Topligák: Guardiola Cityje nem csak támadásban kiemelkedő

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.13. 19:17
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) a legújabb kutatásában az európai labdarúgó-topligák védelmét és labdabirtoklási mutatóit összegezte. A statisztikákból kiderül, hogy a Pep Guardiola irányította Manchester City nemcsak a gólokat termeli, hanem védekezésben is a legjobbak között van.

A kimutatás egyrészt azt összegzi, hogy mely csapatok ellen mérkőzésenként átlagosan hányszor lőttek/fejeltek kapura, valamint azt, hogy az egyesületek milyen százalékban engedtek kapura lövést/fejest a saját tizenhatosokon belülről.

A táblázat első helyén a szlovén Olimpija Ljubljana áll, amely saját tizenhatosán belülről összecsapásonként átlagosan mindössze valamivel több mint három kapura lövést engedélyez riválisainak.

NAGYOBB MÉRETÉRT ÉS OLVASHATÓBB VERZIÓÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT ÉS OLVASHATÓBB VERZIÓÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

Ha az abszolút gigászokat nézzük, akkor elsőként a Manchester Citybe botlunk bele – Guardiola csapata meccsenként 3.45 próbálkozást engedett saját tizenhatosán belülről, amivel a kilencedik helyen szerepel az egyébként 35 európai bajnokságra kiterjedő kimutatásban.

A legjobb 15-ben még a Napolival találkozhatunk, Maurizio Sarri együttese holtversenyben a 13. helyen áll, találkozónként 3.67 kapura lövést/fejest engedélyezve.

Egy másik statisztika a csapatok labdabirtoklását veszi figyelembe: ebben az első a skót Celtic, amely összecsapásonként majdnem 70 százalékos mezőnyfölényt alakít ki! Ezen a listán is ott van a Manchester City az élbolyban, mérkőzésenkénti 67.6 százalékos labdabirtoklási mutatóval a harmadik.

Az angol gárdát a nyáron Neymart és Kylian Mbappét szerződtető Paris Saint-Germain követi 65.4 százalékkal, míg az ötödik a Bayern München, amely átlagosan 64.7 százalékban birtokolja a labdát.

És végül van egy lista, amely az alapján állítja sorrendbe az együtteseket, hogy azok meccsenként átlagosan hány kapura lövéssel/fejessel próbálkoznak. Az élen itt is a Celtic található (8.25 próbálkozás), a második a Napoli (8.08), a harmadik pedig a Manchester City (7.64).

A legjobb tízbe odafért a Bajnokok Ligája címvédője, a Real Madrid, amely meccsenként átlagosan 7.27-szer próbálkozik kapura lövéssel.

A CIES ÁLTAL KÉSZÍTETT LISTÁKAT IDE KATTINTVA NÉZHETI VÉGIG!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik