Topligák: hengerelt a Bayern duója; Yaya Touré Pogba előtt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.05.09. 16:16
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legújabb kutatásában az európai labdarúgó-topligák legjobban teljesítő középpályásait állította rangsorba.  

A CIES ezúttal kettéosztotta a rangsorát, külön elemezte ki a védekező és az úgynevezett mélységi irányító (box-to-box) középpályásokat. A lista elkészítésénél több szempontot vettek figyelembe: a keménység, a labdaszerzések, a passzok, a távolról elvállalt, illetve a közelről megeresztett kapura lövések száma, valamint a helyzetkialakítás alapján értékelték a játékosokat.külön elemezte ki a védekező és az úgynevezett mélységi irányító (box-to-box) középpályásokat. A lista elkészítésénél több szempontot vettek figyelembe: a keménység, a labdaszerzések, a passzok, a távolról elvállalt, illetve a közelről megeresztett kapura lövések száma, valamint a helyzetkialakítás alapján értékelték a játékosokat.

A különböző statisztikai mutatók fontossága posztonként változik – így a védőknél például kevésbé mérvadó a lövések, helyzetkialakítások száma, míg a csatároknál ugyanez érvényes a labdaszerzésre vagy például a passzokra.

A rangsorok a 2015–2016-os szezonra vonatkoznak (igaz, a bajnokságok még nem értek véget).

Ami a védekező középpályásokat illeti, hengerelt a német Bayern München duója. A kimutatások szerint Arturo Vidal a leghatékonyabb, őt követi csapattársa, Xabi Alonso. A dobogó aljára felfért Lucas Biglia, az olasz Lazio játékosa, de a tízes listán ott van még Jorginho (Napoli) és Sergio Busquets, a Barcelona ásza is.

A kutatás szerint a Premier League legjobb védekező középpályása a már bajnok Leicester City francia játékosa, N’Golo Kanté volt.

A CIES kutatása szerinti tíz legjobb védekező középpályás a topligákban(Fotó:football-observatory.com)
A CIES kutatása szerinti tíz legjobb védekező középpályás a topligákban(Fotó:football-observatory.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mélységi irányítóknál a tottenhames Moussa Dembélé a legjobb, őt követi Blaise Matuidi (PSG) és Ilkay Gündogan (Borussia Dortmund). A negyedik helyen az Angliában az év fiataljának megválasztott Dele Alli (Tottenham) található, míg Paul Pogba, a Juventus klasszisa a hatodik – ebben a kategóriában ő a legjobb, ami az olasz élvonalat illeti. A statisztikák szerint a spanyol bajnokságban Toni Kroos volt a leghatékonyabb.

A CIES kutatása szerinti tíz legjobb mélységi irányító középpályás a topligákban(Fotó: football-observatory.com)
A CIES kutatása szerinti tíz legjobb mélységi irányító középpályás a topligákban(Fotó: football-observatory.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik