Santos: visszavonultatnák Pelé 10-es számú mezét, de nem olyan egyszerű

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2022.12.31. 11:52
null
Pelé volt az egyik első a futball legendás 10-esei között (Fotó: Getty Images)
Visszavonultatná Pelé legendás 10-es mezét a háromszoros világbajnok egykori labdarúgó első profi csapata, a Santos. A brazil egyesület a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL), valamint a nemzetközi szövetség (FIFA) érvényben lévő szabályai miatt kénytelen lesz adminisztrativ kiskapukhoz folyamodni – írja a Globo.

A FIFA és a CONMEBOL által szervezett versenysorozataiban – Libertadores-kupa, Copa Sudamericana, valamint a klubvilágbajnokság – ugyanis 1-től növekvő sorrendben lehet mezszámokat osztani a keret létszámától függően (így például ha egy keret 30 tagú, akkor 1-től 30-ig számozzák a mezeket). Ezt a szabályt úgy lehetne kijátszani, hogy egy olyan játékos kapná a 10-es mezt, amely szinte biztosan nem lépne pályára – például a harmadik számú kapus, vagy egy keretbe nevezett ifijátékos.

Korábban – brazil sajtóértesülések szerint – Pelé lányai már kérték a klubot, hogy vonultassa vissza az apjuk által viselt mezszámot.

Javasolni fogjuk a végrehajtó tanácsnak a 10-es számú mez visszavonultatását. Ennek természetesen megvan a maga bürokratikus folyamata, illetve a tanácsnak is össze kell ülnie és jóvá kell hagynia a döntést. Mindeközben egy adminisztratív döntés értelmében januártól a csapatban senki nem fogja viselni a 10-es mezt, egészen addig, amíg a klubvezetés határoz ez ügyben” – nyilatkozta a brazil sajtónak Andres Rueda, a Santos elnöke, aki azt is elmondta, hogy egyes klubtagok szerint az lenne a valódi emlékezés Pelé életére, ha a klub játékosai tovább viselnék a legendás mezszámot.

A Santosban jelenleg egy venezuelai csatár, Yeferson Soteldo viseli a 10-es mezt, ő a következő szavakkal búcsúzott legendás elődjétől: „A te mezeddel való törődés és ennek viselése egy megtisztelő feladat, amelynek örömmel és szeretettel teszek eleget. Ma elhagytál minket, de az örökséged és az emlékek velünk maradnak. Mindent köszönök, Pelé király.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik