Salvador: lefújták a bajnokságot a hétvégi stadionkatasztrófa miatt

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.05.25. 14:38
null
A salvadori stadionkatasztrófa áldozatainak emlékműve a Cuscatlán Stadion közelében (Fotó: Getty Images)
A Salvadori Labdarúgó-szövetség (FESFUT) berekesztette a közép-amerikai ország élvonalbeli bajnokságának küzdelmeit, miután a hétvégi Allianza–FAS mérkőzésen jegy nélkül maradt szurkolók tömege egy kaput betörve behatolt a találkozónak otthont adó Cuscatlán Stadionba. A taposásban 12 néző életét vesztette, 88-an kórházba kerültek, míg csaknem ötszáz szurkolót a helyszínen láttak el a mentősök – adta hírül az AFP hírügynökségre hivatkozva a Yahoo Sports.

„A történtek súlyosságára, valamint a sportmérkőzéseknek helyet adó létesítmények biztonsági hiányosságaira való tekintettel úgy döntöttünk, hogy a salvadori élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2022–2023-as idényét lefújjuk” – olvasható a szövetség és a bajnokság klubjainak közös közleményében.

A salvadori szövetség egy saját közleményben továbbá leszögezte, hogy az így félbeszakadt idénynek nem lesz hivatalos bajnoka. Mivel Salvadorban a latin-amerikai országokban ismert „Apertura/Clausura” rendszerben zajlik a labdarúgás (ősszel és tavasszal is rendeznek egy külön-külön bajnokságot, amely körmérkőzéses alapszakaszból, illetve az egyenes kieséses rendszerű rájátszásból áll), a kontinentális kupasorozatokba az őszi bajnokság (Apertura) első két helyezettje,valamint a két szezonális bajnokság alapszakaszában az összesítésben legtöbb pontot szerző együttes fog elindulni.

 

Nagy tömeg részvételével temették el a salvadori stadionkatasztrófa áldozatait (Fotó: Getty Images)
Nagy tömeg részvételével temették el a salvadori stadionkatasztrófa áldozatait (Fotó: Getty Images)

A tragédiába torkolló mérkőzést rendező Allianza együttesét a szövetség egy harmincezer dolláros pénzbírsággal sújtotta, valamint arra kötelezte, hogy egy teljes évig zárt kapuk mögött játssza le a hazai meccseit.

A profi futballisták helyi szakszervezete ezzel szemben ellenzi a döntést, és arra szólította fel a szövetséget, hogy gondolja újra a bajnokság lefújását. Az érdekvédelmi szervezet indoklása szerint túl sok ember megélhetése függ a jelen állás szerint elmaradó mérkőzésektől.

 


 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik