Sosem adja fel – ezúttal a szerb Zidane varázsolt a Bernabéuban

Vágólapra másolva!
2019.03.06. 15:48
null
Dusan Tadics lenyűgözően játszott a Real Madrid ellen (Fotó: AFP)
Dusan Tadics elképesztő idényt fut, szenzációs játékára pedig kedden azok is felkaphatták a fejüket, akik az évad során kevés Ajax-meccset láttak. A magyar határ mellett született szerb középpályás a nyáron a Premier League-et elhagyva igazolt Hollandiába, ahol valósággal újjászületett – a Real Madrid elleni remeklésével pedig a tekintélyes L’Équipe elismerését is kivívta: ő lett a kilencedik játékos, akinek 10-es osztályzatot adott a lap! 


BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Real Madrid (spanyol)–Ajax (holland) 1–4 (0–2)
Madrid,Santiago Bernabéu Stadion, 77 013 néző.Vezette:Felix Brych (német)
REAL MADRID:
Courtois – Carvajal, Varane, Nacho, Reguilón – Modric, Casemiro (Valverde, 87.), Kroos – Lucas Vázquez (Bale, 29.), Benzema, Vinícius Júnior (Asensio, 35.).Vezetőedző:Santiago Solari
AJAX:Onana – Mazraui (Veltman, 80.), De Ligt, Blind, Tagliafico – F. de Jong, Van de Beek, Schöne (D. De Wit, 73.) – Zijes, Tadics, David Neres (Dolberg, 74.).Vezetőedző:Erik ten Hag
Gólszerző: Asensio (70.), ill. Zijes (7.), David Neres (18.), Tadics (62.), Schöne (72.)
Kiállítva: Nacho (93.)
Továbbjutott: az Ajax, 5–3-as összesítéssel.

ÉLETE IDÉNYÉT FUTJA – ÉRIK A BL-DÖNTŐ AZ AJAXNAK?!

Rögzítsük gyorsan a tényeket, a szerb futballista a Premier League-ben szereplő Southamptont elhagyva érkezett nyáron a holland Ajaxhoz, az amszterdamiak szintjén potomnak azért nem nevezhető 11.4 millió euróért cserébe. Nem szokványos az sem továbbá, hogy a híresen jó nevelőegyesület egy csaknem 30 éves (azóta már be is töltötte) játékost igazoljon nagy pénzért, de ez most kifejezetten jó befektetésnek bizonyult:

Tadics ugyanis ebben az idényben a bajnokságban 23 meccs alatt 16 gólt szerzett, hetet előkészített, a Bajnokok Ligájában nyolc találkozón hat gól és négy gólpassz a mérlege, ehhez pedig a selejtezőben hat fellépésen jegyzett három+három is hozzájárul. Minden sorozatot figyelembe véve 40 tétmérkőzésen 26 gól és 15 gólpassz a mutatója, a BL-ben a második Ajax-játékos lett, aki legalább hat gólig jut egy idényben.


Korábban ez Jari Litmanennek sikerült az 1994–1995-ös, majd az 1995–1996-os idényben – az első évben BL-győztes lett az az amszterdami gárda, a másodikban is döntőzött...

No de ne rohanjunk ennyire előre!

OLIMPIAI ÉS VILÁGBAJNOKI RÉSZTVEVŐ
A 2008-aspekingi ötkarikás játékokon részt vehetett a szerb válogatottal, ez a torna annyira nem sikerült jól Tadicsék számára, a többek között Lionel Messivel, Sergio Agüeróval, Ángel Di Maríával és Ezequiel Lavezzivel is felálló, végső győztes argentinok és a Salomon Kalou és Gervinho nevével fémjelzett elefántcsontparti gárda is erősebbnek bizonyult, ráadásul jobb gólkülönbséggel még a velük ikszelő ausztrálok is előrébb végeztek.

Még ebben az évben a felnőttválogatottban is bemutatkozhatott, amelyben eddig összesen 61 alkalommal léphetett pályára, ezt pedig 14 góllal és 17 gólpasszal hálálta meg. A tavalyi világbajnokságon ő volt a szerbek kezdő jobbszélsője, a svájciak elleni összecsapáson gólpasszt is adott, de ez is kevésnek bizonyult a nyolcaddöntőbe jutáshoz, mivel Shaqiriék fordítani tudtak, és a brazilokkal együtt megelőzték a szerbeket.

A MAGYAR HATÁR KÖZELÉBEN SZÜLETETT – ÉS NEVELKEDETT

Tadics 1988. november 20-án, a magyar határtól mintegy 40 kilométerrel fekvő Topolyán látta meg a napvilágot, és a helyi Topolyai SC-ben kezdett el futballozni, majd 2002-ben a szintén vajdasági Vojvodinához került. Az újvidéki csapatban 18 évesen mutatkozott be, 2010 nyaráig 107 bajnokin jutott szóhoz – ezeken 29 gólt szerzett –, a nemzetközi porondon pedig többek között az Atlético Madrid ellen is kipróbálhatta magát.

Nagyon boldog vagyok, hogy Szerbiában nőttem fel, voltak jó és nehéz időszakok is, de mindegyikből rengeteget lehet tanulni. Rendkívül büszke vagyok arra, honnan származom” – mondta Tadics korábban, akinek a helyi mentalitás adta meg a fő elvét is, miszerint sohasem szabad feladni.

„Amikor fiatalok vagyunk, mindig azt tanítják nekünk, hogy sohase adjuk fel. Nem számít, mi történt, sohasem szabad feladni. Néha ez jó, néha nem, de akkor is próbálkoznod kell tovább. A futball is ilyen, sohasem tudhatod, mikor változnak a dolgok, úgyhogy sohasem adhatod fel.”

ELŐSZÖR HOLLANDIÁBAN – CSAK ÖZIL ÉS MESSI ELŐZTE MEG!


Hamar kinőtte a szerb ligát és Hollandia felé vette az irányt, valamivel több mint egymillió eurót áldozott szolgálataiért a Groningen, amelyben augusztus 8-án debütált – az Ajax ellen, gólpasszal. Az előkészítésben ezt követően is jeleskedett, 41 tétmeccsen hét gól mellett 22 (!) gólpasszt adott, a 2010–2011-es idényben a kiemelt bajnokságokban csak Mesut Özil (26) és Lionel Messi (25) előzte őt meg!

A következő évadban 35 fellépésen újra hétszer volt eredményes, asszisztból pedig ismét két számjegyű termés jött össze (10), ezt pedig már nem nézhette tétlenül a Twente, amely 7.7 millió eurót költött a megszerzésére.

A PL-ben volt olyan idénye, amelyben 21 kanadai ponttal (8+13) zárt (Fotó: AFP)
A PL-ben volt olyan idénye, amelyben 21 kanadai ponttal (8+13) zárt (Fotó: AFP)


CSÚNYÁN MEGBÜNTETTE VOLT CSAPATÁT, MAJD JÖTT A PL

Ahol aztán gyorsan belekezdett vételára törlesztésébe: épp korábbi csapata, a Groningen ellen lépett először pályára a Twentében tétmeccsen, az első fordulóban két góllal és két gólpasszal vette ki a részét a 4–1-es győzelemből! Itt sem lassított ezt követően, két idény alatt 32 gól és 36 gólpassz volt a mutatója zömmel jobbszélsőként játszva. Szerepelt a bal oldalon és irányítóként is, ő maga a 4–2–3–1-es felállásban a csatár mögötti, belső támadó középpályás posztot érzi leginkább a sajátjának.

A GÓLPASSZOK ÉLTETIK
Aligha meglepő ezután egy másik hitvallása: a csapat érdeke a fő, nem a sajátja!

„Boldog vagyok, ha gólpasszt adok, ez a felfogásom és ezt remélem a csapattársaimtól is. Szeretek gólt szerezni és gólokat előkészíteni. Ha egy csapattárs jobb helyzetben van, akkor őt kell keresni” – vélekedett.

2014 nyarán a Southampton élére újonnan kinevezett Ronald Koeman első szerzeménye lett, a Premier League-ben szereplő csapattal négyéves szerződést kötött, a holland csapat pedig 14 millió eurót kapott a játékjogáért.

Az angoloknál is voltak jó időszakai, az első évében például győztes gólt szerzett a Manchester United ellen az Old Traffordon, a 2015–2016-os idényben pedig a Manchester City elleni hazai 4–2 során három gólpasszt adott, amivel a PL történetében negyedik játékosként jutott el egy meccsen legalább három asszisztig. Ezt a bajnoki évadot nyolc góllal és 13 gólpasszal fejezte be!

Amikor küzdesz egy meccsen a győzelemért, és a hajrában gólt szerzel, különösen az Old Traffordon, az csodálatos, lenyűgöző érzés” mondta a Manchester United elleni győztes gólját követően.

A következő két idény viszont kevésbé sikerült hősünknek, előbb három gól és hat gólpassz, majd ezen egyet fordítva hat gól és három gólpassz volt a mérlege 33, illetve 36 PL-meccsen, a nyáron pedig nem ragaszkodtak hozzá Szentek.

A MANCHESTER CITY ELLENI MESTERHÁRMASA – GÓLPASSZBÓL



VISSZATÉRÉS A HOLLAND ÉLVONALBA

Így jutott vissza Hollandiába a 181 centis támadó középpályás, akiért mint fentebb említettük, 11.4 millió eurót fizetett az Ajax, de a különböző feltételek teljesülése esetén 13.7 millióra is növekedhet a végleges vételár.

Az amszterdamiaknál pedig újra magára talált, és valódi mindenesként jeleskedik, a Bajnokok Ligájában például már konkrétan támadóként játszatják, és nem is megy ez rosszul neki, lásd a fent említett statisztikákat. Teljesítményére eddig sem lehetett panasz, de a Real elleni játékával alighanem mindenki figyelmét felkeltette.

Az Ajax tízese tízest kapott a L’Équipe-től (Fotó: AFP)
Az Ajax tízese tízest kapott a L’Équipe-től (Fotó: AFP)


ZIDANE-ON NŐTT FEL

Valószínűleg életemben nem játszottam ilyen jól. Legyőztük a világ legjobb csapatát! Nagyon büszke vagyok, azt hiszem, nagyon sok embernek szereztünk ma este örömet. Lazán kell futballozni, örömmel. Remek csapatunk van és szép futballt játszunk. Mindig is Zidane volt a kedvenc labdarúgóm, lehet, hogy kicsit túl sokat néztem a videóit” – viccelődött Tadicsa látványos megoldásaira célozva.

A ZIDANE-CSEL A MÁSODIK GÓL ELŐTT



TADICS-VARÁZSLAT A BERNABÉUBAN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik