Túl kemények voltak az ország elnökével a pályán, börtön lett a vége

Vágólapra másolva!
2018.03.09. 17:10
null
Pierre Nkurunziza állítólag nem volt ilyen jókedvű a Kiremba elleni meccsük után (Fotó: AFP)
Egy burundi labdarúgóklub két alkalmazottja börtönbe került, mert a hírek szerint csapatuk tagjai túl kemények voltak az ellenféllel, amelynek soraiban ott volt az ország elnöke, Pierre Nkurunziza is.

Az 54 éves Pierre Nkurunziza újjászületett kereszténynek tartja magát, nem mellesleg a kerékpározás és a labdarúgás szerelmese. Ideje nagy részét saját futballcsapatával, a Haleluya FC-vel tölti. Velük szokott utazni a klub kórusa, a Komeza gusenga is, amelynek neve non-stop imádkozásnak fordítható. Nkurunziza 2004-ben, amikor még államminiszter volt, létrehozott egy futballakadémiát, melynek kötelékein belül közel 300 gyerek tanulja a sportág alapjait az ország különböző edzőközpontjaiban. Szülővárosában, Ngoziban 9000 fős stadiont építtetett, de egész Burundiban is több tucat sportlétesítmény épült fel a sportszeretete nyomán.

PIERRE NKURUNZIZA LABDARÚGÓKÉNT


Február 3-án a Burundi déli részén található Kiremba város csapatával találkozott a Haleluya FC. Normál esetben az ellenfelek tudatában vannak annak, hogy az elnök csapatával játszanak, a szóbeszéd szerint ilyenkor nem erőltetik meg magukat, még gólt lőni is hagyják az ország első emberét. A Kirembában azonban több kongói menekült is szerepel, akik nem tudták, hogy Burundi elnöke ellen futballoznak, és az AFP-nek nyilatkozó szemtanúk szerint rendre megtámadták Nkurunzizát, amikor nála volt a labda, nem egyszer a földre is került az elnök. Közben a házigazda együttes burundi játékosai szinte az államfő közelébe sem mertek menni.

A francia hírügynökség szerint Cyriaque Nkezabahizi, a Kiremba ügyintézője, valamint Michel Mutama, előbbi segítője börtönbe került. A vád – egy bírósági forrás szerint – „összeesküvés az elnök ellen”.

A BBC cikke szerint Nkurunziza és kormánya 2017-ben szerepelt az ENSZ egyik jelentésében, amely szerint egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy az országban emberiesség elleni bűntetteket követtek el. A jelentés szerint a kormányerők – és ellenzéki csapatok is – gyilkosságokat, kínzásokat és nemi erőszakot követtek el, miután az országban 2015-ben eluralkodott az erőszak. A feszültség csak még nagyobb lett, amikor Nkurunziza úgy döntött, hogy harmadszor is indul az elnöki posztért. Sikerrel járt, hiszen újraválasztották, igaz, az ellenzék bojkottálta a választásokat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik