Topligák: Belottit, Hazard-t és a barcásokat rugdossák legtöbbször

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.18. 16:13
null
Eden Hazard a rugdosódások legfőbb célpontja Angliában (Fotó: AFP)
Az elkövetett és elszenvedett szabálytalanságok alapján állította fel a topligák, azok csapatainak, illetve a játékosok sorrendjét a svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES).

Az OptaPro statisztikáira épített összeállítás szerint az öt topliga (angol, francia, német, olasz, spanyol élvonal) közül a legkevesebb szabálytalanság a 2018–2019-es idényben a Premier League mérkőzésein történik. A játékvezetők mérkőzésenként átlagosan 20.9 alkalommal állítják meg a játékot szabálytalanság miatt, míg a legtöbbször a La Ligában, Spanyolországban meccsenként 27-szer. A Bundesligában ez a szám 24, a Ligue 1-ben 26.4, a Serie A-ban 26.6.

Angliában a legsportszerűbbek a játékosok, vagy a játékvezetői felfogás engedékenyebb? A jelentős eltérésben alighanem mindkettő szerepet játszik.

A legtöbb szabálytalanságot a Getafe követi el a topligákban, meccsenként 17.1-et. Olaszországban a Torino (16.8), Franciaországban a Dijon (15.8), Németországban az Augsburg (14.2), Angliában a Brighton (12.8) ellen ítélnek legtöbbször.

A legsportszerűbb a Borussia Dortmund meccsenként 8.4 szabálytalansággal, alig megelőzve a Manchester Cityt (8.5). Spanyolországban az FC Barcelona (10.5), Olaszországban a Napoli (10.7), Franciaországban a Nice (11.2) követi el a legkevesebb faultot.

Az elkövetett/elszenvedett szabálytalanságok arányát tekintve a Barcelona a topligák éllovasa, a katalánok másfélszer annyiszor kapnak szabadrúgást vagy tizenegyest, mint ahányszor ellenük ítélnek (a legtöbb szabálytalanságot ellenük követik el). A Dortmund és az AFC Bournemouth esetében ez a szorzó 1.39, a Nice-nél 1.27. Az olaszoknál a legkisebb a szórás, a Milan és a Juventus 1.13-szor annyi szabálytalanságot szenved el, mint amennyit elkövet.

A másik véglet a Brighton, egy elkövetett szabálytalanságára 0.68 elszenvedett jut, azaz közel másfélszer annyiszor fújnak a Brihton ellen, mint a javára. A Getafe esetében a szorzó 0.74, ugyanannyi, mint a Hoffenheimnél. Franciaországban a Dijon, Olaszországban a Lazio nehezíti meg a dolgát leginkább ilyen módon (mindkettő 0.77-es szorzóval áll).

Ami a játékosokat illeti, az idényben legalább ezer percet játszók közül Moussa Doumbia (Reims) szenvedi el a legsűrűbben a szabálytalanságokat, minden 22:06 percben szabálytalankodnak vele szemben. Németországban Amine Harit (Schalke, 22:24), Spanyolországban Borja García (Girona, 25:48), Olaszországban Blerim Dzemaili (Bologna, 26:24), míg Angliában Eden Hazard (Chelsea, 27:42) szenvedi el legsűrűbben a szabálytalanságokat. A belga támadó ellen 81 szabálytalanságot követtek el, nála többször csak Andrea Belottival (Torino) szemben szabálytalankodtak, 84-szer.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik