Triesman csak akkor nem szólt a korrupcióról, mikor kellett volna

Vágólapra másolva!
2011.05.11. 09:39
null
Triesman dél-amerikai látogatásán, a vitrin mögött az általa megvádolt Leoz (Fotó: Action Images)
Mint arról kedden beszámoltunk, nagy vihart kavart az angol Labdarúgó-szövetség (FA) volt első emberének, Lord Triesmannek parlamenti különbizottság előtti vallomása. A sportdiplomata a FIFA végrehajtó bizottságának négy tagját vádolta meg azzal, hogy különböző szívességeket kértek tőle cserébe szavazatukért a 2018-as vb helyszínéről döntő szavazás előtt.

Sepp Blatter, a FIFA elnöke bizonyítékokat kér, és ha megkapja ezeket, belső vizsgálatot indít. Az egyik megvádolt tisztségviselő, a trinidadi Jack Warner máris visszatámadt.

FONTMILLIÓK, LOVAGI CÍM

Triesman elmondása szerint a trinidadi Jack Warner, a CONCACAF-zóna egyik legnagyobb hatalmú tisztségviselője azt kérte, hogy egy iskolaépítési projekt céljaira rajta keresztül juttassanak el 2.5 millió fontot.

 

A paraguayi Nicolás Leoz lovagi címet kért szavazatáért cserébe, a thaiföldi Worawi Makudi pedig egy tervezett Thaiföld–Anglia válogatott mérkőzés kereskedelmi és televíziós jogait szerette volna megkapni. A brazil Ricardo Teixeira csak annyit kérdezett: „Na, és Ön mit tud nyújtani nekünk?

„Sosem kértem Triesmant, vagy bármelyik másik pályázó ország képviselőjét arra, hogy pénzt adjon a szavazatomért. Mindössze három alkalommal beszéltem Triesmannel, mielőtt az angolok ceremóniamentesen kirúgták volna pozíciójából. Kollégáival többször, de egyik sem fogja megerősíteni szavait, ebben biztos vagyok. David Dean és Geoff Thompson [a 2018-as vb-rendezési pályázat vezetői – a szerk.] is meglepődve hallják a vádjait, ezt is biztosnak vélem" – mondta a FIFA-alelnök Warner a Sky Sportsnak.

Adódik a kérdés, hogy Triesman a háttérben lezajlott alkuk hallatán miért nem „fújta meg a sípot" és robbantotta ki a botrányt már akkor. A New York Times egy jegyzetében meg is jegyzi, hogy valószínűleg azért, mert kollégái és utódai ugyanezt a játékot játszották...

A BBC Sports oknyomozó riportja után kiderült, hogy az FA a végrehajtó bizottsági tagok feleségeinek méregdrága, fontezreket érő táskákat küldött ajándékként, felajánlotta az összes vb-tagnak azt, hogy állja a 2012-es olimpia alatti londoni tartózkodásuk összes költségét, David Beckham pedig Warner támogatása megszerzésének érdekében sorra járta a CONCACAF-zóna országait.

A „MEGVESZTEGETHETETLENEK”

Triesman szerint a végrehajtó bizottsági tagok között van a „megvesztegethetetlenek” csoportja, akiket nem is érdemes megkörnyékezni.

 

A tagok: Ogura Dzsundzsi (Japán), Csung Mong Dzsun (Dél-Korea), Michel Platini (Franciaország, UEFA-elnök), Senes Erzik (Törökország), Geoff Thompson (Anglia, FIFA-alelnök).

Triesman maga is elismerte: nagy hibát követett el azzal, hogy nem jelentette azonnal az ügyet, de félt, hogy ezzel ártana az angol pályázati esélyeknek. A volt FA-elnök egy oldalvágással a Premier League első emberét, Richard Scudamore-t is megtámadta.

Elmondása szerint Scudamore abban az esetben ígért támogatást az angol pályázatnak, ha az FA támogatja cserébe az ő 39. forduló bevezetésére vonatkozó, nagy vitát kiváltó ötletét. Triesman állításait Scudamore közleményben cáfolta.

A megvádolt vezetők közül a brazil Ricardo Teixeira valószínűleg perre viszi az ügyet.

„A Brazil Labdarúgó-szövetség elnöke megteszi a szükséges jogi lépéseket David Triesman ellen abszurd állításaiért, melyekkel kizárólag saját kudarcát próbálja elkendőzni, hisz az angol pályázat egy szavazatot kapott mindössze... a sajátját" – tudatta a CBF.

Közben a Katari Labdarúgó-szövetség szintén hivatalos közleményben cáfolta a Sunday Times információit, melyek szerint a kameruni Issa Hayatou és az elefántcsontparti Jacques Anouma pénzt fogadott el azért, hogy támogassa a 2018-as vb-vel egy időben „elkelt" 2022-es világbajnokságra kandidáló katariak később győztesnek bizonyuló pályázatát. A nigériai Amos Adamut és a tahiti Reynald Temariit a FIFA etikai bizottsága korrupció miatt eltiltotta a szavazástól a döntés előtt. A FIFA végrehajtó bizottságának 24 tagjából nyolcat vagy már bűnösnek találtak korrupciós ügyben (két tagot), vagy megvádolták őket korrupcióval (hatot).

Sepp Blatter bevallása szerint „sokkolva hallotta” a vádakat – ez már csak a korábbi ügyek alapján is elég nehezen hihető...

A PÉNZ BESZÉL, A VÉGREHAJTÓ BIZOTTSÁGI TAG SZAVAZ

„Saját nyomozásunk szabálytalanságokat tárt fel a vb-pályázatok körül (...) Katar, a 2022-es vb-rendező tudomásunk szerint hatalmas összegeket ajánlott a FIFA végrehajtó bizottság több tagjának is. Ezek az állításaink egyelőre nem bizonyítottak, de hitünk szerint igazak, hisz vagy jelenlegi, vagy volt FIFA-tisztviselőktől, illetve egy katari pályázat számára dolgozó informátortól származnak (...) Annak idején címlapsztori volt, hogy a FIFA-vb egyik tagját lefilmezték, miközben megígérte, hogy eladja szavazatát, egy másik tag pedig 1.5 millió fontot kért egy inkognitóban dolgozó újságírótól voksáért. A FIFA-t ennél is jobban aggaszthatja, hogy birtokunkban vannak titkos felvételek, melyeken hat jelenlegi vagy korábbi FIFA-tisztségviselő ajánlotta fel segítségét a vb-rendezés megszerzéséhez. Mindannyian hatalmas összegű megvesztegetési pénz felajánlását szorgalmazták a végrehajtó bizottság tagjai számára a stratégia részeként. A szavazatvásárlás a jelek szerint beépült a procedúrába. A FIFA rövid vizsgálatot folytatott le, a nyolc megnevezett tisztségviselőből hatot eltiltott, precíz indoklás nélkül.”

 

(Részletek az angol parlament vizsgálóbizottsága által nyilvánosságra hozott dokumentumokból. Az idézett hivatalos levelet a tényfeltáró riportot készítő Sunday Times juttatta el a bizottságnak)

TITKOS FELVÉTEL A KORRUPCIÓRÓL

Íme, a Sunday Times egy titkos felvétele, melyben Iszmail Bamdzsi beszél a lap újságíróival. Bamdzsi – volt FIFA afrikai végrehajtó bizottsági tag – maga ajánlkozott, hogy segít szavazatokat szerezni az angoloknak.


Riporter 1.: – Úgy gondoljuk, Katar nagyon gazdag.
Iszmail Bamdzsi: – Igen, igen, igen. És azt mondták nekem, hogy az afrikaiaknak is leesik valami.
Riporter 1.: – Katarból?
Iszmail Bamdzsi: – Igen. Egy negyedmillió és félmillió dollár közötti összeg.
Riporter 1.: – Negyed- és félmillió közötti?
Riporter 2.: – És ez támogatásként vagy befektetésként kerül egy ország futballjába, esetleg közvetlenül a bizottsági tagoknak megy?
Iszmail Bamdzsi: – Nem, nem, nem. Ez még azon felül. Ez el van különítve a futballtámogatástól.

Riporter 2.: – Tehát ez személyes használatra adott pénz?
Iszmail Bamdzsi: – Így van, ezt ők maguk kapják.

A Sunday Times riporterei találkoztak a volt FIFA-főtitkár Michel Zen Ruffinennel, aki több, megvesztegethetőnek tartott végrehajtó bizottsági tagra hívta fel a figyelmet. Ő hozta össze az újságírókat Kairóban egy Amadou Diallo nevű ismerősével, aki a katari pályázati bizottság és az afrikai FIFA-tagok közötti ügyleteket bonyolította le. Egy Amadou Diakite nevű tisztségviselő később elmondta az újságíróknak: az afrikai FIFA végrehajtó bizottsági tagok 1-1.2 millió amerikai dollárt kaptak projektekre szavazatukért cserébe. Állította: a hasonló eljárás normális a pályázó országok részéről, az összeg harmada előleg, a többit sikeres pályázat esetén folyósítják.

 

2010 decemberében a Sunday Times kapcsolatba került egy belső informátorral, aki azt állította, hogy Issa Hayatou és Jacques Anouma 1.5 millió dollárt kapott, csakúgy, mint Amos Adamu, akit viszont az etikai bizottság korrupció miatt eltiltott a szavazástól. A pénzt az érintett országok labdarúgó-szövetségének juttatták el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik