Szalaiék egyenlítettek a Besiktas ellen, de a győzelem elmaradt

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.03.21. 16:55
null
Ezúttal sem nyert a Fener (Fotó: AFP, archív)
A török élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 31. fordulójában a Szalai Attilával felálló Fenerbahce 1–1-et játszott a Besiktas otthonában.

TÖRÖK SÜPER LIG
31. FORDULÓ
Besiktas–Fenerbahce 1–1
(D. Vida 48., ill. Tufan 89.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Ugyan a zárt kapuk miatt a félelmetes hazai közönséggel ezúttal nem kellett megküzdenie a Fenerbahcének a Besiktas otthonában, de a vendégek és válogatottunk védője, Szalai Attila nem unatkozott így sem, hiszen a karmester Adem Ljajics (volt Inter, Roma, Torino, Fiorentina), a szélső Rasid Gezzal (Lyon, Fiorentina, Monaco, Leicester City) és főleg az őserő támadó, Vincent Aboubakar (Porto) adott neki elég munkát.

Főleg utóbbival gyűlt meg rendszeresen a baja, de gólt mégsem Aboubakar, hanem a sokszoros horvát válogatott bekk, Domagoj Vida szerzett, miután Gezzal beadása átszállt Szalai feje fölött, a Bayern München volt szűrője, Luis Gustavo pedig rosszul fogott embert.

Aboubakar két helyzeténél is nagy bravúrral védett Altay Bayindir kapus, közel hetven százalékban a hazaiaké volt a labda, nagyon nem ment tehát a Mesut Özilt nélkülöző Fenernek. Egyedüli gólveszélyt egy José Sosa-szabadrúgás jelentett, de fogta a lövést a jobb felső előtt a hazai kapus – Sosáért 2017-ben a Milan 7.5 millió eurót fizetett, éppen a Besiktasnak.

Szalai nagyot mentett Aboubakar közeli lövésénél a hajrában, és ennek akkor lett igazán jelentősége, amikor a csereként beállóOzan Tufan egyenlített. Sőt, Szalai fejese után Luiz Gustavo és Tufan is gólt lőhetett volna, de mindkettejüket blokkolták, Tufan a ráadásban egy másik ziccert is elpuskázott.1–1

A Besiktas előnye maradt öt pont a harmadik helyen álló Fener előtt, és egy fordulóval kevesebbet játszott, az előnye a második helyen álló Galatasaray előtt pedig három pont. A török bajnokságban 21 csapat szerepel, 42 fordulós a pontvadászat.

PERCRŐL PERCRE


90+7. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+5. perc Aboubakar jobblábas, 13 méteres lövését kikapja a bal alsó elől Bayindir!

90+4.perc Hutchinson le, Necip Uysal váltja.

90+3. perc Rasid Gezzalnak sárga lap, Tufant rúgta meg, eltiltás.

90+2. perc Dimitriosz Pelkasz kap sárga lapot Aboubakar elkaszálásáért. Előtte Tufan jobbal az elforduló Wellintonba lőtt.

90. perc Nincs bent, Szalai fejel Gustavo elé, aki jobbal kissé jobbról, hét méterről egy védőbe lő, Tufan meg a jobb alsó előtt jobbal a bevetődő Erkinbe lő.

89. PERC OZAN TUFAN EGYENLÍT, jobbal középről 22-ről mesterien teker a bal felső sarokba, a hazai kapus csak majdnem beleérni tud. 1–1!

86. perc Aboubakar lő az ötös bal sarka elől, Szalai nagyot blokkol, jobb lábbal kinyúlva messzire maga mellett!

83. perc Gezzal passzát Mensah jobbal 21-ről a jobb alsó mellé pazarolja.

81. perc Gezzal lő ballal 19-ről a közbelépő Gustavóba.

79. perc José Sosa kap sárga lapot, odarúgott Gezzal bokájára.

78. perc Öngólhelyzet, Erkin bal oldali, lapos beadását négy méterről a léc fölé vágja Hutchinson. Majd nagyot fúj, maga elé nézve...

Sosáért 2017-ben 7.5 millió eurót fizetett a Milan – a Besiktasnak!

Tufan nem tehetség már: 25 éves, és 55-szörös török válogatott a nagyok között, 7 gólt is lőtt!

74. perc Ozan Tufan be, Samuel le, Valenciát Ferdi Kadioglu váltja. Szélsőcserék. Utóbbi nagy tehetség, holland U21-es válogatott.

73. perc Bernard Mensah váltja a gyengén futballozó Ljajicsot. A ghánait 2015-ben Diego Simeone hatmillió euróért vitte az Atléticóhoz, most kölcsönben van itt. A Kayserisportól.

71. perc Főleg így, hogy Sosa jobblábas, 26 méteres szabadrúgását kikapja a jobb felső sarok elől Destanoglu.

A hazai csapat sorozatban a hetedik győzelmét arathatja a ligában.

A Besiktas lőtte az idényben odahaza a legtöbb gólt, és kapta a legkevesebbet. De a Fener az előző négy idegenbeli meccsét megnyerte!

62. perc Tisserand nem figyel, Aboubakar kapura tör mellette, de jobbal 13-ról a kilépő kapusna lő!

60. perc Aziz lesérült, Marcel Tisserand váltja. A Wolfsburg és a Monaco volt spílere.

58. perc Pelkasz le, a volt milanos José Sosa be, Samattát meg a volt juvés támadó, Mame Thiam váltja.

58. perc Serdar Aziz odarúg Aboubakarnak.

57. perc Pelkasz lő 12-ről jobbal egy védőbe. Egészen pontosan Larin mentett hatalmasat!

52. perc Ljajics jobb oldali beadását Aboubakar jobbal 17-ről a bal felsőbe tekerné, de elképesztően nagyot véd Bayindir!


Gezzal adta be jobbról a szabadrúgást, a VAR sokáig vizslatta, de gól a gól. Nem volt les.Vida ötödik gólja az idényben.

48. PERC DE EZ AZ IGAZI BÜNTETÉS, DOMAGOJ VIDA öt méterről a jobb alsó sarokba fejel Szalai és Gustavo között, a vetődő kapus csak beleérni tudott. 1–0!

47. perc Enner Valencia kap sárga lapot Rosier megtaposásáért.

46. PERC FOLYTATJUK!

Vincent Aboubakar a gőllövőlista éllovasa 15 góllal, de a Fener ellen 15 meccsen 3 gólnál tart csak.


Érdekes: ez a két csapat szerezte a legtöbb gólt az idényben.


Csere: a volt interes Erkint a nyáron elcserélte a Besiktas a Fenerrel Gökhan Gönülre.



E párharc legjobb góllövői a közelmúltból
Alex 13
Moussa Sow 8
Feyyaz Ucar 8
Bobo 6
Metin Tekin 6

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

44. perc Gezzal lő ballal a 16-os jobb sarka és Szalai elől a jobb alsó mellé, jó egy méternyivel. Bayindir vetődve biztosított.

Ma nem megy neki, pedig Pelkasz idegenben az idényben 9 kanadai pontnál tart, 2014 óta nem volt ilyen jó mutató a ligában. Az utóbbi hat meccsén egyébként is hat kanadai pontot termelt.

42. perc Hutchinson megy el a jobb szélen, jobbal laposan bead, kivetődik a kapus, a labdát csak kiüti, Aziz ment a gólra éhesen érkező Aboubakar elől látványos mozdulattal.

37. perc ZICCER, Samuel passzol a felfutó jobbhátvéd, Sangaré elé, aki jobbal kissé jobbról, 11 méterről nagyon a léc fölé lő.

37. perc Kahveci lő egy szöglet után kissé balról, 12 méterről kapura, de blokkol az ötösön Hitchinson, vállal, letérdelve.

35. perc Cyle Larin kap sárga lapot Samuel ellökéséért. Érdekes, a torkon ütésért meg semmi...

32. perc Destanoglu majdnem beesik a kapuba egy kósza beadás után a labdával...

31. perc A Vidát lekönyöklő Mbwana Samatta kap sárga lapot.

28. perc Helyzet lehetne, de Valencia tízről, balról jobbal Wellingtont találja el beadás címén. A korner után szereli a brazil az ecuadorit, aki ismét kapura lőne, most 15-ről.

Hutchinson 84-szeres kanadai válogatott, 2013-ban a PSV-től érkezett.

26. perc Aboubakar kicselezi az ötös bal sarka előtt Azizt, jobbal félmagasan a rövid sarokba lőne, de véd a nagyot vetődő Bayindir. Aki elkapja aztán a jobb alsó előtt a Gustavót könnyedén kicselező Hutchinson jobblábas, 10 méteres, középről érkező lövését!

24. perc Erkin kap nagyot a balon Gezzaltól, könyökös az orrára, de sárga lap sincs.

20. perc Valencia, majd Aziz fejel ki egy-egy veszélyes hazai beadást.

A Fenerbahce edzője, Erol Bulut a Besiktas ellen veszítette játékosként a legtöbb meccset, hatot, de ellene szerezte a legtöbb gólt (15-öt).

15. perc Hopp, Valencia középről zseniálisan emel Osayi-Samuel elé, ki bal vállal remekül veszi át a labdát N'Sakala mellett, de kivetődik elé az ötösre a hazai kapus, Destanoglu.

13. perc Az őserő Aboubakart négyen sem tudják megállítani, de csak elfogy az erő a végére, egy kacska hétméteres lövés meg a jobb alsó mellé, rágördül a biztonság kedvéért Bayindir.

10. perc Mezőnyharc, Aboubakar torkon könyökölte Azizt, kétperces ápolás. És közben a védő cipőt is cserél, nagy ütés volt, ha kiesett a cipőjéből. A bal sportszára is erősen likacsos már. Rangadó.

5. perc A görög légiós, Pelkasz lő jobbal 24-ről a jobb alsó mellé középről, méterekkel.

2. perc Aboubakar megindul, középre passzol, Gezzalnak, akit szerel Szalai a 16-os előtt egy kőkemény becsúszással. Ez igen!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak fekete-fehér mezben és fekete nadrágban, a vendégek kék-sárga mezben és fehér nadrágban.

Egy kis örökmérleg: 138 mérkőzés 44 besiktatos és 51 feneres sikerrel, 159, ill. 162 rúgott góllal.

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Douglas és Muhayer Oktay nem bevethető, Gökhan Töre sérült, a vendégektől a Mesut Özil, Sadik Ciftpinar, Diego Perotti hármas maródi.

Szalai ma is kezd.


Viszont az ifjú tehetséget a rangsorban követő hét játékos mindegyikének emelkedett a piaci árfolyama. A legszámottevőbben Szalai Attiláé és Sallai Rolandé. A ciprusi Apollon Limassolból januárban a török Fenerbahcéhoz szerződő védő tavaly októberben még 800 ezer eurót ért a honlap szerint, most viszont már 3.7 millió eurót, vagyis több mint négyszeres a növekedés (a Fenerbahce egyébként kétmillió eurót fizetett érte), míg a Freiburg légiósának értéke a tavaly áprilisban róla közzétett legutóbbi adathoz képest csaknem megháromszorozódott (3.5 millió euróról kilencmillió euróra kúszott fel).


A népszerű német honlap által a jelenleg nyolc legértékesebbnek tartott magyar játékos közül hétnek is megugrott a mutatója. A kivétel egyébként épp a lista éllovasa, Szoboszlai Dominik.

A válogatott Európa-bajnoki kvalifikációja, feljutása a Nemzetek Ligája A-ligájába vagy a Ferencváros szereplése a Bajnokok Ligája csoportkörében minden jel szerint a játékospiacon is érezteti hatását. Ha ugyanis hinni lehet a sokak által mértékadónak mondott transfermarkt.de oldal adatbázisának, sok magyar labdarúgó piaci értéke emelkedett az elmúlt hónapokban – többeké jelentősen is.

A Fenerbahce jelenleg a 3. helyen áll a bajnokságban, hátránya öt pont az éllovassal, az eggyel kevesebb meccset játszó Besiktassal szemben. A két együttes vasárnap 17 órától éppen egymás ellen játszik, a Besiktas–Fenerbahce mérkőzésről élő, szöveges tudósítással jelentkezünk majd a Nemzeti Sport Online-on.

„Mit is mondhatnék a kapott gólokról? Igazán szerencsétlen volt mind a kettő. Kétszer vagy háromszor jártak a tizenhatosunknál, és így szereztek két gólt… Ki kell elemeznünk a hibáinkat, reagálni rájuk, és még keményebben kell dolgoznunk. Csak így lehetünk sikeresek a jövőben” – mondta közvetlenül a mérkőzés után Szalai Attila.

Mint beszámoltunk róla, a török élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 30. fordulójában a Fenerbahce nagy meglepetésre hazai pályán kapott ki 2–1-re a sereghajtó Genclerbirligitől. A mérkőzést az isztambuli együttes magyar védője, Szalai Attila végigjátszotta, majd nyilatkozott is a történtekről.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A BESIKTAS–FENERBAHCE LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik