Románia: bajnok lett Hagi csapata, de a Steaua a CAS-hoz fordul

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
2017.05.14. 10:38
A nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul a Steaua Bucuresti labdarúgócsapata, azt állítva, hogy neki jár a román bajnoki cím, amelyet szombaton a Viitorul hódított el. A két együttes azonos pontszámmal végzett, ám eltérő módon értelmezik a versenykiírást, amelyben csak annyi áll: ebben az esetben az egymás elleni eredmények határozzák meg a sorrendet.

A román bajnokságot szervező Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) azonban két évvel ezelőtt, a rájátszásos lebonyolítási rendszer bevezetésekor nem pontosította, hogy melyik egymás elleni eredmények, csak most, az utolsó forduló napján adott ki egy közleményt, miszerint csak a playoffban lejátszott meccsek eredményei számítanak. A liga értelmezésében a rájátszás annak ellenére egy új, külön bajnokságnak számít, hogy a csapatok továbbviszik az alapszakaszban szerzett pontjaik felét. Márpedig a rájátszásban a Viitorul négy pontot szerzett a Steaua ellen (3–1 és 1–1).

A Steaua, és főleg Gigi Becali tulajdonos viszont saját csapatát tartja bajnoknak, mondván: sehol sem írják, hogy csak a playoffban elért eredmények számítanak, és mivel az alapszakaszban a bukarestiek kétszer is nyertek riválisuk ellen (2–0 és 3–1), nekik jár az első hely. Az utolsó fordulóban a Steaua már az első félidőben három gólt szerezve verte meg a Craiovát, míg a Viitorulnak csak a 65. percben, Iancu büntetőből szerzett góljával sikerült megtörnie a Kolozsvári CFR ellenállását.

A konstancai székhelyű, ám mérkőzéseit a város vonzáskörzetében található 11 ezer lakosú Ovidiuban játszó Viitorul először lett román bajnok. A Hagi Akadémia felnőtt csapata öt éve szerepel az első osztályban, és sikerét főleg az alapszakasz megnyerésének köszönheti (az alapszakasz 26 fordulójában négy ponttal gyűjtött többet a Steauánál és tízzel többet a Dinamónál): a rájátszásban ugyanis mindkét bukaresti csapat, a Steaua (20) és a Dinamo (19) is több pontot szerzett, mint az egy személyben tulajdonos és edző Gheorghe Hagi együttese (18).

A jogvita ellenére a Viitorul és a Steaua is a Bajnokok Ligája selejtezőjében indulhat, míg az Európa-ligában a Dinamo, a CSU Craiova és az Astra Giurgiu képviseli majd Romániát a következő szezonban, mivel a Miriuta László edzette CFR tartozásai miatt nem szerepelhet a nemzetközi kupákban.

ROMÁN LIGA 1
FELSŐHÁZI RÁJÁTSZÁS, 10. (UTOLSÓ) FORDULÓ

FC Viitorul–CFR Cluj 1–0
Steaua–CS Universitatea Craiova 3–0
Dinamo–Astra Giurgiu 1–1
A felsőház végeredménye: 1. Viitorul 44 pont, 2. Steaua 44, 3. Dinamo 40, 4. CFR 33, 5. Craiova 31, 6. Astra 27

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek