Román Superliga: Tamás-kapufa, Rondón-dupla – Sepsi-győzelem

Vágólapra másolva!
2022.11.11. 22:03
null
A Tamás Márkkal (4) felálló szentgyörgyi védelmet az első félidőben nem tudták átjátszani a vendégek (Fotó: Tókos Csaba)
A román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 18. fordulójában a Sepsi OSK Mario Rondón duplájával 2–0-ra nyert otthon a Petrolul ellen. Tamás Márk végigjátszotta a meccset a hazaiaknál, kapufáig jutott, Varga Roland csereként állt be.

ROMÁN SUPERLIGA
18. FORDULÓ
Sepsi OSK–Petrolul
2–0
Sepsiszentgyörgy,
Sepsi OSK Aréna, 2960 néző. Vezeti: George Gaman
Sepsi OSK: Niczuly – Aganovic (Ciobotariu, 90+4.), Ninaj, Tamás M., Dumitrescu – Jonathan Rodriguez, Paun – Stefanescu, Matei (Achahbar, 90+4.), Rondón (Varga R., 63.) – Safranko. Vezetőedző: Cristiano Bergodi
Petrolul: Valceanu – Félix Mathaus (M. Ivanovszki, 60.), Meijers, Huja – Borta (Pasov, a szünetben), Dumitriu (Cebotaru, 60.), Szeto, Jair, Ticu – Grozav (Manzala, 87.), Cioiu (Budescu, a szünetben). Vezetőedző: Nicolae Constantin
Gólszerző: Rondón (16., 56.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Hiába állt két hellyel és négy ponttal előrébb a forduló előtt a román Superliga táblázatán a Petrolul Ploiesti, mint a Sepsi OSK, péntek este nagyon magabiztos győzelmet aratott a hazai pályán eddig szenvedő székelyföldi csapat.

Sokmozgásos, kombinatív futballal uralta a Sepsi az első félidőt, bár az első fél órában viszonylag kevés helyzetet hozott a mezőnyfölény. A magyarellenes rigmusokat a hazai mérkőzések után a Székelyföldre is elhozó vendégtábort alig negyedóra után kellett figyelmeztetnie a hangosbemondónak, de az igazi elhallgattatást Mario Rondón gólja okozta: a venezuelai csatár Aganovic beadása után fejelt 10 méterről a bal felső sarokba. A Sepsi fölényére jól jellemzi, hogy Niczuly kapus csak akkor találkozott a labdával, ha kiment a térfél közepéig egy-egy hazaadásra.

A 30. perc után már nagyobb számban jöttek a lövések, előbb Stefanescu próbálkozását védte Valceanu, majd egy szöglet után jött a Petrolul első lehetősége is, de a magyar élvonalból három és fél szezon után hazatérő Grozav a kapu mellé fejelt. A szünet előtti percek Mateiről szóltak, aki egy remek kiugrás után nem jutott lövéshez, majd második helyzeténél szándékosan kirúgta a pályáról a labdát, amikor meglátta, hogy a beadást elvétő Valceanu fekve marad a földön.

A második félidőben is támadásban maradt a Sepsi, és Rondón ezúttal egy mintaszerű lefordulással rázta le Félix Mathaust, majd belőtte a második szentgyörgyi gólt.

A veterán venezuelai csatár helyére hamarosan érkezett Varga Roland, ám a gólhoz a másik anyaországi játékos, Tamás Márk járt közelebb, akinek fejese után a labda a felső lécet súrolva ment fölé. Matei harmadjára már belőtte a ziccerét, ám hatperces videózás után kiderült, hogy lesen kapta a labdát Safrankótól. A Petrolul támadójátéka ismét csak a félidő végén mutatott életjeleket, a magyar bajnokságot szintén megjárt Mirko Ivanovszki beállása után, ám az észak-macedóniai játékos fejese fölé ment, Grozav pedig két kiugrásból sem jutott el lövésig. A vérszagot megérző Sepsi viszont a hajrában sem állt le, Varga azonban nem kapott büntetőt Meijers belépője után, Aganovic fejesénél pedig a gólvonalon álló Huja mentett hatalmasat.

A közvetlen rivális legyőzésével a Sepsi fontos lépést tett a felsőházi rájátszást jelentő első hat hely felé, és viszonylag nyugodtan mehet a világbajnokság miatti háromhetes szünetre.

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK! Jó játékkal 2–0-ra győzött a Sepsi.

90+4. perc. Aganovic helyett Ciobotariu, Matei helyett Achahba állt be.

90+3. perc. MENTÉS A GÓLVONALRÓL. Varga indítja mateit, aki balról beemeli a labdát, a hosszú oldalon érkező Aganovic fejese túljut a kapuson, de Huja estében ment a gólvonalon.

90+2. perc. Matei látja meg a baloldalon szabadon felfutó Dumitrescut, ám maijers blokkolja a lövést. Az ellentámadásból Ivanovszkit indítják a vendégek, de Niczuly a kapujából messze kifutva szereli

89. perc Stefanescu akasztja Pasovot, ez is sárga lap.

87. perc. Grozav helyett Manzala.

85. perc. Varga kap jó labdát Stefanescutól, elesik Meijers mellett, nincs 11-es. Hátulról belerúgtak Varga talpába, de a játékvezető nem nézte vissza.

80. perc Tamás Márk csúszik el a tizenhatos vonalán, így Grozav kiugrik, Dumitrescu azonban becsúszva szereli.Rövid videózás után nincs 11-es.

78. perc. Budescu szökteti Grozavot, aki betör a Sepsi tizenhatosára, de Ninaj beéri és vállal kitolja a pályáról.

76. perc.HELYZET A VENDÉGEK ELŐTT. Budescu balról beívelt labdáját Ivanovszki 8 méterről fölé fejeli

75. perc. Ninaj kap sárga lapot, Ivanovszkit rúgta le az oldalvonal mellett.

Hat perc videózás után les miatt nem adták meg az újabb Sepsi-gólt!

66. perc. ÚJABB SEPSI-GÓL, DE LESGYANÚ MIATT NÉZI A VAR. Paun baloldali beadása után Safranko mellel teszi be a labdát a védők mögé Mateinek, aki keresztbe cselezve elfekteti a kapust, és 4 méterről a kapu közepébe vágja a labdát, de vissza kell nézni, nem volt-e les.

63. perc. Rondón helyett Varga Roland.

61. perc. TAMÁS MÁRK! Stefanescu baloldali beadása után a rövid oldalon berobbanó Tamás Márk 6 méterről fejel kapura, a labda a felsőlécet súrolva megy fölé.

60. perc. Dumitriu helyett Cebotaru, Félix Mathaus helyett a vlt diósgyőri Ivanovszki állt be.

Rondón (balra, szemben) az első félidőben egyszer már fogadhatta a társak gratulációját, most ismétünnepelhetik
Rondón (balra, szemben) az első félidőben egyszer már fogadhatta a társak gratulációját, most ismétünnepelhetik

56. perc. RONDÓN DUPLÁZOTT! Safranko tette jobbról középre a labdát, amellyel Rondón lefordult Félix Mathausról és 8 méterről a jobb alsó sarokba lőtt. 2–0

52. perc. A 32 méteres szabadrúgást Aganovic lövi nagy erővel kapura, de középre, így Valceanu gond nélkül megfogja a labdát.

52. perc. Félix Mathaus buktatja a középen előretörő Mateit, megkapja a mérkőzés első sárga lapját.

ELKEZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ.

Cserék. Cioiu helyett Budescu, Borta helyett Pasov

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK. A sokkal többet támadó Sepsi meérdemelten vezet a szünetben.

45+1. perc. FURCSA JELENET. Rondón magas ívű beadása után Valceanu ráesik Safrankóra, a labda Matei elé kerül, aki a jobb kapufa közeléből szándékosan kipöcköli a labdát a pályáról. A hazaiak szakvezetője, Bergodi le is tolta a játékosát, hogy miért nem próbált gólt lőni.

41. perc.Paun indítja Mateit, aki a labdaátvétellel kitör a védők között, ám a becsúszó Félix Mathaus miatt kivár a lövéssel, és az ötös sarkánál kivetődő Valceanu megszerzi a labdát

39. perc. GROZAV! Jair jobb oldali szöglete után a rövid oldalon, az ötös sarkán álló, volt kisvárdai Grozav előredőlve a rövid sarok mellé fejel. Ez volt a vendégek első helyzete.

VIDEÓ! Itt tekinheti meg Rondón gólját, amivel megszerezte a vezetést a Sepsi!

33. perc. ÚJABB HAZAI PRÓBÁLKOZÁS. Safranko támadja le a vendégvédőket, labdaszerzése után Stefanescu elé kerül a labda, akinek 16 méteres, erős, lapos lövését megfogja Valceanu

31. perc. Paun próbálkozik mintegy 20 méterről, de a lövésbe belevetődik egy védő, és szögletre pattan a labda. A sarokrúgást Steafanescu íveli élesen a kapu elé, de Valceanu kiöklözi a labdát.

A Sepsi legeredményesebb játékosa, a 36 éves, 13-szoros venezuelai válogatott Mario Rondón a hetedik bajnoki gólját szerezte ebben az idényben, az összes tétmeccset nézve pedig a kilencediket.

16. perc. VEZET A SEPSI! Aganovic jobbról beívelt labdájára középen Rondón érkezik, és Félix Mathaust megelőzve 10 méterről a bal felső sarokba fejel. 1–0

2960 néző a lelátón.

10. perc. MUNKÁBAN A VENDÉGEK KAPUSA. Aganovic laposan középre lőtt labdáját kivágják a védők, a horvát játékos visszaszerzi, befele cselez, és a tizenhatos vonaláról rálövi, de Valceanu rávetődik a bal alsó saroknál.

2. perc. Az első lövés: Safranko 23 méterről, kissé balról vállal el egy lövést, de nagyon fölé megy a labda

A Petrolul kezdte a meccset.

Piros-fehérben a Sepsi, sárgában a Petrolul.

A hazai tábor a meccs előtt a Nélküledet énekli.

Pályabejárás és a hazai kezdőcsapat.

ELŐZMÉNYEK

A Sepsi OSK a Petrolult fogadja (Fotó: archív)
A Sepsi OSK a Petrolult fogadja (Fotó: archív)
A Sepsi OSK múlt héten az Arges vendégeként aratott 5–0-s győzelemmel zárta le a megelőző négy forduló vereségsorozatát. Amennyiben péntek este megverné hazai pályán a tabellán 6. helyen álló, egymás után négy tétmeccsen veretlen Petrolult, úgy egy pontra meg is közelítené a mostani ellenfelet a táblázaton.

A két csapat legutóbbi, októberi kupameccsét idegenben a Sepsi nyerte meg 3–1-re, és az OSK a Petrolullal szembeni előző négy meccséből egyet sem veszített el, kettőt pedig meg is nyert.

Kedden a kupában a Sepsi 3–2-re verte meg a Dinamót, a Petrolul 0–0-t játszott a szintén másodosztályú Unirea Sloboziával.

Ez az utolsó bajnoki forduló a jövő héten kezdődő világbajnokság előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik