Továbbra sem sajnálják a pénzt az orosz klubok

Vágólapra másolva!
2013.02.28. 14:55
null
Az Anzsi 35 millió eurót áldozott Willianre (8) (Fotó: Action Images)
Az orosz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premjer-liga) klubjai továbbra is hatalmas összegeket költenek keretük megerősítésére. A téli átigazolási időszak alatt csak az angol Premier League csapatai adtak ki több pénzt új játékosokra az orosz élvonal képviselőinél.

Szerda éjfélkor az orosz átigazolási piac is lezárult, ennek örömére a sovsport.ru internetes oldal a Transfermarkt adataira alapozva megvonta a mérleget. A legszembetűnőbb adat nem más, mint hogy a mostani téli átigazolási időszakban a világ bajnokságai közül csak az angol Premier League-ben (146 millió euró) adtak ki több pénzt az orosz klubok által elköltöttnél (112 millió euró). Az előbbiben ráadásul 20 csapat szerepel, míg az orosz élvonalban csak 16.

A bevételi oldalon már hátrébb állnak a Premjer-liga képviselői (az angol, az olasz, a francia, a brazil és az ukrán első osztály is megelőzte e téren őket), akik 44 millió euróhoz jutottak a játékosok eladásából. A legtöbbet egy üzlettel az Anzsi kereste, amely 15 millióért adta el Christopher Sambát a Queens Park Rangersnek.

A mahacskalai egyesület nem sokáig ült a kongói válogatott védőért kapott pénzen, hiszen többek között ennek felhasználásával szerezte meg Williant a Sahtar Donyecktől. A brazilért 35 milliót adtak ki, ennél többet csak a PSG költött egy játékosra, amely 40 millióért vette meg a szintén brazil Lucas Mourát a Sao Paulótól. Az Anzsi nemcsak Oroszországban, hanem az egész világon a legtöbbet költötte a télen, a Willian mellett Emir Spahicot és Andrej Jescsenkót is megszerző klub több mint 41 milliót áldozott erősítésre.

A többi orosz klub jóval kevesebbet: a Szpartak Moszkva (Salvatore Bocchetti, Jura Movsziszjan és Majeed Waris érkezett) 14.9 millió eurót, a Rubin Kazany (Yann M'Vila) 12 milliót, a Zenit (Milan Rodics, Neto) 8 milliót, a CSZKA Moszkva (Vágner Love) és a Kubany Krasznodar (Xandao, Charles Kaboré és Dele Adeleye) pedig 6-6 milliót.

Oroszországon belül a legnagyobb összeg a Szpartak és az FK Krasznodar között cserélt gazdát, a moszkvaiak 7.5 milliót utaltak át az örmény csatárért.

Az Anzsi keretének erősödését a számok is alátámasztják, játékosai átlagértéke már 7.5 millió euró. Ebben a tekintetben csak a Zenit (9.2 millió) előzi meg, a harmadik helyen a CSZKA található 6.6 millióval.

A Premjer-liga összességében is egyre „izmosabb" lesz, az egész bajnokságot tekintve a játékosok átlagértéke 2.9 millió euró, amivel már megelőzi a francia Ligue 1-t is, és már csak a Premier League (6.7), a Primera División (5.3), a Serie A (3.8) és a Bundesliga (3.6) áll előtte.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik