U17: a topfutballistává válás feltételei – recept Hollandiából

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2016.09.30. 11:26
null
A tréningen Kees van Wonderen sem csak beszél (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar U17-es labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki selejtezőt vív a napokban idehaza: Liechtensteint már legyőzte, péntek délután következik a dánok elleni erőpróba (16 óra, Csákvár), majd hétfőn a favorit Hollandia. Létezik-e holland titok? Kees van Wonderent, a holland csapat szakvezetőjét erről is kérdeztük.

 

„Hollandia nem nagy ország, de sok fiatal rúgja a labdát. Titkunk viszont nincs, ha csak azt nem tekintjük annak, hogy a gyerekek ötéves koruk óta jól működő rendszerben, szervezett keretek között futballoznak – mondta a Nemzeti Sportnak az annak idején játékosként a Feyenoorddal UEFA-kupát nyerő Kees van Wonderen. – Mindemellett önkritikát kellett gyakorolnunk, mert az, hogy a válogatott nem kvalifikálta magát a franciaországi Eb-re, rádöbbentett minket: valamit elrontottunk. Ezt alátámasztja az is, hogy amíg korábban számos sztárunk volt, manapság Arjen Robbent és esetleg a Liverpoolban játszó Georginio Wijnaldumot nevezhetjük annak. El kellett gondolkodnunk azon, min kell változtatnunk annak érdekében, hogy visszataláljunk a helyes útra. Arra jutottunk, hogy az értékeinket meg kell tartanunk, ám több jelentős erőpróbára van szükségünk, mert harcosabbá kell válnunk, s a győzni akarást is fokoznunk kell. Végtére is a győzelmek segítenek a legtöbbet.”

Sokakkal egyetemben Van Wonderen is azt vallja: önmagában a tehetség ezen a szinten már nem elég, a topjátékossá váláshoz kemény munka, fegyelem és profizmus kell. No és még valami.

„Megállapítottuk, hogy a már említett tehetség, kemény munka és profizmus mellett az is elengedhetetlen, hogy az illető megbirkózzon a kudarccal is. A vereség ugyanúgy jelenthet csalódást, mint az, hogy valaki kimarad a csapatból, netán megsérül. Aki ezeket a szituációkat jól kezeli, mentálisan rendben van – ez sokat érhet a játéktéren is.”

MIT VÁR A MAGYAROK ELLENI MECCSTŐL? KIKRE NÉZNEK FEL A FIATAL HOLLAND LABDARÚGÓK? A BIZONYOS ÉRTELEMBEN MEGLEPŐ VÁLASZ A NEMZETI SPORT PÉNTEKI SZÁMÁBAN MEGJELENT INTERJÚBAN MEGTALÁLHATÓ.

Holland fiatalok gyakorolnak a Kelen-pályán (Fotó: Szabó Miklós)
Holland fiatalok gyakorolnak a Kelen-pályán (Fotó: Szabó Miklós)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik