Topligák: Messitől Dybaláig – nyolcan dönthetnék meg CR átigazolási csúcsát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.01. 12:20
Legújabb tanulmányában az európai labdarúgó topligák (az angol, a spanyol, az olasz, a német és a francia élvonal) 100 legértékesebb játékosának névsorát tette közzé a neuchateli egyetem Nemzetközi Sporttudományi Központjának futballal foglalkozó kutatócsoportja (CIES Football Observatory). Ebből kiderül, hogy nyolc labdarúgó jelenlegi értéke haladja meg a 100 millió eurót.

A Barcelona ászai, Lionel Messi és Neymar az a két labdarúgó, akinek 200 millió eurót is meghaladja az értéke. Őket hat olyan futballista követi, akit 100 millió euró fölé taksál a CIES. A nyolcból öten a La Ligában futballoznak (Messi, Neymar, C. Ronaldo, Griezmann, Luis Suárez), hárman a Barcelonában. A Premier League-et ketten (Kane, Martial) képviselik, a Serie A-t egy labdarúgó (Paulo Dybala).

A CIES hozzáteszi, hogy részletes, számos adatra kiterjedő algoritmusuk segítségével 2013 óta állapítják meg a topligás futballisták piaci értékét, és az azóta köttetett üzleteket tekintve 80 százalékos pontossággal dolgoztak.

Ha a posztokra bontva tekintjük a listát, Thibaut Courtois a legértékesebb kapus (48.4 millió euró), David Alaba a legértékesebb hátvéd (48.8 millió euró), Paul Pogba a legértékesebb középpályás (90.4 millió euró), Eden Hazard a legértékesebb támadó középpályás (78.3 millió euró), és Lionel Messi a legértékesebb támadó (211.1 millió euró).

Érdekesség, hogy Európa 21. legértékesebb futballistája, a Real Madridban futballozó Isco nem lesz ott az Eb-n Del Bosque döntése értelmében, valamint a 25. legértékesebb sem utazhatott volna Franciaországba, ha nem sérül meg a BL-döntőn Carvajal.

A Bajnokok Ligája fináléjában az Atlético Madrid gólját szerző Yannick Ferreira Carrasco a 28. a listán, míg a PL-bajnok Leicester Cityből nem a szezon legjobbjának választott Rijad Mahrez (47.), hanem N’Golo Kanté (44.) a legértékesebb játékos.

Alább húszas bontásban megtekinthető az európai topligák 100 legértékesebb játékosa, az első helyezett Lionel Messitől a századik Jonathan Tah-ig.

(Forrás: CIES)
(Forrás: CIES)
(Forrás: CIES)
(Forrás: CIES)
(Forrás: CIES)
(Forrás: CIES)
(Forrás: CIES)
(Forrás: CIES)
(Forrás: CIES)
(Forrás: CIES)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik