jobbal a kapusba lő.

Korábbi csapattársak: Arne Maier és Javairo Dilrosun (Hertha, 2018–20).

36. perc Sárga lap és eltiltás a Berishát ellökő Teun Koopmeinersnek.

A holland szöv. edző már elindult ünnepelni...

36. perc KAPUFA! Gakpo beadása után Jacobs ellöki középen Kluivertet, De Wit a földre hengeredő páros mellől három méterről a jobb oldali kapufa tövére fejel!

32. perc Érdekes, letámadnak a németek, ott állnak a holland kirúgáskor a 16-oson, nincs holland okos rövidpasszos támadásindítás így.

32. perc Helyzet, Pieper hét méterről nem sokkal fejeli a léc fölé Maier bal oldali szögletét!

27. perc Niklas Dorsch felrúgja Koopmeinerst, sárga lap. A németek másik sárgát reklamálnak Farkasnál, Kuntz arra utal, Baku is nagyot kapott nem sokkal előtte.

22. perc Ferdi Kadioglu váltja. Farkas Ádám intézi a cserét, ő a tartalék játékvezető.

21. perc Lang könnyek között lemegy, a bal keze jól van, összetör egy díszítő elemet a pálya mellett.

18. perc Koopmeiners beadását De Wit 16-ról a kapushoz fejeli. Két AZ-s összjátéka.

17. perc Schlotterbeck nagyot rúg a levegőben lévő Kluivertbe, nincs sárga lap. Lang folytatja.

14. perc Gakpo jobb oldali beadása kornerre pattan a közbelépő Pieperről, aki menti fejjel a holland csk., Koopmeiners beadását. Lang hatalmasat rúg aztán csapattársába,Langba. Komoly az ügy, ápolás...

Özcan és Teze régi jó ismerősök. Völler, Rijkaard, 2018-ban...

10. perc Egy-egy rossz beadás a két kapu elé, majd Özcan lő kissé jobbról, 11-ről a rövid felső sarok mellé.

6. perc Dahmen szépen vetődik ki Kluivert elé.

4. perc
Özcan bal oldali beadását menti Teze.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!


A németek fekete-fehér mezben és fekete nadrágban, a hollandok tiszta narancssárgában.

Egy kis örökmérleg: 16 találkozó, 7 német és 5 holland sikerrel, 27, ill. 22 rúgott góllal.


„Ez volt pályafutásom egyik legjobb mérkőzése, nem gondoltam volna, hogy két góllal és egy gólpasszal zárom a találkozót – mondta vidáman a meccs emberének megválasztott 22 éves wolfsburgi középpályás. – Örülök, hogy segítségére voltam a válogatottnak, de az egész csapatot illeti a dicséret, nem csak engem. Dacára annak, hogy több új játékosunk van, nem kaptunk, ugyanakkor szereztünk három gólt, úgyhogy ez tökéletes tornakezdés volt, elégedettek lehetünk. A pozitívumokat át kell mentenünk a következő csoportmérkőzéseinkre. Remélem, jó benyomást keltettünk, szeretnénk minden meccsünkön három pontot szerezni, ám tudjuk, erős ellenfelek várnak ránk a folytatásban.”


Noha a szövetségi edző nem emelte ki, Ridle Baku rendkívül hasznos játéka nélkül lehet, hogy nem győz három góllal a német korosztályos együttes.

„Saját dolgunkat nehezítettük meg – jelentette ki az 58 éves szövetségi edző. – Nehezen lendültünk bele, az első félidőben túl sok érintéssel, lassan futballoztunk, nem tudtuk bejátszani az üres területeket. A félidei villámmegbeszélés azonban hatásos volt, változtattunk valamelyest a taktikán, ezáltal gördülékenyebben, gyorsabban játszottunk, többet tartottuk a magyar kapu előterében a labdát. Éreztem, csupán idő kérdése, s gólt szerzünk. Az első gólunk után rögvest felszabadultabbak lettünk, jó volt nézni a játékosainkat, és hálás vagyok, hogy így kezelték a helyzetet, a második félidőért dicséretet érdemelnek.”


Nem meglepő, hogy a 3–0-s győzelme után jó hangulat uralkodott a német U21-es válogatott online sajtótájékoztatóján, amelyen Stefan Kuntz, a vendégek szövetségi edzője, valamint az este főszereplője,
a két gólt és egy gólpasszt jegyző Ridle Baku állt rendelkezésére.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A NÉMETORSZÁG–HOLLANDIA LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik