A végén jött a csattanó – előnyben a Sepsi OSK a Román Kupa elődöntőjében

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2022.04.20. 18:26
null
Stefanescu révén gyorsan előnybe került a Sepsi OSK (Fotó: Tókos Csaba/Sepsi OSK)
Már az első félidő elején előnybe került, de csak három perccel a mérkőzés vége előtt állította be a 2–1-es végeredményt a Sepsi OSK az Universitatea Craiova elleni Román Kupa-elődöntő első mérkőzését.

 

ROMÁN KUPA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Sepsi OSK–Universitatea Craiova 2–1
(1–0)
Sepsiszentgyörgy, Sepsi OSK Aréna, 6000 néző. Vezette: Petrescu
Sepsi OSK: Niczuly – Dimitrov, Balasa, Mitrea, Dumitrescu – Vasvari (Aganovic, 73.), Paun – Barbut, Stefanescu, Golofca (Askovszki, 88.) – Tudorie. Vezetőedző: Cristiano Bergodi
U. Craiova: Pigliacelli – Vatajelu, Papp, Screciu, Bancu – Bic (Nistor, a szünetben), Cretu, Roguljic (Gustavo, a szünetben) – Baiaram (Gaman, 60.), Markovic (Koljic, 60.), A. Ivan. Vezetőedző: Laurentiu Reghecampf
Gólszerző: Stefanescu (14.), Golofca (87.), ill. A. Ivan (55. – 11-esből)

ÖSSZEFOGLALÓ

Egygólos előnyt szerzett a Román Kupa elődöntőjében a Sepsi OSK. A székelyföldi csapat hazai pályán egy korai és egy késői góllal győzte le a címvédő Universitatea Craiovát.

A több mint 6000 néző újabb csúcsot jelentett a Sepsi OSK Aréna alig fél éves, járványügyi korlátozásokkal is sújtott történetében, a hazai szurkolók jó hangulatát pedig az is növelte, hogy a helyi női kosárcsapat, a Sepsi SIC is győzelemmel kezdte az Arad elleni bajnoki finálét.

A Sepsi rögtön a mérkőzés elején lerohanta ellenfelét, és gyors, vertikális támadásaival könnyen el is jutott a craiovai kapu elé. Marius Stefanescu ugyan első helyzeténél még túlságosan kivárt a lövéssel, és szerelték a védők, a teljes vendégvédelmet megbolondító, Vladimir Screciunak kötényt adó Cristi Barbut passzát viszont már könnyedén a hálóba lőtte. A Craiova hiába próbálta meg uralni a középpályát, a Sepsi védelme sokkal jobban zárt: az átlövéseket blokkolták, a beadásokat elfejelték a hazai védők. Elöl pedig a jobbszélső Barbut őrületbe kergette a válogatott Nicusor Bancut, kemény lövését viszont védeni tudta Mirko Pigliacelli.

A szünet után a Sepsi kivárásra próbált játszani, de ezt hamar bánhatta is, mivel a saját tizenhatosán belül labdát vesztő Andres Dumitrescu buktatta Gustavo Vagenint, és bár Radu Petrescu játékvezető előbb tovább engedte a játékot, Mircea Grigoriu asszisztens jelzése után mégis büntetőt ítélt. Andrei Ivan egyenlítése után viszont ismét óvatosabb focira váltott a Craiova, viszont sárga lapok árán, de sikerrel tördelte a szentgyörgyi támadásokat is. Így a végén kissé váratlanul jött a Sepsi győztes gólja, Dumitrescu remek ütemű passzal tette jóvá hibáját, és a középen lendületesen előretörő Catalin Golofca egy lapos lövéssel megnyerte a meccset a hazaiaknak. A párharc azonban csak három hét múlva, Craiován dől el.

 

PERCRŐL PERCRE

90+4. perc: Véget ért a mérkőzés, győzelemmel kezdte a Román Kupa elődöntőjét a Sepsi OSK.

90+3. perc: Stefanescu számára is véget ért a mérkőzés, Tincu érkezett a helyére.

90+1. perc: A hosszabbítás is sárga lappal indul: Dumitrescu reklamált túl hevesen.

NÉGY PERC A RÁADÁS

90. perc: A vendégek gólszerzője, Ivan kap sárga lapot, miután lerántotta Barbutot.

88. perc: A gólszerző mehet is pihenni: Golofca helyére érkezik Askovszki.

87. perc: GÓÓÓÓL! Dumitrescu passzolt balról laposan a középen érkező Golofca elé, aki 12 méterről laposan a jobb sarokba lőtt. 2–1

83. perc: Golofca a tizenhatos sarkától, bal oldalról váratlanul előtte a labdát, de az elkerülte a hosszú sarkot.

81. perc: Újabb sárga lap: ezúttal Cristiano Bergodi, a Sepsi edzője kapja.

79. perc: Barbutot rúgta fel Bancu, ezért is jár a sárga.

79. perc: Újabb csere: Screciu számára véget ért a mérkőzés, Cimpanu érkezik a helyére.

76. perc: Barbut ívelt előre egy szabadrúgást, Pigliacelli azonban kiejtette a labdát a kezéből, viszont Paun nem tudta kapura tenni azt. Végül a zavaros helyzetet a játékvezető szüntette meg, amely lefújta Balasa támadószabálytalanságát.

75. perc: Screciu akasztott Golofcát, jár érte a sárga lap.

73. perc: Vasvari hagyja el a pályát, Aganovic érkezik a helyére.

68. perc: Vatajelu kap sárga lapot, miután Dumitrescut buktatta az oldalvonal mellett.

66. perc: Paun lőtte rá a labdát jó 30 méterről, de nagyon mellé ment.

63. perc: Barbut félpályás sprint után tálalt Stefanescu elé, aki a tizenhatoson belülre jutva Gamannal ütközött, így oda lett a helyzet.

60. perc: Markovic helyére érkezik Koljic, míg Baiaramot Gaman.

57. perc: Stefanescu reklamált túl hevesen, amiért sárga lapot kapott a játékvezetőtől.

55. perc: GÓL! Andrei Ivan köszönte a lehetőséget, és magabiztosan, a bal alsó sarokba lőtte a büntetőt. Niczuly jó irányba vetődött, de nem érte el a labdát. 1–1

54. perc: Dumitrescu veszített labdát a tizenhatoson belül, majd buktatta Gustavót, ami miatt a játékvezető büntetőt ítélt.

52. perc: Jobb oldali beadás után Markovic fejelhetett szabadon, de Niczuly leért, kiütötte a labdát.

49. perc: Paun indította Golofcát, aki bejutott a tizenhatoson belülre, de az ötösről a kapu fölé lőtt.

47. perc: Nistor indítja Markovicot, aki jobbról a rövid sarokra lő, de Niczuly kiüti a labdát.

46. perc: Bic és Roguljic számára is véget ért a mérkőzés, Nistor és Gustavo érkezik a helyükre.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

45+1. perc: Véget ért az első félidő.

EGY PERC A RÁADÁS

45. perc: Barbut célozza meg 21 méterről a jobb sarkot, Pigliacelli látványos vetődéssel kiüti a labdát, de Stefanescu vissza tudja még ívelni, azonban Mitrea öt méterről mellé fejel.

42. perc: Roguljic ível középre balról, de Niczuly lábbal hárítani tud.

40. perc: Három szögletet végezhetett el egymás után a Craiova, de a hazai védők mindegyik beadást kifejelték.

35. perc: Ivan cselezi középre magát, 16 méteres lövése után azonban elakad a labda Balasában.

28. perc: A Sepsi kapusedzője, Cornel Cernea kap sárga lapot reklamálásért.

27. perc: Paun és Mitrea együttesen blokkolja a tizenhatos vonaláról próbálkozó Markovicot.

26. perc: Barbut jobbról ívelt a kapu elé egy szabadrúgást, azonban Balasa nem találta el a labdát az ötösön belül, a hosszú oldalon érkező Paun pedig csak az oldalhálót találta el fejesével.

23. perc: Ivan passzolt Roguljic elé, aki lőtt, de Balasa blokkolni tudott. Az ezt követő szögletnél Cretu került helyzetbe, de tíz méterről jócskán kapu mellé fejelt.

22. perc: Golofca balról ívelt a kapu elé, de a védők szorításában érkező Tudorie nem tudta kapura tenni a labdát.

17. perc: Baiaramot kell ápolni. A vendégek játékosát Dumitrescu rúgta sípcsonton, de a Sepsi játékosa megúszta a sárga lapot.

14. perc: GÓÓÓÓL! Barbut kötényt adott Screciunak, az alapvonal mellett betört a tizenhatoson belülre, egészen az ötösig vezette a labdát, majd középre passzolt. Az elsőként érkező Golfoca nem tudott belepiszkálni, de Stefanescu igen, aki pár lépésről az üres kapuba lőtt. Megszerzi a vezetést a Sepsiszentgyörgy! 1–0

13. perc: Baiaram előretörését megállítják a szentgyörgyi védők, azonban a kipattanó után Markovic próbálkozott, de 16 méterről leadott lapos lövése a jobb sarok mellett ment el.

9. perc: Barbut próbálkozik 22 méterről, a labda egy craiovai védő hátáról felpörög a levegőbe, Pigliacelli pedig a kapujából kirontva lehúzza azt.

4. perc: Stefanescu lopott labdát Bictől, középen szabadon törhet kapura, de Screciu utoléri és szereli.

2. perc: Golofca tört be balról a tizenhatoson belülre, de beadását Papp kivágta Tudorie elől.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Sepsi OSK végezte el a kezdőrúgást.

Piros-fehérben lép pályára a mai estén a Sepsi OSK, míg az Universitas Craiova kék-fekete szerelésben futott ki a gyepre.

ELŐZMÉNYEK

Nagy napra készülnek Sepsiszentgyörgyön: szerdán előbb az ötszörös bajnok Sepsi SIC vívja a román női kosárlabda-bajnokság döntőjének első mérkőzését az Arad ellen, majd a Sepsi OSK labdarúgócsapata fogadja az Universitatea Craiovát a Román Kupa elődöntőjének első összecsapásán. A szurkolók szerencséjére a sportcsarnok és a stadion egymás tőszomszédságában található, a kétperces séta alatt pedig simán ki lehet cserélni a kosarasok zöld mezét és sálját a focisták piros-fehérjére.

A belépők is gyorsan fogynak, szinte biztosan megdől az ősszel megnyílt Sepsi OSK Aréna ötezres nézőrekordja, amely a szombati, UTA elleni találkozón született meg. Bár a Sepsi immár európai osztályozót érő helyre jött fel a Liga 1 alsóházában, a kupa gyorsabb és biztosabb útnak tűnik az újabb Konferencialiga-szereplés felé. Még akkor is, ha az ellenfél a bajnokság harmadik helyen álló Craiova, amely az elmúlt hetekben a listavezető CFR-t és a második FCSB-t is legyőzte.

Cristiano Bergodi, a Sepsi edzője bízik benne, hogy ismét nagyot alkot a csapata.

„Mivel ez oda-vissza vágós párharc, nem kell feltétlenül kockáztatnunk, bár mindannyian meg akarjuk nyerni az első meccset. Jól ismerem a Craiovát, hiszen két éve még én voltam ott az edző, kevés gyenge pontja van. Viszont néhány órával még nálunk is kevesebbet pihentek a játékosai a szombati mérkőzésük óta” – mondta az olasz szakvezető, aki szerint az UTA ellen az utolsó pillanatban megnyert találkozóhoz hasonlóan a közönség most is lendületet adhat csapatának.

A visszavágót május 10-én játsszák.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik