A salvadori stadionkatasztrófa áldozatainak emlékműve a Cuscatlán Stadion közelében (Fotó: Getty Images)
 
Salvador: káosz és tragédia a bajnoki meccsen, tizenketten meghaltak 

„A történtek súlyosságára, valamint a sportmérkőzéseknek helyet adó létesítmények biztonsági hiányosságaira való tekintettel úgy döntöttünk, hogy a salvadori élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2022–2023-as idényét lefújjuk” – olvasható a szövetség és a bajnokság klubjainak közös közleményében.

A salvadori szövetség egy saját közleményben továbbá leszögezte, hogy az így félbeszakadt idénynek nem lesz hivatalos bajnoka. Mivel Salvadorban a latin-amerikai országokban ismert „Apertura/Clausura” rendszerben zajlik a labdarúgás (ősszel és tavasszal is rendeznek egy külön-külön bajnokságot, amely körmérkőzéses alapszakaszból, illetve az egyenes kieséses rendszerű rájátszásból áll), a kontinentális kupasorozatokba az őszi bajnokság (Apertura) első két helyezettje,valamint a két szezonális bajnokság alapszakaszában az összesítésben legtöbb pontot szerző együttes fog elindulni.

 

Nagy tömeg részvételével temették el a salvadori stadionkatasztrófa áldozatait (Fotó: Getty Images)

A tragédiába torkolló mérkőzést rendező Allianza együttesét a szövetség egy harmincezer dolláros pénzbírsággal sújtotta, valamint arra kötelezte, hogy egy teljes évig zárt kapuk mögött játssza le a hazai meccseit.

A profi futballisták helyi szakszervezete ezzel szemben ellenzi a döntést, és arra szólította fel a szövetséget, hogy gondolja újra a bajnokság lefújását. Az érdekvédelmi szervezet indoklása szerint túl sok ember megélhetése függ a jelen állás szerint elmaradó mérkőzésektől.