Topligák: csak európaiak a legjobb 5-ben – ők szerezték a legtöbb bajnoki gólt idén

LENDVAI MARTINLENDVAI MARTIN
Vágólapra másolva!
2022.12.31. 09:01
null
Lewandowski, Mbappé és Haaland is megnyitotta a gólcsapot idén (Fotók: Getty Images)
Haaland két triplája öt napon belül, Lewandowski kilenc találata öt meccsen és Mbappé sorozatos góljai a francia bajnokságban. Néhányan kiemelkedő teljesítményt nyújtottak góllövés tekintetében 2022-ben, mi pedig év végi összeállításunkban összeszedtük, kik voltak azok a labdarúgók, akik az öt topligában (Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A, Ligue 1) a legtöbbször megzörgették ellenfeleik hálóját.

 

5. CHRISTOPHER NKUNKU
Bajnoki gólok száma: 25
Összes gól: 37
Nemzetiség: francia
Kor: 25
Becsült érték: 80 millió euró
Klub: RB Leipzig

A lista ötödik helyén az RB Leipzig francia támadója, Christopher Nkunku áll, aki a 2022-es naptári évben 25 gólt szerzett a német Bundesligában. A 25 éves játékos hatalmas előnnyel lett a liga legeredményesebbje, mögötte 16 góllal a nyáron az FC Barcelonához szerződő Robert Lewandowski található. Nkunku a 2021–2022-es idényben negyedik lett a góllövőlistán, a jelenleg is futó évadban vezeti azt. Átlagosan 101 percenként talál a kapuba és nemcsak a góllövésben jeleskedik, hanem gólpasszokat is oszt, az Opta statisztikái szerint a ligában 33 találatból vette ki a részét közvetlenül az év során. A remek teljesítmény ellenére számára balszerencsésen ért véget a 2022-es év, mert a világbajnokság előtt megsérült, elszakadt a szalag a bal térdében. Még mindig nem tudni, mikor tér vissza, az viszont már biztos, hogy csak nyárig marad a lipcseiek kötelékében, ugyanis júliustól a Chelsea-ben folytatja pályafutását.

4. HARRY KANE
Bajnoki gólok száma: 26
Összes gól: 40
Nemzetiség: angol
Kor: 29
Becsült érték: 90 millió euró
Klub: Tottenham Hotspur

Az angol Premier League-ben összesen 37 meccsen lépett pályára 2022-ben Harry Kane, ezeken a találkozókon 26 gólt szerzett Az angol válogatott első számú csatára 128 percenként talált a kapuba a bajnokságban, amivel ebben a mutatóban az ötödik legjobb a ligában. Augusztusban megszerezte pályafutása 200. ligagólját, ősszel a 100. idegenbeli találatát a PL-ben. A Nemzetek Ligájában egy-egy gólt szerzett a németetek elleni két összecsapáson, a katari világbajnokságon szintén kétszer talált be, a tornán egészen a Szenegál elleni nyolcaddöntőig kellett várni az első góljára. A negyeddöntőben tizenegyesből bevette klubtársa, Hugo Lloris kapuját, viszont a második büntetőjét fölé lőtte, elszalasztva az esélyt az angolok egyenlítésére. Kane ebben az idényben már 13 gólnál jár a PL-ben, annyinál, amennyit az előző évad második felében szerzett. Ha a remek formáját át tudja menteni 2023-ra is, akkor akár a 30 gól sem elképzelhetetlen számára.

3. ROBERT LEWANDOWSKI
Bajnoki gólok száma: 29
Összes gól: 43
Nemzetiség: lengyel
Kor: 34
Becsült érték: 45 millió euró
Klub: FC Barcelona (korábban: Bayern München)

Mint a jó bor, szokták mondani. 34 éves kora ellenére Lewandowski karrierje egyik legjobb évét tudhatja a háta mögött. 35 találattal első helyen végzett a Bundesliga góllövőlistáján (ebből 16-ot szerzett 2022-ben), és áttette a székhelyét Barcelonába, ahol ott folytatta, ahol Münchenben abbahagyta. Jelenleg 13 találattal magasan a La Liga legeredményesebbje és kétszer Katarban is betalált, meglőtte pályafutása első és második gólját is a világbajnokságokon. Az évben háromszor triplázott, ebből kétszer a Bajnokok Ligájában, valamint nyolc alkalommal duplázott. A debütálásán ugyan nem talált be a Barcában, az azt követő hat meccsén elképesztő teljesítményt nyújtva kilencszer is beköszönt, a Cadíz ellen ráadásul 33 perc alatt lőtt gólt és osztott ki két gólpasszt. A vb-n a lengyelek minden góljában részt vállalt, Szaúd-Arábia ellen gólt szerzett és adott egy gólpasszt is, míg a franciák elleni nyolcaddöntőben másodjára értékesítette a hajrában megítélt büntetőt.

2. ERLING HAALAND
Bajnoki gólok száma: 29
Összes gól: 47
Nemzetiség: norvég
Kor: 22
Becsült érték: 170 millió euró
Klub: Manchester City (korábban: Borussia Dortmund)

Sokan azt mondják rá, hogy űrlény, de Pep Guardiola szerint még ennél többre is képes. Ami a gólszerzést illeti, hatalmas teljesítményt rakott le az asztalra 2022-ben Haaland. A norvég csatár még Dortmundban kezdte meg az évet, ahol egy kisebb sérülés miatt a februárt ki kellett hagynia, ezt követően öt meccsen nem talált a kapuba. Ennek ellenére a Bundesligában összesen kilencszer vette be az ellenfelek kapuját, majd nyáron Manchester kék felére költözött. Haaland úgy robbant be a Premier League-be, mint korábban senki. Duplával nyitott a West Ham United otthonában, gólt lőtt a Newcastle-nek, majd a Crystal Palace és a Nottingham Forest ellen is három gólt szerzett, mindössze öt nap leforgása alatt. Angliában a bajnokságban összesen három olyan meccse volt, amelyen nem szerzett gólt, így 14 találkozón 20 találatnál jár 2022 végén, természetesen neki kellett a legkevesebb meccs, hogy elérje ezt a gólszámot. Ha tudja tartani az elképesztő formáját és a sérülések is elkerülik, a 40 gól reális cél is lehet, de az ennél több sem elképzelhetetlen. A bajnokság mellett a Bajnokok Ligájában sem fogta vissza magát, négy meccsen ötször zörgette meg az ellenfelek hálóját.

1. KYLIAN MBAPPÉ
Bajnoki gólok száma: 32
Összes gól: 57
Nemzetiség: francia
Kor: 24
Becsült érték: 180 millió euró
Klub: Paris Saint-Germain

A világbajnokság gólkirálya, tripla a döntőben és 32 gól a francia bajnokságban: csakhogy egy pár dolgot említsünk Kylian Mbappé 2022-es évéből. A csatár a Vannes ellen szerzett mesterhármassal alapozta meg a hangulatot az évhez, a teljesítményéből pedig nem adott lejjebb. A PSG-vel bajnok lett, ő szerezte a legtöbb gólt és osztotta ki a legtöbb gólpasszt a 2021–2022-es idényben, egyedül a Bajnokok Ligájától vett korai búcsút. Nyár végén pedig ott folytatta, ahol abbahagyta, góllal indította az új évadot, majd a második meccsen már három gólt szerzett. Jelenleg is a Ligue 1 góllövőlistájának élén áll és ez nincs máshogy a BL esetében sem, ott hét találattal és három gólpasszal vezet. A katari világbajnokságon gólt szerzett Ausztrália ellen, majd kétszer zörgette meg Dánia hálóját. A nyolcaddöntőben ismét duplázott, akkor Lengyelország volt a szenvedő fél, a második találata volt pályafutása 250. gólja. Kétmeccsnyi gólcsend után jött a döntő, ahol 2–0-s argentin vezetésnél a 80. percben büntetőből szépített, majd egy perccel később Marcus Thuram passzát vágta a kapuba és egyenlített. A hosszabbításban két perccel a vége előtt ismét higgadt maradt a megítélt büntetőnél és bár a tizenegyespárbaj során sem inogott meg a lába, a trófeát mégsem emelhette fel. A vb után nem lassított, már első meccsén kezdett a ligában a Strasbourg ellen, és a 95. percben értékesített büntetővel otthon tartotta a három pontot csapatának. Mbappé élete egyik, ha nem a legjobb évét tudhatja a háta mögött, s ha így folytatja, a bajnokságban és a BL-ben is az Aranycipő legnagyobb esélyesei között lehet.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik