Solskjaer-repetát, magyar gólkirályt hozott 2012 Északon

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2012.11.30. 12:29
null
A Molde diadalittas szurkolói a Három Bölcsnek (csak épp nem napkeletinek) címezték élőképüket (Fotó: Imago)
A hagyományokhoz híven a Nemzeti Sport Online 2012-ben is áttekinti a naptári éves (tavaszi-őszi) rendszerű labdarúgó-bajnokságokat. Az összeállításból immár hiányzik az őszi-tavaszi szisztémára átálló orosz Premjer-liga, így a legnagyobb presztízsű címet alighanem az Ole-Gunnar Solskjaer vezette norvég Molde gyűjtötte be azzal, hogy megvédte címét. A norvég futballév magyar gólkirályt (Kovács Péter) és óriásölő, kupagyőztes kiscsapatot (Hödd) hozott, Svédországban az Elfsborg, Finnországban a HJK, Izlandon az FH Hafnarfjördur, Észtországban a Kalju Nomme, Litvániában az Ekranas, Lettországban a Daugava, Feröeren az EB/Streymur ülhetett fel a trónra. Fehéroroszországban megvédte címét a BATE, Kazahsztánban a Sahtyor Karagandi az aranyérmes, az ír bajnok pedig a Sligo Rovers lett. Szezonösszegzés.

NORVÉGIA

Solskjaer még nem akar Angliában edzősködni
 – jövőre triplázhat (Fotó: Reuters)
Solskjaer még nem akar Angliában edzősködni – jövőre triplázhat (Fotó: Reuters)

Ole-Gunnar Solskjaernek jó éve volt: ő került be első tagként az újonnan alapított norvég futball Hírességek Csarnokába, csapata, a Molde pedig megvédte bajnoki címét. A kék-fehérek a Hönefoss elleni sikerrel már az utolsó előtti fordulóban bajnokok lettek, miután a rekordbajnok Rosenborg a hajrában benyomta az „önmegsemmisítő gombot”, és a Strömsgodset sem bírta végig a versenyfutást. Ez a Molde történetének második norvég bajnoki címe. A bajnokság során a Strömsgodset 14, a Molde 9, a Rosenborg 3, a Tromsö és a Sogndal 2-2 forduló után állt az élen.

A bajnok Molde a 2013–2014-es BL második selejtezőkörében, az ezüstérmes Strömsgodset az El második, a bronzérmes Rosenborg az El első selejtezőkörében kapcsolódik be az európai kupaküzdelmekbe. Kiesett a Fredrikstad és a borzalmas idényt futó 2008-as bajnok Stabaek (feljutott a Start és a Sarpsborg), a gólkirály pedig – tizenhat év óta első magyarként európai élvonalbeli bajnokságban – a Zdenek Ondrásekhez (Tromsö) hasonlóan 14 találatig jutó Kovács Péter lett. Sőt, a Strömsgodset tízszeres magyar válogatott centere duplán gólkirály, hiszen ő bizonyult a legeredményesebbnek a Norvég Kupában is.

Ha már kupa, essen szó az év meglepetéséről: a trófeát ugyanis a másodosztály alsóházába tartozó IL Hödd hódította el, tizenegyesekkel legyőzve a fináléban a Tromsőt. A címerében kardos-pajzsos harcost mutató ulsteinviki kiscsapat – mely 1995 óta nem szerepelt az élvonalban – a klubtörténet első trófeáját teheti a vitrinbe, ez természetesen El-szereplést is ér. Norvégia legvonzóbb városa (Ulsteinvik ezt a címet birtokolja) a futballtérképre is felkerült.

A 2012-es szezon végével is felvetődött a kérdés, hogy az immár a legtehetségesebb fiatal európai edzők közé sorolt Solskjaer vált-e – a nyáron az Aston Villával már tárgyalt –, de az egykori MU-csatár még (alighanem helyesen) kivár.

„Az álmom az, hogy a Manchester Unitedet irányítsam egy nap, de nem vagyok elég ostoba vagy naiv ahhoz, hogy elhiggyem: képes lennék a jelenlegi tudásommal ellátni ezt a szerepkört. Ha el akarom érni, nagyon, nagyon sok évig kell dolgoznom és tanulnom. Teljes erőmmel a Moldéra koncentrálok, sok teendőm van még itt. Meglátjuk majd, mikor jön el az idő arra, hogy külföldön is kipróbáljam magam” – vélekedett Solskjaer, akinek az edzői ajánlólevele (két szezon vezetőedzőként, két bajnoki cím) igencsak erős.

KOVÁCSÉK REMEK SZEZONT ZÁRTAK – JÖVŐRE MÁR AZ ARANY A CÉL

SVÉDORSZÁG

Az Elfsborg története során hatodszor ülhetett fel a svéd labdarúgótrónra, 2013-ban nekirugaszkodhat a címvédő hadjáratnak – nem könnyű feladat ez, hisz 2003 óta senki nem tudta megőrizni első helyét a hírhedten kiszámíthatatlan Allsvenskanban. A borasi csapat szoros versenyben előzte meg a Häckent, a Malmőt és az AIK-ot, de győzelme megérdemelt: az Elfsborg az 5. és a 22. forduló között végig az élen állt, a 25-26. és az utolsó két kör után pedig ismét, összesen huszonkét forduló után vezette a tabellát.

A BAJNOKCSAPAT LEGSZEBB GÓLJA, SZERZŐJE STEFAN ISHIZAKI

Elfsborg-örömünnep (Fotó: Reuters)
Elfsborg-örömünnep (Fotó: Reuters)

A bajnok Elfsborg a BL 2. selejtezőkörében, a Häcken és a Malmö FF az El 2., ill. 1. selejtezőkörében kezdheti meg 2013-ban európai kalandját. Kiesett az Örebro, és a pocsékul szereplő, egész évben mindössze egy bajnokin győző GAIS, majd osztályozón a GIF Sundsvall is utánuk hullott. Feljutott az Östers, a Brommapojkarna és a Halmstad.

A gólkirályi címet a ghánai Majeed Waris (Häcken) szerezte meg, majd azzal a lendülettel el is igazolt a Szpartak Moszkvába. A meghatározó svéd csapatok közül a Norrköping 20, a Djurgarden 7, az IFK Göteborg 5 éve ácsingózik hiába az aranyra, utóbbiaknak ráadásul azt is le kellett nyelni, hogy a városi kiscsapat-rivális (az egyik, a másik a GAIS) Häcken öt hellyel előrébb végzett náluk.

Az előző idényben még duplázó Helsingborg még az európai kupaszereplésről is lemaradt (legalábbis a bajnoki szereplés alapján), kupagyőztes meg még nincs, mivel a svédek hosszú évek után átálltak az őszi-tavaszi rendszerű, csoportmeccsekkel súlyosbított kiírásra.

Az év búcsúzója kétségtelenül a nemzeti stadion, a stockholmi Rasunda, amelyet a szezon végével kezdtek szétbontani. Az AIK az utolsó bajnokiját november 4-én a Malmö ellen, utolsó meccsét pedig november 22-én, a Napoli ellen játszotta a legendás helyszínen, ahol több emlékezetes válogatott és bajnoki mérkőzés mellett megrendezték az 1958-as svéd–brazil (2:5) világbajnoki döntőt is, míg a válogatott idén augusztusban lépett pályára utoljára a stadionban. Az idény végeztével az AIK is átköltözik az 51 ezer férőhelyes, mintegy 300 millió euróért épített Friends (Swedbank) Arenába.

FINNORSZÁG

Minden a szokásos mederben zajlik: a HJK annak ellenére meg tudta védeni bajnoki címét – ezzel megszerezve a klubtörténet 25. aranyérmét –, hogy több kulcsjátékosa is eligazolt. A helsinki topcsapat 2008 óta nem talál legyőzőre.

Az évet tizenegyes veretlenségi sorozattal búcsúztató HJK-t az Inter és a TPS Turku követte, ez a második eset a finn élvonal történetében, hogy két, azonos városbeli csapat végez dobogón. 1990-ben a HJK és a Finnairin Palloilijat férkőzött be az első három közé, most pedig a két turkui gárda. Az első három helyezett „kupázik”, kiesett a kilencszeres bajnok Haka, feljutott a RoPS, így megint járhatnak a csapatok az északi sarkkörhöz. A gólkirály az Inter Turku grúz támadója, Irakli Szirbiladze lett 17 góllal, ő egyben a játékosok szavazatai alapján az év futballistája is lett. A Finn Kupát a Honka hódította el, ez a klub első nagyobb trófeája két finn Ligakupa-siker után.

IZLAND

Hatodszor lett bajnok az FH Hafnarfjördur, amely remek hajrával csapott oda az összes riválisnak – az utolsó tizenkét bajnokijából kilencet megnyerő FH végül három fordulóval a vége előtt bebiztosította elsőségét. Mögötte a Breidablik és az ÍBV futott be, a csalódást keltő szezont futó, favoritnak tartott KR Reykjavík a kupa megnyerésével vigasztalódott. Kiesett a Selfoss és a Grindavík, feljutott a Thór és a Víkingur Ólafsvík. A vicces gólörömök rajongói sajnálhatják, hogy egy ponttal lemaradt az európai kupaszereplésről a Stjarnan, pedig a gardabaeri csapat játékosainak még biztos van egy-két ötletük...

A bajnoki idény hőse az ÍBV csatára, a veterán Tyrggvi Gudmundsson, aki betegség után visszatérve, 38 évesen szerezte meg 127. élvonalbeli bajnoki gólját, ezzel megdöntve az örök izlandi gólrekordot. Gudmundsson Ingi Björn Albertsson negyedszázados rekordját adta át a múltnak.

MAGYAR LÉGIÓSOK ÉSZAKON

Hét magyar légiós kapott szerepet a 2012-es idényben az észak-európai élvonalbeli bajnokságokban. Közülük a legsikeresebb éve a norvég bajnoki ezüstérmes, bajnoki és kupagólkirály Kovács Péternek (Strömsgodset) volt, Korcsmár Zsolt (Brann) pedig szintén alapembernek számított csapatában.

Feröeren Gángó András (KÍ) és a kupagyőztes Turi Géza (Víkingur) stabil kezdő volt az egész idényben, csakúgy, mint Finnországban Gruborovics Tamás (JJK – házi gólkirály, regionális díjazott és a szurkolók legjobbja a csapatnál) és Szentpéteri Viktor (FC Lahti). Szeróvay Mihály (JJK) jobbára tartalékszerepbe kényszerült.

Az említettek közül a téli átigazolási időszakban Korcsmár Zsolt és Gruborovics Tamás klubváltása valószínűsíthető. Gángó András a 07 Vestur színeiben folytatja, míg Szentpéteri Viktor nem hosszabbított, így csapatot keres magának.

FERÖER


Élvonal Poszt Mérk. Gól
Gángó András (KÍ Klaksvík) kapus 27 0
Turi Géza (Víkingur) kapus 27 0
FINNORSZÁG


Élvonal
Gruborovics Tamás (JJK) középpályás 32 12
Szentpéteri Viktor (FC Lahti) kapus 25 0
Szeróvay Mihály (JJK) kapus 3 0
NORVÉGIA


Élvonal


Korcsmár Zsolt (Brann) védő 26 2
Kovács Péter (Strömsgodset) csatár 28 14

FERÖER

Második bajnoki aranyérmét ünnepelhette meg az EB/Streymur, amely a Fuglafjördurt és a HB Tórshavnt előzte meg. A bajnokságot rosszul kezdő EB/Streymur először csak a 7. forduló után került dobogóra, hogy aztán a szezon végéig ki se essen az első háromból, és végül sima győzelmet arasson. Az EB/Streymur akár duplázhatott is volna, mert hatodszor egymás után bemasírozott a kupadöntőbe, csakhogy ott 3–3 után hosszú tizenegyespárbajban alulmaradt a Víkingurral szemben (miután kapusa fölé rúgott egy potenciálisan trófeát érő tizenegyest). A meccset a valaha volt egyik legjobb feröeri találkozónak tartják, kérdés, ez valójában mit is takar.

A gólkirályi címet megosztva kapta Clayton (Fuglafjördur) és Pall Klettskard (KÍ) 22-22 góllal. Kiesett a Suduroy és a B68, feljutott a 07 Vestur és az AB Argir.

LETTORSZÁG

Folytassuk Észak-Európa után a balti hármaknál! Lettországban a moldovai Ivan Tabanov irányította Daugava vesztette el „bajnoki szüzességét” – a daugavpilsi csapat az ismét önálló lett liga mindössze negyedik bajnoka lett a Skonto, a Liepajas Metalurgs és a Ventspils után. A hagyományos nagycsapatok (Skonto, Ventspils) a második és a harmadik helyre szorultak.

Kiesett a Gulbene, feljutott az Ilukstes, gólkirály a grúz Mamuka Gongadze (Daugava) 18 találattal. A góllövőlista második helyén japán (!) csatár végzett, a szezon közben a Ventspilsbe igazolt Szaito Joszuke. A kupagyőztes a Skonto lett, miután tizenegyesekkel legyőzte a Liepajast. A messze legeredményesebb lett klub tíz év után hódította el ismét a kupát.

LITVÁNIA

Sok változás nem volt, az egykori Videoton-játékos Valdas Urbonas vezette Ekranas sorozatban ötödször, összességében nyolcadszor lett litván bajnok. Az Ekranast a Zalgiris és a Suduva követte. A Zalgiris tizenegyespárbajban megnyerte a májusi kupadöntőt, megakadályozva ezzel az Ekranast a duplázásban. A legnagyobb hagyományú litván futballcsapat 2003 óta nyert ismét trófeát!

A gólkirály az Aranycipő-versenyben immár Lionel Messi mögé szoruló, a szezonban hat mesterhármast elérő Arturas Rimkevicius, aki 35 találatot szerzett a Siauliai által elért 79-ből a szezonban. Kiesett a REO, feljutott a Lietava Jonava.

A SZÁMOK NYELVÉN
A legjobb mérleg: Kalju (észt, 29–5–2, 92 pont a megszerezhető 108-ból)
A legrosszabb mérleg: GAIS (svéd, 1–9–20, 12/90)
A legjobb gólátlag: Kalju (106 gól 36 meccsen, 2.94 gól/meccs)
A legrosszabb gólátlag: Torpedo-BelAZ Zsodino (fehérorosz, 17 gól 30 meccsen, 0.566 gól/meccs)
A legtöbb szerzett gól: Kalju (106)
A legkevesebb szerzett gól: Szunkar és Atirau (kazahok), Suduroy (feröeri) 16-16

ÉSZTORSZÁG

A Meistriliiga 2012-es kiírását a Kalju Nomme nyerte meg, a „rózsaszín párducok” (a fekete mezre nyomott rózsaszín számokból ered a becenév) történetük során először értek a bajnoki csúcsra. Az olasz és portugál légiósokat is felvonultató Kalju kilenc pontot vert a Levadiára, tizenegyet a Florára – a nagy hármas dominanciájára jellemző, hogy a 81 pontos bajnoki harmadik Florát az 55 pontos Trans követi... A 114-szeres észt válogatott csatár, Kristen Viikmae a bajnoki cím megnyerését követően egyből visszavonult, szem előtt tartva „a csúcson kell abbahagyni” szabályt.

Kiesett a Tammeka, feljutott a másodosztályt hatalmas fölénnyel megnyerő Infonet. A gólkirály az orosz Vlagyiszlav Ivanov (Trans), 23 találattal.

szelesseg=315|rendezes=2|cim=A SZÁMOK NYELVÉN|anyag_leirasa= A legjobb mérleg: Kalju (észt, 29–5–2, 92 pont a megszerezhető 108-ból
A legrosszabb mérleg: GAIS (svéd, 1–9–20, 12/90)
A legjobb gólátlag: Kalju (106 gól 36 meccsen, 2.94 gól/meccs)
A legrosszabb gólátlag: Torpedo-BelAZ Zsodino (fehérorosz, 17 gól 30 meccsen, 0.566 gól/meccs)
A legtöbb szerzett gól: Kalju (106)
A legkevesebb szerzett gól: Szunkar és Atirau (kazahok), Suduroy (feröeri) 16-16 |
nso_uj_keretes_anyag
A SZÁMOK NYELVÉN
A legjobb mérleg: Kalju (észt, 29–5–2, 92 pont a megszerezhető 108-ból) A legrosszabb mérleg: GAIS (svéd, 1–9–20, 12/90) A legjobb gólátlag: Kalju (106 gól 36 meccsen, 2.94 gól/meccs) A legrosszabb gólátlag: Torpedo-BelAZ Zsodino (fehérorosz, 17 gól 30 meccsen, 0.566 gól/meccs) A legtöbb szerzett gól: Kalju (106) A legkevesebb szerzett gól: Szunkar és Atirau (kazahok), Suduroy (feröeri) 16-16
mceBlockPasteEnd

FEHÉROROSZORSZÁG

Maradjunk szovjet utódállamoknál. 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 és 2011 után ismét fehérorosz bajnok lett a BATE (immáron összesen kilencszeres aranyérmes), a DVSC által is jól megismert boriszoviak hét ponttal előzték meg az ezüstérmes Sahtyor Szoligorszkot és tizenkettővel a Dinamo Minszket. A Torpedo-BelAZ a Gorodeja ellen harcol osztályozón a kiesés elkerüléséért. A gólkirály a Sahtyor játékosa, Dmitrij Aszipenka lett 14 góllal, mindössze öt játékos ért el legalább tíz találatot a bajnoki szezonban.

A BATE-t nagyon érzékeny veszteség is érte, a szezon végeztével eligazolt ugyanis kiváló brazil-fehérorosz támadója, Renan Bressan, aki az orosz Alanyijában folytatja karrierjét. Közben pedig már javában épül az új BATE-stadion – a gyönyörű, erdei környezetbe épített aréna várhatóan 2013-ban nyílik meg, és alkalmas lesz BL-mérkőzések megrendezésére is.

szelesseg=315|rendezes=2|cim=Hogyan került a Derry Írországba?|anyag_leirasa=Kérdezhetik, hogy a Derry City északír csapatként miként játszhat az ír bajnokságban és kupában? A válasz – mint oly sok más ír történetben – a zöld sziget megosztottságában keresendő. Derry (protestánsoknak Londonderry) katolikus többségű város, a City pályája ráadásul masszív ír republikánus környéken van. Több északír (protestáns) csapat nem akart itt játszani, mondván, játékosaik és szurkolóik nincsenek biztonságban, majd a fenyegetettség miatt a hazai meccseket Coleraine-be kellett vinni. 1972 októberében a klub (mivel továbbra sem használhatta saját pályáját) kilépett az északír szövetségből, 1985-ben pedig különleges FIFA-engedéllyel átment az ír ligarendszerbe.|
nso_uj_keretes_anyag
A SZÁMOK NYELVÉN
A legjobb mérleg: Kalju (észt, 29–5–2, 92 pont a megszerezhető 108-ból) A legrosszabb mérleg: GAIS (svéd, 1–9–20, 12/90) A legjobb gólátlag: Kalju (106 gól 36 meccsen, 2.94 gól/meccs) A legrosszabb gólátlag: Torpedo-BelAZ Zsodino (fehérorosz, 17 gól 30 meccsen, 0.566 gól/meccs) A legtöbb szerzett gól: Kalju (106) A legkevesebb szerzett gól: Szunkar és Atirau (kazahok), Suduroy (feröeri) 16-16
mceBlockPasteEnd

KAZAHSZTÁN

Bányászok az élen, az orosz Viktor Kumikov vezette Sahtyor Karagandi megvédte bajnoki címét, így immár kétszeres bajnok. A Sahtyort az Irtis Pavlodar és az Aktobe követte, a kupát pedig a Foxi Kethevoamával felálló Asztana hódította el. Kiesett a Szunkar Kaszkelen és az Okzsetpesz, feljutott az Ile-Szaulet és a Vosztok.

ÍRORSZÁG

Az egyetlen nem észak-európai vagy posztszovjet bajnokság az ír, amelyet Európában naptári év szerinti rendszerben bonyolítanak le. Az arany az erre 35 éve váró Sligo Rovers birtokába került – ez a „Bit o' Red” történetének harmadik bajnoki címe. A Sligo mögött a Drogheda United lett a második, a St. Patrick's Athletic a harmadik. A kupagyőztes határon túli csapat, az északír Derry City lett, a döntő hőse pedig a kapus Gerard Doherty, aki órákkal nagyapja temetését követően autózott Dublinba, majd segítette győzelemhez csapatát az Aviva Stadionban. Doherty alig egy órával a döntő kezdete előtt ért csak csapatához!

A 2012-ES TAVASZI-ŐSZI RENDSZERŰ BAJNOKSÁGOK BAJNOKAI ÉS KUPAGYŐZTESEI AZ EURÓPAI FUTBALLBAN
ORSZÁG BAJNOK KUPAGYŐZTES
Észtország Kalju (1) a döntőt 2013 tavaszán játsszák
Fehéroroszország BATE Boriszov (9)
a döntőt 2013 tavaszán játsszák
Feröer EB/Streymur (2)
Víkingur (2)
Finnország HJK (25) Honka (1)
Izland FH (6)
KR (13)
Írország Sligo Rovers (3)
Derry City (5)
Kazahsztán Sahtyor Karagandi (2)
Asztana (2)
Lettország Daugava Daugavpils (1)
a döntőt 2013 tavaszán játsszák
Litvánia Ekranas (7)
a döntőt 2013 tavaszán játsszák
Norvégia Molde (2)
Hödd (1)
Svédország Elfsborg (6) a döntőt 2013 tavaszán játsszák
Zárójelben a bajnoki címek/kupagyőzelmek száma.
AZ EURÓPAI KUPAINDULÓK
NORVÉGIA: Molde (BL, 2. selejtezőkör), Strömsgodset (El, 2. sel.), Hödd (El, 2. sel.), Rosenborg (El, 1. sel.)
SVÉDORSZÁG*: Elfsborg (BL, 2. sel.), Häcken (El, 2. sel.), Malmö FF (El, 1. sel.)
FINNORSZÁG: HJK (BL, 2. sel.), Honka (El, 2. sel.), Inter Turku (El, 1. sel.), TPS (El, 1. sel.)
IZLAND: FH (BL, 2. sel.), KR (El, 1. sel.), Breidablik (El, 1. sel.), ÍBV (El, 1. sel.)
FERÖER: EB/Streymur (BL, 1. sel.), Víkingur (El, 1. sel.), ÍF (El, 1. sel.), HB (El, 1. sel.)
LETTORSZÁG*: Daugava (BL, 2. sel.), Skonto (El, 1. sel.), Ventspils (El, 1. sel.)
LITVÁNIA*: Ekranas (BL, 2. sel.), Zalgiris (El, 1. sel.), Suduva (El, 1. sel.)
ÉSZTORSZÁG*: Kalju (BL, 2. sel.), Levadia (El, 1. sel.), Flora (El, 1. sel.)
FEHÉROROSZORSZÁG*: BATE (BL, 2. sel.), Sahtyor Szoligorszk (El, 2. sel.), Dinamo Minszk (El, 1. sel.)
KAZAHSZTÁN: Sahtyor Karagandi (BL, 2. sel.), Asztana (El, 1. sel.), Irtis Pavlodar (El, 1. sel.), Aktobe (El, 1. sel.)
ÍRORSZÁG: Sligo Rovers (BL, 2. sel.), Derry City (El, 1. sel.), Drogheda Utd. (El, 1. sel.), St. Pat's (El, 1. sel.)
*: a kupadöntőt 2013-ban játsszák, ez +1 helyet jelent
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik