Topligák: Messi, CR, Lewa és Agüero helyett „névtelen” hősök

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.10. 13:09
null
Stuani szárnyal a Gironában (Fotó: AFP)
Bár még csak október közepéhez közeledünk, és még csupán nyolc (az olaszoknál hét) forduló ment le a négy kiemelt európai topligából, érdekes képet láthatunk a jelenlegi mesterlövészekről, mert messze nem az eddig megszokott nevek uralják a bajnokságokat.

 

A spanyol La Ligában például a Girona 31 éves csatára, Cristhian Stuani áll az élen. Az uruguayi támadó Edinson Cavani jó barátja, mindketten a Danubióban kezdték pályafutásukat, majd mind a ketten Olaszországba szerződtek. Stuani először 2009-ben, kölcsönbe érkezett Spanyolországba, a másodosztályú Albacetében is szórta a gólokat, majd szintén kölcsönben szerepelt a Levanténál és a Racing Santandernél is. Ezt követően az Espanyolhoz igazolt, ahonnan Middlesbrough felé vette az irányt, és tavaly nyáron szerződött vissza Spanyolországba. A Gironában az első idényében 21 La Liga-gólig jutott, és azóta sem lassít, a hétvégi duplájával már nyolcnál jár.

A LA LIGA GÓLLÖVŐLISTÁJÁNAK ÉLMEZŐNYE
1. Cristhian Stuani (Girona) 8
2. André Silva (Sevilla) 7
3. Lionel Messi (FC Barcelona) 6

Piatek berobbant Olaszországban, nyolc tétmeccsen 13 gólnál jár (Fotó: AFP)
Piatek berobbant Olaszországban, nyolc tétmeccsen 13 gólnál jár (Fotó: AFP)



Olaszországban a nyáron Cristiano Ronaldo nevétől volt hangos a bajnokság, most viszont Krzysztof Piatekétől. A nyáron a Cracoviától 4.5 millió euróért érkező, 23 éves lengyel támadó finoman szólva is berobbant a Genoában, hét bajnokin kilencszer volt eredményes, emellett az Olasz Kupában mesternégyessel kezdett, nem meglepő, hogy az ESM-nél a hónap csapatába is bekerült.

„2006-ban még csak tizenegy éves volt, de már akkor látszott, hogy elképesztő tehetség” – mondta róla első edzője, Andrzej Bolisega.

A SERIE A GÓLLÖVŐLISTÁJÁNAK ÉLMEZŐNYE
1. Krzysztof Piatek (Genoa) 9
2. Lorenzo Insigne (Napoli) 6
3. Grégoire Defrel (Sampdoria) és Ciro Immobile (Lazio) 5

Paco Alcácer, a csodacsere (Fotó: AFP)
Paco Alcácer, a csodacsere (Fotó: AFP)


A Bundesligában Paco Alcácer kápráztat el mindenkit. Az FC Barcelonától kölcsönbe Dortmundba érkező spanyol támadó a Frankfurt ellen debütált, a 67. percben állt be csereként 1–1-es állásnál, a 88. percben ő állította be a 3–1-es végeredményt. A következő két meccsen izomprobléma és pihentetés miatt nem szerepelt, a leverkuseni összecsapáson viszont újra beállt csereként, a 63. percben 2–0-s Bayer-vezetésnél. A mérkőzést a Dortmund 4–2-re megnyerte, Paco Alcácer szerezte csapata harmadik és negyedik gólját… A hétvégén az Augsburg ellen már az 59. percben beállt, és ezt az újabb négy plusz percet újabb plusz góllal „díjazta”, a 62. és a 80. percben egyaránt egyenlített, majd a 96. percben szabadrúgásból megszerezte a győztes gólt (4–3). A hivatalos jegyzőkönyvek szerint 81 játékpercet töltött a pályán, s ezen időszak alatt hatszor volt eredményes!

A NÉMET BUNDESLIGA GÓLLÖVŐLISTÁJÁNAK ÉLMEZŐNYE
1. Paco Alcácer (Dortmund) 6
2. Ondrej Duda (Hertha BSC) 5
Alassane Pléa (Mönchengladbach) 5

Eden Hazard-ral nem bírnak a védők (Fotó: AFP)
Eden Hazard-ral nem bírnak a védők (Fotó: AFP)


Angliában az előzőeknél lényegesen nagyobb nevű Eden Hazard áll az élen, de azért ez sem nevezhető szokványosnak, tekintve, hogy a Chelsea belga klasszisa az eddigi legeredményesebb idényében 16-szor talált be a Premier League-ben. Az első két fordulóban még pihentették a vb-bronzérmes sztárt, egy-egy gólpassz azért 14 és 29 perc alatt is összejött a Huddersfield, valamint az Arsenal ellen. Ezt követően viszont már gyakorlatilag végig a pályán volt, és csupán a West Ham elleni meccsen (0–0) nem szerzett gólt, a másik öt fellépésen hétszer is eredményes volt – a Cardiff City elleni triplája után a 84. percben cserélték le, ez volt az egyetlen találkozó a 2. forduló óta, amelyet nem játszott teljesen végig.

AZ ANGOL PREMIER LEAGUE GÓLLÖVŐLISTÁJÁNAK ÉLMEZŐNYE
1. Eden Hazard (Chelsea) 7
2. Sergio Agüero (Manchester City) 5
Harry Kane (Tottenham) 5
Alekszandar Mitrovics (Fulham) 5
Glenn Murray (Brighton) 5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik