Topligák: Hazard CR előtt, Messi többet ér, mint ők – együtt!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.09. 12:05
null
Meglepő vagy sem, Hazard CR előtt a CIES-nél (Fotómontázs: 101greatgoals.com)
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központjának (CIES) legfrissebb kimutatása az öt európai topbajnokság legértékesebb játékosairól és klubjairól szól. Az talán kevésbé meglepő, hogy a becsült érték alapján a négyszeres aranylabdás Lionel Messi áll az első helyen, de innentől szépen jönnek a fordulatok!

 

Hiszen a Barcelonával triplázó argentin támadó mögött nem a „papírformának megfelelő” Cristiano Ronaldo-választás jön, hanem a Chelsea-val angol bajnokságot és Ligakupát nyerő Eden Hazard.

A belga játékmester értékét 135.4 és 148.9 millió euró közé saccolja a CIES, ezzel pedig maga mögé utasítja a portugál klasszist (113.3–124.7).

Még érdekesebb a helyzet, hogy ha azt nézzük, hogy a dobogó másik két helyén álló páros maximumának összértéke sem éri el Lionel Messiét (255.3–280.8).

A negyedik és az ötödik helyen a BL-társgólkirály Neymar (Barcelona) és az angol mesterlövész Sergio Agüero (Manchester City) áll, majd a „nagy nyári átigazolási slágerek” következnek. Szintén nem várt módon Raheem Sterling (Liverpool) megelőzi Paul Pogbát (Juventus).

Itt el is érkeztünk a számítás metódusához. A CIES-nél számos faktor figyelembevételével alakítják ki a játékosok becsült értékét, ezek között megtalálható a poszt és a kor is, márpedig Sterling még csak 20 éves (nem mintha Pogba 22-je ehhez képest kiugró lenne), a támadóknál pedig mindig jobban fog az ajánlatkérő ceruza a kluboknál. Itt megemlítendő az is, hogy Cristiano Ronaldo már 30 éves, így nála azért jócskán csökken a hátralévő évek száma, míg Hazard csupán 24 esztendős.

A további befolyásoló tényezők között szerepel még a futballista szerződése, válogatottbeli helyzete, tapasztalata és persze a teljesítménye. A teljes listát a képen láthatják!

Az átigazolási értéket befolyásoló tényezők
Az átigazolási értéket befolyásoló tényezők


A 20 legvalószínűbb nyári átigazolás között számos labdarúgó található, akinek klubja kiesett az élvonalból, így váltására valóban nagy esély kínálkozik, a nagyobb nevek közül mindenképp megemlítendő a fentebb citált Sterlingé, aki éppen csak lecsúszott erről a dobogóról.

Ami a klubok értékeit illeti,
a játékosoknál említetteken kívül is várható volt, hogy a friss triplázó Barcelona nevével kezdődik a lista – Luis Suárez (60–66 millió euró) az egyéni lista 11. helyét foglalja el –, de a Chelsea itt is elért egy részsikert a Real Madrid megelőzésével.

Az angolok Hazard mellett még Diego Costát (69.9–76.9), Cesc Fabregast (58.7–64.5), Thibaut Courtois-t (50.3–55.3) és Oscart (47.5–52.3) is delegálják a képzeletbeli top 20-ba, míg a királyi gárda CR mellett James Rodríguezzel (62.5–68.8), Iscóval (57.2–62.9), Gareth Bale-lel (51.3–56.4) és Karim Benzemával (44.6–49.1) képviselteti magát.

Mindenképpen érdekes, hogy Lionel Messi egyedül nagyobb értékkel bír, mint például az Atlético Madrid, a Napoli vagy a Roma.

Íme, a listák!

Messi a legértékesebb, de Hazard és CR előtt – a jobb oldalon a legvalószínűbb távozók, és becsült értékeik 
 NAGYOBB FELBONTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
Messi a legértékesebb, de Hazard és CR előtt – a jobb oldalon a legvalószínűbb távozók, és becsült értékeik NAGYOBB FELBONTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
A csapatok sorrendje
A csapatok sorrendje
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik